Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

Spiegel: Μετρημένες οι μέρες του ευρώ, οι επενδυτές ετοιμάζονται για την κατάρρευσή του...


  Για την κατάρρευση της ευρωζώνης προετοιμάζονται τράπεζες, εταιρείες και επενδυτές, σύμφωνα με νέο δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel.
  Ο τραπεζικός δανεισμός υποχωρεί, οι asset managers εγκαταλείπουν την Ευρώπη και το ρευστό τρέχει προς τα γερμανικά ομόλογα…Το ευρώ παραμένει σταθερό έναντι του δολαρίου, καθώς οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν εξίσου κρίση χρέους.
  Εντούτοις, σε αντίθεση με το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, το δολάριο δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
“Τράπεζες και εταιρείες χρηματοδοτούν πλέον τις εγχώριες δραστηριότητές τους”, επισημαίνει ο Thomas Mayer, μέχρι πρότινος επικεφαλής οικονομολόγος του γερμανικού οίκου Deutsche Bank. Η ροή ρευστού εκτός συνόρων έχει “στεγνώσει”, λόγω της ανησυχίας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για τα κέρδη τους, σημειώνει το Spiegel.
  To όραμα του εμπνευστή της νομισματικής ένωσης και πρώην επικεφαλής οικονομολόγου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Otmar Issing, φέρεται να καταρρέει ύστερα από 14 χρόνια…
  
 Η αυξημένη ανησυχία για την αντιμετώπιση της κρίσης από τους Ευρωπαίους πολιτικούς, τα
ισπανικά προβλήματα και οι επιπλοκές στην έγκριση του μόνιμου μηχανισμού ESM, σύμφωνα με το Spiegel, έχουν οδηγήσει τις αγορές σε ένα και μόνο συμπέρασμα… Πλησιάζει η κατάρρευση της ευρωζώνης.
Χαρακτηριστικό είναι δημοσίευμα της προηγούμενης εβδομάδας στο συγκεκριμένο γερμανικό περιοδικό, σύμφωνα με το οποίο η Γερμανία προβαίνει σε δημοσκόπηση αναφορικά με την παραμονή της στην ευρωζώνη.
 

  Η Καγκελάρια επιθυμεί την δημοσιονομική -και όχι μόνο- σύγκλιση της Ευρώπης, στην προσπάθεια επίλυσης της κρίσης χρέους. Ωστόσο, οι πιέσεις αναφορικά με τη στάση που θα κρατήσει εν τέλει η Γερμανία είναι αυξημένες, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας  καθυστερεί την ετυμηγορία του για τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης της ΕΕ (ESM) και το δημοσιονομικό σύμφωνο.
Πλέον, η σκιά του δημοψηφίσματος κερδίζει έδαφος στις Βρυξέλλες, με αποκορύφωμα και το τελευταίο δημοσίευμα του Economist περί κρυφού σχεδίου διάσπασης της ευρωζωνης.
  
 Η Angela Merkel είναι πρόθυμη να φτάσει τα πράγματα στα άκρα όπως απέδειξε η στήριξή της στον ESM. “Χρειαζόμαστε μαι πολιτική ένωση”, δήλωσε πρόσφατα η ίδια. Εντούτοις, την στάση της επικρίνουν ολοένα και περισσότεροι ομοεθνείς της πολιτικοί.
Μάλιστα, υπενθυμίζεται ότι ο Horst Seehofer, επικεφαλής της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης, αδελφού κόμματος του CDU της Merkel επανειλημένα έχει απευθύνει εκκλήσεις για δημοψήφισμα στη χώρα, ενώ και ο Υπ. Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble έχει κάνει λόγο για εθνικό δημοψήφισμα στην Γερμανία επί της ΕΕ.
 

  O πρώην υπουργός Οικονομίας Rainer Burderle και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ελεύθερων Δημοκρατών, δήλωσε την Παρασκευή ότι η Γερμανία “μπορεί να φτάσει στο σημείο όπου ένα δημοψήσισμα για την Ευρώπη θα είναι αναγκαίο”.
bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...