Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Εχθρικό κλίμα για τον ελληνικό τουρισμό στην έκθεση της Γερμανίας


Της Έφης Καραγεώργου

Εχθρικό είναι το κλίμα στη Γερμανία -στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού ΙΤΒ- για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού και τους Έλληνες αντιπροσώπους των τουριστικών επιχειρήσεων.

Τόσο ο υπουργός Πολιτισμού -Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος, όσο και ο υφυπουργός κ. Γιώργος Νικητιάδης που βρίσκονται στο Βερολίνο, έχουν ξεκινήσει αγώνα δρόμου για να πείσουν τους Γερμανούς ότι… «είναι φίλοι μας» και τους κάλεσαν να έρθουν για διακοπές στην Ελλάδα. Ωστόσο μίλησαν για μια δύσκολη περίοδο στις σχέσεις Αθήνας-Βερολίνου που την προκάλεσε σειρά από αρνητικές δηλώσεις και ενέργειες.

Αλλά και οι εκπρόσωποι του ελληνικού τουρισμού που συμμετέχουν στην έκθεση στη Γερμανία, βρέθηκαν αντιμέτωποι με ένα εξαιρετικά δυσάρεστο κλίμα και κλήθηκαν να απολογηθούν για δημοσιεύματα κατά των Γερμανών.

Μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων) κ. Ανδρέας Ανδρεάδης σε δήλωση του υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ότι: «οι ακραίες εκφράσεις εναντίον των Ευρωπαίων και κυρίως των Γερμανών, που προέρχονται από μια μικρή μερίδα Ελλήνων, έχουν επιδεινώσει σοβαρά το κλίμα στις σχέσεις των δύο λαών γεγονός που πλήττει ακόμα περισσότερο την εικόνα της Ελλάδας. Αυτό επηρεάζει ιδιαίτερα αρνητικά τη ροή των κρατήσεων για τη φετινή τουριστική περίοδο».

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης ο κ. Γερουλάνος χθες, βρέθηκε αντιμέτωπος με 60 Γερμανούς δημοσιογράφους και δέχθηκε ερωτήσεις του στυλ ότι «η Ελλάδα σπαταλά τα χρήματα που της δίνουν οι εταίροι».

«Δεν είναι χρήματα που μας δίνετε και θα τα κατασπαταλήσουμε. Υπάρχει ένα λάθος ότι στην Ελλάδα χαρίζονται χρήματα. Δεν είναι αλήθεια. Η Ελλάδα δανείζεται και θα επιστρέψει στο ακέραιο τα χρήματα αυτά και παραπάνω μάλιστα. Δεν μας δίνουν λεφτά απλά, δίνουν λεφτά σε μια χώρα που έχει μεγάλες προοπτικές. Αν μπορούμε να φανταστούμε την Ευρώπη κατακερματισμένη τότε εντάξει. Αλλιώς, πρέπει να ακολουθήσουμε το δρόμο που έχουμε πάρει. Η ευρωζώνη πρέπει να δίνει ισχυρή απάντηση. Κάθε φωνή αμφισβήτησης και δισταγμού πρέπει να σταματήσει. Τέτοιες φωνές κοστίζουν στην Ελλάδα. Η δέσμευση υπάρχει, η διάθεση υπάρχει, είμαστε δεσμευμένοι σε αυτήν την πορεία».

Ο Έλληνας υπουργός, απολογήθηκε σχεδόν για τις ακραίες αντιδράσεις που έχουν υπάρξει, λόγω της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, σημειώνοντας πως: «Το κόστος είναι μεγάλο για την Ελλάδα. Δεν είναι μόνο η μείωση μισθών και συντάξεων. Ο Έλληνας αναγκάζεται να αλλάξει όλο τον τρόπο ζωής του. Αν δεν καταλαβαίνετε τον πόνο πρέπει να καταλάβετε το φόβο που νιώθουν οι Έλληνες γιατί δεν γνωρίζουν τι θα γίνει την επόμενη μέρα. Τώρα, διάφορες δηλώσεις και ενέργειες, είναι φωνές της μειοψηφίας και δυστυχώς οι εξτρεμιστικές φωνές πάντα βρίσκουν πεδίο αναπαραγωγής».

Και ακόμα υπογράμμισε: Ο τουρισμός ήταν και θα είναι ο κινητήριος μοχλός για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. Όποιος έρχεται στην Ελλάδα ενισχύει αυτήν την προσπάθεια. Καλώ τους Γερμανούς να βάλουν στην άκρη τις δηλώσεις που έγιναν τους τελευταίους μήνες και να θυμηθούν τις όμορφες στιγμές που έχουν περάσει στην Ελλάδα».

Ο κ. Γερουλάνος όταν ρωτήθηκε αν θα βοηθούσε τον ελληνικό τουρισμό η επιστροφή στη δραχμή ξεκαθάρισε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να βοηθούσε τον τουρισμό για ένα με δυο χρόνια ωστόσο το κοινωνικό κόστος θα ήταν τεράστιο.

Και όταν του ζητήθηκε να απαντήσει για την πορεία των κρατήσεων από τη γερμανική αγορά παραδέχθηκε ότι: υπάρχει ζημιά από το κλίμα των τελευταίων μηνών, και συμπλήρωσε πως η εικόνα μπορεί να αντιστραφεί με τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι η σημασία της Γερμανίας για την Ελλάδα είναι τεράστια.

Από την πλευρά του ο κ. Ανδρέαδης (πρόεδρος του ΣΕΤΕ) μίλησε για αρνητικό κλίμα που εκτός από την πορεία των κρατήσεων, δημιουργεί δυσκολίες στις προσπάθειές για την αύξηση των εξαγωγών, όσο και για την προσέλκυση επενδύσεων.

Σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ άμεση προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση πρέπει να είναι η αναστροφή του αρνητικού κλίματος και η βελτίωση της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό. Ενώ θα πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να περιοριστούν οι ακραίες εκφράσεις και εκδηλώσεις εντός Ελλάδος, οι οποίες μεταφέρουν λάθος μήνυμα για τον ελληνικό λαό στην Ευρώπη

Της Έφης Καραγεώργου


Πηγή:www.capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...