Κυριακή 15 Απριλίου 2012

Στοπ στην πλαστική σακούλα


Μέτρα κατά της χρήσης πλαστικής σακούλας εξετάζει εδώ και καιρό η Κοµισιόν, καθώς υπολογίζεται ότι ετησίως χιλιάδες τόνοι µολύνουν το περιβάλλον στα κράτη της Ε.Ε. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναµένεται να ανακοινώσει το επόµενο διάστηµα τις προτάσεις της, οι οποίες θα αποσκοπούν είτε στον περιορισµό της χρήσης είτε στην πλήρη κατάργησή της.
Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο χρησιµοποιούνται στην Ε.Ε. (27) πάνω από 800.000 τόνοι πλαστικών για τις νάιλον σακούλες των σούπερ µάρκετ και γενικότερα, ενώ οι
Ευρωπαίοι πολίτες χρησιµοποιούν κατά µέσον όρο ετησίως 191 σακούλες, ανακυκλώνοντας µόλις το 6%. Στα σκουπίδια καταλήγουν πάνω από 4 δισ. σακούλες, µολύνοντας τα ποτάµια, τους ωκεανούς, το έδαφος, το υπέδαφος και τη διατροφική αλυσίδα όλου του ζωικού βασιλείου, ενώ αποδεικνύονται «φονικές» για χιλιάδες θαλάσσια ζώα, µεταξύ άλλων γιατί κάποια εξ αυτών τις τρώνε µπερδεύοντάς τις µε τις µέδουσες.
Σύµφωνα µε ηλεκτρονική δηµόσια διαβούλευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το περασµένο καλοκαίρι, στην οποία έλαβαν µέρος 15.000 Ευρωπαίοι πολίτες, οι ίδιοι προτιµούν την πλήρη κατάργησή των πλαστικών τσαντών. Ωστόσο, αυτή είναι µία από τις κατευθύνσεις που εξετάζει η Κοµισιόν. Εναλλακτικά, εξετάζει τη χρέωση και φορολόγησή τους για τον περιορισµό της χρήσης, την προώθηση της βιοδιασπώµενης πλαστικής σακούλας ή της χάρτινης σακούλας η οποία είναι διαδεδοµένη στις ΗΠΑ, ή ακόµα και τη χρήση υφασµάτινων τσαντών. Όσον αφορά, όµως, τις τελευταίες αυτές επιλογές (υφασµάτινες ή χάρτινες), ειδικοί επισηµαίνουν ότι χρειάζονται περισσότερους φυσικούς πόρους ή ενέργεια (και άρα περισσότερες εκποµπές αερίων του θερµοκηπίου) προκειµένου να κατασκευαστούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...