Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Πρόβλημα στις σχέσεις Ελλάδας Γερμανίας αναδεικνύει δημοσκόπηση-σοκ της Vprc

Υπαρκτό «αντιγερμανισμό» στην ελληνική κοινωνία καταδεικνύει νέα έρευνα της Vprc για τα «Επίκαιρα». Οι πολίτες, όχι μόνο εκφράζουν την πλήρη αντίθεσή τους με τη γερμανική πολιτική και την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, αλλά κατηγορούν τη Γερμανία και για «αδιαφανείς» μεθόδους, τις οποίες χρησιμοποίησε για να αναπτυχθεί οικονομικά. Παράλληλα, περίπου ένας στους δύο εκφράζει την πεποίθησή του πως η
ηγεσία της Γερμανίας έχει την έγκριση της γερμανικής κοινωνίας για την πολιτική που εφαρμόζει, ενώ η πλειοψηφία των ερωτηθέντων δηλώνει πως συνδέει ακόμα τη Γερμανία με τον ναζισμό, τον Χίτλερ και το Τρίτο Ράιχ.
 Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 805 ατόμων, από τις 10 Φεβρουαρίου έως τις 13, μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων και με τη μέθοδο στρωματοποιημένης δειγματοληψίας.

«Χίτλερ, Ναζισμό και Τρίτο Ράιχ». Αυτές είναι οι λέξεις με τις οποίες συνδέει τη Γερμανία η πλειοψηφία (32,4%) του κόσμου, ενώ το 15% δηλώνει πως στο άκουσμα της Γερμανίας σκέφτεται γενικά λέξεις που προσδιορίζουν αρνητικά συναισθήματα. Ενδεικτικό της μεταστροφής της κοινής γνώμης στην Ελλάδα είναι πως λέξεις όπως «πειθαρχία, οργάνωση, τάξη, εργατικότητα, παραγωγικότητα», που άλλοτε συνόδευαν τις αναφορές στη Γερμανία, σήμερα συγκεντρώνουν μόλις 6,9%.

Εξάλλου, οι περισσότεροι αναφέρουν πως η Γερμανία τους προκαλεί θυμό, αγανάκτηση και οργή, ενώ μόλις το 3,7% δηλώνει πως θαυμάζει και εκτιμά τη Γερμανία και το 1,2% ότι τρέφει γενικά θετικά συναισθήματα.

Ως «αρνητικό» κρίνουν οι συμμετέχοντες το ρόλο της Γερμανίας στην Ευρώπη, ενώ αναφερόμενοι στη στάση της απέναντι στην Ελλάδα τη χαρακτηρίζουν «εχθρική».


Η γερμανίδα καγκελάριος συγκεντρώνει τα «πυρά» του κόσμου, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο. Το 81% των ερωτηθέντων δηλώνει πως έχει αρνητική γνώμη για την Άνγκελα Μέρκελ, με τις θετικές γνώμες να καταγράφονται μόλις στο 10%.

Παράλληλα, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων ενστερνίζεται τις απόψεις περί προσπάθειας της Γερμανίας να κυριαρχήσει στην Ευρώπη, χρησιμοποιώντας οικονομικά μέσα, αλλά και τον χαρακτηρισμό «Τέταρτο Ράιχ» για την γερμανική πολιτική. Επιπλέον τάσσονται υπέρ της διεκδίκησης με κάθε τρόπο τόσο των πολεμικών αποζημιώσεων, όσο και της αποπληρωμής του κατοχικού δανείου.

Σε αντίθεση με το παρελθόν, που η Γερμανία παρουσιαζόταν από τους περισσότερους ως πρότυπο οικονομικής ανάπτυξης, που προέκυπτε μέσω των παραγωγικών δυνάμεών της, σήμερα οι πολίτες, σε ποσοστό 51%, εκτιμούν πως η ισχυροποίηση της γερμανικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια επιτεύχθηκε με «αδιαφανείς τρόπους».

Τέλος, ενδεικτική του κλίματος είναι και η άποψη που έχουν οι Έλληνες για τον Γερμανικό λαό σχετικά με τη θέση για την πολιτική της χώρας τους. Το 45% εκφράζει την πεποίθηση πως οι Γερμανοί εγκρίνουν την πολιτική της κυβέρνησής τους, ενώ αντίθετα το 31% δηλώνει πως μάλλον διαφωνούν. Σημαντικό ποσοστό (24%) προτίμησε να μη δώσει κάποια απάντηση σε αυτή την ερώτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...