Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

«Κούρεμα» 20% στα χρέη των 6,4 δις. ευρώ που χρωστά το κράτος στους ιδιώτες προωθεί η κυβέρνηση - Όσοι δεν ενταχθούν στο «κούρεμα» θα αποζημιωθούν με ομόλογα του Δημοσίου που θα λήγουν το 2020


 
«Κούρεμα» 15% με 20% στα χρέη που χρωστά το κράτος στους ιδιώτες εξετάζει η κυβέρνηση, η οποία παράλληλα θα επιδιώξει συμψηφισμό των οφειλών αυτών με μελλοντικούς φόρους από εισόδημα και ΦΠΑ.
Όσοι πάντως από τους προμηθευτές του Δημοσίου αρνηθούν το «κούρεμα» τότε θα εξοφληθούν με ομόλογα του δημοσίου που θα λήγουν από το 2020 και μετά, έτσι ώστε να για να μην διαταραχτεί η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους.
Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό είναι το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για την αποπληρωμή των χρεών που οφείλει το κράτος σε όλους τους ιδιώτες.
Για το σχέδιο αυτής της πρότασης έχει ήδη ενημερωθεί ο νέος υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος με την σειρά του θα το παρουσιάσει στην Τρόικα, η οποία δίνει μεγάλη βαρύτητα για την εξόφληση αυτών των χρεών.
Η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο να ζητήσει από όσους έχουν οικονομικές απαιτήσεις από το κράτος, να δεχθούν μια απομείωση σε αυτές κατά 20% δεδομένου ότι έπειτα από

πάρα πολύ καιρό θα αποπληρωθούν τοις μετρητοίς και έτσι θα δοθεί μια μεγάλη ανάσα στη αγορά.
Σημειώνεται ότι στο τέλος Μαΐου, οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις του κράτους προς τους ιδιώτες έφταναν στα 6,39 δισ. ευρώ από 6,43 δις. ευρώ που είχαν διαμορφωθεί στο τέλος Απριλίου.
Αν συνυπολογίσει δε κανείς και τις εκκρεμείς αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ που καθυστερεί να πληρώσει το δημόσιο προς τους έλληνες εξαγωγείς και αγγίζουν πλέον τα 3,5 δις. ευρώ, τότε το συνολικό ποσό που έχουν λαμβάνειν από το κράτος οι επιχειρήσεις πλησιάζει τα 10 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης, στο τρίτο τρίμηνο του 2012 θα πρέπει δοθεί στους ιδιώτες η πρώτη δόση από αυτές οι οφειλές και η οποία ανέρχεται σε 1,3 δις. ευρώ. Ενώ έως στο τέλος του τρέχοντος έτους θα δοθεί μία ακόμη δόση από αυτά τα χρωστούμενα και η οποία θα φθάνει τα 2,7 δις., ευρώ.
Ουσιαστικά μέχρι τον Δεκέμβριο του 2012 η κυβέρνηση σκοπεύει να ρίξει στην αγορά 4 δις. ευρώ ζεσταίνοντας έτσι την τσέπη των επιχειρηματιών που το τελευταίο διάστημα είχαν αρχίσει διαμαρτύρονται στο υπουργείο Οικονομικών εξαιτίας των σημαντικών καθυστερήσεων στην καταβολή των οφειλών.
Η τρίτη δόση των 1,2 – 1,5 δις. ευρώ θα δοθεί στους ιδιώτες το πρώτο τρίμηνο του 2013. «Κανείς πια δεν πληρώνει αυτά που χρωστάει και εάν κάποτε εξοφλεί τοις μετρητοίς, του γίνεται μεγάλο σκόντο» λένε παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών που χαρακτηρίζουν εύλογη μια έκπτωση της τάξεως του 20%, όπως αυτή που αναγκάστηκαν να δεχτούν οι προμηθευτές των νοσοκομείων.
Με βάση δε τα διαθέσιμα στοιχεία, το Δημόσιο οφείλει τα περισσότερα σε:
* Kατασκευαστικές εταιρείες, ποσό περίπου 1,5 -2 δισ. ευρώ. Πρόκειται κυρίως για οφειλές των ΟΤΑ και των ΔΕΚΟ.
* Περισσότερα από 4 δις. ευρώ προέρχονται από οφειλές που έχουν τα νοσοκομεία και τα ασφαλιστικά ταμεία προς τις φαρμακευτικές εταιρείες.
Να σημειωθεί ότι από τα χρέη αυτά, το 1 δις. ευρώ έχει ήδη εγκριθεί από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών που έχουν ήδη ολοκληρώσει τον έλεγχο αυτών των οφειλών. Ωστόσο αρνητικό σημείο παραμένει ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου αυξάνονται διαρκώς και τους τελευταίους μήνες αυτές διογκώθηκαν κατά 900 εκατ. ευρώ.
Πάντως, από τα σχεδόν 10 δισ. ευρώ που χρωστά το κράτος συνολικά μαζί με τον ΦΠΑ στους επιχειρηματίες, ένα ποσό τουλάχιστον 1,5-2 δισ. υπολογίζεται πως το Δημόσιο θα αποφύγει να τα πληρώσει κάνοντας συμψηφισμό με απαιτήσεις του από χρέη για φόρους που το ίδιο επέβαλλε τα τελευταία χρόνια.
Από τα υπόλοιπα 7,5-8 δισ. μπορεί να εξοικονομήσει έως 1,5 δισ. ευρώ, αν οι επιχειρήσεις δεχθούν να «ρίξουν» τις απαιτήσεις τους κατά20%. Και αν δεν δεχθούν για να επαρκέσουν τα λεφτά από τα δάνεια της Τρόικα, οι επιχειρήσεις που δεν θα συμμετάσχουν εθελοντικά στο «κούρεμα» θα αποζημιωθούν με νέα κρατικά ομόλογα, των οποίων η πληρωμή θα γίνεται από το 2020 και μετά, για να μην εκτροχιαστεί άλλο το χρέος.
Αλλά αν βιαστούν να τα ρευστοποιήσουν νωρίτερα πουλώντας τα στην δευτερογενή αγορά στις ευτελιστικά χαμηλές τιμές στις οποίες διαπραγματεύονται τον καιρό αυτό τα ελληνικά ομόλογα, τότε οι επιχειρήσεις θα χάσουν έως και 70% των χρημάτων τους.

Μ. Χριστοδούλου

www.bankingnews.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...