Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

H χθεσινοβραδινή φωτογραφία της Αθήνας που σοκάρει


Η Αθήνα θολή λόγω των καπνών από τα τζάκια αποτυπώνεται σε αυτή τη φωτογραφία που κάνει τον γύρο των social media προκαλώντας σχόλια για την οικονομική κατάσταση των Αθηναίων.
Η φωτογραφία αναπαράγεται σε όλο και περισσότερα προφίλ στο facebook με την εξής σημείωση του Γιάννη Λάριου (Υianni Larios) που ανήρτησε πρώτος τη φωτογραφία: «Η Αθήνα της ντροπής. Σημερινή φωτογραφία, πριν λίγο. Η χωρίς κανένα σχεδιασμό, μανδαρινικής εμπνεύσεως παράλογη αύξηση στο πετρέλαιο θέρμανσης φέρνει το 1/4 σε φορολογικά έσοδα και κάνει την Αθήνα θάλαμο αιθάλης. Ένα πείραμα ηλιθίων, σε βάρος της υγείας όλων μας. Μοιραστείτε το.»
Πηγή:  iefimerida.gr 

Ομιχλώδης εφηβεία

                                  του Τάκη Καραγιάννη

Τάκης ΚαραγιάννηςΠριν περίπου δύο χρόνια, είχα διαβάσει ένα από τα πιο εύστοχα σχόλια για την Αθήνα και τον τρόπο που αυτή αναπτύσσεται, μεγαλώνει, ωριμάζει (αν το κάνει) και γλυκαίνει (δεν το κάνει). «Οι Αθηναίοι έχουν ένα παιδί πριν την εφηβεία: Πρέπει να καταλάβουμε ποια είναι η κλίση του, χωρίς να του επιβάλλουμε τα δικά μας απωθημένα». Το βράδυ της Τετάρτης, τραβήχτηκε και κυκλοφόρησε αυτή η φωτογραφία. Θα μπορούσε να είναι ο καπνός από τα κεριά που ανάβουν οι έφηβοι στα δωμάτιά τους. Είναι η ηλικία και οι ρομαντισμοί της βλέπετε. Θα μπορούσε να είναι ό,τι απέμεινε από αυτά που μας ψεκάζουν. Είναι
η ρητορική που ασπάζεται μια μεγάλη μερίδα του κόσμου βλέπετε. Δεν είναι τίποτα από όλα αυτά. Είναι η εφηβική αντίδρασή των κατοίκων του λεκανοπεδίου στην παιδική αφέλεια της άκρατης επιβολής φορολογίας από το κράτος.
Σύμφωνα με ανάλυση που δημοσιεύθηκε στη Lancet, υπήρξαν περισσότεροι από 3.2 εκατομμύρια πρόωροι θάνατοι το 2010, εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, κάτι που αποτελεί νέο –αρνητικό- ρεκόρ. Μια δεκαετία νωρίτερα, ο ίδιος αριθμός ήταν 800 χιλιάδες. Η άκρατη ανάπτυξη –κυρίως- στις ασιατικές χώρες την τελευταία 20ετία έχει δημιουργήσει ένα παραπροϊόν, άλλοτε ορατό, άλλοτε αισθητό με την όσφρηση. Από τα παραπάνω στοιχεία, το 65% των θανάτων εμφανίζεται στην Ασία. Για πρώτη φορά, η ατμοσφαιρική ρύπανση μπαίνει στο ….top-10 των αιτιών θανάτων, καταλήγει η μελέτη. Με τη σειρά του, το λεκανοπέδιο της Αττικής μετατρέπεται κι αυτό, μέρα με τη μέρα, σε θάλαμο αερίων. Την ίδια ώρα που έβγαινε η παραπάνω φωτογραφία, βρισκόμουν στην επαρχία. Στο θεσσαλικό κάμπο, η ατμόσφαιρα ήταν σχεδόν το ίδιο …ρομαντική, με τα σύννεφα να έχουν κατέβει χαμηλά και να κάνουν ψυχεδελικούς συνδυασμούς με τα φώτα στους δρόμους. Υπήρχε μια διαφορά. Δεν ήταν νέφος και αιθαλομίχλη, ήταν απλά σύννεφα, ομίχλη, υδρατμοί. Τα προβλήματα δεν είναι πάντοτε ορατά, ενδέχεται οι συνέπειες να εμφανιστούν στο μέλλον.
Κάναμε Χριστούγεννα με θερμοκρασίες Άνοιξης, τουλάχιστον στην πρωτεύουσα. Τα τζάκια στην Αθήνα δεν ανάβουν μόνο για τη σχετική ατμόσφαιρα και τις φωτογραφίες που τη συνοδεύουν, όντως υπάρχει μερίδα κόσμου που δεν μπορεί να αντέξει την τιμή του πετρελαίου. Κανείς, όμως, δεν θα μπορεί να αντέξει την ατμόσφαιρα που δημιουργείται στις μεγαλουπόλεις.

απο-protagon 
Photo: Γιάννης Λάριος (@larios)-
Photo: Γιάννης Λάριος (@larios)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...