Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Amazoncoin - Ένα αλλιώτικο νόμισμα

Δεν είμαι σίγουρος πόσοι το διάβασαν και από αυτούς που το διάβασαν, πόσοι το κατάλαβαν, όμως αυτό που ανέφερε σε μια πρόσφατη ανακοίνωσή της η Amazon μπορεί να έχει τόσο μεγάλες επιπτώσεις που είναι να απορεί κανείς γιατί δεν έγινε πρωτοσέλιδο σε όλα τα μεγάλα ΜΜΕ. Όχι επειδή αναφέρεται σε κάτι πρωτότυπο, αλλά επειδή η απόφαση της συγκεκριμένης εταιρείας να το εφαρμόσει μπορεί να προκαλέσει μερικές από τις μεγαλύτερες ανατροπές που έχουμε δει ποτέ στο παγκόσμιο οικονομικό σκηνικό! 
Υπερβολές; 
Όχι, αν σκεφτεί κανείς ότι το Amazon δεν είναι πια απλώς ένα μεγάλο βιβλιοπωλείο αλλά μια από τις ισχυρότερες εμπορικές εταιρείες στον κόσμο, μια εταιρεία που ανταγωνίζεται στα ίσα, ιστορικές αλυσίδες λιανικής με εκατοντάδες καταστήματα στις ΗΠΑ και σε όλον τον κόσμο.
Η ανακοίνωση αφορά τη δημιουργία ενός ηλεκτρονικού νομίσματος από την Amazon και την έναρξη της «κυκλοφορίας» του στους χρήστες του Kindle Fire, του tablet με το οποίο η εταιρεία έχει καταφέρει να στενοχωρήσει γίγαντες όπως η Apple και η Samsung. Το νόμισμα θα χρησιμοποιείται για αγορές μέσα στο περιβάλλον της Amazon, δηλαδή για αγορές εφαρμογών/apps ή για εικονικές αγορές μέσα στις εφαρμογές (μονάδες σε παιχνίδια κ.λπ.) όμως και μόνο η ιδέα ότι ένας κολοσσός όπως η Amazon, μπορεί να αυτονομηθεί –έστω και περιορισμένα- από το κανονικό τραπεζικό σύστημα είναι ασύλληπτη. Ειδικά αν δεν το κάνει περιορισμένα.
Όπως έγραψα παραπάνω, τα εναλλακτικά ηλεκτρονικά νομίσματα δεν είναι
εφεύρεση της Amazon. Πέρα από το διάσημο Bitcoin το οποίο δεν ανήκει σε κανέναν παρά μόνο σε όσους το χρησιμοποιούν, απόπειρες για εικονικά νομίσματα/πιστωτικές μονάδες για το περιβάλλον τους έχουν κάνει και η Facebook και άλλες εταιρείες. Αυτό που κάνει τα πράγματα διαφορετικά στην περίπτωση της Amazon, είναι το μέγεθος της ίδιας της εταιρείας αλλά και η «φύση» της: είναι μια παγκόσμια εμπορική εταιρεία που μπορεί να θέσει στο παιχνίδι όρους που αυτή τη στιγμή μπορούν μόνο οι τράπεζες. Αν δε, κάποια στιγμή το νόμισμά της γίνει αρκετά ισχυρό ώστε να μπορεί να αγοράζει και υλικά αγαθά, τότε μιλάμε για κάτι πολύ περισσότερο από τις «δωροεπιταγές» που ξέρουμε από τα καταστήματα του πραγματικού κόσμου!

ΑΠΟ metamatic.g

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...