Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

ΕΣΕΕ: Το μέτρο των αποδείξεων αγγίζει τα όρια του παραλογισμού


«Ψευδεπίγραφο και αναποτελεσματικό το μέτρο των αποδείξεων»
Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Υπουργείου Οικονομικών, σε ό,τι αφορά την έκπτωση των αποδείξεων, προβλέπεται σταθερό ποσό έκπτωσης 2.100 € για τα εισοδήματα μέχρι 21.000 €, με την προϋπόθεση της κάλυψης του 25% του εισοδήματος.  Από τα 21.000 μέχρι τα 42.000 € προβλέπεται τμηματική μείωση της έκπτωσης, μέχρι την πλήρη εξάλειψη για ποσά άνω των 42.000 €, ενώ προβλέπονται πρόστιμα και κλιμακωτές αυξήσεις με φοροποινές έξτρα φόρου για λιγότερες αποδείξεις.
Καταρχήν, διαμαρτυρόμαστε έντονα, διότι το παραπάνω μέτρο θα εφαρμοστεί επιλεκτικά μόνο στους μισθωτούς και στους συνταξιούχους λες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν είναι καταναλωτές. Δεύτερον, αγγίζει τα όρια του παραλογισμού να στερούνται την έκπτωση οι φορολογούμενοι με εισοδήματα άνω των 42.000 €, δηλαδή οι μόνοι

που μπορούν, βάσει του εισοδήματός τους να αγοράσουν κάτι και να τονώσουν την καταναλωτική δαπάνη. Στην ουσία, το μέτρο είναι "ψευδεπίγραφο" γιατί οι δικαιούχοι των αποδείξεων δεν μπορούν βάσει εισοδήματος να αγοράσουν και όσοι μπορούν ακόμα να καταναλώσουν εξαιρούνται.
Ο διαχωρισμός των φορολογουμένων με βάση την πηγή και το ύψος του εισοδήματος, όπως οι χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος ελεύθεροι επαγγελματίες και μισθωτοί αποδεικνύει ότι είναι ένα μέτρο μόνο για «τα μάτια» του κόσμου και τις εντυπώσεις.

 Η ΕΣΕΕ έχει από μακρού προτείνει να εκπίπτουν όλες οι αποδείξεις όλων των επαγγελματικών κλάδων και όλων των φορολογουμένων κατά ένα ποσοστό από το εισόδημά τους και το υπόλοιπο διαθέσιμο εισόδημα να φορολογείται με βάση την φορολογική κλίμακα φυσικών προσώπων.
Η αφομοίωση ενός τέτοιου συστήματος όπου οι αποδείξεις θα είναι οι κύριες φοροαπαλλαγές μας θα βελτίωνε τη φορολογική συνείδηση των υπόχρεων καθώς όλοι θα είχαν κίνητρο να ζητούν αποδείξεις, ενώ το συγκεκριμένο μέτρο θα είχε μεγάλη αποτελεσματικότητα εάν εφαρμοζόταν στον κλάδο του χονδρικού και λιανικού εμπορίου, προκειμένου όλοι να εκδίδουν τιμολόγια και αποδείξεις στα καταστήματα λιανικής, με αποτέλεσμα τη μείωση της φοροδιαφυγής και την προστασία της αγοράς και των καταναλωτών από το παρεμπόριο.


ΕΣΕΕ: Το μέτρο των αποδείξεων αγγίζει τα όρια του παραλογισμού
ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 42, 105 63 ΑΘΗΝΑ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δηλώσεις του προέδρου της  ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη για το μέτρο των αποδείξεων

 -------------------------------------------------

Έρχεται σκληρότερο το μέτρο της συλλογής των αποδείξεων - Προβλέπει «ποινή» φόρου 22% για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους που δεν θα συγκεντρώσουν σε δαπάνες το 25% του εισοδήματος τους - Στο 1 δισ. ευρώ οι εισπράξεις από τα τέλη κυκλοφορίας


Σκληρότερο γίνεται για τα εισοδήματα του 2013 το μέτρο της συλλογής των αποδείξεων, το οποίο προβλέπει ποινή φόρου 22%, έναντι 10% που ίσχυε μέχρι τώρα για τους φορολογούμενους που δεν καταφέρουν να συλλέξουν σε δαπάνες το 25% του εισοδήματος τους.

Το μέτρο αφορά μόνο μισθωτούς και συνταξιούχους και δεν συνδέεται με την κατοχύρωση της έκπτωσης φόρου των 2.100 ευρώ, καθώς αφορά ακόμα και υπόχρεους με εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ οι οποίοι ούτως ή άλλως δεν δικαιούνται έκπτωση φόρου.
Το μέγιστο απαιτούμενο ποσό αποδείξεων ορίζεται στα 10.500 ευρώ και η ποινή φόρου θα επιβάλλεται στην διαφορά της αξίας ανάμεσα στις αποδείξεις που απαιτούνται και αυτές που συλλέγονται.
Για παράδειγμα, εάν ένας φορολογούμενος έχει εισόδημα 20.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις ύψους 5000 ευρώ. Εάν συλλέξει αποδείξεις αξίας 4.000, τότε θα «τιμωρηθεί» με πρόσθετο φόρο 220 ευρώ (22% στα 1000 ευρώ).
Τα 10.500 ευρώ αποτελούν το ανώτατο ποσό των αποδείξεων που αντιστοιχεί στο 25% του εισοδήματος των 42.000 ευρώ. Σε αυτό το επίπεδο εισοδήματος μηδενίζεται η έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ που δίνεται σε μισθωτούς και συνταξιούχους με τη νέα μορφή που έχει η φορολογική κλίμακα.
Με το νέο αυτό όριο οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συγκεντρώσουν μικρότερο αριθμό αποδείξεων αφού το προηγούμενο σύστημα προέβλεπε ανώτατο όριο απαιτούμενων αποδείξεων τα 15.000 ευρώ.
Να σημειωθεί ότι από την εφορία αναγνωρίζονται οι αποδείξεις που αφορούν σε κάθε είδους δαπάνη του φορολογούμενου, πλην αυτών για τις οποίες: δίνεται ειδική φορέκπτωση (π.χ. ιατρικά έξοδα), αποτελούν τεκμήριο (π.χ. δίδακτρα, αγορά ΙΧ) και αφορούν πάσης φύσεως εισιτήρια μεταφορών (π.χ. αστικά, αεροπορικά) και δαπάνες κοινής ωφέλειας και τηλεφωνίας.
Το μέτρο οριστικοποιήθηκε σε χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον Γιάννη Στουρνάρα και θα περάσει με τη μορφή τροπολογίας στο φορολογικό νομοσχέδιο την επόμενη εβδομάδα.
Στη σύσκεψη εξετάστηκε και η πορεία των εσόδων από τα τέλη κυκλοφορίας όπου διαπιστώθηκε ότι οι εισπράξεις έως 31 Δεκεμβρίου ήταν 1,053 δισ. ευρώ έναντι στόχου εσόδων 1,250 δισ. ευρώ.
Στο ίδιο διάστημα είχαν κατατεθεί στις Εφορίες περίπου 100.000 πινακίδες.

Μ.Χ.
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...