Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Νέο σύστημα επιστροφής ΦΠΑ με...λίστα αναμονής

ΡΙΖΙΚΗ ανατροπή του υφιστάμενου κανονιστικού πλαισίου επιστροφής ΦΠΑ δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο να εφαρμοστεί ένα νέο σύστημα, που θα περιλαμβάνει αυστηρούς ελέγχους με αντικειμενικά κριτήρια και «λίστα αναμονής» πριν από την επιστροφή του φόρου.

Χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου, με έγγραφο που κατέθεσε στη Βουλή, επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ της ΕΞΠΡΕΣ για τις καθυστερήσεις στις επιστροφές ΦΠΑ λόγω των εξονυχιστικών ελέγχων που γίνονται για παραβάσεις και προανήγγειλε εξορθολογισμό της όλης διαδικασίας με στόχο τη διαφάνεια αλλά και την επιτάχυνση της επιστροφής των φόρων.

Όπως παραδέχθηκε ο κ. Οικονόμου, η διαδικασία επιστροφής φόρων σε δικαιούχους ολοκληρώνεται «μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου, εφόσον προηγουμένως πραγματοποιηθεί ο ενδεδειγμένος έλεγχος από τα αρμόδια όργανα ως προς τα τυπικά και ουσιαστικά στοιχεία που καθιστούν μια επιχείρηση δικαιούχο επιστροφής και αφού ελεγχθούν τα δικαιολογητικά ως προς τη νομιμότητα της επιστροφής».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών παραδέχεται και «δυσλειτουργίες» στη διαδικασία επιστροφής ΦΠΑ, «φωτογραφίζοντας» έτσι κυκλώματα που λυμαίνονται τα κρατικά ταμεία χρησιμοποιώντας εικονικές εταιρίες και πλαστά παραστατικά.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να αλλάξει η όλη διαδικασία ώστε οι επιστροφές ΦΠΑ να δίνονται με αντικειμενικά κριτήρια, τα οποία θα εξειδικευτούν στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που, βάσει του μνημονίου, πρέπει να ψηφιστεί τον ερχόμενο Ιούνιο. Μεταξύ των κριτηρίων που εξετάζονται είναι και τα εξής:

· Ο χρόνος υποβολής της αίτησης επιστροφών φόρων από το Δημόσιο. Η επιχείρηση ή το φυσικό πρόσωπο κατά την υποβολή αίτησης επιστροφής φόρου θα λαμβάνει έναν ειδικό αριθμό που ουσιαστικά θα προσδιορίζει την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Από το διαδίκτυο θα μπορούν να παρακολουθούν τις επιστροφές φόρων που κάνει η εφορία και το πότε φθάνει η σειρά τους. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα αριθμό προτεραιότητας, ο οποίος δεν μπορεί να παρακαμφθεί από τους εφοριακούς.

· Οι επιστροφές φόρων να πραγματοποιούνται σε συνάρτηση με την αύξηση των εσόδων. Εξετάζεται οι επιστροφές να ανέρχονται σε συγκεκριμένο ποσοστό κάθε μήνα, ανάλογα με την εξέλιξη των εισπράξεων. Εφόσον οι εισπράξεις από ΦΠΑ είναι αυξημένες, αυτόματα θα αυξάνονται και οι επιστροφές ΦΠΑ.

· Ένα από τα σημαντικότερα κριτήρια που θα θέτει ο νέος νόμος είναι οι παραβάσεις που έχει κάθε εταιρία. Παραβάσεις που είχαν διαπιστωθεί στο παρελθόν ή διαπιστώνονται κατά τη διενέργεια ελέγχου θα παγώνουν την επιστροφή ΦΠΑ. Στις επιχειρήσεις αυτές ή τα φυσικά πρόσωπα θα γίνεται έλεγχος προκειμένου να διαπιστωθεί αν το αίτημα για επιστροφή ΦΠΑ ή άλλων φόρων ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Παράλληλα, θα προχωρά και ο αυτεπάγγελτος συμψηφισμός των χρεών του οφειλέτη με επιστροφές φόρων. Η εφορία θα προβαίνει στον αυτόματο συμψηφισμό χωρίς να απαιτείται αίτηση από τον υπόχρεο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...