Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Ποιους θα ελέγξει η εφορία για παλαιότερες «παραβάσεις» - Έξτρα φόρος για να κλείσουν τα βιβλία

Με στόχο την είσπραξη περίπου 2,5 δισ. ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών ξεκινά ελέγχους «εξπρές» σε χιλιάδες επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και ιδιοκτήτες ακινήτων για να κλείσουν οριστικά εκκρεμότητες του παρελθόντος.
Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για 200.000 ανέλεγκτες φορολογικές υποθέσεις (κληρονομιών, δωρεών, μεταβίβασης ακινήτων,ΦΜΑΠ). Προκειμένου οι ελεγκτικές υπηρεσίες να προλάβουν να ελέγξουν όλες αυτές τις υποθέσεις θα παραταθεί κατά ένα έτος ο χρόνος παραγραφής.
Δηλαδή οι χρήσεις 2000-2006 που παραγράφονται στο τέλος του έτους θα παραγραφούν στο τέλος του 2013.
Η νέα διαδικασία θα παρέχει τη δυνατότητα στους ελεγχόμενους εφόσον προκύψουν διαφορές να καταβάλουν τους φόρους που θα προκύψουν σε αρκετές μηνιαίες δόσεις που πιθανόν να φθάσουν και τις 36. Ανώτατο παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζει ότι από τους ελέγχους που θα πραγματοποιηθούν μπορούν να εισέλθουν στα ταμεία σε βάθος τριετίας περίπου 2,5 δισ. ευρώ. Οι έλεγχοι-εξπρές θα γίνουν με προτεραιότητα σε όσους:
1. Έχουν διαπράξει ουσιαστικές παραβάσεις του Κ.Β.Σ. ή για τους οποίους υπάρχουν στις Δ.Ο.Υ. δελτία πληροφοριών ή άλλα στοιχεία για φοροδιαφυγή.
2. Δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ ή άλλων φορολογικών αντικειμένων.
3. Έχουν μεγάλα πιστωτικά υπόλοιπα ΦΠΑ που δεν δικαιολογούνται από το αντικείμενο
δραστηριότητας τους.
4. Έχουν κατασχεθέντα βιβλία και στοιχεία ή κατασχεθείσες φορολογικές ταμειακές μηχανές.
5. Έχουν δηλώσει απώλεια βιβλίων και στοιχείων.
6. Ασκούν δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών ή ελεύθερου επαγγελματία και έχουν δηλώσει μεγάλα ποσά δαπανών.
7. Δεν έχουν προσδιορίσει τα καθαρά τους εισοδήματα σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις ή δεν έλαβαν υπόψη τον προβλεπόμενο συντελεστή καθαρών κερδών, κατά τον εξωλογιστικό προσδιορισμό των καθαρών εισοδημάτων τους.
8. Εμφανίζουν αδικαιολόγητη διαφορά μεταξύ των στοιχείων των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και των δηλώσεων ΦΠΑ.
9. Έχουν δηλώσει ακαθάριστα έσοδα που δεν βρίσκονται σε συμφωνία με τα λοιπά οικονομικά μεγέθη.
10. Εμφανίζουν, με βάση τις υποβληθείσες δηλώσεις τους, χαμηλό συντελεστή μικτού και καθαρού κέρδους.
11. Έχουν κάνει χρήση αναπτυξιακών νόμων.
12. Είχαν στην κατοχή τους την 1η-1-2008 κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα συνολικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ.
13. Δεν απεδέχθησαν τα εκκαθαριστικά σημειώματα περαίωσης των ετών 2000-2009, που τους εστάλησαν στο πλαίσιο εφαρμογή των ρυθμίσεων του ν. 3888/2010.
14. Εντάχθηκαν στις διατάξεις των άρθρων 13-17 του ν. 3296/2004 περί «αυτοπεραίωσης» ή «αυτοελέγχου», επελέγησαν για δειγματοληπτικό έλεγχο, αλλά δεν υπήχθησαν στις διατάξεις του ν. 3888/2010 για την περαίωση των χρήσεων 2000-2009.
15. Εντάχθηκαν στις διατάξεις των άρθρων 13-17 του ν. 3296/2004 περί «αυτοπεραίωσης» ή «αυτοελέγχου», χωρίς να πληρούνται οι προβλεπόμενοι όροι και προϋποθέσεις υπαγωγής στις διατάξεις αυτές.
16. Έχουν δηλώσει πάρα πολύ μεγάλα ακαθάριστα εισοδήματα

(Πηγή: matrix24.gr)
 ------------------------

Έξτρα φόρος για να κλείσουν τα βιβλία
 Η Εφορία θα καλέσει 200.000 επαγγελματίες

Κλείσιμο 200.000 ανέλεγκτων υποθέσεων με συνοπτικές διαδικασίες και ελέγχους εξπρές επιδιώκει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να δώσει βαθιά ανάσα εσόδων στα ταμεία του Δημοσίου.

Η διαδικασία θα είναι απλή και το κίνητρο για χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την Εφορία, ουσιώδες.

«Ελάτε, πληρώστε και κάντε μια νέα αρχή χωρίς εκκρεμότητες έναντι των φορολογικών Αρχών» θα είναι το σύνθημα του υπουργείου Οικονομικών. Αν υπάρξει ανταπόκριση, την οποία θεωρούν δεδομένη στο υπουργείο Οικονομικών ακόμη και εν μέσω κρίσης και έλλειψης ρευστότητας στην αγορά, οι προσδοκίες εισπράξεων φτάνουν ακόμη και τα 2,5 δισ. ευρώ.

Τη διαδικασία περιγράφουν συνεργάτες του αρμόδιου υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη ως εξής: «Θα χρησιμοποιήσουμε την εγκύκλιο για τους συνοπτικούς ελέγχους. Υπάρχει μία λίστα με φορολογικά αντικείμενα που ελέγχονται και η διαδικασία είναι γρήγορη.

Μέσα σε τρεις ημέρες ο έλεγχος θα έχει ολοκληρωθεί, θα βεβαιώνεται το ποσό και με την πληρωμή του θα κλείνει η υπόθεση». Πρόκειται για έναν τύπο περαίωσης αφού και σε αυτή την περίπτωση δίνεται συγχωροχάρτι αλλά με τη διαφορά ότι μεσολαβεί ένας υποτυπώδης έλεγχος.

Το ελεγκτικό σχέδιο, όπως αναφέρουν τα Νέα, θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα κριτήρια στα πρότυπα αυτών που χρησιμοποιούν οι ορκωτοί ελεγκτές για να εκδώσουν φορολογικό πιστοποιητικό.

Θα συνοδεύεται με κίνητρα που θα προβλέπουν μειωμένες προσαυξήσεις φόρων και περισσότερες μηνιαίες δόσεις για την εξόφληση της οφειλής, οι οποίες μπορεί να εκτείνονται ακόμη και σε ορίζοντα τριών ετών (36 δόσεις).

Προκειμένου μάλιστα να πολλαπλασιαστούν τα αποτελέσματα των ελέγχων εξπρές, το υπουργείο Οικονομικών, όπως κάνει κάθε χρόνο, θα ανακοινώσει εντός των ημερών ότι υποθέσεις που παραγράφονται στο τέλος του έτους και αφορούν τις χρήσεις από το 2000 έως και το 2003 παραμένουν ανοιχτές για έλεγχο για έναν ακόμη χρόνο.


πηγή: newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...