Ξεκινά νέα απογραφή ακινήτων από την Εφορία-Τι πρέπει να ξέρετε

Νέο ραντεβού καλούνται να δώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων με τις ΔΟΥ μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, για να ελέγξουν, να διορθώσουν, να συμπληρώσουν και να οριστικοποιήσουν τα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας τους. Στόχος της κυβέρνησης είναι να δοθεί στην Εφορία μια όσο το δυνατόν πληρέστερη εικόνα για την ακίνητη περιουσία των φορολογουμένων και στη συνέχεια να τους στείλει τον ανάλογο "λογαριασμό".
Οι φορολογούμενοι καλούνται δηλαδή να υποβάλουν ηλεκτρονικά τη δήλωση στοιχείων ακινήτων, το γνωστό έντυπο Ε9, αφού με βάση αυτό θα υπολογιστεί ο σχεδιαζόμενος Ενιαίος Φόρος Ακινήτων.
Το νέο Ε9 θα πρέπει να υποβάλουν όλοι φορολογούμενοι που είχαν στην κατοχή τους ακίνητα την 1η Ιανουαρίου 2013 ανεξάρτητα αν το 2012 είχαν ή όχι μεταβολές στην περιουσιακή τους κατάσταση. Και αυτό γιατί, το νέο έντυπο απαιτεί τη συμπλήρωση περισσότερων στοιχείων, ώστε η εφορία να γνωρίζει την πραγματική ακίνητη περιουσία κάθε φορολογούμενου για να τη φορολογήσει.
Σύμφωνα με την Ημερησία, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα διασταυρώσει τα στοιχεία που θα δηλωθούν στο νέο Ε9 με τα στοιχεία που
υπάρχουν στη βάση δεδομένων της ΔΕΗ και στο Κτηματολόγιο, με στόχο να εντοπίσει φορολογούμενους που αποκρύπτουν από την εφορία την πραγματική εικόνα της περιουσιακής τους κατάστασης για να γλιτώνουν φόρο.
Μεταξύ των νέων στοιχείων που θα πρέπει να δηλώσουν φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων στο Ε9, μετά και την απαίτηση της τρόικας, είναι ο αριθμός παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος εφόσον πρόκειται για ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο και ο Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου (εάν υπάρχει).
Όπως ορίζεται σε απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη:
1. Η δήλωση στοιχείων ακινήτων υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου ατομικά από κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, το οποίο απαιτείται να είναι ενεργός χρήστης των υπηρεσιών του Taxisnet.
2. Η δήλωση στοιχείων ακινήτων υποβάλλεται χειρόγραφα στην αρμόδια ΔΟΥ αποκλειστικά στην περίπτωση που ο υπόχρεος σε δήλωση στοιχείων ακινήτων έτους 2013 έχει αποβιώσει.
3. Τα νέα στοιχεία που θα πρέπει να συμπληρώσουν οι φορολογούμενοι στη δήλωση στοιχείων ακινήτων έτους 2013 είναι τα εξής:
-Ο δωδεκαψήφιος Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ), προσωρινός ή οριστικός, εφόσον υπάρχει.
-Ο αριθμός παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, εφόσον το ακίνητο την 1η Ιανουαρίου 2013 ήταν ηλεκτροδοτούμενο ή κατά την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης ηλεκτροδοτείται.
-Η επιφάνεια των κατοικιών - μονοκατοικιών που βρίσκονται στο αγροτεμάχιο.
-Η επιφάνεια των αποθηκών, γεωργικών κτισμάτων επαγγελματικών στεγών ή άλλων ειδικών κτηρίων που βρίσκονται εντός αγροτεμαχίου.
-Η συνολική επιφάνεια των κτισμάτων που βρίσκονται στο αγροτεμάχιο.
-Το μήκος της πρόσοψης ή το άθροισμα των προσόψεων της επαγγελματικής στέγης.
-Το μήκος της πρόσοψης του οικοπέδου.
-Το πλήθος των προσόψεων που έχει κάθε ακίνητο.
4. Οι φορολογούμενοι δεν θα δηλώσουν από την αρχή όλα τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους, αλλά μόνο τις αλλαγές και τα νέα στοιχεία που απαιτούνται καθώς με την είσοδο στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή του Taxisnet εμφανίζεται η εικόνα της περιουσιακής κατάσταση κάθε φυσικού προσώπου.
5. Στις «Σημειώσεις φορολογούμενου» στο έντυπο Ε9 υποχρεωτικά αναγράφεται:
Σε περίπτωση προσθήκης νέου ακινήτου ή διαγραφής ακινήτου που έχει δηλωθεί σε προηγούμενες δηλώσεις στοιχείων ακινήτων του υποχρέου, ο αριθμός και η ημερομηνία του συμβολαίου αγοράς ή πώλησης καθώς και το ονοματεπώνυμο και η έδρα του συμβολαιογράφου.
Σε περίπτωση εισαγωγής κληρονομιαίων ακινήτων αναγράφεται ο ΑΦΜ ή η ταυτότητα και το ονοματεπώνυμο του αποβιώσαντος καθώς και η ημερομηνία θανάτου αυτού.
Σε περίπτωση μεταβολής που επήλθε σε ακίνητο εντός του έτους 2012, αναγράφονται η ημερομηνία και ο οικείος αριθμός του παραστατικού (συμβόλαιο, άδεια οικοδομής κ.λπ.) που αποδεικνύει τη μεταβολή.

απο  .sofokleousin.gr

Σχόλια

* Θαλάσσιες Natura για προστασία του Αιγαίου Το 19% του Αιγαίου θα πρέπει να κηρυχθεί «προστατευόμενη ζώνη», προκειμένου να προστατευθεί η μοναδική του βιοποικιλότητα. * *

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ερασιτεχνικό ψάρεμα -Τί προβλέπει ο νόμος για την ερασιτεχνική αλιεία και το υποβρύχιο ψάρεμα.

Η οικολογική καταστροφή και το μαύρο χρήμα από την πώληση ψαριών ερασιτεχνών αλιέων

Επικίνδυνα ψάρια εισβάλλουν στο Αιγαίο Σε μερικές δεκαετίες θα αναγνωρίζουμε τη Μεσόγειο όπως την ξέρουμε σήμερα;

*Αγοράζουμε από Ελλάδα, στηρίζουμε την εργασία στην Ελλάδα * Οχι στα προϊόντα που δεν θα έχουν ξεκάθαρη την προαιρετική πλέον ένδειξη «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ» ή κάτι ανάλογο* *