Τι κρύβει ο «πόλεμος» γύρω από τα 500ευρώ - Η έμμεση κατάργηση του χαρτονομίσματος βρίσκεται επί θύραις. - Τι πρέπει να κάνουν όσοι έχουν χαρτονομίσματα των 500 ευρώH έμμεση κατάργηση του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ φαίνεται να βρίσκεται επί θύραις μετά και τις πρόσφατες δηλώσεις του αντιπροέδρου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ. Υπέρ λοιπόν της απόσυρσης από την κυκλοφορία των χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ τάχθηκε δυο μέρες πριν από το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ο κ. Κερέ, προσθέτοντας ότι η ΕΚΤ εξετάζει ενεργά και θα αποφασίσει σύντομα για το θέμα αυτό.
 «Βρίσκω όλο και λιγότερο πειστικά τα επιχειρήματα υπέρ της διατήρησης των χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ», δήλωσε ο Κερέ σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Parisien που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ΕΚΤ. «Ιστορικά, τα χαρτονομίσματα αυτά επέτρεπαν στους ιδιώτες να κάνουν μεγάλες πληρωμές με βολικό τρόπο. Αλλά αυτό το επιχείρημα γίνεται όλο και λιγότερο σημαντικό με την ανάπτυξη των ηλεκτρονικών πληρωμών», τόνισε ο κ. Κερέ, προσθέτοντας: «Επιπλέον, οι αρμόδιες αρχές υποψιάζονται όλο και περισσότερο ότι χρησιμοποιούνται (τα 500ευρα) για παράνομους σκοπούς, ένα επιχείρημα που δεν μπορούμε να αγνοούμε πλέον, με δεδομένη τη σημασία της μάχης κατά της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και του ξεπλύματος χρήματος».
  Απαντώντας σε ερώτηση, αν υπάρχει πρόβλημα στην απόσυρση των 500ευρων λόγω του άγχους που υπάρχει στη Γερμανία για την κατάργηση των πληρωμών με μετρητά, ο Κερέ σημείωσε ότι πρόκειται για ένα δικαιολογημένο επιχείρημα, προσθέτοντας: «Θέλω να τους καθησυχάσω ότι δεν πρόκειται για απόσυρση των


χαρτονομισμάτων γενικά, η συζήτηση γίνεται μόνο για τα 500ευρα».
  Ο κεντρικός τραπεζίτης είπε ότι η ΕΚΤ εκτιμά πως τουλάχιστον το 20% της αξίας των χαρτονομισμάτων του ευρώ σε κυκλοφορία -κυρίως 500ευρα και 50ευρα- βρίσκονται εκτός της Ευρωζώνης, κυρίως στη Ρωσία και την Ανατολική Ευρώπη.
  Τα 500ευρα δεν θα καταργηθούν. Όχι κατ΄ ανάγκη άμεσα! Σύμφωνα με την «Ημερησία» απλώς θα πάψουν να τυπώνονται νέα χαρτονομίσματα και όσα καταλήγουν στις τράπεζες θα αποσύρονται. Όμως όσοι έχουν 500ευρα, πέραν από το ότι θα μπορούν να τα αλλάξουν μέσα από το τραπεζικό σύστημα, σίγουρα θα μπορούν να κάνουν και συναλλαγή με αυτά.

Όπως λένε αρμόδιοι παράγοντες, όταν γίνει τούτο κατανοητό ο κόσμος θα άρει τους ενδοιασμούς του για το θέμα.

Πάντως οι Γερμανοί εξακολουθούν και έχουν ενδοιασμούς για το συγκεκριμένο θέμα καθώς το 500ευρω αποτελεί νόμισμα αποθησαυρισμού και μειώνει συνολικά την κυκλοφορία χαρτονομισμάτων στην αγορά. Γι’ αυτό άλλωστε και έγινε.

Στην παρούσα φάση αν αποσυρθεί, τη θέση του θα πάρουν μικρότερα νομίσματα που δεν χαρακτηρίζονται νομίσματα αποθησαυρισμού.

Τι σημαίνει για την Ελλάδα
Ενδιαφέρον λόγω capital controls

Ειδικό ενδιαφέρον αποκτά για τη χώρα μας μία τέτοια εξέλιξη λόγω capital controls. Αποτελεί γεγονός πως όσοι προέβησαν σε αναλήψεις το προηγούμενο χρονικό διάστημα πριν από τους περιορισμούς, προτίμησαν σε αρκετές περιπτώσεις νομίσματα των 500 ευρώ, καθώς αποθηκεύονται ευκολότερα σε περιορισμένους χώρους όπως οι θυρίδες.

Όμως όπως εξηγούν έγκυροι τραπεζικοί παράγοντες δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος άγχους, καθώς οι καταθέτες αυτοί όποτε και να επαναφέρουν τα νομίσματα αυτά στο τραπεζικό σύστημα θα γίνουν αποδεκτά.

Μάλιστα οι τράπεζες ήδη έχουν δημιουργήσει σχετική διαδικασία για την ανταλλαγή των συγκεκριμένων χαρτονομισμάτων με άλλα μικρότερης αξίας υπό τις οδηγίες της Τράπεζας της Ελλάδος. Πιο συγκεκριμένα οι τράπεζες δέχονται μόνον σε καταθετικό λογαριασμό οποιοδήποτε ποσό σε νομίσματα των 500 ευρώ (εφόσον ασφαλώς δικαιολογείται η κατάθεση π.χ. έχει προηγηθεί ανάληψη) και εν συνεχεία δίδουν στον καταθέτη το ίδιο ποσό σε μετρητά σε μικρότερα νομίσματα.

Κομισιόν
Προς εκπόνηση σχέδιο δράσης

Η Kομισιόν πάντως μπαίνει στη διαδικασία να εκπονήσει ένα συνολικό σχέδιο το οποίο αφορά φραγμούς στη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, μέσα στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η συγκεκριμένη δράση. Στόχος είναι να σταματήσει η πρόσβαση των τρομοκρατών σε κεφάλαια. Το σχέδιο δράσης θα εστιάσει σε δύο κύριους άξονες:

τον εντοπισμό τρομοκρατών μέσω κεφαλαιακών κινήσεων και την παρεμπόδισή τους να μεταφέρουν κεφάλαια και άλλα περιουσιακά στοιχεία
την εξάλειψη των πηγών εσόδων που χρησιμοποιούν οι τρομοκρατικές οργανώσεις, στοχεύοντας στην ικανότητά τους να αντλούν κεφάλαια

Μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2016 το αργότερο, θα προτείνει ορισμένες στοχευμένες τροποποιήσεις της τέταρτης οδηγίας για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στους ακόλουθους τομείς:

Εξασφάλιση εγγυήσεων υψηλού επιπέδου όσον αφορά τη ροή κεφαλαίων από τρίτες χώρες υψηλού κινδύνου
Ενίσχυση των εξουσιών των μονάδων χρηματοοικονομικών πληροφοριών της Ε.Ε. και διευκόλυνση της συνεργασίας τους
Κεντρικά μητρώα τραπεζικών λογαριασμών και λογαριασμών πληρωμών ή κεντρικά συστήματα ανάκτησης δεδομένων σε όλα τα κράτη-μέλη
Αντιμετώπιση των κινδύνων χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, που συνδέονται με εικονικά νομίσματα
Αντιμετώπιση των κινδύνων που συνδέονται με ανώνυμα προπληρωμένα μέσα (π.χ. προπληρωμένες κάρτες
Ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της μεταφοράς στην Ε.Ε. των μέτρων δέσμευσης κεφαλαίων που έχουν θεσπίσει τα Ηνωμένα Έθνη
Ποινικοποίηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες
Περιορισμός των κινδύνων που συνδέονται με τις πληρωμές σε μετρητά
Αξιολόγηση πρόσθετων μέτρων για την παρακολούθηση της χρηματοδότησής της


ΑΠΟ   http://eisodimagr.blogspot.gr ΟΙ ΑΝΟΜΟΛΟΓΗΤΕΣ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΤ - ΓΙΑΤΙ ΑΝΤΙΔΡΑ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Τι κρύβει ο «πόλεμος» γύρω από τα 500ευρώ

Τι κρύβει ο «πόλεμος» γύρω από τα 500ευρώ

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
Συντονισμένα «πυρά» δέχεται το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ, αποκαλούμενο χαϊδευτικά και...«Mπιν Λάντεν», όχι μόνο επειδή αποτελεί αγαπημένο χαρτονόμισμα τρομοκρατών και οικονομικών εγκληματιών, αλλά και επειδή ενώ ελάχιστοι το έχουν δει, όλοι ξέρουν πώς μοιάζει. Στον απόηχο των πολύνεκρων τρομοκρατικών επιθέσεων του περασμένου Δεκεμβρίου στο Παρίσι, η Κομισιόν προανήγγειλε την εις βάθος διερεύνηση της χρήσης του μοβ χαρτονομίσματος για εγκληματικούς σκοπούς και το Eurogroup ζήτησε από την ΕΚΤ να εξετάσει την απόσυρσή του. Οπως άφησε να εννοηθεί ο Μάριο Ντράγκι, η σχετική απόφαση είναι ειλημμένη επί της αρχής και απομένουν οι διαδικαστικές λεπτομέρειες. Ο κ. Ντράγκι και οι υπόλοιποι πολέμιοι του 500ευρου διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ότι μοναδικό τους κίνητρο είναι να δυσχεράνουν το «ξέπλυμα» μαύρου χρύματος και την χρηματοδότηση τρομοκρατών. Οι αστυνομικές αρχές επισημαίνουν ότι 1 εκατ. ευρώ σε 500ευρα ζυγίζει μόλις 2 κιλά και μπορεί να αποθηκευθεί σε ένα τσαντάκι, ενώ ένα 1 εκατ. δολάρια σε χαρτονομίσματα των 100 δολαρίων ζυγίζει 22 κιλά και χρειάζεται βαλίτσα. Εντούτοις, η χρονική συγκυρία που προωθείται η κίνηση εγείρει υποψίες ότι η ΕΚΤ έχει και άλλες επιδιώξεις:
Πρώτον, γνωρίζοντας ότι το 30% του «βουνού» των μετρητών αξίας 1 τρισ. ευρώ που βρίσκεται εντός Ευρωζώνης, αλλά εκτός του τραπεζικού συστήματος είναι σε 500ευρα, η ΕΚΤ ίσως επιδιώκει να βγάλει μέρος του ποσού αυτού από τα «σεντούκια» και να το επαναφέρει στις διψασμένες για καταθέσεις τράπεζες.
Τι κρύβει ο «πόλεμος» γύρω από τα 500ευρώ
Δεύτερον, στον κόσμο των αρνητικών επιτοκίων (το βασικό επιτόκιο καταθέσεων του ευρώ βρίσκεται στο -0,3% και οδεύει προς ακόμα χαμηλότερα επίπεδα), η ελκυστικότητα των μετρητων αυξάνεται, αφού οι καταθέσεις δεν αποδίδουν. Ορισμένοι ουποστηρίζουν ότι εάν περιοριστεί η ικανότητα των ατόμων να συσσωρεύουν ευρώ, τότε ίσως να τα δαπανήσουν αυξάνοντας τη ζήτηση. Εναλλακτικά, θα μπορούσαν να μετατρέψουν τα ευρώ τους σε άλλα νομίσματα, ασκώντας υποτιμητικές πιέσεις στο ευρώ, κάτι που επίσης επιδιώκει η ΕΚΤ αφού πυροδοτεί πληθωριστικές πιέσεις.
Τρίτον, εάν η απόσυρση του ευρώ οδηγούσε όντως σε μειωμένη χρήση μετρητών, αυτό θα μπορούσε να ενισχύσει τον ισολογισμό της ίδιας της ΕΚΤ. Και τούτο διότι, όταν μια τράπεζα χρειάζεται μετρητά, τα παίρνει απο την ΕΚΤ, δίνοντας χρεόγραφα που φέρουν τόκο ως αντάλλαγμα. Τα έσοδα από τους τόκους αυτούς (seignorage) είναι μια από τις βασικές πηγές εσόδων της ΕΚΤ που έχουν καταρρεύσει λόγω της μείωσης των επιτοκίων, σε 126 εκατ. ευρώ το 2014, έναντι 2 δισ. ευρώ το 2008.
Γερμανικές αντιδράσεις
Η δρομολογούμενη απόσυρση του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ, πάντως, έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στη Γερμανία, πολλώ δε μάλλον που συμπίπτει (όχι τυχαία) με κυβερνητική πρόταση για απαγόρευση των συναλλαγών από 5.000 ευρώ και πάνω σε μετρητά. Σε μια χώρα όπου τα μετρητά είναι ακόμα βασιλιάς, η νόμιμη χρήση τους θεωρείται ατομική ελευθερία και το ποσοστό των συναλλαγών που διεκπεραιώνονται με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες είναι μόλις 18% (το χαμηλότερο στην Ε.Ε.), η διπλή πρωτοβουλία έγινε δεκτή με τεράστιο σκεπτικισμό. «Κάτω τα χέρια από τα μετρητά μας» τιτλοφορείται η ανοιχτή επιστολή που απέστειλε η Bild στον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ αποστάσεις από την κυβέρνηση τηρεί και ο κεντρικός τραπεζίτης Γενς Βάιντμαν, που χαρακτήρισε «θανάσιμο λάθος να δοθεί στους πολίτες η εντύπωση ότι σταδιακά χάνουν την πρόσβαση στα μετρητά τους». Σημειώνεται ότι σύμφωνα με έρευνα της Bank of America, η απόσυρση του 500ευρω θα μπορούσε να πλήξει το προφίλ του ευρώ ως αποθεματικού νομίσματος, προς όφελος του δολαρίου και του φράγκου, καθώς η Ελβετία έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι το χαρτονόμισμα των 1.000 ευρώ δεν αντιμετωπίζει κανέναν κίνδυνο...

ΑΠΟ .imerisia.gr/

Σχόλια

* Θαλάσσιες Natura για προστασία του Αιγαίου Το 19% του Αιγαίου θα πρέπει να κηρυχθεί «προστατευόμενη ζώνη», προκειμένου να προστατευθεί η μοναδική του βιοποικιλότητα. * *

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ερασιτεχνικό ψάρεμα -Τί προβλέπει ο νόμος για την ερασιτεχνική αλιεία και το υποβρύχιο ψάρεμα.

Χρήσιμες συμβουλές για την αγορά καυσοξύλων με το κυβικό! - τα καυσόξυλα πωλούνται βάζει όγκου και όχι βάσει βάρους.- Πόσα κυβικά είναι ένας τόνος; Πόσα κιλά είναι ένα κυβικό μέτρο;

«Έξυπνη παρακολούθηση» πίσω από τα «έξυπνα τηλέφωνα»

*Αγοράζουμε από Ελλάδα, στηρίζουμε την εργασία στην Ελλάδα * Οχι στα προϊόντα που δεν θα έχουν ξεκάθαρη την προαιρετική πλέον ένδειξη «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ» ή κάτι ανάλογο* *