Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Εκτός βιβλίων εσόδων εξόδων τα μικρά αγροτικά εισοδήματα. Ενιαίος συντελεστής φορολόγησης 13% στα εισοδήματα του 2013

Από το 2014 (εισοδήματα 2014, δήλωση το 2015) οι περίπου 1.000.000 πολίτες που δηλώνουν και αγροτικά εισοδήματα θα φορολογούνται πλέον με βιβλία εσόδων – εξόδων. Εξαιρέσεις θα υπάρξουν για τα μικρά αγροτικά εισοδήματα. Αυτό αναφέρει το Non paper, για το περιεχόμενο του νέου φορολογικού συστήματος, που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών. 
Οι αποφάσεις αναμένεται να οριστικοποιηθούν σε νέα συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με τους εκπροσώπους των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση το μεσημέρι της Παρασκευής. Το φορολογικό θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή έως την προσεχή Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου, καθώς αποτελεί ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα που έχουν θέσει οι δανειστές. Επίσης σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΥπΑΑΤ ανακοινώθηκε ότι τελικά θα μπει ενιαίος φορολογικός συντελεστής 13% στα εισοδήματα των αγροτών του 2013 (δήλωση 2014).
Με βάση τους υπολογισμούς που έχουν γίνει στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, σήμερα οι 1.000.000 φορολογούμενοι δηλώνουν εισόδημα 9 δισ. ευρώ και πληρώνουν φόρο για αγροτικά εισοδήματα, ύψους 1,1 δισ. από το σύνολο των 9 δισ. ευρώ που δηλώνονται, μόνο 115 εκατομμύρια ευρώ, αφού φορολογούνται αποκλειστικά με βάση τεκμήρια.
Από αυτούς δε, οι 715.000 φορολογούμενοι έχουν κυρίως άλλα εισοδήματα, από μισθωτές εργασίες ή ελεύθερα επαγγέλματα, καθώς και κάποια μικρά αγροτικά εισοδήματα, αφού δηλώνονται κατά μέσο όρο 260 ευρώ το χρόνο.
Στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών είναι, με το νέο σύστημα, οι αγρότες

να δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα, αφού θα απαιτούν από τους εμπόρους να τους κόβουν τιμολόγιο με τις πραγματικές τιμές για τα προϊόντα που πωλούν, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι τιμές για τον τελικό καταναλωτή.
Το οικονομικό επιτελείο ευελπιστεί ότι το νέο καθεστώς φορολόγησης των αγροτών θα συμβάλει

στον εντοπισμό του «μαύρου χρήματος» από το κύκλωμα των μεσαζόντων.

Σύσκεψη ΥπΑΑΤ

Στο μεταξύ με πρωτοβουλία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Καθηγητή Αθανάσιου Τσαυτάρη, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο ΥΠΑΑΤ, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών κ. Θεοχάρη Θεοχάρη και του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΑΑΤ κ. Μόσχου Κορασίδη και συζητήθηκαν, με εκπροσώπους της Πρωτοβουλίας για την Ενότητα του Αγροτικού Κινήματος, τα θέματα φορολογίας και τα ζητήματα που προκύπτουν.
Κατά τη σύσκεψη ανακοινώθηκε από τον κ. Τσαυτάρη και τον κ. Θεοχάρη ότι προτεραιότητα της φορολογικής μεταρρύθμισης είναι να στηριχθεί μέσω του φορολογικού νομοσχεδίου η αναπτυξιακή προσπάθεια της γεωργίας. Αυτό έχει πολλαπλά οφέλη τόσο όσον αφορά τα έσοδα και τα έξοδα των αγροτών, όσο και την αποτροπή της υπερτιμολόγησης για την παράνομη είσπραξη ΦΠΑ, αλλά και για την αποτροπή των ελληνοποιήσεων.
Επίσης, εξηγήθηκε στους εκπροσώπους των αγροτών ότι ο φορολογικός συντελεστής του 13% που θα μπει στα εισοδήματα του 2013, είναι ο μισός των υπολοίπων εισοδημάτων και προσιδιάζει πολύ προς τους συντελεστές φορολόγησης των μισθωτών, καθώς και ότι είναι από τους ευνοϊκότερους που θεσμοθετούνται με το νομοσχέδιο.
 

Για το θέμα της τήρησης βιβλίων και στοιχείων, αναγνωρίστηκε ότι μια κατηγορία αγροτών δεν θα συμπεριληφθεί, λόγω του ότι έχουν πολύ μικρά εισοδήματα, ενώ για τους υπόλοιπους αγρότες αυτό θα εφαρμοστεί μετά το 2013, δηλαδή το 2014.
Το θέμα της φορολόγησης των ακινήτων και αγροκτημάτων δεν συζητήθηκε στη σύσκεψη, γιατί δεν αποτελεί, σε αυτή τη φάση, αντικείμενο του φορολογικού νομοσχεδίου και θα γίνει αργότερα όταν θα συζητηθεί η φορολόγηση της περιουσίας.
Για το θέμα του ΦΠΑ για το 2013 και για το θέμα του αγροτικού πετρελαίου ο κ. Θεοχάρης δεσμεύτηκε να μεταφέρει τα προβλήματα που δημιουργούνται, στην ενδιάμεση αυτή χρονιά, στο Υπουργείο Οικονομικών για να συνεκτιμηθούν.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης δήλωσε: «Είμαστε δίπλα στους αγρότες σε όλες τις φάσεις της παραγωγικής δραστηριότητας και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, είτε με την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας, είτε για να ακούσουμε τις προτάσεις τους για βελτίωση της αποδοτικότητας των εκμεταλλεύσεων».


Το Non paper του υπουργείου Οικονομικών

Non paper για το περιεχόμενο του νέου φορολογικού συστήματος εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να παρουσιάσει τις αλλαγές που θα ισχύσουν από τη νέα χρονιά.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών το «νέο φορολογικό σύστημα που προτείνει η κυβέρνηση είναι απλούστερο, δικαιότερο και με αναπτυξιακή κατεύθυνση, καθώς μειώνονται οι φορολογικές κλίμακες και επεκτείνεται το αφορολόγητο, εντάσσει στη φορολογητέα μάζα όσους μέχρι σήμερα δεν φορολογούταν (αγρότες και επαγγελματίες) και ευνοεί την επιχειρηματικότητα μέσω της μείωσης των συντελεστών για τις επιχειρήσεις».
Παράλληλα, υποστηρίζει πως «με το νέο σύστημα, μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πληρώσουν λιγότερο φόρο κατά 92 εκατομμύρια ευρώ, 869.000 οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά θα πάρουν για πρώτη φορά επίδομα, ευνοούνται μέσω σημαντικής μείωσης της φορολογίας οι μικρομεσαίοι εισοδηματίες από ενοίκια, ανεβαίνουν ελαφρώς οι φορολογικές επιβαρύνσεις στα υψηλά εισοδήματα, ενώ θα φορολογηθεί από το 2014 (οικονομική δήλωση 2015) το αγροτικό εισόδημα που φοροδιαφεύγει, όχι ως εισόδημα του Έλληνα αγρότη, αλλά ως «μαύρο» εισόδημα των μεσαζόντων». Μάλιστα σημειώνει πως αυτή η εξέλιξη αυτή θα μειώσει την τιμή των προϊόντων από το χωράφι στο ράφι.
Ακόμα το non paper αναφέρει πως:
 

Αυξάνεται το αφορολόγητο για μισθωτούς και συνταξιούχους από 5.000 σε 9.000 και ειδικά για τους χαμηλόμισθους που θα παίρνουν ολόκληρη την απαλλαγή, με αποτέλεσμα όλοι οι φορολογούμενοι με εισόδημα έως 25.000 θα έχουν σημαντικές ελαφρύνσεις.
Μειώνονται οι συντελεστές σε 3 αντί των 8 σήμερα, με τον ανώτατο συντελεστή φορολόγησης να διαμορφώνεται στο 40% για τα εισοδήματα από 40.000 ευρώ και άνω.
Σήμερα, με 45% φορολογούνται όσοι δηλώνουν εισόδημα 100.000 και άνω ενώ με 40% φορολογούνται οι άνω των 60.000 ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι για τα εισοδήματα του 2011, με βάση τους συντελεστές αυτούς η φορολόγηση αφορούσε 2.600 φορολογούμενους που δήλωσαν 140.000 ευρώ και άνω, 6.800 δήλωσαν πάνω από 100.000 ευρώ και 11.500 δήλωσαν πάνω από 40.000 ευρώ.
Τα εισοδήματα από ενοίκια φορολογούνται πλέον αυτοτελώς, με συντελεστή πολύ μικρότερο, διαμορφώνοντας σημαντικό όφελος για όσους συμπλήρωναν το εισόδημά τους από μισθωτή εργασία με ενοίκια, αφού με το σημερινό καθεστώς τα έσοδα αυτά φορολογούνταν με συντελεστή 40%. Πλέον, με το αυτοτελές σύστημα θα φορολογούνται με 10% τα εισοδήματα από ενοίκια, διαμορφώνοντας για παράδειγμα κέρδος για έναν μέσο μισθωτό με ετήσιο εισόδημα 26.000 ευρώ και 9.000 ευρώ από ενοίκια, 2.250 ευρώ (πριν στο συνολικό εισόδημα των 35.000, τα 9.000 των ενοικίων είχαν φόρο 3.150 ευρώ, ενώ με το νέο σύστημα θα έχει φόρο μόλις 900 ευρώ).
 

Οι πολύτεκνοι (150.000 οικογένειες) λάμβαναν μέχρι σήμερα πολυτεκνικό επίδομα 528 ευρώ το έτος ανά παιδί, ενώ με το νέο καθεστώς θα λαμβάνουν 450 ευρώ ανά παιδί ως πολυτεκνικό επίδομα και επιπλέον 40 ή 50 ευρώ το μήνα, ανά παιδί στο πλαίσιο της ενίσχυσης όλων των οικογενειών με παιδιά. Έτσι, μια οικογένεια με 3 παιδιά, και με φορολογητέο εισόδημα ως 33.000 καθαρά (χωρίς ασφαλιστικές εισφορές και κρατήσεις υπέρ τρίτων) θα παίρνει στο εξής συνολικά 2910 ευρώ το έτος (1.350 από το πολυτεκνικό (450 επί 3 παιδιά) και 1.560 από την ενίσχυση παιδιών (40 για το πρώτο, 40 για το δεύτερο και 50 ευρώ για το τρίτο) αντί των 1.584 σήμερα (528 ανά παιδί). Το επίδομα τέκνων που θεσπίζει η κυβέρνηση βοηθά 869.000 οικογένειες, οι οποίοι σήμερα δεν παίρνουν κανένα είδους βοήθημα.
Αύξηση της φορολόγηση των τόκων των καταθέσεων (από 10% σε 15%). Για κατάθεση 10.000 ευρώ με μέσο επιτόκιο 3%, ο τόκος διαμορφώνεται στα 300 ευρώ το έτος και ο φόρος από την φορολόγησή του στα 45 ευρώ το χρόνο από 30 ευρώ σήμερα.
 

Από το 2014 (εισοδήματα 2014, δήλωση το 2015) οι 1.000.000 που δηλώνουν και αγροτικά εισοδήματα θα φορολογούνται πλέον με βιβλίο εσόδων – εξόδων (εξαιρέσεις θα υπάρξουν για τα μικρά αγροτικά εισοδήματα). Σήμερα, 1.000.000 φορολογούμενοι, δηλώνουν εισόδημα 9 δις ευρώ και πληρώνουν φόρο για αγροτικά εισοδήματα (1,1 δισ. από τα 9 δισ.) μόλις 115 εκατομμύρια ευρώ, αφού φορολογούνται αποκλειστικά με βάση τεκμήρια. Από αυτούς, οι 715.000 έχουν κυρίως άλλα εισοδήματα (από μισθωτές εργασίες ή ελευθέρια επαγγέλματα) και κάποια αγροτικά εισοδήματα (δηλώνονται κατά μέσο όρο 260 ευρώ τον χρόνο!).
Με το νέο σύστημα, οι αγρότες θα δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα, αφού για παράδειγμα θα απαιτούν από τους εμπόρους να τους κόβουν τιμολόγιο με τις πραγματικές τιμές για τα προϊόντα που πωλούν, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι τιμές για τον τελικό καταναλωτή. Με αυτό τον τρόπο πατάσσεται επιτέλους το «μαύρο χρήμα» από το κύκλωμα των μεσαζόντων.
Αυξάνεται το τέλος επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες από τα 500 ευρώ το χρόνο στα 650 ευρώ ενώ για τις επιχειρήσεις αυξάνεται από τα 500 στα 1.000 ευρώ. Τα ποσά αυτά που θα επιφέρει η αύξηση της εισφοράς σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις (συνολικά 235 εκ. ευρώ) θα διοχετευθούν στην ενίσχυση των πολυτέκνων (από 3 παιδιά και άνω) με ετήσιο εισόδημα έως 45.000 ευρώ.
Ο συντελεστής φορολόγησης των επιχειρήσεων μειώνεται από το 40% που είναι σήμερα, στο 32,8%.

 
Σταύρος Παϊσιάδης info@agrotypos.gr

 ------------------------------------------------------------------
Έρχονται το 2013 οι δηλώσεις και οι φόροι ακινήτων και αγροτεμαχίων εκτός σχεδίου

Κάλεσμα του Υπουργείου Οικονομικών προς τους φορολογούμενους να δηλώσουν ακίνητα και αγροτεμάχια εκτός σχεδίου, τα οποία μέχρι σήμερα εξαιρούνταν από τις αντικειμενικές αξίες, αλλά εντός του 2013 και θα ενταχθούν στο σύστημα αλλά και θα επιβαρυνθούν με τον νέο ενιαίο φόρο ακινήτων, με στόχο αποκόμιση φορολογικών εσόδων 3 δισ. ευρώ. Από το φόρο δεν θα εξαιρούνται οι κατ' επάγγελμα αγρότες, όμως θα καθοριστεί αφορολόγητο όριο. Επίσης ο νέος φόρος θα επιβληθεί και σε όλα τα εκτός σχεδίου ακίνητα, άρα και στους σταύλους και τις αποθήκες. 
 Η υποχρέωση δήλωσης ή επικαιροποίησης των στοιχείων ιδιοκτησίας ακινήτων εκτός σχεδίου προβλέπεται σε διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου, που αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή. Το φορολογικό νομοσχέδιο θα προβλέπει ότι «φυσικά πρόσωπα τα οποία κατά την 1/1/2013 έχουν εμπράγματα δικαιώματα σε αγροτεμάχια εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού υποχρεούνται να συμπληρώσουν, τροποποιήσουν και οριστικοποιήσουν την περιουσιακή τους κατάσταση όπως αυτή αποτυπώνεται στην ιστοσελίδα
της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων. Νομικά πρόσωπα τα οποία κατά την 1/1/2013 έχουν εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα υποχρεούνται σε ηλεκτρονική υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων μέχρι 31/3/2013 στην οποία θα περιλαμβάνεται η περιουσιακή τους κατάσταση, όπως είναι διαμορφωμένη κατά την 31/12/2012».
 Η μη υποβολή ή η ανακριβής δήλωση επισύρει πρόστιμο από 117 έως 1.170 ευρώ ή σε περίπτωση που προκύπτει φόρος για τα ακίνητα προσαύξηση του οφειλόμενου φόρου κατά 1% κάθε μήνα για εκπρόθεσμη δήλωση και μέχρι 60% ή 2% κάθε μήνα και μέχρι 120% για ανακριβή δήλωση. Παράλληλα, σε περίπτωση μη αναγραφής των ακινήτων στη δήλωση περιουσιακής κατάστασης η Εφορία θα μπλοκάρει τη μεταβίβασή τους.
Επισημαίνεται πάντως ότι ακόμη δεν έχει «κλειδώσει» το ύψος του αφορολογήτου ορίου για το νέο φόρο, που θα αντικαταστήσει το χαράτσι της ΔΕΗ και το ΦΑΠ, καθώς φαίνεται να απομακρύνεται προς το παρόν τουλάχιστον το ενδεχόμενο να μη θεσπιστεί αφορολόγητο και να επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Για το θέμα, ωστόσο, αναμένεται να ληφθεί οριστική απόφαση αμέσως μετά τις γιορτές από τη διακομματική επιτροπή, η οποία έχει συμφωνήσει στους βασικούς άξονες του νέου καθεστώτος που θα προβλέπουν:
  • Αφορολόγητο όριο στις 50.000 ή 100.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας ακίνητης περιουσίας.
  • Για τα φυσικά πρόσωπα η νέα κλίμακα να έχει 7 - 9 φορολογικά κλιμάκια, ενώ οι συντελεστές να ξεκινούν από 0,1% ή 0,15% και να φθάνουν μέχρι 2% ή 2,5% για ακίνητη περιουσία όμως που η αντικειμενική της αξία υπερβαίνει τα 3.000.000 ή 4.000.000 ή 5.000.000 ευρώ.
  • Για τα νομικά πρόσωπα η φορολόγηση των ακινήτων τους να γίνει όχι μόνο με τρεις συντελεστές που ισχύουν σήμερα (0,1%, 0,3% και 0,6%) άλλα με 10 συντελεστές ανάλογα με χρήση ακίνητου (άλλος για εμπορικά, άλλος για βιομηχανικά ακίνητα κ.λπ.). Επισημαίνεται ότι στα ακίνητα της Εκκλησίας θα διατηρηθεί η απαλλαγή από το φόρο για τους λατρευτικούς χώρους.
  • Ο νέος φόρος θα επιβληθεί και στα αγροτεμάχια.
  • Από το φόρο δεν θα εξαιρούνται οι κατ' επάγγελμα αγρότες, όμως θα καθοριστεί αφορολόγητο όριο το οποίο θα συνδέεται με την έκταση και την αξία της γης.
  • Ο νέος φόρος θα επιβληθεί και σε όλα τα εκτός σχεδίου ακίνητα.
  • Δεν θα αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακίνητων, παρά τη σχετική δέσμευση που έχει αναληφθεί και μέσω του Μνημονίου III, όμως το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει στην επέκταση των αντικειμενικών αξιών σε όλη τη χώρα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...