Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Εμπόριο ελπίδας με ρυθμίσεις δανείων


 
Ετοιμάζουν κυβερνητικη΄παρέμβαση μετά την αυτορύθμιση της αγοράς. Στόχος να περιοριστεί το πολιτικό κόστος από τα μέτρα 
Τα σενάρια και την προοπτική ρύθμισης των δανείων με νομοθετική ρύθμιση επαναφέρει στο προσκήνιο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με διαροές λίγο πριν την ανακοίνωση του νέου πακέτου μέτρων 11,6+2 δισ. Απο χθες δημοσιεύματα για τις σκέψεις και τις προτάσεις επί του θέματος έχουν εμφανιστεί σε όλα σχεδόν τα ΜΜΕ καθώς η επικοινωνιακή στρατηγική της κυβέρνησης στοχεύει στην καλλιέργεια της ελπίδας για ελάφρυνση των επιβαρύνσεων από τα δάνεια ώστε να περάσουν με όσο το δυνατόν λιγότερες αντιδράσεις τα μέτρα.
Επί του θέματος είχε τοποθετηθεί και ο Ευάγγελος Βενιζέλος αποστέλλοντας σχετική επιστολή και συναντώμενος με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών. Ενώ και ο Φώτης Κουβέλης ζήτησε από τον πρωθυπουργό να παρουσιαστεί ένα ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων περιστολής δαπανών και αναπτυξιακής πολιτικής.
Στόχος και των τριών κομμάτων είναι να περιοριστεί το πολιτικό κόστος από τα νέα μέτρα και να μην διαρραγεί η ενότητα των κομμάτων, κίνδυνο που διατρέχει έντονα πλέον η ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ και σε μικρότερο βαθμό η Νέα Δημοκρατία.
Τα σενάρια ρυθμίσεων
Αν και σε μεγάλο βαθμό η αγορά έχει αυτορυθμιστεί με τις τράπεζες να προσαρμόζονται στα νέα κοινωνικά δεδομένα έστω αι με το... ζόρι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει απλά να σφραγίσει
με νόμο τα όσα έχουν ήδη γίνει και να βάλει ίσως κάποιες πινελιές ακόμα.
Σε αυτό το πλαίσιο συζητάται η μείωση του ποσού των δόσεων στο 30% του εισοδήματος, ενώ σε πολλές περιπτώσεις είναι πολύ χαμηλότερες καθώς οι πολίτες πρέπει να εξυπηρετήσουν και τις φορολογικές τους υποχρεώσεις οι οποπιες βαίνουν διαρκώς αυξανόμενες.
Εξετάζεται επίσης η βελτίωση των όρων του Τειρεσία για τους επιχειρηματίες δανειολήπτες. Βασικό μέσο της μείωσης της δόσης είναι η επιμήκυνση στου χρόνου αποπληρωμής. Ναι, μεν ο δανειολήπτης επιβαρύνεται έτσι με επιπλέον φόρους ωστόσο στην παρούσα συγκυρία έχει μεγάλο όφελος καθώς η δόση μειώνεται δραματικά.
Η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής εξετάζεται να γίνει με τρεις τρόπους. Είτε με αύξηση των ηλικιακών κριτηρίων, αυτή τη στιγμή το ανώτατο όριο είναι τα 70 με 75 έτη, είτε με αύξηση των χρονικών περιθωρίων που μπορούν οι τράπεζες να εκδώσουν δάνεια.
Εξετάζεται ακόμη και χρόνος αποπληρωμής ως και τα 99 χρόνια ή το μοντέλο της Ισπανίας με τη λεγόμενη μακροχρόνια μίσθωση. Η κυριότητα περνάει στην τράπεζα, ο δανειολήπτης πληρώνει δόση ίση ή και μικρότερη από ένα ενοίκιο για 25 με 30 έτη και μετά τη λήξη αυτής της σύμβασης μπορεί να συναφθεί και νέα, ώστε η κυριότητα να επιστρέψει στον πολίτη.
Η ρύθμιση πάντως δεν θα αφορά μόνο στα νοικοκυριά ή τα στεγαστικά δάνεια, αλλά στόχος είναι να καλυφθεί όλο το εύρος των δανείων ώστε γενικότερα να ανασάνει η αγορά.
Όπως ανακοινώθηκε χθες μετά το ραντεβού που είχε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης με εκπροσώπους της ΕΕΤ, θα ακολουθήσουν συναντήσεις του Γενικού Γραμματέα Καταναλωτή Γιώργου Στεργίου με την ΕΕΤ και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με στόχο ως το τέλος Σεπτεμβρίου να υπάρχει ένα πλαίσιο συμφωνίας.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...