Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

Κ.Σακκάς: Τρία χρόνια προφυλακισμένος χωρίς να δικαστεί

Απέρριψε σήμερα, (25/6/13 )για δεύτερη φορά, το Συμβούλιο Εφετών τις αντιρρήσεις που υπέβαλε η υπεράσπιση του Κώστα Σακκά, επί της νομιμότητας της περαιτέρω προφυλάκισής του για έξι ακόμη μήνες. Η απόφαση έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ΣΥΡΙΖΑ, που κάνουν λόγο για παράνομη και αντισυνταγματική παράταση της κράτησης του κατηγορούμενου για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Ο ίδιος ο Κ. Σακκάς πραγματοποιεί απεργία πείνας από τις 4 Ιουνίου. Την περασμένη εβδομάδα η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.
Ο Κώστας Σακκάς συνελήφθη και προφυλακίστηκε τον Δεκέμβριο του 2010 με την κατηγορία της συμμετοχής στην οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς». Ο ίδιος έχει παραδεχτεί την ένταξή του στον αντεξουσιαστικό χώρο, δεν αποδέχεται όμως την κατηγορία του μέλους των «Πυρήνων». Το ανώτατο όριο της προφυλάκισής του (18 μήνες) για την υπόθεση αυτή συμπληρώθηκε χωρίς η δίκη του να έχει ξεκινήσει. Δύο μήνες πριν τη συμπλήρωση του 18μήνου, του ασκήθηκε νέα ποινική δίωξη για συναφή υπόθεση και τον Απρίλιο του 2012 προφυλακίστηκε εκ νέου. Ο ανώτατος χρόνος της δεύτερης προφυλάκισής του, σύμφωνα με τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (12 μήνες) συμπληρώθηκε ενώ η πρώτη του δίκη δεν έχει ολοκληρωθεί και η δεύτερη (για την οποία κρατείται) μόλις ξεκίνησε.
  Το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών, με το υπ’ αριθ. 978/2013 βούλευμά του, αποφάσισε την παράταση της προφυλάκισής του για έξι ακόμα μήνες, πέραν δηλαδή του ρητώς προβλεπόμενου στην ως άνω διάταξη 12μήνου. Το αποτέλεσμα είναι ο κατηγορούμενος να παραμείνει προφυλακισμένος για συνολικά 3 χρόνια.
  Η υπεράσπιση του Κώστα Σακκά υπέβαλε αντιρρήσεις ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών, το οποίο κλήθηκε σήμερα να κρίνει εκ νέου τη νομιμότητα της περαιτέρω κράτησης. Το συμβούλιο απέρριψε και πάλι τις αντιρρήσεις αυτές, δηλαδή για δεύτερη φορά απορρίφθηκε η αίτησή του να αποφυλακιστεί.
  Σε δηλώσεις της η δικηγόρος του Μαρίνα Δαλιάνη έχει επανειλημμένως κάνει λόγο για «ευθεία και κυνική παραβίαση του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, του Συντάγματος και της ΕΣΔΑ σχετικά με την προσωρινή κράτηση».
  Μιλώντας στο tvxs.gr για την υπόθεση, η Κλειώ Παπαπαντολέων της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου τονίζει πως τα χρονικά όρια της προσωρινής κράτησης ορίζονται ρητά και αυστηρά όχι μόνο στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας αλλά και στη συνταγματική διάταξη του άρ. 6 παρ. 4 εδ. β΄

σύμφωνα με την οποία «απαγορεύεται η υπέρβαση των ανώτατων ορίων της προφυλάκισης με τη διαδοχική επιβολή του μέτρου αυτού για επί μέρους πράξεις της ίδιας υπόθεσης». Η διάταξη μάλιστα αυτή προστέθηκε στην τελευταία συνταγματική αναθεώρηση του έτους 2001 ύστερα από καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ώστε να μη γίνεται πλαγίως υπέρβαση του συνταγματικού χρονικού ορίου προσωρινής κράτησης δια της κατάτμησης μιας υπόθεσης σε περισσότερα κομμάτια και την συναφή διαδοχική επιβολή προσωρινών κρατήσεων.

 


Όπως τονίζει η κ. Παπαπαντολέων, η συνταγματική αυτή διάταξη τέθηκε ακριβώς για να μην έχουμε περιπτώσεις σαν του Σακκά. «Οι δυσλειτουργίες και οι καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης δεν μπορούν να αποτελούν άλλοθι για αντισυνταγματικές παραβιάσεις και πρακτικές. Οι δικαστικές αρχές είτε θα δικάζουν τους κατηγορούμενους εντός των συνταγματικών ορίων του χρόνου κράτησης είτε –εάν δεν προλαβαίνουν- θα τους αφήνουν ελεύθερους. 18 μήνες και πολύ περισσότερο 30 μήνες, δηλ. δυόμιση χρόνια, είναι επαρκέστατος χρόνος για να δικάσει ένα δικαστήριο μια υπόθεση, πολύ περισσότερο μια υπόθεση που θεωρεί επείγουσα, σημαντική κ.ο.κ.. Εάν δεν προλαβαίνει, θα πρέπει να επωμιστεί το βάρος το ίδιο κράτος και όχι ο κατηγορούμενος. Καμία άλλη επιλογή δεν υπάρχει σε ένα κράτος δικαίου, σε ένα συνταγματικό κράτος, σε ένα κράτος που έχει τις ευρωπαικές δεσμεύσεις και υποχρεώσεις που έχει η χώρα μας».

Ερώτηση για την υπόθεση προς τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη έχει καταθέσει και ο ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας την παράτασή της προφυλάκισής του ως «παράνομη και αντισυνταγματική». Όπως τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, επιστρέφουμε 16 χρόνια πίσω, έκθετοι και πάλι σε νέες καταδίκες του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), αφού η απαγόρευση αυτή είχε θεσπιστεί μετά από σειρά καταδικών της Ελλάδας από το ΕΔΔΑ γι’ αυτήν ακριβώς την παραβίαση.

Απαντώντας στην ερώτηση, ο κ. Ρουπακιώτης σημείωσε πως ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν παρεμβαίνει στο έργο της απονομής δικαιοσύνης. Όπως σημειώνει, «οι δικαστικές αρχές ασκούν το έργο τους με ανεξαρτησία και είναι αποκλειστικά αρμόδιες για την εκτίμηση των πληροφοριών και στοιχείων που περιέχονται σε γνώση τους και την τυχόν αξιοποίησή τους για την έναρξη και εξέλιξη μιας ποινικής υπόθεσης».

Μετά και τη σημερινή εξέλιξη, την Πέμπτη στις 12:00, στον Πολυχώρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Πολιτισμού Ανοιχτή Πόλη, Πανεπιστημίου 56, Μέγαρο Ερμής, (1ος όροφος) θα δοθεί συνέντευξη τύπου με θέμα την παράνομη εξακολούθηση της προσωρινής κράτησης του απεργού πείνας Κώστα Σακκά. Ομιλητές της εκδήλωσης θα είναι η συνήγορος υπεράσπισης του Κ.Σακκά Μαρίνα Δαλιάνη, η γιατρός του Κρατικού Νίκαιας Όλγα Κοσμοπούλου, ο δικηγόρος Μιχάλης Καλογήρου και Κλειώ Παπαπαντολέων της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.



Παράλληλα, για το πρωί του Σαββάτου στις 11:30 έχει προγραμματιστεί πορεία αλληλεγγύης στο Μοναστηράκι.
 
Σε απεργία πείνας από τις 4 Ιουνίου

Ο κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού Κώστας Σακκάς βρίσκεται σε απεργία πείνας από τις 4 Ιουνίου, διαμαρτυρόμενος για την «παράνομη παράταση της κράτησής του». Την περασμένη εβδομάδα, η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε. Παρουσίασε έντονο καρδιακό άλγος και μεταφέρθηκε εκτάκτως στο νοσοκομείο κρατουμένων Άγιος Παύλος. Από εκεί μεταφέρθηκε στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, καθώς κρίθηκε ότι στο νοσοκομείο κρατουμένων οι συνθήκες δεν ήταν κατάλληλες.

Σύμφωνα με την ιατρική γνωμάτευση της ιατρού του ΕΣΥ που τον επισκέφθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού εμφανίζει απώλεια 4 κιλών, αισθάνεται μεγάλη καταβολή και σωματική αδυναμία, ενώ επίσης έχει γενικό αίσθημα δυσφορίας που αφορά τον θώρακα και την κοιλιακή χώρα, σύμπτωμα που είναι δύσκολο να ερμηνευτεί.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...