Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Οριστικό τέλος για 55.000 επιχειρήσεις μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο προβλέπει η ΓΣΕΒΕΕ, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την απώλεια 195.000 θέσεων εργασίας (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί

  Οριστικό τέλος για 55.000 επιχειρήσεις μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο προβλέπει η ΓΣΕΒΕΕ, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την απώλεια 195.000 θέσεων εργασίας (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί).
    Σύμφωνα με έρευνα της Συνομοσπονδίας για τα οικονομικά μεγέθη των ΜμΕ που παρουσιάστηκε σήμερα, περίπου 170.000 επιχειρήσεις δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα κλεισίματος το επόμενο δωδεκάμηνο και 64.000 από αυτές είναι εμπορικές. Από την έρευνα προκύπτει επίσης ότι η απώλεια θέσεων μισθωτής εργασίας για το πρώτο εξάμηνο του 2013 θα πλησιάσουν τις 69.000. Σημειώνεται ότι για μια πρόσληψη στον ιδιωτικό τομέα γίνονται τέσσερις απολύσεις, ενώ η αναλογία ήταν ένα προς επτά στην προηγούμενη σχετική έρευνα.
    Η μερική απασχόληση αποτελεί πλέον μια γενικευμένη πρακτική ενώ το 52,4% αντιμετωπίζει πρόβλημα στην έγκαιρη καταβολή των μισθών.
    Το δεύτερο εξάμηνο του 2012 η ταχύτητα επιδείνωσης όλων των δεικτών για τα οικονομικά μεγέθη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, παρουσίασε οριακή επιβράδυνση. «Δεν έχουμε περάσει στην ανάπτυξη αλλά αυτό που φαίνεται είναι ότι περιορίζεται η ύφεση», σχολίασε σχετικά ο Θ. Γεράκης της εταιρείας Marc που πραγματοποίησε την εξαμηνιαία αποτύπωση του οικονομικού κλίματος στις ΜμΕ.
    Ο μόνος δείκτης που εξακολουθεί να κινείται ανησυχητικά καθοδικά είναι αυτός των
Επενδύσεων. Συγκεκριμένα, μόνο το 5,7% αύξησε τις δαπάνες για επενδύσεις, ενώ το 33% των επιχειρηματιών βλέπει ανάκαμψη από το 2020 και μετά.
    Οι προβλέψεις για το πρώτο εξάμηνο του 2013 παραμένουν δυσοίωνες καθώς οι προσδοκίες των επιχειρήσεων είναι αρνητικές (62,9% του δείγματος). Tο 45,2% των συμμετεχόντων δηλώνει ότι δεν θα κάνει καμία επένδυση ενώ ένα πρόσθετο 41,5% θα προχωρήσει σε μείωση των επενδύσεων. Φαίνεται δηλαδή να παγιώνεται και να ενισχύεται ένα επικίνδυνο κλίμα αποεπένδυσης.
    Την ίδια ώρα, το 33,8% των επιχειρήσεων έχει καθυστερημένες οφειλές σε προμηθευτές και πάνω από το 30% αφορά σε καθυστερήσεις πληρωμάτων σε ενοίκια ΟΑΕΕ τράπεζες και ΔΕΚΟ. Οι επιχειρήσεις που καθυστερούν τις πληρωμές τους προς την εφορία αυξήθηκαν κατά 25% και πάνω από τις μισές επιχειρήσεις του δείγματος εκτιμούν ότι δεν θα μπορέσουν να είναι συνεπείς στην εφορία το 2013.
    Βάσει της έρευνας, ένα από τα βασικά προβλήματα της επιχειρηματικότητας αποτελεί η ακρίβεια που συνδέεται με τη λειτουργία του κράτους και στο πλαίσιο αυτό, η ΓΣΕΒΕΕ προτείνει ρυθμίσεις για την εξόφληση των υποχρεώσεων των ΜμΕ για να ανταπεξέλθουν στα προβλήματα και εξόφληση των οφειλομένων του δημοσίου προς τις επιχειρήσεις καθώς και επαναφορά της επεκτασιμότητας στις συλλογικές συμβάσεις και για λόγους ψυχολογίας αύξηση 1%. Σημειώνεται ότι το 83,7% των επιχειρήσεων έχουν ρίξει τις τιμές τους.
    Ενδεικτικό του δυσμενούς κλίματος στην αγορά είναι ακόμη ότι οκτώ στους δέκα (80,9%) επιχειρηματίες έχουν χρησιμοποιήσει χρήματα προσωπικών καταθέσεων για να καλυφθούν ανάγκες των επιχειρήσεων και το 21,5% έχει εκποιήσει προσωπική περιουσία.
    Το ποσοστό των επιχειρηματιών που θεωρούν ότι τα λεφτά τους είναι ασφαλή εκτός συνόρων εμφανίζει επίσης αύξηση, ενώ τέλος το 85% αποδοκιμάζει το κυριακάτικο άνοιγμα των επιχειρήσεων.
    Η αγορά έχει μπει στον σκληρό πυρήνα της κρίσης και το 2013 χαρακτηρίζεται ως έτος «αποκάλυψης» για επιχειρήσεις, θέσεις εργασίας και συνολικά για τη βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας, ανέφερε παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Ασημακόπουλος.
    «Από τις εκλογές μέχρι τώρα σε 240 μέρες έχουμε 240.000 ανέργους ενώ είναι προς συζήτηση ότι από την πορεία της πολιτικής που ακολουθείται φαίνεται πως αυτό που θα πετύχουμε είναι ότι θα δουλεύουν με μαύρη εργασία, ετεροαπασχόληση ή υποαπασχόληση και με 540 ευρώ οι εργαζόμενοι στη χώρα μας», παρατήρησε από την πλευρά του ο κ. Γεράκης.

ΑΠΟ taxnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...