του Γιώργου Κόκουβα
Πέθανε; Ακρωτηριάστηκε; Κρύφτηκε για την ώρα, για να ξαναφουντώσει «όταν θα έχουμε»; Ξυπνήσαμε και το ξαποστείλαμε; Ή μεταμορφώθηκε σε κάτι πιο ουσιαστικό από αυτό που ήταν στην συνείδησή μας; Το lifestyle, μια έννοια που στην ελληνική πραγματικότητα συνδέθηκε με τα «χρυσά κουτάλια», τα αμαρτωλά ‘90s, τις αλόγιστες σπατάλες για πράγματα που φαινομενικά μας ανεβάζουν σκάλες στο κοινωνικό αλισβερίσι και, τελικά, με την εθελοτυφλία μπροστά στην μιζέρια που ερχόταν με σταθερά βήματα από την πίσω πόρτα (εκείνη στην οποία δεν δίναμε σημασία ποτέ γιατί δεν είχε μπροστά της κόκκινα χαλιά ή επίχρυσα πόμολα), έσκασε σαν μια τεράστια ιλουστρασιόν φούσκα.
Κι εμείς καταγράφουμε δέκα «σημεία των καιρών», που σηματοδοτούν με τον πιο γλαφυρό τρόπο το κραχ της κακώς νοούμενης «λαϊφσταλιάς».
*Η ΙΜΑΚΟ πτώχευσε Φταίει ο Πέτρος Κωστόπουλος και όσα πρέσβευαν και πρόβαλαν τα περιοδικά του για την επικράτηση μιας επίπλαστης γκλαμουριάς; Ή μήπως το έδαφος ήταν ήδη πρόσφορο και περίμενε το λίπασμα του πρώτου που θα το εκμεταλλευόταν; Μάλλον συμβόλισε παρά δημιούργησε αυτή την κατάσταση η «αυτοκρατορία» της ΙΜΑΚΟ τα τελευταία δεκαπέντε
χρόνια, και γι’ αυτό, μετά την πρόσφατη χρεοκοπία και την κατάσχεση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της, ο μεγαλοεκδότης έγινε ο ιδανικός στόχος για λιθοβολισμό. Δίκαιο ή άδικο, θα σας αφήσουμε να το κρίνετε εσείς. Σίγουρα όμως, οι τίτλοι τέλους για περιοδικά όπως το Nitro και το DownTown σημαίνουν τέλος εποχής, όχι μόνο για τους εκδότες τους, αλλά και για όσους σταρ και “ανθυποσταρ” φιλοξενούνταν με δόξα, τιμή και photoshop στις σελίδες τους.
*Η πόλη ενοικιάζεται
*Ό,τι λάμπει, πωλείται Κοιτάξτε τριγύρω σας στην γειτονιά σας. Σε κάποια γωνιά της (ή και σε περισσότερες) σίγουρα τους τελευταίους μήνες ξεφύτρωσε ένα κατάστημα αγοράς χρυσού ή κάποιο ενεχυροδανειστήριο. Πράγμα που σημαίνει πως τα κοσμήματα και τα πετράδια που αποκτήθηκαν στις εποχές των ιλουστρασιόν αγελάδων πωλούνται εσπευσμένα για να πληρωθούν τα σπασμένα.
*Η αθηναϊκή νύχτα νοσεί Κι εκεί που πριν από μερικά χρόνια το όνειρο πολλών ήταν να μην φάνε πόρτα στα χλιδάτα clubs, τώρα τα ίδια μέρη μένουν άδεια και όχι μόνο δεν κάνουν face control, αλλά παρακαλούν για προσέλευση. Η εκδίκηση είναι ένα cocktail που πίνεται κρύο.
*Τα μπουζούκια (δεν) διανυκτερεύουν Το ίδιο χαστούκι χτύπησε και τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, όπου η κατάσταση ήταν ως γνωστόν λίγο πολύ η εξής: Οι μισθωτοί δούλευαν όλο τον μήνα για να ακουμπήσουν όλο το μηνιάτικο σε μια μπουκάλα ουίσκι σε μια λαϊκή πίστα, στην οποία τραγουδούσαν λαϊκές φίρμες, που πληρώνονταν για μία τους εμφάνιση όσο ένας συνταξιούχος σε 10 χρόνια. Τα πανέρια με τα γαρύφαλλα έγιναν σύμβολο διασκέδασης (ή καλύτερα «μόστρας») και εκατοντάδες ευρώ ξοδεύονταν για να γεμίσουν τα πατώματα με πέταλα. Σε πρόσφατη συνέντευξή της σε τηλεοπτική εκπομπή, η Καίτη Γαρμπή περιέγραφε με λεπτομέρειες το πώς συνήθισε να αποκτά συνεχώς πανάκριβα φορέματα για να εμφανίζεται στην πίστα. Σήμερα, οι ντίβες του ελληνικού τραγουδιού βάζουν νερό στο κρασί τους, συνεργάζονται για να μαζέψουν κοινό, αλλά μετά βίας καταφέρνουν να γεμίσουν τα τραπέζια για μία ή δύο ημέρες την εβδομάδα.
απο in2life.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου