Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Εξόφληση του ΦΠΑ σε δόσεις εξετάζει η κυβέρνηση για να τονώσει τις εισπράξεις - Ο φόρος θα πληρώνεται έως και 3 μήνες μετά την υποβολή της δήλωσης - Καταργούνται τα αντικειμενικά τεκμήρια, έρχονται οι «Πραγματικές Δαπάνες Διαβίωσης»

Σχέδιο το οποίο προβλέπει την πληρωμή του ΦΠΑ έως και τρεις μήνες μετά την υποβολή της σχετικής δήλωσης, χωρίς τα προβλεπόμενα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις, επεξεργάζεται η κυβέρνηση για να δώσει «ανάσες» στον επιχειρηματικό κόσμο.
Το σχέδιο έχει ήδη εγκριθεί από την Τρόικα, η οποία δεν έφερε καμία αντίρρηση στα επιχειρήματα που τις ανέπτυξε η ελληνική πλευρά στο πακέτο των προτάσεων για την ενδυνάμωση των φορολογικών εσόδων.
Να σημειωθεί ότι οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ παραμένουν αναιμικές, κάτι το οποίο επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2012 τα έσοδα είναι λιγότερα κατά 640 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Την ίδια στιγμή στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ληφθεί αποφάσεις για «κατάργηση» του υφιστάμενου συστήματος των τεκμηρίων, που οδηγεί σε υπέρογκες φορολογικές επιβαρύνσεις ακόμα και για φορολογούμενους με μηδενικό εισόδημα.
Την αντικατάσταση των σημερινών κριτηρίων από τις «Πραγματικές Δαπάνες Διαβίωσης» (αγορές, ενοίκια, λογαριασμοί ΔΕΚΟ κ.α.) θα προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που καταρτίζει η κυβέρνηση και θα είναι έτοιμο το επόμενο διάστημα.
Με το νέο σύστημα οι Πραγματικές Δαπάνες Διαβίωσης» θα αποτυπώνονται στο «Πόθεν Έσχες» που θα συνοδεύει από το 2013 την φορολογική δήλωση.
Μέσω του Πόθεν Έσχες θα ενημερώνεται το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο στο οποίο θα αποτυπώνεται ακίνητη περιουσία του φορολογούμενου, τα εισοδήματα του καθώς επίσης και όλα τα στοιχεία για τις καταθέσεις και τις επενδύσεις του σε ομόλογα, μετοχές κ.α.

Με τον τρόπο αυτό θα προκύπτει αυτόματα το καθαρό διαθέσιμο εισόδημα που μεταφέρεται προς ανάλωση στον επόμενο χρόνο, δηλαδή ο πλούτος που αποκτά και δικαιολογεί το «πόθεν έσχες».
Το νέο αυστηρότερο σύστημα ελέγχου του «πόθεν έσχες» θα ισχύει για όλη ανεξαιρέτως την περιουσία και τις αποταμιεύσεις κάθε φορολογούμενου, δηλαδή ακόμη και για την πρώτη κατοικία, τις καταθέσεις, τις μετοχές, τα ομόλογα και τα αμοιβαία κεφάλαια που σήμερα εξαιρούνται από το «πόθεν έσχες» της Εφορίας, δηλαδή από τα «τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων».
Την ίδια στιγμή, με άλλη διάταξη του νομοσχεδίου θα δίνεται σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες περιθώριο έως και τρεις μήνες να πληρώσουν τον ΦΠΑ από την ημερομηνία υποβολής της σχετικής δήλωσης.
Το επιχείρημα των στελεχών του υπουργείου Οικονομικών είναι πως η αγορά έχει «στεγνώσει» και ότι ήδη χιλιάδες επιτηδευματίες αποφεύγουν να καταθέσουν εμπρόθεσμα τη δήλωση ΦΠΑ προτιμώντας να χρησιμοποιήσουν τον φόρο ως κεφάλαιο κίνησης της επιχείρησης. Έτσι πληρώνουν τον ΦΠΑ έντοκα (σ. σ λόγω των προστίμων) μετά από ένα ή δύο μήνες.
Όσο συμβαίνει αυτό, το δημόσιο δεν εισπράττει ενώ αναγκάζεται να προβαίνει και σε μαζικές διασταυρώσεις για να βρει ποιοι παρέλειψαν να υποβάλουν τις σχετικές δηλώσεις.
Σήμερα οι επιχειρήσεις οι ελεύθεροι επαγγελματίες με την υποβολή της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ (κάθε μήνα για όσους τηρούν βιβλία Γ' κατηγορίας και κάθε τρίμηνο για όσους τηρούν βιβλία Β' κατηγορίας του ΚΒΣ) υποχρεούνται να καταβάλλουν ταυτόχρονα ολόκληρο το ποσό του ΦΠΑ ή τουλάχιστον ένα μέρος του, αν επιλέξουν να το πληρώσουν σε τρεις έντοκες δόσεις, για όλες τις συναλλαγές που έχουν πραγματοποιήσει σε συγκεκριμένη περίοδο.
Με τη νέα ρύθμιση που εξετάζεται, το υπουργείο Οικονομικών θα μπορεί να βεβαιώνει άμεσα τον ΦΠΑ και σε περίπτωση που ο φορολογούμενος δεν πληρώνει κανονικά τις δόσεις του τότε το χρέος θα γίνεται ληξιπρόθεσμο.
Η χρονική μετάθεση της καταβολής του ΦΠΑ υπολογίζεται ότι θα δώσει και το αναγκαίο περιθώριο που χρειάζονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχεριήσεις για να επιμερίσουν την όποια ρευστότητα έχουν ανάμεσα σε υποχρεώσεις και ρυθμίσεις (π.χ. ληξιπρόθεσμα, περαίωση κ.ά.).
Παράγοντες του υπουργείο Οικονομικών τονίζουν ότι η ρύθμιση για την καταβολή του ΦΠΑ θα συνοδεύεται και με αυστηρές ποινές. Η ανακριβής δήλωση θα τιμωρείται με εξαιρετικά υψηλό πρόστιμο, πολλαπλάσιο του ποσού που δεν έχει δηλωθεί, χωρίς δικαίωμα του εφόρου να προβαίνει σε μείωση του προστίμου.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...