Κυριακή 15 Απριλίου 2012

Στην «εντατική» ο τουρισμός

 Του Γιώργου Ανδρή
Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο τουρισμός στην Ελλάδα μετά τις απογοητευτικές επιδόσεις για το Πάσχα, ενώ -όπως φαίνεται- οι κινητοποιήσεις ήδη έχουν επηρεάσει τις προκρατήσεις του Καλοκαιριού με ανυπολόγιστες συνέπειες για τον κλάδο, αλλά και την οικονομία της χώρας. Μάλιστα, όπως τονίζει στην «ΗτΣ» ο πρόεδρος της Γενικής Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού (ΓΕΠΟΕΤ) Μάριος Τριβυζάς, ειδικά για την περίοδο του Πάσχα, που φέτος ήρθε σχετικά νωρίς, τα πράγματα είναι πολύ άσχημα.
Στην Κέρκυρα οι κρατήσεις βρίσκονται στο ναδίρ, με 4.000 επισκέπτες να αναμένονται να κλείσουν δωμάτιο από τις 15.000 πέρυσι. Στην Κρήτη, ο εγχώριος
τουρισμός παρουσιάζει πτώση 50%, στα ίδια επίπεδα κυμαίνεται και η Χαλκιδική. Η Ρόδος, που αντιπροσωπεύει το 12% του συνολικού τουριστικού εισοδήματος, βρίσκεται στο -32% σε σχέση με το 2011. Ωστόσο, δεν είναι μόνο η οικονομική κρίση που σε ένα ορισμένο βαθμό είναι πανευρωπαϊκή, αρκετοί Ιταλοί για παράδειγμα δεν ταξίδεψαν το Πάσχα λόγω μείωσης της αγοραστικής τους δύναμης. Υπάρχει για εμάς αυτή η κρίση και επιπροσθέτως η δική μας, η ελληνική που είναι πολύ χειρότερη.
Οσον αφορά στις κρατήσεις του καλοκαιριού ο Μ. Τριβυζάς, πρόεδρος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού, επισημαίνει πως ο περιηγητικός τουρισμός -τα land tours δηλαδή που αφορούν τριήμερες, τετραήμερες κτλ επισκέψεις σε πόλεις, αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία ανά την Ελλάδα- εμφανίζει σημαντική υστέρηση που ξεπερνάει το 40% στο σύνολο της χώρας.

Στην «εντατική» ο τουρισμός


Οι προκρατήσεις μέχρι στιγμής δείχνουν μείωση σχεδόν στο 20% σε Κρήτη και Ρόδο, ενώ στην Κέρκυρα η μείωση φθάνει το 40%. Στη Χαλκιδική τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν 30% μείωση, αλλά ο συγκεκριμένος προορισμός εκτιμάται ότι θα επανακάμψει (λόγω Ρώσων και Βαλκάνιων) που κλείνουν τις διακοπές τους πιο αργά σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους τουρίστες.
Η εκτίμηση είναι ότι τα νούμερα αυτά θα συρρικνωθούν μεν, αλλά θα εξακολουθήσουν να είναι διψήφια ανά περιοχή.
Επιπτώσεις της απεργίας
Ιδιαίτερα κρίσιμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση στον τομέα του τουρισμού καθώς εάν σταματούσαμε στα επεισόδια που έγιναν το Φεβρουάριο στην Αθήνα θα μπορούσαμε να πούμε πως βέβαια θα φοβίσουν τον κόσμο για ένα δύο μήνες, αλλά μετά θα ξεχαστούν, αναφέρει ο κ. Τριβυζάς και συνεχίζει τονίζοντας πως όταν αυτή η χώρα έχει αυτό το κακό προηγούμενο, να φοβάται δηλαδή ο τουρίστας να έρθει μην τον κάψουν και να προστίθενται καθημερινά και άλλα προβλήματα σε μόνιμη βάση, τότε η κατάσταση γίνεται κρίσιμη.
Για παράδειγμα, η απεργία των ξεναγών στη Ρόδο, που είναι οι πλέον υψηλά αμειβόμενοι ξεναγοί πανελλαδικώς, η απεργία της ΠΝΟ Μεγάλη Τρίτη και Μεγάλη Τετάρτη και η απεργία των οδηγών των ΚΤΕΛ Μ. Πέμπτη (αυτό είναι ένα ενδεικτικό δείγμα των τελευταίων 10 ημερών και δεν μιλάμε για λοιπές κινητοποιήσεις που γίνονται καθημερινά) ξυπνούν μνήμες στον υποψήφιο επισκέπτη που θέλει να έρθει στη χώρα και φυσικά δεν πρόκειται να προγραμματίσει κανένα ταξίδι υπό αυτές τις συνθήκες, τότε εμείς οι ίδιοι διώχνουμε τον τουρισμό. Είτε εμείς ονομαζόμαστε κυβέρνηση και πολιτικοί, είτε συνδικαλιστές, είμαστε όλοι εμείς οι Έλληνες που τρώμε τις σάρκες μας.
Έχει γίνει πλέον ανέκδοτο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΕΠΟΕΤ, η απελευθέρωση των επαγγελμάτων, μία ανοίγουν και μία ξανακλείνουν, αλλά όχι τα ΚΤΕΛ που είναι κλειστό επάγγελμα μέχρι το 2019 και τα οποία λαμβάνουν προκλητικές επιδοτήσεις δήθεν για την παροχή «κοινωνικού έργου». Εάν πας ως επιχειρηματίας να προσφέρεις κάτι φθηνότερο, κάτι καλύτερο εντείνοντας τον ανταγωνισμό και αυξάνοντας τις θέσεις εργασίας, τότε έρχεται το «απαγορεύεται».
Πτώση 8,83% στις αφίξεις
Mε πτώση της τάξης του 8,83% κλείνει το πρώτο τρίμηνο στις αεροπορικές αφίξεις τουριστών σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΣETE. H πτώση αφορά κυρίως το αεροδρόμιο της Aθήνας στο οποίο προσγειώθηκαν το πρώτο τρίμηνο του έτους 15,64% λιγότεροι τουρίστες σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2011, ενώ αντίθετα στο αεροδρόμιο Mακεδονία της Θεσσαλονίκης η άνοδος άγγιξε το 7,68 %.
Αύξηση-ρεκόρ καταγράφηκε στα αεροδρόμια των Xανίων και Kέρκυρας με 894% και 397% αντίστοιχα, ενώ με θετικό πρόσημο 14,64% έκλεισε και το αεροδρόμιο στο Hράκλειο όπως επίσης και της Zακύνθου με 34,3%. Η Pόδος και η Kως παρουσίασαν μείωση στις αφίξεις 54,28% και 39,66% αντίστοιχα.
Λόγω έλλειψης προσωπικού
Υπολειτουργούν μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι
Πέρα από το φόβο που αναπτύσσεται στο δυνητικό επισκέπτη με όλες αυτές τις ακραίες μορφές έχουμε ακόμη και το ίδιο το κράτος να βάζει ανυπέρβλητα εμπόδια στον τουρισμό. Το σκηνικό κατάρρευσης συμπληρώνουν τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι που θα έπρεπε από 1η Απριλίου να λειτουργούν με το θερινό ωράριο. Ωστόσο, αντ' αυτού κλείνουν ακόμα στις 3 το μεσημέρι και δεν υπάρχει φως στον ορίζοντα, κανένα σαφές χρονοδιάγραμμα για το πότε θα ισχύσει η διεύρυνση του ωραρίου. Και ενώ είναι γνωστό τοις πάσι πως υπάρχουν στο Δημόσιο χιλιάδες υπεράριθμοι υπάλληλοι με ανύπαρκτο αντικείμενο εργασίας, δεν είναι δυνατό να βρεθεί προσωπικό φύλαξης για να λειτουργήσουν οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία της χώρας με το θερινό ωράριο.
Πρόκειται για κάποια πράγματα που ο κοινός νους αδυνατεί να συλλάβει, όπως και την απάντηση της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Μενδώνη, πως τα ωράρια δεν είναι δυνατόν να αλλάξουν μέχρι να γίνουν προσλήψεις ωρομίσθιου προσωπικού. Και να σκεφτεί κανείς ότι δεν χρειάζεται ιδιαίτερη εκπαίδευση για τη θέση του φύλακα. Θα μπορούσε, χωρίς να δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα, να μην προσληφθούν οι 690 που αναφέρει η σχετική προκήρυξη με άγνωστη ημερομηνία ολοκλήρωσης της διαδικασίας -και μάλιστα ενώ η τουριστική σεζόν ήδη τρέχει- αλλά να μεταταχθούν οι 1.100 που συνολικά απαιτούνται για τις ανάγκες του υπουργείου Πολιτισμού από τις δεκάδες χιλιάδες των υπαλλήλων που περισσεύουν στα υπουργεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...