Τετάρτη 24 Μαΐου 2017

Θεατρική παράσταση την Παρασκευή 26/05

Εκδήλωση Αλληλεγγύης στις Καταλήψεις και στους αυτοοργανωμένους χώρους αγώνα θα γίνει την Τετάρτη 24 Μάη στη Σύρο και την Παρασκευή 26 Μάη στη Νάξο. Οι 'Τσιριτσάντσουλες" θα παίξουν "Το νησί των λουλουδιών", μια παράσταση βασισμένη σε κείμενα διάφορων συγγραφέων
Σύρος: Πάρκο Κοίμησης, 24/5 ώρα 21:00
Νάξος: Πλατεία Προφήτη Ηλία, πίσω από την πρώην Εμπορική Τράπεζα, 26/5, ώρα 21:00

Ανοικτό 3ο Σύρος- Συνέλευση Αντίστασης και Αλληλεγγύης Νάξου

Γιατί οι θάλασσες της Κρήτης μετατρέπονται σε "νεκροταφείο"


ΑΠΟ  www.neakriti.gr
Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης,

Τα τελευταία τουλάχιστον τρία χρόνια, η παράνομη αλιεία αλλά και η υπεραλίευση από τους ερασιτέχνες αλιείς έχει "χτυπήσει κόκκινο" στην Κρήτη, αφού είναι πολλοί εκείνοι που βρήκαν αφορμή για δράση από τη στιγμή εκείνη που σταμάτησε η έκδοση των νέων αδειών ψαρέματος.
Αυτός είναι και ο βασικός παράγοντας, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη ρύπανση της Μεσογείου, που έχουν μετατρέψει σε νεκρά τοπία τις θάλασσες στο νησί μας, αλλά και γενικότερα στον ελλαδικό χώρο.
Μόνο στο βόρειο Αιγαίο είναι καλύτερη η κατάσταση, λόγω τεσσάρων ποταμών που πέφτουν μέσα και στηρίζουν τη ζωή της θάλασσας, ενισχύοντας τη διατροφή και την αναπαραγωγή των ψαριών!
Την κατάσταση αυτή αποκαλύπτει στη "Νέα Κρήτη" σήμερα ο προϊστάμενος του Τμήματος Αλιείας της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κρήτης, βιολόγος-ιχθυολόγος Μανόλης Λαμπράκης, που μας μίλησε αναλυτικά για τη μείωση του πληθυσμού των ψαριών, αλλά και για ζητήματα που μας αφορούν όλους, όπως είναι η διατροφική αξία των ψαριών, αλλά και στοιχεία που πρέπει να γνωρίζουμε για να επιλέγουμε τα ψάρια εκείνα που έχουν το μικρότερο φορτίο σε βαρέα μέταλλα και συνεπώς είναι πιο υγιεινά από κάποια άλλα.
Η υπεραλίευση και η παράνομη αλιεία από τη μια και η ρύπανση της θάλασσας από την άλλη, όπως και η μόλυνση του νερού από μικροβιακό φορτίο, μετατρέπουν σε "νεκροταφείο" τις θάλασσες της Κρήτης και συνολικά της Μεσογείου, με τα περισσότερα είδη ψαριών να έχουν υποστεί μια μείωση που φαίνεται να υπερβαίνει το 30%. Και από χρόνο σε χρόνο, αντί να βελτιώνεται η κατάσταση, βλέπουμε ότι τα παράπονα των επαγγελματιών ψαράδων της Κρήτης, ότι βγαίνουν για ψάρεμα και δε βγάζουν ούτε τα καύσιμά τους, γίνονται διαρκώς και περισσότερα.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, που προέρχονται από το ΕΛΚΕΘΕ, τα περισσότερα είδη ψαριών έχουν υποστεί μια μείωση πάνω από 30% σε σχέση με προηγούμενα χρόνια. Και αν αναφερθούμε και στα εισαγόμενα, μπορούμε να πούμε ότι σε ορισμένα είδη, όπως είναι ο ξιφίας, ο τόννος κ.λπ., η μείωσή τους, τουλάχιστον στους ωκεανούς, έχει φτάσει μέχρι και το 80%.
«Χειροτερεύει η κατάσταση»
«Βλέπω την καθημερινότητα να χειροτερεύει. Μιλάμε για χιλιάδες τόνους σκουπιδιών στη θάλασσα. Και το πρόβλημα έχει να κάνει κυρίως με τα πλαστικά. Εδώ στο Ηράκλειο, από τότε που ξεκίνησε να δουλεύει ο βιολογικός καθαρισμός, βελτιώθηκαν αλιευτικά οι συνθήκες στον κόλπο του Ηρακλείου», λέει στη "Νέα Κρήτη" ο προϊστάμενος του Τμήματος Αλιείας της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κρήτης Μανόλης Λαμπράκης.
«Για παράδειγμα, είχαν εξαφανιστεί τα μπαρμπούνια για δέκα χρόνια και επανεμφανίστηκαν. Η θάλασσα δεν είναι μόνο νερό, είναι και οι μικροοργανισμοί που υπάρχουν στο περιβάλλον αυτό και είναι ζωντανοί», λέει ο ίδιος και
προσθέτει ότι, εκτός από τη ρύπανση, έχουμε και την παράνομη δράση ερασιτεχνών ψαράδων ή την υπεραλίευση, που μπορεί να κάνουν εκμεταλλευόμενοι το πάγωμα της έκδοσης των αδειών κατά τα τελευταία τρία χρόνια.
«Κατά την άποψή μου, ένα πρόβλημα αποτελεί η ερασιτεχνική αλιεία. Ιδιαίτερα τα τελευταία τρία χρόνια, που δε βγαίνουν άδειες. Ο καθένας μπορεί να ψαρέψει ελεύθερα. Και δεν μπορούμε να ξέρουμε ούτε πόσοι είναι, ούτε τα σκάφη που χρησιμοποιούν ξέρουμε, ούτε τα εργαλεία. Πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα αποτελεί

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...