Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Ρύθμιση – σκούπα για όσους χρωστούν στην Εφορία, κλείσιμο παλιών υποθέσεων με συνοπτικές διαδικασίες και έλεγχοι - εξπρές σε επιχειρήσεις, είναι τα τρία άμεσα μέτρα της κυβέρνησης για τα δημόσια έσοδα


Ρύθμιση - σκούπα για όσους έχουν χρέη προς την Εφορία, κλείσιμο παλιών υποθέσεων με συνοπτικές διαδικασίες αλλά και ελέγχους εξπρές σε επιχειρήσεις δεν είχε προλάβει να επισκεφτεί η Εφορία, σχεδιάζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για να «θρέψει» τα δημόσια έσοδα και να αποφύγει τα πρόσθετα μέτρα που ζητά για φέτος η Τρόικα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιώργος Μαυραγάνης ετοιμάζει ευνοϊκές ρυθμίσεις για όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, αλλά και για όσους δεν έχουν υποβάλει τα προηγούμενα χρόνια δηλώσεις εισοδήματος, ΦΠΑ και άλλων φόρων, δίνοντας την δυνατότητα να το κάνουν τώρα.
Με διάταξη που θα ενσωματωθεί στον νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα δίνεται η δυνατότητα σε ελεύθερους επαγγελματίες και μισθωτούς και επιτηδευματίες να υποβάλουν με καθυστέρηση ακόμα και 5 ετών δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ και Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών που θα έπρεπε να είχαν υποβάλει από το 2008 αλλά δεν το έπραξαν μη καταβάλλοντας έτσι και τους οφειλόμενους φόρους.
Τα χρέη αυτά θα έχουν την δυνατότητα να τα ξοφλήσουν οι φορολογούμενοι σε60 καταβάλλοντας μόλις 100 ευρώ. Ταυτόχρονα θέλει να επεκτείνει τη ρύθμιση χρεών που λήγει στις 31 Ιουλίου με τις 60 δόσεις, αλλά και να βάλει περισσότερους στη ρύθμιση που ετοιμάζει για το φόρο εισοδήματος του 2012.
Τη νέα «οριζόντια» ρύθμιση πρόκειται να παρουσιάσει το οικονομικό επιτελείο την επόμενη εβδομάδα στην Τρόικα. Το οικονομικό επιτελείο θα ζητήσει από τους ξένους να συγχωνευτούν όλες οι παλιές ρυθμίσεις που γίνονται με δόσεις, είτε αυτές αφορούν τους τρέχοντες φόρους είτε τα παλαιά χρέη σε μία νέα γενική ρύθμιση. Σε αυτή θα υπαχθούν όλα υπέρογκα τα χρέη που βαρύνουν πολίτες και επιχειρήσεις, που δεν μπορούν να πληρώσουν στην ώρα τους αλλά και παλιές οφειλές.
Ως επιχείρημα απέναντι στους δανειστές θα επικαλεστεί το πρόβλημα το ότι τώρα υπάρχουν διάφορες διάσπαρτες ρυθμίσεις «πολλών ταχυτήτων». Με τη νέα ρύθμιση ο κάθε φορολογούμενος που αντιμετωπίζει αντικειμενικό πρόβλημα εξόφλησης των φόρων και των τελών θα μπορέσει να μπορεί να υποβάλει αίτηση προς την Εφορία και εφόσον αυτή γίνει δεκτή, να υπαχθεί σε καθεστώς προκαθορισμένων δόσεων.
Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να αξιοποιήσει και μια παλιά διάταξη που έμενε ανενεργή αναγκάζοντας δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις να πληρώσουν για χρήσεις περασμένων ετών που οι εφορίες δεν έχουν μπορέσει εδώ και μια δεκαετία να ελέγξουν, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να παραγραφούν για το δημόσιο.
Οι ελεγκτές θα εξετάζουν από το γραφείο τους στις ΔΟΥ τον φάκελο των φορολογουμένων και θα τους «ράβουν κοστούμι» εξ αποστάσεως με βάση τους τζίρους, τις λογιστικές διαφορές και τα επιβαρυντικά στοιχεία που εντοπίζει από παλαιότερους ελέγχους που του έγιναν. Θα καλείται στο γκισέ της εφορίας για "ανάκριση" και να πληρώσει επιπλέον φόρους. Καταβάλλεται προσπάθεια να ελεγχθούν με τον τρόπο αυτό φέτος τουλάχιστον 3% των επιχειρήσεων κάθε ΔΟΥ. Το 2013 άλλο ένα 10% και το 2014, θα περάσει από τον έλεγχο αυτό 1 στις 3επιχειρήσεις. Σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις δηλαδή θα πρέπει να περάσουν από έλεγχο μέσα σε 3 χρόνια.
Το μέτρο θα αφορά όλες τις φορολογίες (εισοδήματος, ΦΠΑ, ΦΜΥ κλπ) και το ποσό που θα καλείται κάθε επιχείρηση να πληρώσει θα διαμορφώνεται με βάση μια λίστα απ φορολογικά αντικείμενα που πρέπει να ελεγχθούν για να εισπραχθούν φόρους από ανέλεγκτες υποθέσεις.
Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν πως η διαδικασία θα είναι γρήγορη και πως υπάρχουν επιχειρήσεις που είναι διατεθειμένες να πληρώσουν παλιούς φόρους από ανέλεγκτες υποθέσεις, για να τα βεβαιώσουν μέχρι το τέλος του χρόνου.

Μ. Χριστοδούλου

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...