Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

2Pac το ταλέντο του εξακολουθεί να λάμπει από τον ουρανό - της Λουίζας Ζουγρή


Η μαρτυρική εικόνα του Τupac Amaru Shakur που από τα πρώτα χρόνια της εφηβείας του άρχισε να έχει διάφορα προβλήματα με τον νόμο θα τριγυρνάει στο πέρασμα του χρόνου που αντί να μειώνει τη λάμψη του, θα μεγαλώνει τον αριθμό των φανατικών φίλων του, αρκετοί από τους οποίους τον αποκαλούν προφήτη.
Με γονείς που ήταν μέλη του κινήματος των Μαύρων Πάνθηρων, ο 2 Pac μόλις το 1994 καταδικάστηκε σε 4 1/2 χρόνια φυλακή για άδικη επίθεση και ήταν ο πρώτος φυλακισμένος με Νο 1 άλμπουμ στην Αμερική.
Εκτός από τον βίαιο χαρακτήρα του όμως είχε το ταλέντο να γράφει ποιήματα, ταλέντο που αξιοποίησε στα πρώτα του τραγούδια ενώ ήταν σπουδαστής στη σχολή καλών τεχνών της Βαλτιμόρης. Το όνειρό του μάλιστα ήταν να παίξει Shakespeare του οποίου ήταν θαυμαστής.
2Pacalypse Now ήταν ο τίτλος του πρώτου του άλμπουμ που κυκλοφόρησε ενώ ήταν παράλληλα χορευτής στο συγκρότημα των Digital Underground.
Ακολούθησε το Strictly 4 My N.I.G.G.A.Z που έγινε πλατινένιο και τον καθιέρωσε σαν αστέρι πρώτου μεγέθους. Το Me Against the World, που έγινε Νο 1 κυκλοφόρησε ενώ ήταν στην φυλακή.
Με το επόμενο άλμπουμ του All Eyez on Me που ξεπέρασε σε 2 μήνες τα 5 εκατ αντίτυπα και ήδη τα 9, έδωσε μεγαλύτερο βάρος στις υποκριτικές του ικανότητες και έπαιξε σε αρκετές ταινίες όπως  Juice, Poetic Justice δίπλα
στην Janet Jackson και Above The Rim, μετά τον θάνατό του παρουσιάστηκαν και άλλες ταινίες.

Η εικόνα του σκληρού τύπου που καθιέρωσε, άλλαξε για πάντα την εικόνα του ραπ, αλλά όμως οδήγησε και στη δολοφονία του το 1996 ενώ ήταν στο αποκορύφωμα της καριέρας του.

Φανατικός αναγνώστης πέρασε σε αρκετά τραγούδια του τα μηνύματα που λάμβανε από τα βιβλία ονομάτων όπως οι William Shakespeare, Niccolò Machiavelli,Donald Goines, Sun Tzu, Kurt Vonnegut, Mikhail Bakunin, Maya Angelou, Alice Walker, και Khalil Gibran. 

Το τελευταίο στούντιο άλμπουμ που κυκλοφόρησε λίγο μετά το θάνατό του, ήταν αποκαλυπτικό για τις ιδέες του Τhe Don Killuminati: The 7 Day Τheory. Θα ακολουθήσoυν αρκετά άλμπουμ που αξιοποίησαν υλικό που είχε αφήσει σε διάφορες μορφές και θα γίνουν όλα επιτυχία.
Πέρυσι τον Απρίλιο το όνομά του ήρθε πάλι στην επικαιρότητα με το ολόγραμμά του που παρουσιάστηκε δίπλα σ'αυτό του Snoop Dogg στο φεστιβάλ Coachella.

Πριν από μερικές μέρες ανακοινώθηκε ότι θα πάρει τη θέση του δίπλα στα αστέρια του Hollywood Walk Of Fame ενώ ένας άλλος λόγος που τον θυμηθήκαμε είναι τα τραγούδια του θα δώσουν την αφορμή να γίνει μιούζικαλ στο Broadway στους επόμενους μήνες με γνωστούς βραβευμένους συντελεστές.

Στο έργο δεν θα υπάρχει κάποιος που θα τον υποδύεται, αλλά θα ακούγονται συνέχεια τα τραγούδια του. θα λέγεται Holler If Ya Hear Me και παραγωγός θα είναι η μητέρα του Afeni Shakur, σκηνοθέτης ο Kenny Leon.

Τα 75 εκατομμύρια άλμπουμ που έχουν πουλήσει μόνο στην Αμερική οι δίσκοι του, δεν θα πάψουν να αυξάνονται

Λουίζα Ζουγρή
απο  /apotis4stis5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...