Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

«Κλειδώνουν» έως την Τετάρτη τα μέτρα των 11,5 δισ. - Έρχονται τα εκκαθαριστικά του τρόμου για 5,5 εκατ. φορολογούμενους

 Τι υπάρχει ήδη στο τραπέζι των συζητήσεων
- Περικοπές στο εφάπαξ από τα Ταμεία που είναι στο κόκκινο
- Μείωση του πλαφόν που ισχύει σήμερα για συντάξεις και μισθούς
- Θα γίνουν περικοπές και στις επιχορηγήσεις του κράτους σε ασφαλιστικά ταμεία, πανεπιστήμια, νοσοκομεία

Καυτό πενθήμερο ανοίγει στο οικονομικό μέτωπο, καθώς έως την Τετάρτη και τη συνάντηση των τριών αρχηγών πρέπει να «κλειδώσουν» τα μέτρα των 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Στη συνάντηση αναμένεται να παρουσιαστεί το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τα ισοδύναμα μέτρα των 200 εκατομμυρίων ευρώ που θα αντικαταστήσουν τις μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια καθώς και η εξειδίκευση του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ που αφορά στο διάστημα 2013-14.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Εθνους της Κυριακής στο τραπέζι των συζητήσεων έχουν πέσει προτάσεις που προβλέπουν μεταξύ άλλων:

1. Μείωση του πλαφόν που ισχύει σήμερα για συντάξεις και μισθούς. Σύμφωνα με ένα από τα σενάρια, ο πήχης για τις συνολικές συντάξιμες αποδοχές (κύρια και επικουρική σύνταξη) από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία πέφτει στην περιοχή των 2.400 ευρώ από 2.770 ευρώ που είναι σήμερα. Τυχόν εφαρμογή του μέτρου θα επιφέρει σημαντικές μειώσεις κυρίως στις αποδοχές συνταξιούχων του ευρύτερου δημόσιου τομέα και των αυτοαπασχολούμενων (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί κ.ά.). Για τους μισθούς εξετάζεται η περικοπή τους πάνω από ένα ορισμένο ύψος με το όριο να τοποθετείται στα 2.200 ευρώ και να αφορά κυρίως τους
εργαζόμενους στο ευρύτερο δημόσιο και τις ΔΕΚΟ.

2.Περικοπές στο εφάπαξ από τα Ταμεία που βρίσκονται στο κόκκινο, οι οποίες σύμφωνα με τις εισηγήσεις της τρόικας θα φθάνουν και το 30%. Εναλλακτικά για να αποφευχθεί νέα μεγάλη μείωση στο εφάπαξ ορισμένα ταμεία προτείνουν να υπάρξει αύξηση των εισφορών ή συνδυασμός και των δύο. Επίσης προτείνεται η αύξηση των απαιτούμενων για τη χορήγηση εφάπαξ ετών ασφάλισης στα 25 χρόνια

3. Ενοποίηση όλων των κοινωνικών επιδομάτων, των επιδομάτων πρόνοιας καθώς και των παροχών σε είδος (ΕΚΑΣ, επίδομα ανεργίας, επίδομα πολυτέκνων, στεγαστικά δάνεια, επιδότηση ενοικίου κ.ά.) σε ένα ή δύο το πολύ που θα λαμβάνουν μόνο όσοι βρίσκονται στο όριο της φτώχειας ή σε οικονομική ανέχεια. Για τη χορήγηση των επιδομάτων θα λαμβάνονται υπόψη συνδυαστικά το εισόδημα από όλες τις πηγές (εργασία, ακίνητα, μετοχές, μερίσματα τόκους καταθέσεων κ.ά.) καθώς και τα περιουσιακά στοιχεία (κατοικίες, οικόπεδα) και αν κάποιος έχει εισόδημα και περιουσιακά στοιχεία πάνω από ένα ορισμένο όριο θα χάνει το επίδομα ή την οποιασδήποτε μορφής παροχή από το κράτος. Σύμφωνα με το μνημόνιο, το κονδύλι για τις κοινωνικές μεταβιβάσεις θα πρέπει μέσα στην επόμενη διετία να μειωθεί κατά 3,1 δισ. ευρώ.

4. Στον τομέα των δαπανών της γενικής κυβέρνησης και με στόχο την εξοικονόμηση 6,3 δισ., σχεδιάζονται περικοπές στις επιχορηγήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, πανεπιστημιακά ιδρύματα, οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, ΔΕΚΟ και άλλους φορείς καθώς και η δραστική μείωση του κονδυλίου για την υγεία. Την ίδια ώρα, θα υπάρξει αύξηση των νοσηλίων και των τιμολογίων των ΔΕΚΟ.

5. Ποσό πάνω από 2 δισ. αναζητείται από τη διοικητική μεταρρύθμιση μέσω της κατάργησης διευθύνσεων, τμημάτων και υπηρεσιών, το κλείσιμο ή τις συγχωνεύσεις δημόσιων φορέων, τον περιορισμό των νέων προσλήψεων, τις απολύσεις μη μόνιμου προσωπικού και την ένταξη σε καθεστώς εφεδρείας. Στο επίκεντρο των περικοπών βρίσκεται για ακόμη μία φορά και το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων. Οπως έλεγε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η επιτάχυνση της απορροφητικότητας των κοινοτικών πόρων για την υλοποίηση του ΕΣΠΑ θα αφήσει σημαντικά περιθώρια για τη μείωση των εθνικών κονδυλίων.

Έρχονται τα εκκαθαριστικά του τρόμου για 5,5 εκατ. φορολογούμενους

 - Συνολικά θα κληθούν να πληρώσουν φόρο εισοδήματος 5,1 δισ. ευρώ
- Ρύθμιση για 10 μηνιαίες δόσεις προωθεί το υπουργείο
- Οι τυχεροί που θα έχουν φέτος επιστροφή μετριούνται στα δάχτυλα
- ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ

Τον Γολγοθά της Εφορίας ετοιμάζονται να ανέβουν σταδιακά μέχρι του χρόνου το καλοκαίρι 5,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν συνολικά φόρο εισοδήματος 5,1 δισ. ευρώ. Το βουνό των φόρων θα εξοφληθεί με τη ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών σε 10 μηνιαίες δόσεις, η πρώτη από τις οποίες θα πρέπει να καταβληθεί τον Αύγουστο και η τελευταία του χρόνου τον Μάιο. Μετά θα ξεκινήσει η εξόφληση του φόρου του 2013...

Το φετινό φορο-σοκ με την εκκαθάριση της δήλωσης δεν έχει προηγούμενο. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Τα Νέα", δεν λείπουν οι περιπτώσεις φορολογουμένων που μέχρι πέρυσι έπαιρναν επιστροφή και φέτος εισπράττουν κεραμίδα φόρου χιλιάδων ευρώ.


Οι τυχεροί που θα έχουν φέτος επιστροφή μετριούνται στα δάχτυλα. Μέχρι σήμερα τα εκκαθαριστικά δύο εκατομμυρίων φορολογουμένων, που υπέβαλαν από τους πρώτους τις δηλώσεις τους, αποδεικνύουν ότι ούτε καν ένας στους δέκα δεν παίρνει επιστροφή φόρου.


Σε σύνολο 1.937.343 εκκαθαριστικών που έχουν ήδη αποσταλεί επτά στα δέκα ραβασάκια που έρχονται είναι χρεωστικά, με τον μέσο φόρο 1,3 εκατομμυρίων φορολογουμένων στα 1.547 ευρώ. Μόλις 168.607 ή το 8,7% του συνόλου είναι πιστωτικά, με τους επιστρεφόμενους φόρους στα 91 εκατ. ευρώ.


Το βουνό των επιβαρύνσεων διαμορφώθηκε φέτος με σειρά φορο-χτυπημάτων. Το υπουργείο Οικονομικών πέρυσι αρχικά κατέβασε το αφορολόγητο στα 8.000 ευρώ και στη συνέχεια στα 5.000 ευρώ από 12.000 ευρώ που ίσχυε για τη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2010. Παράλληλα, όμως, δεν προσαρμόστηκε η μηνιαία παρακράτηση στα νέα χαμηλά αφορολογήτου και στις αλλαγές των συντελεστών, με αποτέλεσμα το πρώτο χτύπημα να έρχεται από τη μικρότερη παρακράτηση φόρου στο σύνολο του περασμένου έτους. Η νέα κλίμακα παρακράτησης άρχισε να ισχύει από τον Ιανουάριο του 2012.


Το μεγαλύτερο χτύπημα όμως ήρθε απ' αυτή καθαυτήν τη μείωση του αφορολογήτου στα 5.000 ευρώ, γεγονός που συνεπάγεται αυτόματη επιβάρυνση 700 ευρώ για κάθε φορολογούμενο με εισόδημα πάνω από 5.000 ευρώ. Για παράδειγμα, πέρυσι φορολογούμενος με εισόδημα 12.000 ευρώ ήταν πλήρως αφορολόγητος και είχε στο χέρι επιστροφή φόρου εξαιτίας των φοροαπαλλαγών αλλά και του μέτρου των αποδείξεων. Φέτος, ο συγκεκριμένος φορολογούμενος ξεκινά από τη βάση των 700 ευρώ (στο κλιμάκιο 5.000-12.000 ευρώ επιβάλλεται φορολογικός συντελεστής 10%).


Πάνω σε αυτή τη βάση ήρθε να προστεθεί σειρά μέτρων που έκαναν το φετινό εκκαθαριστικό βαρύ κι ασήκωτο:


1. Οι φοροαπαλλαγές για τόκους στεγαστικών δανείων, ιατρικά έξοδα, ενοίκια κ.λπ. ψαλιδίστηκαν και καθιερώθηκε ενιαία έκπτωση μόνο από τον φόρο και όχι από το εισόδημα. Το δε ποσοστό της έκπτωσης μειώθηκε από το 20% στο 10%. Τη μεγαλύτερη «ήττα» υπέστησαν οι τόκοι στεγαστικών δανείων καθώς μέχρι πέρυσι δάνεια που είχαν συναφθεί προ του 1999 οδηγούσαν σε έκπτωση 100% από το εισόδημα, ενώ για μεταγενέστερα δάνεια η έκπτωση, στη χειρότερη περίπτωση, έφτανε το 20% των τόκων από τον φόρο. Φέτος, μόλις 10% των τόκων αφαιρείται από τον φόρο και αυτό υπό περιορισμούς. Η έκπτωση αφορά δάνεια έως 200.000 ευρώ για κατοικίες έως 120 τ.μ.


2.  Κόπηκε το μπόνους της έκπτωσης φόρου για όσους δήλωναν περισσότερες από τις απαιτούμενες αποδείξεις και διατηρήθηκε μόνο η ποινή 10% έξτρα φόρου. Οι απαιτούμενες αποδείξεις αυξήθηκαν στο 25% του πραγματικού ή τεκμαρτού εισοδήματος, με αποτέλεσμα να πέφτουν στην παγίδα χιλιάδες φορολογούμενοι που μέτρησαν τις αποδείξεις με τα δηλωθέντα εισοδήματα και πιάστηκαν στην παγίδα των αυξημένων τεκμηρίων.


3.  Μπήκαν στο εκκαθαριστικό έκτακτη εισφορά και τέλος επιτηδεύματος: 500 ευρώ το τέλος επιτηδεύματος και από 1% έως 4% του εισοδήματος η έκτακτη εισφορά για τα εισοδήματα του 2011 (του 2012 παρακρατείται σε μηνιαία βάση) έδωσαν τη χαριστική βολή.


Πηγη: Εφημερίδα "Τα Νέα"
Πηγη: Εφημερίδα "Τα Νέα"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Οδηγός για τη φορολογία κληρονομιών, γονικών παροχών, μεταβιβάσεων ακινήτων, ΦΑΠ.


Ευκολίες πληρωμής από την εφορία για να μαζέψουν λεφτά - Έως και 10 δόσεις η πληρωμή των φόρων εισοδήματος - Ελλάδα


Υπουργείο Οικονομικών: Παγώνουν οι αυξήσεις στις αντικειμενικές - Καταργείται το μέτρο των αποδείξεων


Παράταση έως τις 31/07 έδωσε το υπ.Οικονομικών για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων - Κινδύνευε να καταρρεύσει το σύστημα - Οικονομία


  1. Ρέσλερ: Καμία έκπτωση στις μεταρρυθμίσεις - Η υπομονή μου έφτασε στο τέλος της
  2. "H Ελλάδα έχει μια ευκαιρία μόνο αν εγκαταλείψει το ευρώ"
  3. Tρόικα:Η Ελλάδα απέτυχε να εκπληρώσει 210 από τους 300 στόχους





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...