Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Το καρτέλ του ξενόγλωσσου βιβλίου

Στο Α’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών η δίκη των εκπροσώπων δύο εκ των μεγαλύτερων εκδοτικών εταιρειών παγκοσμίως για την υπόθεση του καρτέλ στο ξενόγλωσσο βιβλίο.
 Πρόκειται για τις PEARSON EDUCATION LIMITED και BURLINGTON B.V., οι οποίες με βάση την απόφαση 455/2009 της Επιτροπής Ανταγωνισμού παραβίασαν το δίκαιο του ανταγωνισμού στην Ελλάδα επί σειρά πολλών ετών και στις οποίες έχουν επιβληθεί πρόστιμα που αγγίζουν τα 10.000.000 ευρώ.
Οι δύο εταιρείες κατηγορούνται, μεταξύ άλλων, για τη χρονική περίοδο από το 2005 έως και τον Ιούλιο του 2009 για άμεσο ή έμμεσο καθορισμό των τιμών αγοράς ή πώλησης, τον περιορισμό της παραγωγής και της διάθεσης, για την κατανομή των αγορών ή των πηγών εφοδιασμού, την αδικαιολόγητη άρνηση πωλήσεων κι αγορών και πως απαγόρευαν τις εξαγωγές και καθόριζαν τη λιανική τιμή των βιβλίων ώστε να τίθενται σε μειονεκτική θέση ανταγωνιστικές επιχειρήσεις.
Οι εταιρείες προσέφυγαν αρχικώς στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών κατά της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού, προσφυγές που απορρίφθηκαν ωστόσο επί της ουσίας (1244/2011 και 3282/2012). Και οι δυο εταιρείες έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Η PEARSON EDUCATION LIMITED είναι ο εκπαιδευτικός βραχίονας της PEARSON, του μεγαλύτερου εκδοτικού οίκου του κόσμου, ιδιοκτήτη και της εφημερίδας «FINANCIAL TIMES». Η BURLINGTON B.V. είναι ο μεγαλύτερος εκδοτικός οίκος του Ισραήλ. 
 Επειδή πολλοί συνάδελφοι με ρωτάνε τακτικά για τις εξελίξεις στην υπόθεση με το καρτέλ του ξενόγλωσσου βιβλίου θα ήθελα να σας κάνω μια σχετική, συγκεντρωτική, ενημέρωση.
Όπως είναι γνωστό όλες οι προσφυγές των ΑΠΟΛΛΩΝ-ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗΣ-BURLINGTON-PEARSON στο Διοικητικό Εφετείο έχουν απορριφθεί και οι εταιρείες έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
 Σχετικά με την εταιρεία Ευσταθιάδης Group ΑΕ
 Ήδη σε δυο ποινικά δικαστήρια οι νόμιμοι εκπρόσωποι της Ευσταθιάδης Group ΑΕ έχουν καταδικαστεί για τις παρανομίες του δικαίου του ανταγωνισμού (σχετικά με τις αποφάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού). Στην μεν υπόθεση με τα παράνομα συμβόλαια έχει δικαστεί ήδη σε δεύτερο βαθμό και έχει καταδικαστεί ο Παναγιώτης Ευσταθιάδης, στην δε υπόθεση της συλλογικής δεσπόζουσας θέσης έχει δικαστεί σε πρώτο βαθμό και έχουν καταδικαστεί οι Παναγιώτης, Θανάσης και Σουζάνα Ευσταθιάδη. Και οι δυο υποθέσεις θα τελεσιδικήσουν μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου.
Και στα δυο δικαστήρια έγιναν δεκτές οι παραστάσεις πολιτικής αγωγής της Μαρία Φλωρά ΕΠΕ, της Ευρωβιβλίο ΑΕ και της Πέτρος Γεωργίου ΑΕ, ως απόδειξη της άμεσης ζημιάς που οι εταιρείες ΑΠΟΛΛΩΝ και ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗΣ έκαναν σε αυτές.
Η Ευσταθιάδης Group ΑΕ έχει διακόψει τις εργασίες της και από το 2011 έχει αλλάξει ΔΣ με δυο Βούλγαρους να είναι τα βασικά μέλη αυτού. Το ΔΣ της
Ευσταθιάδης Group ΑΕ (οι Βούλγαροι) εξουσιοδότησε στα μέσα του 2011 τους Παναγιώτη Ευσταθιάδη, Θανάση Ευσταθιάδη, Τσουμενή Βασιλική και Γιάννου Αναστασία να εκπροσωπούν ο κάθε ένας ατομικά την Ευσταθιάδης Group ΑΕ. Οι κ. Τσουμενή και Γιάννου ήταν πρόσφατα μάρτυρες υπεράσπισης για την οικογένεια Ευσταθιάδη στο ποινικό δικαστήριο.
Ο Παναγιώτης Ευσταθιάδης εδρεύει πλέον στο φαρμακείο της συζύγου του (Γαζελοπούλου Ευτυχία) στην Μύκονο.
Στην θέση του παλιού βιβλιοπωλείου λιανικής της οικογένειας Ευσταθιάδη στην οδό Ακαδημίας έχει ανοίξει ένα νέο βιβλιοπωλείο με την επωνυμία Polyglot, κατά σύμπτωση ίδιο όνομα με το βιβλιοπωλείο που είχε η οικογένεια Ευσταθιάδη στην Θεσσαλονίκη.

Σχετικά με την εταιρεία ΑΠΟΛΛΩΝ Α.Ε.

Η ΑΠΟΛΛΩΝ έκλεισε τον Οκτώβριο του 2012. Πρόσφατα μάθαμε ότι οι πρώην εργαζόμενοι της ζήτησαν από το δικαστήριο και πέτυχαν να διοριστεί νέα διοίκηση (νέο ΔΣ).
Με βάση τα έγγραφα που έχουν κατατεθεί στα δικαστήρια η ΑΠΟΛΛΩΝ Α.Ε. ανήκει σε τρεις εταιρείες στο Λουξεμβούργο, η μια εκ των οποίων ελέγχει και τις τρεις. Αυτή που ελέγχει τις τρεις εταιρείες ανήκει σε άλλη εταιρεία στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους η οποία με την σειρά της ανήκει σε 33 φυσικά και νομικά (στην πλειοψηφία τους) πρόσωπα. Ο μάρτυρας υπεράσπισης του κ. Αντωνιάδη, κ. Βάιος Παπαευθυμίου δήλωσε στο δικαστήριο ότι δεν γνωρίζει ποιοι είναι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες της ΑΠΟΛΛΩΝ Α.Ε.
Κάθε προσπάθεια να μάθουμε τους πραγματικούς ιδιοκτήτες της ΑΠΟΛΛΩΝ Α.Ε. στο δικαστήριο στάθηκε αδύνατη.
Πάντως τα τρία μέλη του ΔΣ της ΑΠΟΛΛΩΝ, που εκπροσωπούσαν τους ιδιοκτήτες του 90% αυτής, οι κύριοι Κέρτσικωφ Βασίλης, Δοξιάδης Αριστείδης και Παπαλεξίου Ευστάθιος, απεδείχθη στο πρώτο ποινικό δικαστήριο ότι δεν είχαν καμία σχέση με την λεγόμενη εμπορική πρακτική της ΑΠΟΛΛΩΝ και για αυτό αθωώθηκαν. Με άλλα λόγια το δικαστήριο αποφάσισε ότι την πλήρη ευθύνη για τις παρανομίες της ΑΠΟΛΛΩΝ την είχαν οι κ. Πέτρου και Αντωνιάδης, που κατείχαν περίπου 5% της ΑΠΟΛΛΩΝ Α.Ε. Δεν εξηγήθηκε στο δικαστήριο γιατί οι κ. Πέτρου και κ. Αντωνιάδης, παρότι ζημίωσαν σημαντικά την ΑΠΟΛΛΩΝ με την παράνομη πρακτική που «επέλεξαν» να κάνουν από το 2001 ως το 2009, παρέμειναν στην θέση τους έως πρόσφατα, με την έγκριση του ΔΣ και των μετόχων.
Σε επόμενο δικαστήριο (την ερχόμενη εβδομάδα) θα πρέπει να εξηγηθεί όμως πως ο ένας από τους τρεις που αθωώθηκαν υπέγραφε συμβάσεις μεγάλης αξίας με προμηθευτές βιβλίων, ενώ δεν είχε «καμία» σχέση με την λειτουργία της επιχείρησης.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΛΩΡΑΣ

1 σχόλιο:

  1. ΕΣΕΙΣ ΕΧΕΤΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΟΙΚΟ ΦΛΩΡΑ
    Ή ΑΠΛΗ ΣΥΝΩΝΥΜΙΑ ΤΟ ΕΠΙΘΕΤΟ ΣΑΣ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...