Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

ΣΥΡΙΖΑ: κυνηγώντας την αυτοδυναμία Οι μύχιοι πόθοι της Κουμουνδούρου

Οι μύχιοι πόθοι της ΚουμουνδούρουΣυνομιλούμε με όλους, δεν δυσαρεστούμε κανέναν, δεν τάζουμε τίποτα και μετά τις εκλογές ανάλογα με το αποτέλεσμα βλέπουμε n Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις μετά τη ΔΕΘ που δημιουργούν αισιοδοξία  

 ΤΗΣ - Βούλας Κεχαγιά 
 Στον δεύτερο όροφο της Κουμουνδούρου, σ' ένα μικρό, σχεδόν σκοτεινό γραφείο που δεν έχει ανακαινιστεί ακόμη, φυλάσσονται περίπου ως ιερά κειμήλια όλοι οι τόμοι των δημοσκοπήσεων των τελευταίων χρόνων. Διακριτή θέση έχουν εκείνοι που με τα ευρήματά τους ανοίγουν στην αξιωματική αντιπολίτευση τον θάλαμο όχι μόνο για την πρωτιά στις επόμενες εκλογές αλλά κυρίως για την επίτευξη της αυτοδυναμίας.
 Εδώ και δύο μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προσπεράσει το απλό όνειρο της νίκης σε  εκλογική αναμέτρηση. Αλλωστε η πρωτιά του στις ευρωεκλογές του Μαΐου τού προσέφερε αυτήν την ιστορική για κόμμα της Αριστεράς ικανοποίηση. Η Κουμουνδούρου κυνηγάει πιο σύνθετες καταστάσεις όπως την αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ μέσα από τις κάλπες. Γι' αυτό και συνεχίζει τις ανασκαφές στις έρευνες.
 ΟΙ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ. Με αυτά τα δεδομένα οι όποιες συζητήσεις για προεκλογικές συνεργασίες τώρα ακούγονται στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τουλάχιστον άστοχες. Οι
μετρήσεις της κοινής γνώμης που έχει στη διάθεσή της η Κουμουνδούρου μετά την ευρωαναμέτρηση δεν αμφιβάλλουν στο παραμικρό για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Ομως εκείνες που έχουν διενεργηθεί μετά τη ΔΕΘ και την παρουσίαση του περίφημου προγράμματος της Θεσσαλονίκης φέρνουν στο φως και πρόσθετα στοιχεία. Που φανερώνουν ότι υπό τις κατάλληλες πολιτικές συνθήκες ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να επιτύχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία χωρίς καν να ζητήσει τη στήριξη άλλων συμμάχων. Ουτοπία; Θα δείξει. Η χειρότερη για την αξιωματική αντιπολίτευση μέτρηση από τον Σεπτέμβριο κι έπειτα δίνει στον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς 136 έδρες στη Βουλή. Η καλύτερη 150 έδρες και η τελευταία 147.
Αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ ακουμπάει σύμφωνα με το επιτελείο του σ' ένα ποσοστό περίπου 35%. Για να θεωρήσει ότι έχει την αυτοδυναμία στο τσεπάκι του θα πρέπει να αποσπάσει 37,5%, όμως ο υπεύθυνος δημοσκοπήσεων του κόμματος και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας Κώστας Πουλάκης διαβεβαιώνει ότι «είμαστε κοντά και η αυτοδυναμία είναι στις δυνατότητες του ΣΥΡΙΖΑ».
Με βάση αυτά τα στοιχεία για τα οποία ενημερώνεται ανελλιπώς ο Αλέξης Τσίπρας, η ηγεσία του κόμματος έχει αναδιαμορφώσει μερικώς τη στρατηγική των συνεργασιών της.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με προβεβλημένα στελέχη, μπορεί να κατέβει μόνος του στις εθνικές εκλογές αφήνοντας πίσω του τις προεκλογικές συμμαχίες. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα κλείσει την πόρτα σε δυνάμει συμμάχους όπως η ΔΗΜΑΡ, οι ΑΝΕΛ ή και Το Ποτάμι. Αλλωστε η παρουσία τους στη Βουλή θα μπορούσε να αποδειχτεί πολύτιμη για τον σχηματισμό κυβέρνησης ή την απόκτηση της δεδηλωμένης.

ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ. Στην πραγματικότητα η Κουμουνδούρου θα βγει κερδισμένη εφόσον Δημοκρατική Αριστερά και Ανεξάρτητοι Ελληνες δεν καταφέρουν να εξασφαλίσουν την επανείσοδό τους στο Κοινοβούλιο. Ο υφιστάμενος εκλογικός νόμος είναι απλός. Το άθροισμα των ποσοστών των πολιτικών κομμάτων που δεν θα μπουν στη Βουλή εξυπηρετεί τον πρώτο, πιθανότατα δηλαδή τον ΣΥΡΙΖΑ. Οσο πιο μεγάλο είναι αυτό τόσο καλύτερα για τον νικητή των εκλογών. Αν για παράδειγμα τα εκτός Βουλής κόμματα συγκεντρώσουν 10%, τότε το πρώτο κόμμα θα μπορούσε να αποσπάσει την αυτοδυναμία με ποσοστό 36,4% .
Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα πορευθεί ώς τις εκλογές με χαλαρή διάθεση απέναντι στις συνεργασίες. Θα συνομιλεί, δεν θα δυσαρεστεί, ούτε θα τάζει. Γνωρίζοντας ότι πιθανόν να χρειαστεί να αναζητήσει μερικές ψήφους από άλλους χώρους για να κλειδώσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ως εκ τούτου, δεν πρόκειται να τα σπάσει με το κόμμα Καμμένου ούτε να σνομπάρει τη ΔΗΜΑΡ. Επίσης δεν θα προκαλέσει τις ηγεσίες τους βάζοντας στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ βουλευτές των ΑΝΕΛ ή της ΔΗΜΑΡ που ενδιαφέρονται να συμπεριληφθούν εάν προηγουμένως δεν έχει πειστεί ότι η μετακόμισή τους δεν θα ενοχλήσει.
Στην πράξη η Κουμουνδούρου θα επιτρέπει στην Αγίου Κωνσταντίνου να της κάνει φλερτ, τους ΑΝΕΛ να νιώθουν ότι έχουν με την Κουμουνδούρου στενούς δεσμούς και στο Ποτάμι να κάνει παιχνίδια ακυρώνοντας τα ραντεβού Τσίπρα - Θεοδωράκη που εκείνο έχει επιδιώξει. Αλλωστε όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ και Το Ποτάμι θέλουν να συνεργαστούν
Οι συνεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα της κάλπης. Η Κουμουνδούρου ανάλογα με τα ποσοστά της θα κινηθεί προς την κατεύθυνση των συμμαχιών. Δεν θεωρείται βέβαιο ότι θα επιδιώξει τη συγκρότηση κυβέρνησης αποκλειστικά με δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, ενδεχομένως γιατί θα την εξυπηρετεί να έχει εταίρους που θα της δίνουν και το άλλοθι να τροποποιήσει τις εξαγγελίες της. Στην Κουμουνδούρου γνωρίζουν ότι μία μονοκομματική κυβέρνηση έχει μεγαλύτερη ευελιξία, όπως επίσης και αγκυλώσεις. Μία συμμαχική κυβέρνηση όμως θα μετατόπιζε από τον ΣΥΡΙΖΑ όλο το βάρος της ευθύνης για επιλογές που σχετίζονται με την οικονομία και τις σχέσεις της χώρας με τους δανειστές της.


ΑΠΟ - ΤΑ ΝΕΑ - ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...