Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

New York Times: Πώς η Ελλάδα χαρίζει τώρα στους τραπεζίτες ποσό ίσο με το τετραπλάσιο της πώλησης ΔΕΣΦΑ - Ο ρόλος Σάλλα

Ημερομηνία: 28/06/2013
Άρθρο των New York Times για τη σκανδαλωδώς ευνοϊκή μεταχείριση των ελλήνων τραπεζιτών εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος
To Ελληνικό σχέδιο μπορεί να ανταμείψει ορισμένα τραπεζικά στελέχη  
Ενώ οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι μορφάζουν στο αυξανόμενο κόστος της διάσωσης του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα, τα κορυφαία στελέχη των ελληνικών τραπεζών ενδεχομένως να βγάλουν μεγάλα κέρδη.
Το σχέδιο που αναπτύχθηκε από την ελληνική κυβέρνηση και τους διεθνείς πιστωτές  για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της χώρας περιλαμβάνει ένα ασυνήθιστο «κόλπο» σχετικά με τις προσφορές μετοχών: οι νέες μετοχές των τραπεζών θα δώσουν στους επενδυτές δωρεάν, και δυνητικά επικερδή, warrants που θα τους επιτρέπουν να αγοράσουν πολλά περισσότερα μερίδια στο μέλλον, σε μια προκαθορισμένη τιμή.
Επειδή πολλοί από τους επενδυτές, οι οποίοι αναμένεται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα είναι τα ίδια στελέχη που ήταν υπεύθυνα για τις τράπεζες κατά τη στιγμή της κατάρρευσής τους, οι επικριτές θεωρούν ότι πρόκειται για περίπτωση επιβράβευσης των τραπεζιτών, παρά τα λάθη διαχείρισής τους. Και λένε ότι η ελληνική κυβέρνηση παραιτείται από δισεκατομμύρια ευρώ δυνητικών εσόδων με τον τρόπο που γίνεται η διαχείριση.της προσφοράς μετοχών.
«Το μόνο που κάνουν είναι να επιβραβεύουν την κακή συμπεριφορά», δήλωσε ο Πήτερ Νταλιάνης, ένας οικονομικός σύμβουλος στην Αθήνα, ο οποίος εδώ και χρόνια έχει ταχθεί υπέρ του δημοσίου έλεγχου των τραπεζών στην Ελλάδα. "Η κρίση στην Ελλάδα προήλθε από μια ξαφνική οικονομική κατάρρευση που οφείλεται σε δάνεια υψηλού κινδύνου, τα οποία στη συνέχεια επεκτάθηκαν και επιδείνωσαν το εθνικό χρέος".
Το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης, το οποίο ξεκίνησε στα τέλη Μαΐου και ολοκληρώνεται τον επόμενο μήνα, έχει ως στόχο να διοχετεύσει σχεδόν € 23 δισεκατομμύρια στις τρεις μεγαλύτερες τράπεζες στην Ελλάδα. Με το δέλεαρ των

Αναλυτικός χάρτης των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα: Ποιος αγοράζει τι και πόσο

Συντάκτρια: Αλίκη Βεγίρη
Στο σημείωμα που ακλουθεί επιχειρείται, για πρώτη φορά, μια χαρτογράφηση των πρόσφατων, υπό εξέλιξη και επερχόμενων ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα. Παρουσιάζονται ειδικότερα αναλυτικά στοιχεία για τα περιουσιακά στοιχεία που διατίθενται προς πώληση, τον τρόπο ιδιωτικοποίησής τους (αγορά, σύμβαση παραχώρησης κ.λπ.), τα χαρακτηριστικά των υποψηφίων και τελικών αγοραστών καθώς και για το ποσό πώλησής τους. Όπως διαπιστώνεται, οι ιδιωτικοποιήσεις ακινήτων προχωρούν με ταχύτερους ρυθμούς έναντι των μεγάλων δημοσίων επιχειρήσεων, που βρίσκονται στο επίκεντρο ευρύτερων επιχειρηματικών και γεωπολιτικών διαμαχών. Επίσης, καταγράφεται αναλυτικά ο βαθμός και το αντικείμενο εμπλοκής των μεγάλων εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων στη διαδικασία ιδιοποίησης του δημόσιου πλούτου. Τέλος, εμφανές είναι και το ενδιαφέρον ξένων οργανισμών από τη χρηματιστική σφαίρα της οικονομίας (funds).
Εισαγωγικά
Από όποια σκοπιά και να το κοιτάξει κανείς, ο πυρετός των ιδιωτικοποιήσεων δεν στηρίζεται σε κάποια ρεαλιστική οικονομική βάση. Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016, οι στόχοι της κυβέρνησης ως προς τις αναμενόμενες ετήσιες εισπράξεις ανέρχονται στα 2,586 δις το 2013, 2,347 δις το 2014, 1,141 δις το 2015 και 3,441 δις ευρώ το 2016, δηλαδή σε ένα σύνολο μόλις 9,515 δις ευρώ μέχρι και το 2016, παρ’ όλο που τα προς εκποίηση «προϊόντα» που μπαίνουν στη βιτρίνα αποτελούν την crème de la crème των δημόσιων επιχειρήσεων και ακινήτων. Παρά την προς τα κάτω αναθεώρηση εκ μέρους της Κομισιόν[1] των συνολικών εσόδων για την περίοδο 2013-2016 κατά ένα δις, στα 8,5 δις αντί των 9,515 δις, η κυβέρνηση αισιοδοξεί ότι θα κατορθώσει να εισπράξει το μυθικό ποσό των 50 δις σε ένα διάστημα που θα απλώνεται στο χρόνο και πέραν του 2020.
Στο παρόν σημείωμα παρουσιάζουμε εν συντομία το χάρτη των ιδιωτικοποιήσεων όπως καταγράφεται αυτή τη στιγμή. Από τη μια μεριά έχουμε (α) τους διαγωνισμούς που έχουν ολοκληρωθεί και από την άλλη (β) αυτούς που βρίσκονται στη Β΄ φάση, όπου αναμένεται να κατατεθούν δεσμευτικές προσφορές, (γ) αυτούς που βρίσκονται στην Α΄ φάση, όπου έχει γίνει η προεπιλογή των ενδιαφερομένων πριν περάσουν στην επόμενη φάση, (δ) αυτούς

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Λουκέτο στην «Κατσέλη»: Άλλο ένα «success story»


Περίπου 500 εργαζόμενοι - συν περίπου άλλοι τόσοι συνεργαζόμενοι που πλήττονται άμεσα - της εταιρείας Nutriart (πρώην Κατσέλης) ενημερώθηκαν ξαφνικά την Παρασκευή πως μένουν άνεργοι. Την ίδια ημέρα, το εργοστάσιο της εταιρείας στο Μενίδι ανέστειλε τη λειτουργία του. Την Τρίτη έγινε γνωστό πως η Nutriart κατέθεσε αίτηση κήρυξης σε πτώχευση στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών. Οι εργαζόμενοι πάντως δηλώνουν αποφασισμένοι να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο στο Μενίδι και να πάρουν πίσω τις δουλειές τους, ενώ σε μήνυμά τους προς την κυβέρνηση τονίζουν πως «η ανάπτυξη έρχεται με ανοιχτά εργοστάσια» και όχι με επιπλέον ανέργους. 
Σε ανακοίνωσή της για το «λουκέτο», η εταιρεία Nutriart εξηγεί πως «η επιδείνωση της κρίσης, ταυτόχρονα με τις μεγάλες καθυστερήσεις που υπήρξαν στην οριστικοποίηση, σύναψη και υλοποίηση των συμφωνιών χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης με τις τράπεζες, επιβάρυναν σε μεγάλο βαθμό την οικονομική κατάσταση της εταιρείας, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα η εταιρεία να μην είναι σε θέση πλέον να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις της».
Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους δηλώνουν ξαφνιασμένοι από την απόφαση. Όπως δηλώνει στο tvxs.gr ο εκπρόσωπος του σωματείου των εργαζομένων Κατσέλη Γιώργος Αρβανίτης, ξέραμε ότι υπήρχαν προβλήματα τα τελευταία δύο χρόνια, είχαμε και εμείς πρόβλημα στη μισθοδοσία, όμως τον τελευταίο ενάμιση μήνα, η εταιρεία με κάποιες προωθητικές ενέργειες είχε πάρει τα πάνω της στο θέμα των πωλήσεων.
Οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν ότι θα λαμβάνουν κανονικά τους μισθούς τους

Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

George Orwell: «Σημασία έχει να παραμένεις άνθρωπος, όχι ζωντανός»


Στις 25 Ιουνίου του 1903, γεννήθηκε ο μεγάλος συγγραφέας και δημοσιογράφος Eric Arthur Blair, γνωστός ως George Orwell. Τα δύο όψιμα και γνωστότερα έργα του, η πολιτική σάτιρα «Φάρμα των Ζώων» και το «1984», έχουν προκαλέσει πολλές και επίμονες συζητήσεις γύρω από τα πολιτικά πιστεύω του Βρετανού συγγραφέα, αδικώντας συχνά την ευρύτερη σημασία του έργου του.
Ο Eric Arthur Blair, γεννήθηκε στην τότε αποικιακή κτήση της Βρετανίας, Βεγγάλη της Ινδίας, όπου δεν έμεινε πολύ καθώς η μητέρα του τον πήγε στην Αγγλία σε ηλικία ενός έτους. Από το 1917 έως το 1921, παίρνοντας υποτροφία, φοιτά το κολέγιο του Ήτον. Μετά το τέλος των σπουδών του, ο Eric υπηρέτησε ως μέλος της Αυτοκρατορικής Αστυνομίας Ινδιών στη Βιρμανία όπου εμπνεύστηκε το πρώτο του μυθιστόρημα «Burmese days» (1934) και δοκίμια όπως τα «A Hanging» και «Shooting an Elephant».
Ο Eric Arthur Blair αλλάζει το όνομα του σε George Orwell, μετά την παραίτησή του από το βασιλικό Αστυνομικό Σώμα, λόγω διαφωνίας με την ιμπεριαλιστική πολική της βρετανικής αυτοκρατορίας. Στη συνέχεια ζει για ένα διάστημα στο Παρίσι και στο Λονδίνο, κοντά σε φτωχούς ανθρώπους, κάποιες φορές άστεγος και ο ίδιος, κάνοντας διάφορες δουλειές. Αυτή την περίοδο της ζωής του αποτυπώνει στο «Down and Out in Paris and London» (1933).
Λίγο μετά το ξέσπασμα του Ισπανικού Εμφυλίου, ο Orwell συμμετέχει εθελοντικά στη δημοκρατική πολιτοφυλακή εναντίον των Ισπανών Εθνικιστών. Ως υποστηρικτής του Ανεξάρτητου Δημοκρατικού Κόμματος, τάχθηκε στο πλευρό του αδελφού ισπανικού επαναστατικού (μαρξιστικού) Κόμματος POUM, με το οποίο πολέμησε ως πεζικάριος. Ο Orwell τραυματίστηκε στον λαιμό, το 1937, και μαζί

Η κουτσουλιά του Αγ. Πνεύματος «έδειξε» Βενιζέλο!


Η εικόνα του Ευάγγελου Βενιζέλου, εμφανίστηκε καθαρά στην κουτσουλιά του Αγίου Πνεύματος, πάνω στο καπό της θωρακισμένης BMW, βάζοντας τους άπιστους Θωμάδες στη θέση τους! (Digital Artwork: Μάκης Ανασιάδης)
του - Νίκου Ζαχαριάδη
Ενώ η επιλογή ανάμεσα στον Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών, κινδύνευε να τινάξει τον ανασχηματισμό στον αέρα, μια «Θεία Φωτισμένη» κουτσουλιά έδωσε τη λύση στο αδιέξοδο…
 Οι εξελίξεις της χθεσινής ημέρας, δικαίωσαν πλήρως τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και το επικοινωνιακό επιτελείο του, που επέμενε να ανακοινωθεί το νέο κυβερνητικό σχήμα ανήμερα του Αγίου Πνεύματος, ώστε να διαθέτει συμβολικά την πνευματική πιστοποίηση του Ύψιστου!
Πράγματι, ενώ οι διαπραγματεύσεις είχαν φθάσει σε αδιέξοδο και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, έμοιαζαν ανυποχώρητοι στη διεκδίκηση του υπουργείου Εξωτερικών, επισκέφθηκε το προαύλιο του Μεγάρου Μαξίμου, το «τρίτο μέλος της «Ομοούσιας και Αδιαίρετης» Αγίας Τριάδας.
Η φρουρά έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο μιλάει για ένα Περιστέρι που εξέπεμπε μια απόκοσμη λάμψη, ενώ κάποιοι μπόρεσαν να διακρίνουν και το φωτοστέφανό του! Το Άγιο Πνεύμα -διότι περί αυτού επρόκειτο- αφού αιωρήθηκε λίγο πάνω από τη θωρακισμένη BMW του Ευάγγελου Βενιζέλου, προχώρησε στην «αποστολή» του μηνύματός του, μέσω της πεπτικής οδού!
Πράγματι! Όπως φαίνεται ξεκάθαρα στην εικόνα, η κουτσουλιά του Αγίου Πνεύματος είχε σχηματίσει, επάνω στο καπό του Ευάγγελου Βενιζέλου, ολοκάθαρη την εικόνα του! Η Θεία Σοφία, μόλις είχε εκφραστεί.

Αμέσως κλήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, προκειμένου να διαπιστώσει με τα ίδια του τα μάτια τη Θεία Βούληση για το υπουργείο Εξωτερικών. Και, πράγματι, αμέσως ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, παρέδωσε με μια υπόκλιση το χαρτοφυλάκιό του, στον νέο ισχυρό άνδρα της κυβέρνησης, τον Ευάγγελο Βενιζέλο!
Ο πρωθυπουργός πάντως, ζήτησε από τους παριστάμενους δημοσιογράφους να

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

Φεύγουν τα McDonalds απ' την Ελλάδα;

Τελικά οι δυσκολίες δεν έχουν τελειωμό για μια εταιρεία η οποία πλέον μόνο από γινάτι (καταστροφικό όντως για τις τσέπες των μετόχων της) παραμένει στη χώρα μας.
H McDonalds σε δύσκολη θέση στην Ελλάδα – Δύσκολα η διοίκηση της πολυεθνικής θα αποφύγει πληρωμές άνω των 15 εκατ. ευρώ σε πρώην franchisees της
Έχει μείνει με 20 καταστήματα, οι franchisees της αποψιλώθηκαν ενώ η πολυεθνική δεν έχει καν γραφεία στην Αθήνα και στεγάζεται σε χώρο της Pricewaterhousecoopers
Σύμφωνα με το εξαιρετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας "ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ", σε μια απόφαση - χαστούκι κατά του πρώην διευθύνοντος συμβούλου και του πρώην οικονομικού διευθυντή της εταιρείας McDonalds Hellas οι οποίοι καταδικάστηκαν σε 18 μήνες φυλάκισης και ένα έτος στέρησης των πολιτικών τους δικαιωμάτων προχώρησε η ελληνική Δικαιοσύνη πριν από λίγες ημέρες δίνοντας νέα διάσταση στην μακροχρόνια διαμάχη μεταξύ ομάδας 6 Ελλήνων franchisees και της μεγάλης πολυεθνικής. Μια διαμάχη που ενδέχεται να ανοίξει παγκόσμια κερκόπορτα για τον ισχυρό αμερικανικό όμιλο εάν δεν προσέξει καθώς τέτοια προβλήματα έχει παγκοσμίως. Οι δύο πρώην διευθύνοντες την εταιρεία εστίασης καταδικάστηκαν έκαστος για ψευδορκία, ψευδομαρτυρία και δυσφήμηση και η συγκεκριμένη ποινή ανοίγει

Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

Che Guevara, πάντα επίκαιρος - Από τον Κώστα Ζουγρή

Σε μια διαρκή αναζήτηση, οι έφηβοι κάθε εποχής πάντα έψαχναν να βρουν πρότυπα που θα μπορούσαν να τα ακολουθήσουν σε όλες τις μορφές της κοινωνικής ζωής. Οι ανησυχίες που προκαλεί η σκέψη για το μέλλον του κάθε νέου, σήμερα, οδηγεί συχνά σε διαφορετικούς δρόμους σκέψης από αυτούς που είχαν συνηθίσει οι νέοι του περασμένου αιώνα.
Το κοινωνικοπολιτικό σύστημα δεν διανύει την καλύτερη εποχή του, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα μπορέσει να ανακάμψει, ίσως και σύντομα. Αλλωστε οι τωρινές άσχημες συνθήκες που βιώνει η νεολαία, αποτελούν το καλύτερο εχέγγυο, τουλάχιστον από εμπειρικής πλευράς, ότι σύντομα θα πρέπει να περιμένουμε μια αλλαγή.
Σε παλαιότερες εποχές, οι άνθρωποι συχνά σχεδόν αγιοποιούσαν αυτούς που ξέφευγαν από τα καθιερωμένα και κατάφερναν με τις πράξεις τους να ξεχωρίσουν, ανατρέποντας καταστάσεις σε κοινωνικοπολιτικό επίπεδο.
Οι σύντομες εναλλαγές των προσώπων που βρίσκονται στην επικαιρότητα και η έλλειψη κυρίως ηρωικών πράξεων, των οποίων η τέλεση πηγάζει από ιδεολογικούς λόγους, είναι ένα φαινόμενο που αναδεικνύει ακόμα περισσότερο μορφές όπως ο Che Guevara, που αν και έχουν περάσει αρκετές δεκαετίες από τον βίαιο θάνατό του, το 1967 στη Βολιβία -κάτω από αδιευκρίνιστες, όπως συμβαίνει σε ανάλογες περιπτώσεις, συνθήκες-, αποτελεί το πιο γνωστό σύμβολο επαναστατικότητας για τους νέους.
Η εικόνα του Che έχει χρησιμοποιηθεί σε δεκάδες διαφορετικά αντικείμενα μετά τον θάνατό του, θα έλεγε κανείς σαν σύμβολο αντίδρασης στο κατεστημένο.
Αυτός ο ξεχωριστός Αργεντινός κατάφερε με τις πράξεις του να κερδίσει την αγάπη και τον θαυμασμό των νέων όλου του κόσμου, που είδαν στην συμπεριφορά του πολλές ενέργειες που θα ήθελαν να κάνουν ίσως και οι ίδιοι. Μάλιστα, για πολλούς από αυτούς ο Che ήταν ένας σύγχρονος Ιησούς.

Πέρα από τις όποιες αντιρρήσεις που ενδεχομένως έχει κάποιος που δεν συμφωνεί με το σύνολο των πεπραγμένων του, από τότε που έγινε γνωστός στον

ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ !!


Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...