Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

Τίτλοι τέλους για επιδόματα και αφορολόγητα παιδιών - Aντικαθίστανται από εφάπαξ εισοδηματική ενίσχυση - Μεγαλύτερες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις ζητά η τρόικα


Βόμβα στα οικογενειακά επιδόματα και στο έξτρα αφορολόγητο των παιδιών βάζει το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού  με το οποίο αποκαλύπτεται ότι από το νέο έτος κόβονται αυτές οι παροχές και αντικαθίστανται από εισοδηματικές ενισχύσεις.
Την ίδια στιγμή η Τρόικα ζητά μεγαλύτερες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις καθώς αμφισβητεί την μείωση των δαπανών ύψους 2 δις. ευρώ από την πλευρά των Υπουργείων.
Πρόκειται για τα πολυτεκνικά κυρίως επιδόματα για τα οποία η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μειώσει τον αριθμό των δικαιούχων που τα δικαιούνται και ταυτόχρονα να τα χορηγεί  εφάπαξ μέσω της Εφορίας με την μορφή εισοδηματικής ενίσχυσης.
"Από το μέτρο δεν εξαιρούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες" επισημαίνει ανώτερος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη καλύτερης εποπτείας και ελέγχου των εισοδημάτων των ελεύθερων επαγγελματιών που δηλώνουν προκλητικά χαμηλά εισοδήματα στην Εφορία. Αυτομάτως έτσι καθίστανται δικαιούχοι της εφάπαξ εισοδηματικής ενίσχυσης.
Από τις περικοπές στα οικογενειακά επιδόματα και την κατάργηση του αφορολογήτου των παιδιών στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι τα πρόσθετα έσοδα που θα μπουν στα κρατικά ταμεία θα ανέλθουν σε 427 εκατ. ευρώ.
Έσοδα αυξημένα κατά 5 εκατ. ευρώ  εκτιμά ότι θα έχει η κυβέρνηση και από την αύξηση των

ορίων συνταξιοδότησης κατά 2 έτη, από τα 65 στα 67 έτη -μέτρο το οποίο "κλείδωσε" στις επαφές του Γιάννη Στουρνάρα και του Γιάννη Βρούτση με τους εκπροσώπους των δανειστών για την οριστικοποίηση του πακέτου των 13,6 δις. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι τα 5 εκατ. ευρώ δεν θα είναι η μοναδική ωφέλεια που θα έχει ο προϋπολογισμός από το προηγούμενο μέτρο ως αποτέλεσμα από την καθυστέρηση της συνταξιοδότησης και την διατήρηση των εργοδοτικών εισφορών.
Σε αυτό το ποσό θα πρέπει να προστεθούν και άλλα 850 εκατ. ευρώ τα οποία θα προκύψουν από την πλευρά των δαπανών. Και αυτό γιατί θα μειωθεί το κύμα εξόδου των υπαλλήλων προς την σύνταξη. Εκτιμάται ωστόσο ότι το μέτρο της αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη είναι περιορισμένης δημοσιονομικής διάρκειας.
Στα πρόσθετα έσοδα των 492 εκατ. ευρώ που προβλέπει σε σχέση με φέτος ο νέος προϋπολογισμός περιλαμβάνονται ακόμη και άλλα 60 εκατ. ευρώ από την μείωση των επιστροφών. Παράγοντες στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι πίσω από αυτή την εισπρακτική προσπάθεια κρύβεται η κατάργηση των φοροαπαλλαγών.
Εκτός των μέτρων που προέρχονται από την πλευρά των εσόδων το προσχέδιο προβλέπει και περικοπές ύψους 7,308 από το σκέλος των δαπανών ( 7,8 δις. ευρώ συνολικά) που αποτελούν και το "κυρίως πιάτο" των μέτρων του νέου προϋπολογισμού.
Η εξοικονόμηση αυτή θα προέλθει από:
*    Την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα (483 εκατ. ευρώ),
*    Την αναδιάρθρωση της τοπικής αυτοδιοίκησης (100 εκατ. ευρώ),
*    Τη μείωση της μισθολογική δαπάνης (1,1 δις. ευρώ),
*    Τη μείωση της δαπάνης για συντάξεις (3,799δις. ευρώ),
*    Την περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων (347 εκατ. ευρώ),
*    Τη μείωση της δαπάνης για υγειονομική περίθαλψη (803 εκατ. ευρώ),
*    Την περικοπή των δαπανών για την εθνική άμυνα (304 εκατ. ευρώ),
*    Τη μείωση των δαπανών για την παιδεία (132 εκατ. ευρώ)
*    Τον εξορθολογισμό των δαπανών στις ΔΕΚΟ (241 εκατ. ευρώ).
Να σημειωθεί ότι η Τρόικα εξακολουθεί να έχει ενστάσεις με τις περικοπές δαπανών ύψους 2 δις. ευρώ  που προβλέπονται στα Υπουργεία και ζητά την αντικατάσταση τους με νέα μέτρα, όπως με  σκληρότερες παρεμβάσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Οι επαφές με την Τρόικα θα συνεχιστούν την Τετάρτη.
Στο 3,8% η ύφεση το 2013
Σε μακροοικονομικό επίπεδο το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού προβλέπει ύφεση 3,8% το 2013 από ύφεση 6,5% εφέτος και εκτίναξη του δείκτη της ανεργίας στο24,7% από 23,5% το 2012.
Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης με τα νέα μέτρα είναι το δημοσιονομικό έλλειμμα να υποχωρήσει στο 4,2% του ΑΕΠ από 6,6% του ΑΕΠ το 2012 και στην δημιουργία  πρωτογενούς πλεονάσματος ίσο με 1,1% του ΑΕΠ. Ο φετινός προϋπολογισμός θα κλείσει με πρωτογενές έλλειμμα 1,4% .
Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 48,952 δις. ευρώ εφέτος και σε 46,742 δις. ευρώ το 2013, μετά τα πρόσθετα μέτρα (χωρίς τα μέτρα θα ήταν 49,109 δις. ευρώ).
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου σε ιδιώτες, που ανέρχονται σε περίπου 7 δις. ευρώ, θα αποπληρωθούν, με βάση το προσχέδιο, σε δύο ισόποσες δόσεις εφέτος και το 2013.
Το 2013, η ιδιωτική κατανάλωση θα είναι μειωμένη κατά 5,9%, η δημόσια κατανάλωση κατά 7,2% και οι επενδύσεις θα περιορισθούν κατά 3,7%.
Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών θα αυξηθούν κατά 2,5% και οι εισαγωγές θα μειωθούν κατά 5,3%. Η απασχόληση θα μειωθεί περαιτέρω κατά 3%, ενώ προβλέπεται αρνητικός πληθωρισμός (-0,1%).
Το ΑΕΠ, δηλαδή ο συνολικός πλούτος των εισοδημάτων και των υπηρεσιών που θα παράξει η χώρα το 2013 θα βρεθεί για πρώτη φορά κάτω από τα 200 δις. ευρώ (στα 193,078 δις. ευρώ)  από 201δις. ευρώ εφέτος. Συνολικά έχουν χαθεί πάνω από 45 δις. ευρώ μέσα σε μία πενταετία.
Το δημόσιο χρέος θα διαμορφωθεί το 2013 σε 179,3% του ΑΕΠ από 169,5% του ΑΕΠ εφέτος. Για την πληρωμή τόκων, το κράτος θα δαπανήσει 8,95 δις. ευρώ (4,6% του ΑΕΠ) το 2013, από 11,735 δις. ευρώ (5,8% του ΑΕΠ) εφέτος.
Νέο "κούρεμα" προβλέπεται να γίνει στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, στο πλαίσιο των περικοπών των δημοσίων δαπανών. Το ΠΔΕ θα μειωθεί περαιτέρω (για 10η συνεχή φορά) στα 6,85 δις. ευρώ το 2013, από 7,3 δις. ευρώ εφέτος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το λεγόμενο "εθνικό σκέλος" του ΠΔΕ (επενδυτικός νόμος και άλλες δράσεις εκτός ΕΣΠΑ) περιορίζεται σε 850 εκατ. ευρώ το 2013, από 1,3 δις. ευρώ εφέτος.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...