Του Κασσιανού Τζέλη
Πάνω από 40 πανάκριβα αυθαίρετα που «σηκώθηκαν» τους τελευταίους τρεις
μήνες, με τους ιδιοκτήτες τους να κάνουν χρήση των «παραθύρων» του νόμου
για την τακτοποίηση, εντόπισαν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος μόνο στο
νησί της Μυκόνου. Οι επιθεωρητές καταγγέλλουν τις πολεοδομικές αρχές του νησιού ότι «κάνουν τα στραβά μάτια» ενώ η επικεφαλής τους, ειδική γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος Μαργαρίτα Καραβασίλη διαμηνύει ότι θα προχωρήσει άμεσα σε κατεδαφίσεις και δηλώνει ότι το «κυνηγητό των παραβατών θα είναι ανελέητο και ο νόμος θα εφαρμοστεί». Ήδη η υπηρεσία έχει προχωρήσει σε κατεδαφίσεις στην παραλία του Επιταλίου της Ηλείας ενώ αναμένεται σύντομα, όπως αναφέρει, να μπουν μπουλντόζες και στη Μύκονο αλλά και στην Αττική.
Μάλιστα, στη Σαρωνίδα οι Επιθεωρητές εντόπισαν κραυγαλέα περίπτωση πολυτελούς αυθαιρέτου που βρίσκεται «πάνω στη θάλασσα» και ανήκει σε γνωστό επιχειρηματία και κίνησαν τη διαδικασία που προβλέπει ο νόμος. Σε ό,τι αφορά στη Μύκονο, πάντως, η κατάσταση φαίνεται ότι είναι, όπως ήταν άλλωστε πάντα, εκτός ορίων. Η πλειονότητα των νέων αυθαιρέτων δεν έχει καν οικοδομική άδεια αφού οι ιδιοκτήτες τους προτίμησαν να τα εντάξουν απευθείας στο νόμο για την τακτοποίηση πληρώνοντας το σχετικό πρόστιμο το οποίο τελικά τους κόστισε πολύ λιγότερα χρήματα σε σχέση με το κόστος έκδοσης της άδειας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των αυτοψιών πρόκειται για πάνω από 40 περιπτώσεις πολυτελών εξοχικών κατοικιών αλλά και ξενοδοχείων που έκαναν χρήση της υπουργικής απόφασης Σηφουνάκη, σύμφωνα με την οποία μπορούν να τακτοποιηθούν αυθαίρετες κατασκευές που δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η ανέγερσή τους με προϋπόθεση ότι έχει ολοκληρωθεί ο «σκελετός» τους μέχρι τον Ιούλιο του 2011 (έναρξη εφαρμογής του νόμου για την τακτοποίηση).
Ωστόσο, με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν αεροφωτογραφίες που να πιστοποιούν την ημερομηνία ανέγερσης, αυτή σύμφωνα με το νόμο, μπορεί να πιστοποιηθεί με μια απλή υπεύθυνη δήλωση και με την επισύναψη φωτογραφιών. Οι παραβάτες προχώρησαν σε ψευδείς δηλώσεις για το χρόνο ολοκλήρωσης του σκελετού του κτιρίου (είναι σαφές πλέον ότι όλα αυτά τα αυθαίρετα ξεκίνησαν μετά το Νοέμβριο-Δεκέμβριο) αλλά και σε επεξεργασία των φωτογραφιών σε ειδικά προγράμματα υπολογιστών όπως το photoshop και τώρα θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του νόμου.
Με τις... ευλογίες της πολεοδομικής υπηρεσίας
Όλα αυτά τα αυθαίρετα ανεγέρθηκαν υπό την ανοχή ή και υπό τις ευλογίες της τοπικής πολεοδομικής υπηρεσίας όπως καταγγέλλουν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος ενώ τα αυθαίρετα αποκαλύφθηκαν ύστερα από καταγγελίες και τη δημοσιοποίηση του προβλήματος στον Τύπο που ανάγκασε τις αστυνομικές αρχές να επέμβουν. Ανάλογα προβλήματα δεν υπάρχουν μόνο στη Μύκονο αλλά και στη Σαντορίνη και σε άλλες τουριστικές περιοχές της χώρας καθώς επίσης και στην ανατολική Αττική κι ως επί το πλείστον πρόκειται για κραυγαλέες περιπτώσεις ακριβών ακινήτων.
Το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με αυστηρούς και εντατικούς ελέγχους, ωστόσο, η αρμόδια υπηρεσία έχει πλέον μείνει μόνο με 30 υπαλλήλους και με δεδομένο πια ότι οι πολεοδομίες (σύμφωνα με το νέο νόμο για την έκδοση οικοδομικών αδειών) αλλάζουν μορφή και αρμοδιότητες, τίθεται εν αμφιβόλω κατά πόσο θα μπορέσει να βρεθεί λύση. Μάλιστα το ΤΕΕ τονίζει ότι όσο «τρέχει» ο νόμος για την τακτοποίηση χωρίς να έχει προχωρήσει παράλληλα ο νόμος για την ταυτότητα των κτιρίων, θα συνεχίζονται μέχρι τελευταία στιγμή να σηκώνονται νέα αυθαίρετα. Μέχρι στιγμής πάντως ο εντοπισμός γίνεται μόνο μέσω καταγγελιών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου