Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Pravda: Η επισιτιστική κρίση απειλεί το μέλλον της ανθρωπότητας


 Η πείνα και ο υποσιτισμός μπορεί να κοστίσει εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές σε 20 χρόνια από σήμερα αναφέρει σε δημοσίευμά της τη Pravda. Η παγκόσμια αυτή τραγωδία είναι πολύ πιθανόν να προκληθεί από τρείς αλληλοσυνδεόμενους παράγοντες: από τις διακυμάνσεις στις τιμές των τροφίμων, τις ακραίες καιρικές συνθήκες και την αστάθεια του κλίματος.
Η αντιδιαστολή μεταξύ των αυξανόμενων ανθρώπινων αναγκών και των αντικειμενικών ορίων των διαθέσιμων πόρων γίνεται ολοένα και πιο κρίσιμη.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, το Διεθνές Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Παγκόσμιο Πρόγραμμα για τα Τρόφιμα εξέδωσαν ακόμη μία πολύ ανησυχητική δήλωση σχετικά με την άνοδο στη παγκόσμια τιμή των τροφίμων:

"Η τρέχουσα κατάσταση στις παγκόσμιες τιμές τροφίμων, που χαρακτηρίζεται από τις μεγάλες αυξήσεις στη τιμή του καλαμποκιού, του σιταριού και της σόγιας δημιουργεί έντονους φόβους για την επανάληψη της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης του 2007-2008".

Σε αυτή τη διετία (2007-2008), οι αυξανόμενες τιμές των τροφίμων οδήγησαν στην ραγδαία

αύξηση του υποσιτισμού στις χώρες του Νίγηρα, του Τσάντ, στο Μαλί, τη Μαυριτανία και τη Μπουρκίνα Φάσο. Η επισιτιστική κρίση οδήγησε επίσης και σε εκτεταμένες αναταραχές στις συγκεκριμένες χώρες.

Στη χρονιά που διανύουμε η κρίση που περνά η Μέση Ανατολή μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένη επισιτιστική κρίση πρωτίστως στην Υεμένη αλλά και στην εμπόλεμη Συρία.
Οι συγγραφείς της συγκεκριμένης ανακοίνωσης δήλωσαν ότι οι συντονισμένες διεθνείς δράσεις μπορούν να υποβοηθήσουν στη γρήγορη αντιμετώπιση της τοπικής κρίσης. Κάλεσαν στην ανάληψη άμεσης δράσης ώστε να αποτραπεί ακόμη μία τεράστια κρίση επισιτισμού μέσα στους προσεχείς μήνες.


Όμως, η πραγματικότητα είναι ότι συνήθως τα τμήματα του Ο.Η.Ε που ασχολούνται με τον τομέα των τροφίμων αντιμετωπίζουν την ανάληψη άμεσης δράσης ως την απλή παροχή οικονομικής βοήθειας στις χώρες που βιώνουν τις σχετικές κρίσεις ώστε οι τοπικές αρχές να έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν τρόφιμα, αγνοώντας φυσικά την κοινωνικοπολιτική συνιστώτα των πληγέντων χωρών..


Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων (WFP), κάθε αύξηση στο καλάθι των τροφίμων του καταναλωτή κατά 10 τοις εκατό μεταφράζεται αυτομάτως σε ανάγκη για επιπρόσθετο πρόγραμμα παροχής οικονομικής και επισιτιστικής βοήθειας ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων κατά έτος.


Τα τελευταία πέντε έτη βιώσαμε τρείς φορές την άνοδο στη παγκόσμια τιμή των τροφίμων. Παράλληλα, όμως, φορείς των Ηνωμένων Εθνών αντιμετωπίζουν τις υψηλές τιμές τροφίμων ως ένα σύμπτωμα παρατηρώντας ότι τα άμεσα μέτρα βοήθειας από τη μεριά της διεθνούς κοινότητας δεν αντιμετωπίζουν τη ρίζα του φαινομένου.


pentapostagma.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...