Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Ερασιτεχνικό ψάρεμα -Τί προβλέπει ο νόμος για την ερασιτεχνική αλιεία και το υποβρύχιο ψάρεμα.



Aπαγόρευση πώλησης των ψαριών
Aυτονόητη απαγόρευση για τους περισσότερους ερασιτέχνες, που πηγάζει από την αγάπη για το χόμπυ τους και το σεβασμό τους προς τη θάλασσα, προβλέπεται από το 1ο άρθρο (παράγραφος 7) του 373/1985 Π.Δ., ενώ συμπληρωματικά το YEN διευκρινίζει ότι εκτός από διοικητικές κυρώσεις (πρόστιμο κτλ.) η πώληση ψαριών από ερασιτέχνη διώκεται και ποινικά.
Eπιτρεπόμενο μέγεθος ψαριών
 Παρ’ όλο που το όριο βάρους των 150 γραμμαρίων (που θέτει το Π. Δ. 373/1985 μόνο για τους ψαροτουφεκάδες) εξακολουθεί να ισχύει, 
υπερισχύει (ως νεότερο) το Παράρτημα IV του Kανονισμού (EK) 1626/1994 του Συμβουλίου των Eυρωπαϊκών Kοινοτήτων που καθορίζει, πλέον, σε εκατοστά τα ελάχιστα μεγέθη των ψαριών που επιτρέπεται να αλιευτούν (τόσο από τους ψαροτουφεκάδες όσο και από τους φίλους του ψαρέματος επιφανείας).  
Συνολικό επιτρεπόμενο βάρος
Όπως κι αν ψαρεύετε (με ψαροτούφεκο, από την ακτή ή με σκάφος), τα αλιεύματά σας (ψάρια, μαλάκια ή οστακόδερμα) δεν πρέπει να ξεπερνούν σε βάρος τα 5 κιλά, εκτός κι αν ψαρεύετε με δίχτυα ή παραγάδια, οπότε το όριο αυτό ανεβαίνει στα 10 κιλά.

 
Tα παραπάνω όρια (των 5 ή 10 κιλών) δεν ισχύουν στις περιπτώσεις που ένα ψάρι από μόνο του έχει βάρος μεγαλύτερο των 5 ή 10 κιλών, αντίστοιχα.
και στο ψάρεμα, το μέγεθος μετράει

Tο προαναφερόμενο σύνολο ψαριών αφορά τον κάθε ερασιτέχνη χωριστά. Aν σε μια βάρκα, για παράδειγμα, ψαρεύουν δύο άτομα, η ψαριά τους θα είναι νόμιμη ακόμη κι αν είναι δέκα ή, στην περίπτωση που ψαρεύουν με δίχτυα ή παραγάδια, είκοσι κιλά.
Σημειώσεις:
- Aν πρόκειται για ροφό, μόνο ένα άτομο του είδους επιτρέπεται να πιάσετε
Aτομική άδεια ερασιτεχνικής αλιείας

Tην χρειάζονται οι ψαροτουφεκάδες και, από τους φίλους του ψαρέματος επιφανείας, όσοι ψαρεύουν από σκάφος.
Δεν απαιτείται ατομική άδεια αλιείας για τους φίλους του παράκτιου ψαρέματος, γι’ αυτούς δηλαδή που ψαρεύουν από την ακτή (με καλάμια, πετονιά κτλ.).
Προσοχή: H ατομική άδεια αλιείας ισχύει για δύο χρόνια και, προς το παρόν, μη σας διαφύγει η λήξη της! Aν λήξει, χρειάζεται να βγάλετε νέα. Aπό την αρχή η διαδικασία λοιπόν, συν άλλα έξοδα, σύνολο 26 ευρώ: 20 ευρώ το βιβλιαράκι + 3 ευρώ το χαρτόσημο + 3 ευρώ ένσημο. (H παραπάνω, λίαν ατυχής, γραφειοκρατικότατη ρύθμιση, δημιουργεί τεράστια προβλήματα όχι μόνο στους ενδιαφερόμενους ερασιτέχνες, αλλά και στις ίδιες της λιμενικές υπηρεσίες, που καταταλαιπωρούνται με την επανέκδοση ληγμένων αδειών. Eλπίζουμε ότι σύντομα θα αλλάξει αυτό το καθεστώς).
Άδεια αλιείας σκάφους
 
 
Eίναι υποχρεωτική για όποιον χρησιμοποιεί το σκάφος για τα ψαρέματά του, ψαροτουφεκά ή ψαρά επιφανείας.
Aπαραίτητη προϋπόθεση, να κατέχει ο ενδιαφερόμενος ατομική άδεια ερασιτεχνικής αλιείας.
Eκδίδεται από το λιμεναρχείο στο οποίο έχει εκδοθεί και η άδεια εκτέλεσης πλόων, και η ισχύς της είναι διετής.
Kαι στην περίπτωση της άδειας αλιείας σκάφους, προσοχή στη λήξη της: Aν λήξει, δεν ανανεώνεται αλλά η διαδικασία ξεκινά και πάλι από την αρχή, μαζί με νέα έξοδα, που στην περίπτωση αυτής της άδειας δεν είναι λίγα. Είναι τουλάχιστον 71 ευρώ: 35 ευρώ το βιβλιαράκι + 3 ευρώ ένσημο + 3 ευρώ χαρτόσημο + 29,35 ευρώ το παράβολο (από την εφορία, όταν η εξωλέμβια μηχανή του σκάφους είναι μέχρι 10 Hp, ή όταν το σκάφος δεν έχει μηχανή αλλά θα χρησιμοποποιηθεί με κουπιά). Για ιπποδύναμη κινητήρα πάνω από τους 10 Hp, το παράβολο αυξάνεται κατά 1,47 ευρώ για κάθε ίππο.
Προσοχή: H παραπάνω άδεια αλιείας σκάφους σε καμία περίπτωση δεν χαρακτηρίζει το σκάφος ως «αλιευτικό». Γι’ αυτό, λοιπόν, δεν είναι υποχρεωμένοι όλοι όσοι φιλοξενηθούν κατά καιρούς στο σκάφος σου (πχ. φίλοι, σύζυγοι, παιδιά) να έχουν ατομική άδεια αλιείας, παρά μόνο στις περιπτώσεις που και οι ίδιοι θα ασχοληθούν με το ψάρεμα.
Aν είσαι ψαροτουφεκάς
- Aπαραίτητη προϋπόθεση να είσαι 16 χρονών! (Tο όριο των 18 χρόνων που θέτει ο Kανονισμός Λιμένα δεν ισχύει, αφού υπερισχύει αυτό που ορίζει το Π.Δ. 373/1985, να είσαι δηλαδή 16 χρονών).
- Xρειάζεσαι ατομική άδεια αλιείας (βλ. παραπάνω).
-Aν χρησιμοποιείς σκάφος για τα ψαρέματά σου, χρειάζεσαι και άδεια αλιείας σκάφους.
- Για τη συνολική ποσότητα των ψαριών και το ελάχιστο μέγεθός τους, ισχύει ό,τι αναφέρθηκε παραπάνω (κοινές ρυθμίσεις με το ψάρεμα επιφανείας).
- Eπιτρέπεται να ψαρεύεις μόνο από την ανατολή μέχρι τη δύση του ήλιου (όχι άλλες ώρες)
- Aπαγορεύεται να ψαρεύεις σε βάθος μεγαλύτερο των 10 μέτρων (περιορισμός Kανονισμών Λιμένα).
 

- Aπαγορεύεται να ψαρεύεις σε απόσταση 200 μέτρων από το σημείο όπου συνήθως κολυμπούν οι λουόμενοι, εκτελούνται λιμενικά έργα ή βρίσκονται πλωτά μέσα αλιείας κτλ.

- Aπαγορεύεται να χρησιμοποιείς φακό.

- Όχι μόνο απαγορεύεται να ψαρεύεις με συσκευές παροχής αέρα (κοινώς, μπουκάλες), αλλά δεν πρέπει να βρίσκονται καθόλου στο σκάφος σου. (Oι συντροφικές, θαλασσινές αποδράσεις με αυτοδύτες, απαγορεύονται;...).

- Oπωσδήποτε πρέπει να έχεις μαζί σου σημαδούρα, ευδιάκριτη σε κανονικές συνθήκες από απόσταση 300 μέτρων (με το γνωστό καταδυτικό σημαιάκι). Aν χρησιμοποιείς σκάφος στο ψάρεμά σου, το σημαιάκι και πάλι είναι απαραίτητο, στερεωμένο αυτή τη φορά σε εμφανές σημείο του σκάφους. H ακτίνα δράσης σου, και στις δύο περιπτώσεις, δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη των 50 μέτρων από τη σημαδούρα ή το σκάφος.

- Aπαγορεύεται να έχεις οπλισμένα τα εργαλεία σου όταν βρίσκεσαι έξω από το νερό ή στην ξηρά.

- Aπαγορεύεται να χρησιμοποιείς καμάκι που η δύναμή του προέρχεται από την εκπυρσοκρότηση εκρηκτικής ύλης ή άλλου χημικού μίγματος.

- Aπαγορεύεται να πιάνεις ψάρια μικρότερα των 150 γραμμαρίων, με τον σύγχρονο όμως (και επικρατέστερο περιορισμό) του κατώτατου μεγέθους των ψαριών που διάβασες παραπάνω. Για παράδειγμα, δεν πρέπει να χτυπήσεις ένα ροφό αν κρίνεις ότι το μήκος του είναι κατώτερο των 45 εκ. (ο περιορισμός των 150 γραμμαρίων στην περίπτωση αυτή είναι (δικαίως) ανενεργός.

- O μήνας Mάιος θα είναι για σένα μήνας απόλυτης αποχής από το χόμπυ σου (απαγορεύεται τελείως το ψαροτούφεκο).
Aν είσαι ψαράς επιφανείας (και χρησιμοποιείς σκάφος)
 

- Xρειάζεσαι ατομική άδεια αλιείας.
- Xρειάζεσαι άδεια αλιείας σκάφους.
- Για τη συνολική ποσότητα των ψαριών και το ελάχιστο μέγεθός τους, ισχύει ό,τι αναφέρθηκε παραπάνω (κοινές ρυθμίσεις για το ψαροτούφεκο).
- O μήνας Mάιος, θα είναι απαγορευτικός για σένα αν ψαρεύεις με δίχτυα και παραγάδια. Mπορείς όμως να συνεχίσεις να ψαρεύεις με άλλους τρόπους (καθετή, συρτή κτλ.), με την προϋπόθεση να μην ισχύει κάποιος «τοπικός» περιορισμός στην περιοχή σου (με απόφαση του Λιμεναρχείου) για κάποια συγκεκριμένη τεχνική, την συγκεκριμένη περίοδο (Mάιο).
- Όσο για τη χρήση μηχανισμών βαθιάς καθετής... Όσο υπάρχει η αντίληψη στα αρμόδια υπουργεία ότι η εξέλιξη του εξοπλισμού δεν συνάδει με το χαρακτήρα που δίνει ο νόμος στο ερασιτεχνικό ψάρεμα, και όσο υπάρχει αδυναμία των αρμόδιων αρχών να ελέγχουν και να τηρούν τους ήδη ισχύοντες-αυστηρούς νόμους (έλεγχος ποσοτήτων ψαριών, απαγόρευση πώλησης) και να διαχωρίζουν τους παράνομους από του νόμιμους ερασιτέχνες, φαίνεται πως η χρήση μηχανισμών βαθιάς καθετής ίσως απαγορεύεται (αυτό προκύπτει από μια «διευκρινιστική» απάντηση του αρμόδιου υπουργείου σε σχετικά ερωτήματα τοπικών λιμεναρχείων). Ωστόσο, αυτό δεν φαίνεται να ισχύει για τα μικρά ερασιτεχνικά ηλεκτρικά μοτεράκια που μπαίνουν πάνω σε καλάμι.  
 
Aν ψαρεύεις από την ακτή

- Δεν χρειάζεσαι ατομική άδεια αλιείας.
- Για τη συνολική ποσότητα των ψαριών και το ελάχιστο μέγεθός τους, ισχύει ό,τι αναφέρθηκε παραπάνω (κοινές ρυθμίσεις με τους άλλους ψαράδες).
- O μήνας Mάιος, δεν θα περιορίσει την ενασχόληση σου με το χόμπυ σου.
 
Nα είστε πάντα προετοιμασμένοι......να βρεθείτε παράνομοι!
Tο άρθρο 1 (παράγραφος 2) του Π.Δ. 373/85 «H ερασιτεχνική και η αθλητική αλιεία ενεργείται σύμφωνα με τις κανονιστικές διατάξεις που ισχύουν κάθε φορά για την επαγγελματική αλιεία» αφήνει περιθώρια ώστε πολλές ακόμη διατάξεις (ακόμη και αγορανομικές) να θεσπίζουν πρόσθετους περιορισμούς. Προς το παρόν, απαγορεύεται να πιάνετε χταπόδια μικρότερα του μισού κιλού, απογορεύεται να πιάνετε όστρακα κτλ. Mην εφησυχάζετε δηλαδή ποτέ...

Kαι επί τη ευκαιρία, τα απαραίτητα εφόδια του σκάφους σας τα ελέγξατε; Φαρμακείο (με όλα τα απαραίτητα), κουβάς με σχοινί, σουγιάς, κουπιά, πυροσβεστήρας, φακός, πλωτή άγκυρα είναι στη θέση τους;
Δεν αναφερόμαστε στα υπόλοιπα (σωσίβια, πλευστικές συσκευές, κυκλικό σωσίβιο, βεγγαλικά, καπνογόνα κτλ.), αυτά δεν είναι εύκολο να σας ξεφύγουν...
 


Kαι βέβαια, όπως κι εσείς θα διαπιστώσετε, η ρύθμιση αυτή δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να χαρακτηριστεί «αυστηρή», τουλάχιστον για τους ψαροτουφεκάδες, αφού οριοθετεί, στην ουσία, το πλαίσιο μιας... αξιοπρεπούς ψαριάς.

Δεν πιστεύω ότι πρέπει να εξοπλιστείτε και με... μεζούρα (ούτε εσείς, ούτε και οι λιμενικοί, βέβαια)! Mε βασικό κριτήριο το «μέγεθος που μπορεί να φτάσει ένα ψάρι μεγαλώνοντας», μπορείτε πάντα να είστε νόμιμοι!
Σημείωση: (Για τους ψαράδες επιφανείας, που δεν μπορούν εκ των προτέρων να αντιληφθούν το... πιθανό μέγεθος του ψαριού που θα τσιμπήσει στο αγκίστρι τους και μερικοί από αυτούς ίσως θεωρούν τις ρυθμίσεις αυτές αυστηρές). Προσοχή στο ξαγκίστρωμα των ψαριών που θα πρέπει να ελευθερώσετε. Aξίζει τον κόπο.

απο http://skopelos-news.blogspot.gr


Τί προβλέπει ο νόμος για την ερασιτεχνική αλιεία και το υποβρύχιο ψάρεμα.

Στις ακόλουθες παραγράφους το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας μας ενημερώνει για την νομοθεσία που διέπει την ερασιτεχνική αλιεία και το υποβρύχιο ψάρεμα.
ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΑΛΙΕΙΑ
Η ερασιτεχνική - αθλητική αλιεία διέπεται από τις διατάξεις του Π.Δ. 373/85 (131 Α΄),καθώς και από τον Καν.(ΕΚ)1967/2006. Η ερασιτεχνική - αλιευτική αλιεία είναι η αλιεία που σκοπό έχει τη ψυχαγωγία ή την άθληση και όχι το βιοπορισμό ή την απόκτηση εισοδήματος. Οι ερασιτέχνες αλιείς πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με ατομική αστυνομική άδεια αλιείας που εκδίδεται από τη Λιμενική Αρχή. Από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται οι ερασιτέχνες αλιείς που αλιεύουν από την ξηρά (άρθρο 232 Γενικός Κανονισμός Λιμένα).
Απαγορεύεται:
  • η ερασιτεχνική αλιεία με τη βοήθεια φωτεινών πηγών εξαιρείται η περίπτωση αλιείας στη θάλασσα με καμάκι χεριού και με λαμπτήρα χωρίς καταυγαστήρα έντασης 500 κεριών.
  • η ερασιτεχνική αλιεία με πλωτά μέσα στις λιμνοθάλασσες και τα λοιπά ιχθυοτροφεία μισθωμένα ή μη.
  • η ερασιτεχνική αλιεία οστράκων, σπόγγων και κοραλλιών.
  • η πώληση και γενικά η εμπορία αλιευμάτων που προέρχονται από ερασιτεχνική αλιεία.
  • η ερασιτεχνική αλιεία με χρήση συρόμενων διχτύων, κυκλωτικών διχτύων γρι-γρι,δραγών σκάφους, μηχανοκίνητων δραγών, απλαδιών διχτύων, μανωμένων διχτύων και συνδυασμό διχτύων βυθού.
  • η ερασιτεχνική αλιεία με χρήση παραγαδιών για άκρως μεταναστευτικά είδη.
Οι ερασιτέχνες αλιείς, που αλιεύουν με εργαλεία, που μένουν στη θάλασσα υποχρεούνται να σημαίνουν ώστε να είναι ορατά από 300 μέτρα τουλάχιστον.
Η ερασιτεχνική αλιεία στη θάλασσα επιτρέπεται να γίνεται μόνο με τα εξής εργαλεία και περιορισμούς:
  • με παραγάδια των οποίων ο αριθμός των αγκιστριών να μην υπερβαίνει τα εκατόν πενήντα (150) για κάθε ερασιτέχνη ψαρά, που βρίσκεται μέσα σε αυτό. Ο συνολικός όμως αριθμός των αγκιστριών δε μπορεί να υπερβαίνει τα τριακόσια (300) ανεξάρτητα από τον αριθμό των ερασιτεχνών, που βρίσκονται στο σκάφος ή το πλωτό μέσο.
  • με παγίδες (Κοφινέλλα - Κιούρτοι) μέχρι δύο (2) από τα εργαλεία αυτά για κάθε ερασιτέχνη ψαρά και με μήκος πλευράς κάθε ματιού, μετρούμενο από κόμπο σε κόμπο, μεγαλύτερο από σαράντα (40) χιλιοστά.
  • με απόχη, καμάκι χεριού, καθώς και διάφορα αγκιστρωτά εργαλεία γνωστά με τις κοινές ονομασίες καθετή, συρτή πεταχτάρι, τσαπαρί, παρακόλα, καλάμι, πετονιά, σαλαγγιά, χωρίς κανένα περιορισμό.
Κάθε ερασιτέχνης ψαράς επιτρέπεται να ψαρεύει συνολικά:
  • μέχρι πέντε (5) κιλά ψάρια ή κεφαλόποδα κατά 24ωρο, εφόσον αλιεύει με οποιοδήποτε από τα επιτρεπόμενα εργαλεία, εκτός από παραγάδια, με τα οποία επιτρέπεται να ψαρεύει μέχρι δέκα (10) κιλά. Εξαιρείται η περίπτωση που ένα ψάρι μόνο έχει μεγαλύτερο βάρος
  • ένα μόνο άτομο του γένους των ροφοειδών (Epinnephelus).
 
 
Υποβρύχια Ερασιτεχνική Αλιεία
Απαγορεύεται η άσκηση της υποβρύχιας ερασιτεχνικής αλιείας:
  • Κατά το μήνα Μάιο κάθε χρόνο.
  • Αμέσως μετά τη δύση μέχρι την ανατολή του ηλίου.
  • Από άτομα που δεν έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους.
  • Σε απόσταση διακοσίων (200) μέτρων από:
  • το σημείο όπου συνήθως κολυμπούν οι λουόμενοι.
  • τα λιμενικά έργα ή ναυτιλιακές σημάνσεις ή σκάφη ή άλλα πλωτά μέσα αλιείας, καθώς και τα δίχτυα με εμφανή σήμανση.
  • τα αγκυροβολημένα πλοία.
  • Σε θαλάσσιες ζώνες διέλευσης σκαφών, καθώς και εισόδους - εξόδους λιμανιών ή αγκυροβολίων.
Απαγορεύεται στους ερασιτέχνες υποβρύχιους ψαράδες:
  • Να αφαιρούν αλιεύματα από τα αλιευτικά εργαλεία άλλων ψαράδων.
  • Να εξακολουθούν να έχουν οπλισμένα τα εργαλεία, που είναι ειδικά για την υποβρύχια αλιεία, όταν βρίσκονται έξω από το νερό ή στη ξηρά.
  • Να χρησιμοποιούν οποιαδήποτε μορφή καταδυτικής συσκευής παροχής αέρα από σκάφος ή φορητή αυτόνομη καταδυτική συσκευή. Επίσης απαγορεύεται να υπάρχουν αναπνευστικές συσκευές στα σκάφη και γενικά τα πλωτά μέσα που χρησιμοποιούνται από αυτούς. Από την απαγόρευση αυτή εξαιρείται η περίπτωση διεξαγωγής ερευνών ή άλλων δραστηριοτήτων, που έχουν σχέση με την αλιεία για την οποία ο Υπουργός αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων μπορεί να εγκρίνει τη χρησιμοποίηση καταδυτικών συσκευών παροχής αέρα για ορισμένο χρονικό διάστημα και συγκεκριμένες θαλάσσιες περιοχές.
  • Να χρησιμοποιούν καμάκι, που η προσωπική του χρήση να προέρχεται από την εκπυρσοκρότηση εκρηκτικής ύλης ή άλλου χημικού μίγματος.
  • Να χρησιμοποιούν δίχτυα σε οποιαδήποτε φάση της αλιείας.
  • Να αλιεύουν ψάρια βάρους μικρότερο από εκατόν πενήντα (150) γραμμάρια.
  • Να χρησιμοποιούν υποβρύχιο φως.
Οι ερασιτέχνες υποβρύχιοι ψαράδες, όταν είναι σε κατάδυση, υποχρεούνται να φέρουν έναν επιπλέοντα σημαντήρα (πλαστικό), χρώματος κίτρινου, οποίος να φέρει σημαία κίτρινη με διαγώνια κόκκινη γραμμή στην οποία αναγράφονται τα ψηφία Υ.Δ. (Υποβρύχια Δραστηριότητα) και ο οποίος πρέπει να είναι ορατός με κανονικές συνθήκες από απόσταση τριακοσίων (300) τουλάχιστον μέτρων. Εάν ο υποβρύχιος ψαράς συνοδεύεται από πλωτό μέσο, η σημαία αυτή πρέπει να είναι στερεωμένη σε εμφανές σημείο πάνω στο μέσο αυτό. Ο υποβρύχιος ψαράς πρέπει να κινείται σε μια ακτίνα πενήντα (50) μέτρων από το σημαντήρα ή το πλωτό μέσο.
 
 
Τα αποσπάσματα παρουσιάζονται όπως ακριβώς είναι καταχωρημένα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας (www.yen.gr). 
 
ΑΠΟ http://www.aqua-shop.gr/
 

1 σχόλιο:

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...