Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Η Monsanto αγόρασε τον μεγαλύτερο Μελισσοκομικό Οργανισμό Έρευνας - Προσοχή: H λίστα των εταιριών της…



Η Monsanto αγόρασε τον μεγαλύτερο Μελισσοκομικό Οργανισμό Έρευνας *
ΜΟΝSANTO: ΑΝ ΕΛΕΓΧΕΙΣ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ΕΛΕΓΧΕΙΣ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Ο τομέας με θέματα διατροφής καλύπτεται από μια άλλη την περιβόητη πολυεθνική εταιρεία γεωργικής βιοτεχνολογίας Μonsanto Corporation, αμερικανικών συμφερόντων ( http://www.monsanto.com/Pages/default.aspx , http://en.wikipedia.org/wiki/Monsanto ),η οποία συναντάται σε περισσότερες από 100 χώρες στον κόσμο:
Η.Π.Α., Κεντρική και Νότια Αμερική, Καναδά, Ευρώπη, Αφρική, Μέση Ανατολή, Ασία και Ειρηνικό. Γραφεία της υπάρχουν και στην Ελλάδα 
( http://www.monsanto.com/whoweare/Pages/greece.aspx ).
Επίσημος σκοπός της Monsanto είναι να σταθεί στο πλευρό των αγροτών. Κι αυτό το κάνει μέσω καλλιέργειας-πώλησης-διακίνησης σπόρων, οι οποίοι αναπτύσσονται μέσω βιοτεχνολογικών και χημικών προϊόντων προστασίας των καλλιεργειών, τα οποία επίσης παρασκευάζει και διακινεί.
Μελετώντας την επίσημη ιστοσελίδα της, βλέπει κανείς αναφορές σε υπευθυνότητα, αξίες, ακεραιότητα, τιμιότητα, συνέπεια, ευπρέπεια, διαφάνεια, κατανόηση, σεβασμό και αποτελεσματική επιστασία, τα οποία όλα μαζί σε συνδυασμό, αποφέρουν υψηλή ποιότητα προϊόντων και πολλά οφέλη σε πελάτες, καταναλωτές και, φυσικά, στο περιβάλλον.
Αλλά και μόνο το γεγονός ότι βρίσκεται σε τόσες χώρες, οπότε και τείνει να γίνει ένα παγκόσμιο μονοπώλιο
που θα ελέγχει τι τρώμε, προκαλεί μεγάλο προβληματισμό. Και φυσικά, πολλές θεωρίες συνωμοσίας
την παρουσιάζουν ως υπεύθυνη για μια παγκόσμια διατροφική συνωμοσία, με πρόσχημα την

καλύτερη υγεία
και τη μείωση του κόστους γεωργικής παραγωγής, αλλά με απώτερο σκοπό τη μείωση του παγκόσμιου πληθυσμού.
Κατηγορείται, επίσης, για εγκλήματα ενάντια στη φύση, ενάντια στο δικαίωμα των αγροτών
να καλλιεργούν μη μεταλλαγμένα φυτά και στο δικαίωμα των καταναλωτών να τρώνε μη μεταλλαγμένες τροφές.
 
Η πολυεθνική εταιρεία γεωργικής βιοτεχνολογίας Monsanto είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός
του ζιζανιοκτόνου glyphosate, γνωστού και ως Roundup, το οποίο δεν είναι βιοδιασπώμενο
(αν και αρχικά πωλούνταν ως τέτοιο) αλλά εντελώς τοξικό και ενοχοποιείται για συμβολή στην ανάπτυξη καρκίνων.
Δείτε ένα ενδιαφέρον ντοκυμαντέρ της Marie Monique Robin για το Roundup,
 Ο Κόσμος σύμφωνα με την Monsanto – Ντοκιμαντέρ
 Ο κόσμος σύμφωνα με τη Monsanto, είναι μια ευκαιρία για ένα μεγάλο γενετικό πείραμα στην παραγωγή τροφίμων – και μια επιχειρηματική «βουτιά» σε έναν πακτωλό χρημάτων.
Στο ντοκιμαντέρ της η Μαρί-Μονίκ Ρομπέν εξετάζει την επικράτηση στη βιομηχανία των αγροτοχημικών μιας από τις πιο δόλιες και ισχυρότερες επιχειρήσεις στον κόσμο.
Παρακολουθεί τον παρασκηνιακό κόσμο της διατροφικής βιομηχανίας και την ανέλιξη της Monsanto στο επίπεδο της παγκόσμιας εμπορικής κυριαρχίας, καθώς κρατά τα «κλειδιά» για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας (πατέντες) στη μερίδα του λέοντος της προμήθειας τροφίμων.
Το 91% των μεταλλαγμένων σπόρων παγκοσμίως, κατασκευάζεται και ανήκει στη Monsanto. Την πολυεθνική που από την ίδρυσή της, πριν 108 χρόνια, έχει τον τίτλο της πιο ρυπογόνας και επικίνδυνης στην ιστορία της βιομηχανίας.
Η εταιρεία κατέχει ένα ακόμη ρεκόρ: των περισσότερων δικαστικών αγωγών και μηνύσεων που έχουν ασκηθεί ποτέ σε βιομηχανία. Για αιτίες που αφορούν απόκρυψη και αλλοίωση στοιχείων για τα προϊόντα της, ψευδείς πληροφορίες, για μόλυνση ολόκληρων περιοχών ακόμη και πόλεων, όπως και για δωροδοκίες σε κυβερνητικούς αξιωματούχους για να παραβλέψουν τους νόμους και τους κανονισμούς.
Παρακάτω το ντοκυμαντέρ στο πρώτο link από livestream (όπου τελικά κατάφερα να το δω) και στο δευτερό από youtube
The World According to Monsato [Greek Subtitles]



Δείτε επίσης  Ποια είναι η Monsanto;
Μεγάλη προσοχή στις εταιρίες αυτές!
Global Seed Industry: 1996–2008. Sustainability, 1(4), 1266-1287. [PDF]

seedchart
 

Click here for zoom.it (scroll in and out version)
PDF version of Seed Industry Structure, 1996 – 2008

Network Animation of Changes in the Seed Industry, 1996-2008

SeedFirstLast
SeedLabeled
 

View QuickTime Version
alternative version
Produced with SoNIA v1.2.0

crosslicensing

The «Big 6″ have entered into a number of agreements to share patented, genetically engineered seed traits with each other, such as herbicide tolerance and expression of insecticidal toxins.
PDF Version of Seed Industry Structure: Cross-Licensing Agreements for Genetically Engineered Traits

Notes
1. Data revised and updated from Pioneer Hi-Bred. 2000. «Seed Industry Structure.» Johnston, IA: Pioneer Hi-Bred International, Inc., Competitive Intelligence Group, Marketing Department (February).
2. Market share estimates from ETC Group. 2008. Who Owns Nature? (November).

Student research assistance provided by Corie Peterson and Daniel Herriges

seedindustry.html

 * Η Monsanto αγόρασε τον μεγαλύτερο Μελισσοκομικό Οργανισμό Έρευνας


Αναρτήθηκε από  //  22 Απριλίου 2012  //  info facts  //  0 Σχόλια
Ο κολοσσός της βιοτεχνολογίας, η εταιρεία Monsanto η οποία  κατηγορείται σήμερα ότι συμβάλλει στη ραγδαία μείωση των μελισσών αγόρασε έναν από τους μεγαλύτερους οργανισμούς έρευνας που ασχολείται με το θέμα της μείωσης του πληθυσμού των μελισσών. Έχοντας πρόσφατα απαγορευτεί η πρόσβασή της στην Πολωνία με κύρια αιτία ότι το γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι της εταιρείας ήταν ο λόγος για το θάνατο μελισσών, είναι πλέον προφανές ότι ο ρόλος της Monsanto  στη ραγδαία μείωση αυτών των πάρα πολύ ωφέλιμων εντόμων είναι καίριος.Είναι λοιπόν προφανές γιατί αποφάσισε να αγοράσει μία από τις μεγαλύτερες Μελισσοκομικές εταιρείες έρευνας του πλανήτη. διάβασε πίσης: Μέλι, το δώρο των θεών στον άνθρωπο και στην φύση
Η είδηση αυτή μπορεί να βρεθεί στα δημόσια δελτία τύπου και στα ΜΜΕ ότι η Monsanto  αγόρασε την εταιρεία Beelogics τον Σεπτέμβριο του 2011. Εκείνη την περίοδο η σχέση των γενετικά τροποποιημένων καρπών της Monsanto και της πτώσης του πληθυσμού των μελισσών δεν είχε έρθει στο φως. Στην πραγματικότητα κανείς δεν το ανέφερε μέχρι που οι Πολωνοί αξιωματούχοι παρουσίασαν τη σοβαρότητα του προβλήματος και διέταξαν την απαγόρευση. Το γεγονός ότι είναι πλέον ιδιοκτήτρια ενός από τους μεγαλύτερους οργανισμούς που έχει σαν αντικείμενο μελέτης την προστασία της επικονίασης των εντόμων και είναι αναγνωρισμένος από το υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης των ΗΠΑ δίνει ένα μεγάλο πλεονέκτημα στη Monsanto.
Στην πραγματικότητα ο οργανισμός Beelogics δηλώνει ότι ο πρωταρχικός τους στόχος ήταν η μελέτη της αποδιοργάνωσης των πληθυσμών των μελισσών που οδήγησε στη μείωσή τους—τουλάχιστον στο κομμάτι που η Monsanto ήταν υπεύθυνη για αυτό. Στην ιστοσελίδα τους διαβάζουμε τα εξής: “Αποστολή του Beelogics είναι να διαφυλάξει την υγεία των μελισσών παγκοσμίως.” Εκτός από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης των ΗΠΑ τον έχουν αναγνωρίσει ακόμα και οι μεγαλύτεροι εντομολόγοι του πλανήτη για το έργο του. Φυσικά, το υπουργείο είναι σε στενή συνεργασία με την Monsanto και το κυβερνητικό τους γραφείο έχει κάνει τα αδύνατα δυνατά ώστε τα οικονομικά οφέλη της  Μοnsanto  να συνεχίζουν να αυξάνονται, παρέχοντας ειδικές άδειες για την κυκλοφορία νέων σπόρων που και ποικιλιών που έχουν τροποποιηθεί γενετικά. φαίνεται πως στην περίπτωση αυτή η Monsanto δεν έπαιρνε τις άδειες τόσο γρήγορα, ειδικά για καλλιέργειες που είχαν συνδεθεί με βλάβες σε όργανα και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.
Ο επικεφαλής της Αμερικανικής Ένωσης της Καλλιέργειας Σόγιας, Steve Censky το λέει ξεκάθαρα. Αυτό ήταν μία κίνηση για την Monsanto  και άλλες μεγαλύτερες εταιρίες βιοτεχνολογίας να μειώσουν τον ανταγωνισμό και να αυξήσουν τα κέρδη τους. “Ποιός άλλωστε ενδιαφέρεται για τη δημόσια υγεία; Αυτό που ενδιαφέρει είναι ο ανταγωνισμός,” δήλωσε ο Censky σε μία τηλεφωνική του συνέντευξη.
Είναι ξεκάθαρο λοιπόν πως όταν η Monsanto δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις για την περιβαντολλογική καταστροφή που επιφέρει, αγοράζει την εταιρεία της οποίας οι “ειδικοί” θα αρνηθούν κάθε σχέση μεταξύ των γενετικά τροποποιημένων καρπών και της μείωσης του πληθυσμού των μελισσών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...