Σάββατο 18 Απριλίου 2015

Πως θα ρυθμίσετε τα χρέη σε ΔΟΥ - ΙΚΑ και ΟΑΕΕ – Εγκύκλιοι ΙΚΑ και Υπ.Εργασίας - Eρωτήσεις-απαντήσεις για τη ρύθμιση των 100 δόσεων - Η ρύθμιση οφειλών στο taxisnet με πέντε απλά βήματα

ΔΟΥ 
Έξι ερωτήσεις-απαντήσεις για τη ρύθμιση των 100 δόσεων 

Μοναδική ευκαιρία για να ρυθμίσουν σε έως 100 μηνιαίες δόσεις τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους στην εφορία έχουν περίπου 4 εκατ. οφειλέτες. Ενεργοποιήθηκε στο Taxisnet η ηλεκτρονική εφαρμογή μέσω της οποίας οι οφειλέτες μπορούν να υποβάλουν αίτηση για να υπαχθούν στη ρύθμιση και να «διαγράψουν» παράλληλα προσαυξήσεις, πρόστιμα και τόκους κατά 30% έως 100%.
 1. Ποιες οφειλές μπορούν να ρυθμιστούν;
Στη ρύθμιση υπάγονται όλα τα χρέη ανεξάρτητου ύψους εφόσον έχουν βεβαιωθεί στις ΔΟΥ ή στα Τελωνεία της χώρας έως και την 1η Μαρτίου 2015 και έχουν γίνει ληξιπρόθεσμα μέχρι την ημερομηνία αυτή. Δηλαδή ρυθμίζονται όλα τα χρέη από φόρους εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΕΕΤΗΔΕ, Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ), φόρους ακίνητης περιουσίας, ΦΠΑ, λοιπούς παρακρατούμενους φόρους.
 2. Σε πόσες δόσεις ρυθμίζονται οι οφειλές;
Όλα τα χρέη μπορούν να εξοφληθούν είτε εφάπαξ με πλήρη διαγραφή των προσαυξήσεων και των τόκων, είτε σε μηνιαίες δόσεις, με πολλά εναλλακτικά προγράμματα, τα οποία προβλέπουν εκπτώσεις από 30% έως και 90% στις προσαυξήσεις και τους τόκους. Οι εκπτώσεις κλιμακώνονται αντιστρόφως ανάλογα του αριθμού των μηνιαίων δόσεων που θα επιλέξετε. Ο ανώτατος αριθμός των δόσεων είναι 100 για όλα τα χρέη.
  3. Ποια είναι η ελάχιστη μηνιαία δόση;
Το ελάχιστο όριο μηνιαίας δόσης ανέρχεται στα 20 ευρώ. Ωστόσο, εάν υπάρχουν οφειλές σε δύο διαφορετικές ΔΟΥ η ελάχιστη μηνιαία δόση μπορεί να μειωθεί περαιτέρω στα 10 ευρώ για το χρέος προς κάθε ΔΟΥ.
 4. Οι δόσεις επιβαρύνονται με τόκο;
Για χρέη μέχρι 5.000 ευρώ οι μηνιαίες δόσεις είναι άτοκες. Για χρέη πάνω από 5.000 ευρώ το ποσοστό των τόκων με το οποίο επιβαρύνονται οι δόσεις ανέρχεται σε 3% ετησίως (0,25% τον μήνα).
  5. Είχα υπαχθεί σε παλαιότερη ρύθμιση. Μπορώ να μεταπηδήσω στην νέα ρύθμιση των 100 δόσεων;
Όσοι φορολογούμενοι έχουν ενταχθεί στην προηγούμενη ρύθμιση των 100 δόσεων μπορούν να συνεχίσουν σ’ αυτή ή να μεταπηδήσουν στη νέα ρύθμιση, εφόσον τους συμφέρει. Ωστόσο, για όσους μεταφερθούν στη νέα ρύθμιση ο συνολικός αριθμός μηνιαίων δόσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 100, υπολογιζόμενος από την πρώτη δόση του αρχικού προγράμματος.
 6. Ποιες είναι οι επιλογές που έχω για να ρυθμίσω τις οφειλές μου;
 

Ο οφειλέτης έχει δυο επιλογές:
α) Να καταβάλει ως προκαταβολή τουλάχιστον το δεκαπλάσιο της ελάχιστης δόσης που αναλογεί στην οφειλή τους, δηλαδή πάνω από 200 ευρώ (20 ευρώ είναι η ελάχιστη μηνιαία δόση), προκειμένου να έχουν ισόποση μείωση από τις προσαυξήσεις και τους τόκους του προγράμματος ρύθμισης που θα επιλέξουν. Όποιος μπει στη διαδικασία της «προκαταβολής» θα πρέπει:
• Να υποβάλει την αίτηση μέχρι την Παρασκευή 27 Απριλίου. Δεν αποκλείεται να παραταθεί η προθεσμία κατά ένα μήνα. Το ποσό της προκαταβολής θα πρέπει να καταβληθεί εντός τριών ημερών από την ημέρα υποβολής της αίτησης και η πρώτη δόση έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα. Οι υπόλοιπες δόσεις καταβάλλονται στο τέλος κάθε μήνα.
• Να πληρώνει κανονικά τις δέκα πρώτες δόσεις της ρύθμισης ή όλες εφόσον η ρύθμιση είναι μικρότερη των δέκα δόσεων.

β) Να ρυθμίσει τις οφειλές τους σε έως 100 μηνιαίες δόσεις χωρίς κανέναν περιορισμό. Η προθεσμ

ία για την υπαγωγή στη ρύθμιση των 100 δόσεων λήγει στις 26 Μαΐου. Η πρώτη δόση καταβάλλεται εντός τριών ημερών από την ημέρα υποβολής της αίτησης και οι υπόλοιπες στο τέλος κάθε μήνα.

Η ρύθμιση οφειλών στο taxisnet με πέντε απλά βήματα

Σε πέντε απλά βήματα μπορούν οι περισσότεροι από δυο εκατομμύρια φορολογούμενοι που χρωστούν στην εφορία να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε έως και 100 μηνιαίες δόσεις που η καθεμιά μπορεί να είναι τόσο μικρή όσο και 20 ευρώ.
Η σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή του taxisnet άνοιξε χθες το βράδυ λίγο πριν τα μεσάνυχτα και ήδη αρκετοί φορολογούμενοι έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση των οφειλών τους.
Ας δούμε ένα-ένα τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν όσοι επιθυμούν να ξεκινήσουν την τμηματική αποπληρωμή των οφειλών τους:


Πρώτο βήμα
Το πρώτο βήμα είναι η είσοδος στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (www.gsis.gr). Στη συνέχεια ο φορολογούμενος θα πρέπει να επιλέξει από τις «Υπηρεσίες προς πολίτες» την εφαρμογή «ΝΕΟ: Αιτήσεις Ρυθμίσεων». Θα του ζητηθούν στη συνέχεια οι προσωπικοί του κωδικοί πρόσβασης στο taxisnet.


Δεύτερο βήμα
Αφού συμπληρώσει τους μοναδικούς κωδικούς του, θα εμφανιστεί μια σελίδα που θα έχει πέντε επιλογές. Θα πρέπει να κάνει την επιλογή Ρ5, δηλαδή αυτή που αναγράφει «Αίτηση ρύθμισης οφειλών με απαλλαγή πρόσθετων φόρων & προσαυξήσεων και προαιρετικά προκαταβολή με ισόποση απαλλαγή προσαυξήσεων ν.4321/2015», κάνοντας κλίκ στη επιλογή «συνέχεια».
 

 Τρίτο βήμα
 Θα εμφανιστεί στη συνέχεια μια ιστοσελίδα με τίτλο «Υποβολή Αίτησης» στην οποία ο οφειλέτης θα πρέπει να κάνει την επιλογή «Υποβολή νέας». Στην επόμενη σελίδα κάνουν την εμφάνισή τους πέντε επιλογές που αφορούν στις οφειλές που μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση καθώς και τα σχετικά ποσά σε κάθε επιλογή. Ειδικότερα, εμφανίζονται οι επιλογές:

Αντί για μηδέν, όμως, εμφανίζονται τα ποσά που χρωστά σε κάθε κατηγορία οφειλών ο φορολογούμενος.

Οι φορολογούμενοι βλέπουν το εξής μήνυμα στη δεξιά στήλη της ιστοσελίδας:

«Οι οφειλές που περιλαμβάνονται στην κατηγορία Α υπάγονται υποχρεωτικά στη ρύθμιση. Για να εντάξετε στη ρύθμιση και οφειλές των κατηγοριών Β έως Ε κάντε κλικ στη στήλη επιλογή. Στις κατηγορίες αυτές εμπεριέχονται και οι οφειλές του άρθρου 4.2 του Ν.4321/2015. Οι οφειλές της κατηγορίας Δ που τελούν σε αναστολή πληρωμής προκύπτουν με βάση τις καταχωρίσεις στο TAXIS.

Για τυχόν μη επικαιροποιήμενες καταχωρίσεις δόσεων της κατηγορίας Δ απευθυνθείτε στην αρμόδια Υπηρεσία. Στην περίπτωση που εντάξετε στη ρύθμιση οφειλές της κατηγορίας Ε, επέρχεται απώλεια των εν λόγω διευκολύνσεων ή ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής χρεών. Σε περίπτωση που στις ανωτέρω διευκολύνσεις ή ρυθμίσεις περιλαμβάνονται οφειλές που δεν μπορούν να υπαχθούν στην παρούσα ρύθμιση, αυτές δύνανται να τακτοποιηθούν κατά νόμιμο τρόπο».

Αφού επιλέξει τις κατηγορίες χρεών που θέλει να ρυθμίσει, μπορεί να επιλέξει και το ποσό της προκαταβολή που θα δώσει προκειμένου να διαγράψει ισόποσες προσαυξήσεις. Το ελάχιστο ποσό προκαταβολής είναι 200 ευρώ. Για τη συγκεκριμένη επιλογή υπάρχει το εξής μήνυμα στην ιστοσελίδα: «Στην περίπτωση που επιθυμείτε να καταβάλλετε ποσό προκαταβολής, σας χορηγείται ισόποση απαλλαγή επί των συνολικών προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής (βλ ποσό απαλλαγής προσαυξήσεων) και στη συνέχεια επωφελείσθε τις απαλλαγές του προγράμματος ρύθμισης που θα επιλέξετε. Η προκαταβολή είναι καταβλητέα άπαξ, με εκούσια καταβολή, μέσα σε τρεις (3) εργάσιμες ημέρες από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, αλλά όχι πέραν της 27ης Απριλίου 2015.

 Εφόσον ο οφειλέτης δεν καταβάλει εμπρόθεσμα οποιαδήποτε από τις δέκα (10) πρώτες δόσεις της ρύθμισης που έπονται της προκαταβολής ή επέλθει απώλεια της ρύθμισης με υπαιτιότητα του οφειλέτη για οποιοδήποτε λόγο, βεβαιώνεται σε βάρος του οφειλέτη, ο οποίος έχει υποβάλει την αίτηση, ποσό ίσο με την απαλλαγή που του χορηγήθηκε κατά την καταβολή της προκαταβολής». Πατώντας στην επιλογή «Επόμενη σελίδα» εμφανίζονται οι επιλογές που έχει ο οφειλέτης αναφορικά με τον αριθμό των δόσεων.

Τέταρτο βήμα
Υπάρχει η επιλογή εφάπαξ εξόφλησης με 100% απαλλαγή από τις προσαυξήσεις καθώς και επιλογές με δόσεις από 2 έως 100 ή λιγότερες εφόσον ο φορολογούμενος χρωστά λιγότερα από 2.000 ευρώ. Εφόσον επιλέξει τον αριθμό των δόσεων θα πρέπει στη συνέχεια να «πατήσει» το πλήκτρο «Υπολογισμός ποσού δόσης». Θα εμφανιστεί στη συνέχεια το μηνιαίο ποσό δόσης καθώς και το συνολικό ποσό που θα πληρώσει ο φορολογούμενος με τους τόκους, εφόσον του επιβάλλονται (ποσά έως 5.000 ευρώ είναι άτοκα και μεγαλύτερα ποσά τοκίζονται με επιτόκιο 3%). Τέλος θα πρέπει να κάνει την επιλογή «Υποβολή». Στην επόμενη σελίδα εμφανίζονται όλα τα στοιχεία της αίτησης για τη ρύθμιση (στοιχεία οφειλέτη, ποσό οφειλής, μηνιαία δόση κλπ). Θα πρέπει, εφόσον συμφωνεί με αυτά να επιλέξει το πλήκτρο «υποβολή».

Πέμπτο βήμα
Εμφανίζεται στη συνέχεια το μήνυμα «Επιτυχής υποβολή» και ο αριθμός της αίτησης. Εφόσον επιλέξει στην ίδια οθόνη το πλήκτρο «προβολή αίτησης» θα πληροφορηθεί και την Ταυτότητα Οφειλής της ρύθμισης (ένας αριθμό με πολλά ψηφία στο τέλος της αίτησης). Με αυτόν τον αριθμό θα πρέπει ο οφειλέτης εντός τριών ημερών από την υποβολή της αίτησης να πληρώσει σε τράπεζα (ή μέσω web banking) το ποσό της πρώτης δόσης. Αφού πληρωθεί το ποσό της πρώτης δόσης η ρύθμιση ενεργοποιείται. Το αν έχει ενεργοποιηθεί η ρύθμιση μπορούν οι φορολογούμενοι να το πληροφορηθούν από την εφαρμογή των ρυθμίσεων στο taxisnet.

ΙΚΑ -  ΟΑΕΕ 

Η υποβολή αιτήσεων για την ένταξη εκατοντάδων  χιλιάδων οφειλετών στη νέα ρύθμιση χρεών.

Περισσότεροι από 850.000 οφειλέτες έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν την πληρωμή των χρεών που έγιναν ληξιπρόθεσμα μέχρι την 1η Μαρτίου 2015, έως και σε 100 δόσεις.

Οσοι χρωστούν κύρια οφειλή μέχρι 5.000 ευρώ πληρώνουν άτοκα, ενώ για κύρια οφειλή άνω των 5.000 ευρώ επιβάλλεται τόκος 0,25% το μήνα (3% το χρόνο) στις δόσεις της ρύθμισης που θα επιλέξουν.

Οι οφειλέτες του ΙΚΑ μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις στα καταστήματα του Ιδρύματος και στα περιφερειακά Κέντρα Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών. Από τις 8 Απριλίου θα μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους και ηλεκτρονικά μέσα από την ιστοσελίδα του Ιδρύματος.

  

Η προθεσμία λήγει στις 30 Απριλίου 2015. Οσοι μείνουν εκτός ρύθμισης από την 1η Μαίου και μετά θα βρεθούν αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, ενώ θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ρύθμιση μόνο με 12 δόσεις!

Σχετικές εγκυκλίους εξέδωσαν το υπουργείο Εργασίας και το ΙΚΑ.

Στην εγκύκλιο του υπουργείου κρύβεται μια μεγάλη παγίδα για όσους είναι σε παλιά ρύθμιση και επιλέξουν τη νέα των 100 δόσεων. Σε αυτές τις περιπτώσεις το υπολειπόμενο ποσό θα επανυπολογιστεί χωρίς εκπτώσεις στα πρόσθετα τέλη και τις προσαυξήσεις και με αυξημένο επιτόκιο 4,56% για το διάστημα από 1/1/2013 και μετά. 

Οι δόσεις που έχουν πληρωθεί θα αφαιρούνται από τον ανώτατο αριθμό των δόσεων της νέας ρύθμισης. Για παράδειγμα οφειλέτης που πλήρωσε 40 δόσεις, και επιλέξει τις 100 από τη νέα ρύθμιση, πρακτικά θα έχει άλλες 60 δόσεις οι οποίες θα έχουν το μειωμένο επιτόκιο του 3%, ενώ τα πρόσθετα τέλη και οι προσαυξήσεις που αναλογούν στο ανεξόφλητο ποσό θα αναβιώσουν και θα τοκιστούν με 4,56% από 1/1/2013 μέχρι την ένταξη στη νέα ρύθμιση. Ανάλογα με τις δόσεις της νέας ρύθμισης, οι οφειλέτες θα τύχουν και της έκπτωσης στα πρόσθετα τέλη και τις προσαυξήσεις.

Στην πράξη, η μετάπτωση στη νέα ρύθμιση γίνεται ασύμφορη!

Ασάφεια υπάρχει και στην πληρωμή των τρεχουσών εισφορών. Στο νόμο 4321/15 και στην εγκύκλιο του υπουργείου αναφέρεται ότι για να μπεί κάποιος στη ρύθμιση θα πρέπει να πληρώνει τις τρέχουσες εισφορές από 2 Μαρτίου και εφεξής, Το ΙΚΑ λέει ότι πρέπει να έχουν πληρωθεί και οι εισφορές του Φεβρουαρίου!

Οι οφειλέτες θα τύχουν διαγραφής των προσαυξήσεων και των πρόσθετων τελών, κατά 100% αν πληρώσουν εφάπαξ, κατά 80% αν επιλέξουν από 2 ως 36 δόσεις, κατά 70% αν επιλέξουν  από 37 έως 50 δόσεις, κατά 60% από 51 έως τις 72 δόσεις και κατά 50% αν επιλέξουν τις 100 δόσεις.

Τα χρέη στα ταμεία φτάνουν στα 21,5 δις. ευρώ, εκ των οποίων τα 16,5 δις. είναι κύρια οφειλή και άλλα 5 δις. είναι οι προσαυξήσεις. Το υπουργείο περιμένει να εισπράξει 1,46 δις. για το 2015, αλλά στην έκθεση που συνοδεύει το νόμο μιλά για 2 δις. ευρώ σε βάθος οκταετίας

Οσοι είχαν μηδενικό εισόδημα το 2014 (στο οποίο δεν συνυπολογίζονται επιδόματα ανεργίαςε και άλλες προνοιακές παροχές) θα έχουν απαλλαγή από τη λήψη αναγκαστικών μ΄λετρων για ένα χρόνο υπό τον όρο ότι θα υποβάλουν αίτηση για ρύθμιση μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2016.



 Στην εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας αναφέρονται τα εξής .

Α)Στη νέα ρύθμιση, κατόπιν αίτησης του οφειλέτη, εντάσσονται:

1) ασφαλιστικές οφειλές που κατέστησαν  ληξιπρόθεσμες  την 2η/3ου/2015,

2) οφειλές μέχρι την ως άνω ημερομηνία που τελούν σε αναστολή είσπραξης,

3)οφειλές που έχουν ήδη υπαχθεί σε υφιστάμενες ρυθμίσεις,

4) οφειλές που αφορούν σε επιστροφές παροχών και ενοίκια ακινήτων, συνολικού ύψους έως 500.000 ευρώ.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την υπαγωγή στην παρούσα ρύθμιση είναι η καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορώναπό 01.03.2015 και εφεξής.



Β) Το σύνολο της οφειλής που υπάγεται στην παρούσα ρύθμιση (κύρια οφειλή και προσαυξήσεις) κεφαλαιοποιείται τον προηγούμενο της ρύθμισης μήνα και δύναται να εξοφλείται ως ακολούθως:

• Εφάπαξ, με ποσοστό έκπτωσης 100%.

• Έως τριάντα έξι (36) μηνιαίες δόσεις, με ποσοστό έκπτωσης 80%

• Από τριάντα επτά (37) έως πενήντα (50) μηνιαίες δόσεις, με ποσοστό έκπτωσης 70%

• Από πενήντα-μία (51) έως εβδομήντα δύο (72) μηνιαίες δόσεις, με ποσοστό έκπτωσης 60%.

• Από εβδομήντα τρεις (73) έως εκατό (100) μηνιαίες δόσεις, με ποσοστό έκπτωσης 50%

Επισημαίνονται, επίσης, τα ακόλουθα:

- Για κύρια οφειλή άνω των 5000,00 € προβλέπεται εφεξής (από το μήνα υπαγωγής στη ρύθμιση) μηνιαία προσαύξηση  ύψους 0,25%.Για ύψος οφειλής έως 5.000 ευρώδεν επιβάλλεται μηνιαία προσαύξηση. Η κύρια οφειλή που υπάγεται στην παρούσα ρύθμιση, από 1.1.2013 επιβαρύνεται με το ετήσιο επιτόκιο που καθορίζεται στην παρ.11 της υποπαρ.ΙΑ2 της παρ.ΙΑ΄του Ν.4152/2013 και λαμβάνει την έκπτωση που αντιστοιχεί στο σχήμα δόσεων που επιλέγεται από τον οφειλέτη.

- Στις προσαυξήσεις και τα πρόσθετα τέλη, επί των οποίων προβλέπεται έκπτωση, ανάλογα με το σχήμα ρύθμισης που επιλέγεται, δεν περιλαμβάνονται τα αυτοτελή πρόστιμα.

- το ποσό της μηνιαίας δόσης για τις ρυθμιζόμενες ασφαλιστικές οφειλές δεν μπορεί να είναι μικρότερο των πενήντα (50) €.

- Σε περίπτωση μετάπτωσης από υφιστάμενη ρύθμιση, που είναι ενεργή, στην παρούσα, για τον υπολογισμό του αριθμού των δόσεων της ρύθμισης του παρόντος νόμου συνυπολογίζεται το πλήθος των δόσεων που έχει ήδη καταβληθεί στην προϋφιστάμενη ρύθμιση.

- Ο οφειλέτης δύναται να επιλέξει, σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης, την εφάπαξ εξόφληση του υπόλοιπου αριθμού των δόσεων των ρυθμισμένων οφειλών ή τη μετάπτωση σε μικρότερο αριθμό δόσεων. Στην περίπτωση αυτή, τυγχάνει απαλλαγής επί του εναπομείναντος ποσού των προσαυξήσεων και πρόσθετων τελών σε ποσοστό ίσο με αυτό που αντιστοιχεί στον αριθμό των μηνιαίων δόσεων που τελικά διαμορφώνεται.



Γ)Οι εκπρόθεσμες τρέχουσες εισφορές επιβαρύνονται με το ετήσιο επιτόκιο που καθορίζεται στην παρ.11, της υποπαρ.ΙΑ2 της παρ.ΙΑ΄του Ν.416=52/2013.



Δ) Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεταιάπαξ στις αρμόδιες υπηρεσίες ή  αποστέλλεται ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτυακής εφαρμογής.

- Με την απόφαση υπαγωγής στη ρύθμιση καθορίζεται το ποσό της κάθε δόσης, ο αριθμός των δόσεων και κάθε άλλη αναγκαία ρύθμιση.

- Για τους Φορείς που εισπράττουν μέσω Διατραπεζικού Συστήματος ή ΕΛΤΑ οι δόσεις-πλην της πρώτης- καταβάλλονται μέσω πάγιας τραπεζικής εντολής (με άμεση χρέωση τραπεζικού λογαριασμού). Η πρώτη δόση καταβάλλεται εντός πέντε (5) ημερολογιακών ημερών από την αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση. Η δεύτερη δόση καταβάλλεται την τελευταία ημέρα του μήνα που έπεται του μήνα πληρωμής της πρώτης δόσης. Οι επόμενες δόσεις την τελευταία ημέρα κάθε μήνα.

- Για τους Φορείς που εισπράττουν μέσω εισπρακτικής Υπηρεσίας η πρώτη δόση καταβάλλεται με την επίδοση  της απόφασης υπαγωγής στον οφειλέτη.

 

Ε) Αρμόδια όργανα για την έκδοση απόφασης υπαγωγής στην παρούσα ρύθμιση  είναι:

α) Για το Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ.: Οι διευθυντές των οικείων περιφερειακών ή τοπικών υποκαταστημάτων ή οι διευθυντές των περιφερειακών ΚΕΑΟ.

β) Για τους λοιπούς ασφαλιστικούς φορείς: Ο αρμόδιος διευθυντής του οικείου φορέα

ή οι διευθυντές ή προϊστάμενοι των περιφερειακών ή λοιπών τοπικών μονάδων.

γ) Οποιαδήποτε άλλη οργανική μονάδα του Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης καθοριστεί με απόφαση του αρμόδιου Υπουργού.



ΣΤ) Η ρύθμιση απόλλυται σε περίπτωση:

α. καθυστέρησης πέραν του ενός μηνός, μίας δόσης της ρύθμισης ανά 12μηνο προγράμματος ρύθμισης (η οποία δύναται να καταβληθεί μέχρι την ημερομηνία πληρωμής της αμέσως επόμενης δόσης),

β. μη καταβολής τρεχουσών εισφορών.



Ζ)Η απώλεια της ρύθμισης έχει ως συνέπεια για το σύνολο της οφειλής:

α)  την απώλεια των ευεργετημάτων της ρύθμισης,

β) την κατάσταση ως απαιτητού του συνόλου του υπολοίπου της οφειλής και των προηγούμενων προσαυξήσεων και τόκων,

γ) την επιδίωξη της είσπραξής του με όλα τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία μέτρα.



Η) Κατά τη διάρκεια της ρύθμισης και εφόσον τηρούνται οι όροι αυτής και καταβάλλονται οι τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές:

α. Χορηγείται στους υπόχρεους μηνιαίο πιστοποιητικό οφειλής, στο οποίο πιστοποιείται και το υπολειπόμενο ποσό οφειλής και το οποίο επέχει θέση αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας. Για τις επιχειρήσεις του εδαφίου ε΄ της παραγράφου 5  του άρθρου 8 του α.ν. 1846/1951, όπως ισχύει, που θα υπαχθούν σε καθεστώς ρύθμισης με τις διατάξεις της παρούσας και είναι συνεπείς με τους όρους αυτών, θα χορηγείται πιστοποιητικό οφειλής, για την είσπραξη λογαριασμών δημοσίου έργου, χωρίς παρακράτηση, εφόσον το έργο για το οποίο χορηγείται το πιστοποιητικό δεν οφείλει τρέχουσες ή ληξιπρόθεσμες οφειλές. Σε περίπτωση ύπαρξης οφειλής του έργου θα χορηγείται πιστοποιητικό οφειλής με παρακράτηση τη συνολική οφειλή του έργου.

β. Αναστέλλεται η ποινική δίωξη σε βάρος των υπευθύνων κατά τις διατάξεις των παρ. 1 και 2 του άρθρου 1 του α.ν. 86/1967 (Α’ 136), όπως ισχύει σήμερα και αναβάλλεται η εκτέλεση της ποινής που επιβλήθηκε ή εφόσον άρχισε η εκτέλεσή της, διακόπτεται.

γ. Αναστέλλεται η συνέχιση της διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων εφόσον έχει πληρωθεί η πρώτη δόση. Αν ο οφειλέτης απωλέσει το ευεργέτημα της ρύθμισης, τα μέτρα που έχουν ανασταλεί συνεχίζονται.

δ. Αναστέλλεται ο χρόνος παραγραφής των οφειλών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις της παραγράφου 8 του άρθρου 2 του ν.2556/1997 (Α’ 270).




Θ) Ευνοϊκότεροι όροι υπαγωγής στη ρύθμιση θεσπίζονται για τις ακόλουθες κατηγορίες:

 1)Για ασφαλιστικές οφειλές προς το Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ. των:

 – Ν.Π.Δ.Δ. του Δημοσίου, Α.Ε. του Δημοσίου μη εισηγμένων στο Χρηματιστήριο καθώς και των Ο.Τ.Α. Α΄ και Β΄ βαθμού, των Ν.Π.Ι.Δ. του Δημοσίου και των Ο.Τ.Α. που επιδιώκουν κοινωφελείς και άλλους δημόσιους σκοπούς, που περιλαμβάνονται στο Επικαιροποιημένο Μητρώο Υπηρεσιών και Φορέων της Ελληνικής Διοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και υπάγονται στις ειδικές διατάξεις του ν.1892/90, όπως ισχύει,

- των Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων (ΑΣΟ) του ν. 4015/2011 όπως ισχύει, των Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων (ΑΣΟ) κάθε βαθμού Σ.Ε. του Ν. 2810/2000, όπως ίσχυσε πριν την τροποποίησή του, οι οποίες βρίσκονται σε καθεστώς εκκαθάρισης, κλπ, όπως ρητά αναφέρονται στην παρ. 8 του αρ. 28 του νόμου.

Συγκεκριμένα, οι οφειλές των εν λόγω νομικών προσώπων, οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες στις 02.03.2015, κεφαλαιοποιούνται στις 31.12.2014 και ρυθμίζονται, κατόπιν αιτήσεως, έως 150 ισόποσες, μηνιαίες δόσεις με έκπτωση 50% επί των προσαυξήσεων και πρόσθετων τελών.

Προϋπόθεση για την υπαγωγή στον ανωτέρω διακανονισμό είναι η καταβολή των τρεχουσών εισφορών από 1/3/2015.

2) Για Οφειλέτες του Ο.Α.Ε.Ε. που έχουν διακόψει την επαγγελματική τους δραστηριότητα και οφειλέτες – ασφαλισμένους του Ε.Τ.Α.Α. που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα, με αποδεδειγμένα μηδενικό εισόδημα κατά το έτος χρήσης 2014,μη συμπεριλαμβανομένων επιδομάτων ανεργίας και προνοιακών παροχών, αναστέλλεται, μετά από αίτησή τους, το σύνολο των εισπρακτικών μέτρων και διώξεων κατά του οφειλέτη για περίοδο 12 μηνών. Μετά την πάροδο του 12μηνου αναστολής αναγκαστικών μέτρων και οπωσδήποτε μέχρι 31/03/2016, δύνανται, με αίτησή τους προς τον οικείο φορέα ασφάλισης, να υπαχθούν στην παρούσα ρύθμιση.

Η ανωτέρω παράγραφος δεν καταλαμβάνει οφειλές ατομικών επιχειρήσεων προς το ΙΚΑ- ΕΤΑΜ από απασχόληση προσωπικού.

Ι)Ειδικότερα θέματα:

1)Οι διατάξεις της παραγράφου 9 του άρθρου 63 του ν.3996/2011 ( Α’170), αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«Το μέτρο της κατάσχεσης εις χείρας τρίτων που έχει επιβληθεί στους οφειλέτες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για τη διασφάλιση των απαιτήσεων του Ιδρύματος αίρεται με την υπαγωγή του οφειλέτη σε καθεστώς ρύθμισης, κατόπιν σχετικού αιτήματος.

Αποδιδόμενα ποσά από κατασχέσεις εις χείρας τρίτων που είχαν επιβληθεί πριν την υπαγωγή σε καθεστώς ρύθμισης, λαμβάνονται υπόψη για την υπαγωγή στη ρύθμιση και την κάλυψη τρεχουσών δόσεων της ρύθμισης».

2) Οφειλέτες που έχουν υπαχθεί στον προσωρινό διακανονισμό του άρθρου 48 του Ν. 3943/2011 όπως αυτός ισχύει και τηρούν τους όρους αυτού, και εφόσον το υπόλοιπο ύψος της οφειλής τους είναι άνω των 15.000 ευρώ, εντάσσονται  αυτοδίκαια για το υπόλοιπο της οφειλής στην παρούσα ρύθμιση σε 100 δόσεις, εκτός αν με αίτησή τους  που υποβάλλεται μέχρι 30/4/2015  ζητήσουν την υπαγωγή σε μικρότερο αριθμό δόσεων.

 

3) Σε περίπτωση μετάπτωσης από υφιστάμενη ρύθμιση, που είναι ενεργή, στην παρούσα, κατόπιν αίτησης του οφειλέτη, το υπολειπόμενο ποσό της κύριας οφειλής επανυπολογίζεται, λαμβάνοντας πρόσθετα τέλη και προσαυξησεις έως 31.12.2012 και, μετά την 1.1.2013, το οριζόμενο από τις διατάξεις του Ν.4152/2013 παρ. ΙΑ΄, υποπαρ.ΙΑ2΄, παρ.11 επιτόκιο (4,56%). Το σύνολο (πρόσθετα τέλη, προσαυξήσεις και επιτόκιο) τυγχάνει έκπτωσης που αντιστοιχεί στο σχήμα των δόσεων που θα επιλεγεί.

4) Με την παρούσα ρύθμιση δεν επέρχεται αλλαγή στον τρόπο αντιμετώπισης της ρύθμισης ληξιπροθέσμων οφειλών σε περίπτωση που ο οφειλέτης έχει υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης.

ΟΑΕΕ

Δικαιώματα ενήμερου ασφαλισμένου παρέχει η ένταξη στη νέα ρύθμιση


Η ένταξη στη νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών ν. 4321/15 παρέχει στους ασφαλισμένους όλα τα δικαιώματα του ενήμερου ασφαλισμένου (ασφαλιστική ικανότητα για παροχές περίθαλψης, ασφαλιστική ενημερότητα, συνταξιοδοτική προοπτική κ.λ.π, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΑΕΕ.


Επιπλέον, καθιστά τον ασφαλισμένο δικαιούχο επιλογής κατάταξης σε έως και τρεις κατώτερες κατηγορίες από αυτήν που υποχρεωτικά υπάγεται.

Ασφαλισμένοι που επιθυμούν να ενταχθούν στην ρύθμιση μπορούν να υποβάλλουν αίτηση έως 30 Απριλίου 2015 στις αρμόδιες Περιφερειακές Υπηρεσίες του ΟΑΕΕ.

Εάν οι οφειλές τους έχουν βεβαιωθεί στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών η αίτηση για ρύθμιση μπορεί να υποβληθεί διαδικτυακά (www.ika.gr) μέσω της υπηρεσίας «προς οφειλέτες – ρύθμιση οφειλών» ή στις Περιφερειακές Υπηρεσίες του ΚΕΑΟ.

Από τη Δευτέρα 20 Απριλίου οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ θα μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτηση ρύθμισης οφειλών, για οφειλές κάτω των 5.000 ευρώ, μέσα από την ιστοσελίδα www.oaee.gr

ΠΗΓΕΣ 
​:​
ΟΑΕΕ - ΙΚΑ - ΕΣΕΕ-
​ ​
IMERISIA
​ ​
-
​ ​
CAPITAL

Τ​
α θετικά και τα αρνητικάσημεία της ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών στο Δημόσιο και οι εκκρεμότητες τουΝόμου για την Επανεκκίνηση της Οικονομίας (πινακες )

 
Μανόλης Βασαλάκης
​ΜΕΛΟΣ ΔΣ ΕΜΠΟΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΝΑΞΟΥ
ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΟΕΣΑΟΝΝΑ & ΕΣΕΕ
Παπαβασιλειου 15 - 84300 ΝΑΞΟΣ 
e-meil  I Facebook  I  Google +  I  Twitter  I  Blog  I  Youtube

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...