Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Σαν σήμερα 25 Σεπτεμβρίου… John Bonham: Το άδοξο τέλος του 32χρονου γίγαντα των τυμπάνων, 32 χρόνια πριν

        
       
A STAR IS BORN
32 χρόνια έχουν περάσει από τη μέρα που έσβησε η λάμψη ενός από τους πλέον κορυφαίους ντράμερ στην ιστορία της μουσικής, του μέγιστου John Bonham. 
 Γεννήθηκε στο Redditch της Αγγλίας και σύμφωνα με τους γονείς του, ο ενθουσιασμός του για τα τύμπανα ήταν εμφανής ήδη στην ηλικία των πέντε ετών. Μετέτρεπε οποιοδήποτε αντικείμενο οικιακής χρήσης, σε ό,τι μπορούσε να τον βοηθήσει να παίξει ντραμς. Από κατσαρόλες και  τηγάνια  μέχρι δοχεία με άλατα για το μπάνιο ή το τσίγκινο κουτάκι του καφέ, αντικείμενα στα οποία βάραγε με μαχαίρια και πιρούνια αντί για μπαγκέτες. Στα δέκα του χρόνια, η μητέρα του, του έκανε δώρο το πρώτο κομμάτι πραγματικού εξοπλισμού. Βλέποντας το πάθος που είχε να μάθει το συγκεκριμένο όργανο, οι γονείς του, του αγόρασαν το πρώτο του πλήρες kit στα 15 του. Δεν έκανε ποτέ του μαθήματα και αξιοποίησε απλώς τις συμβουλές που του έδωσαν κατά την εφηβεία του, άλλοι ντράμερ της περιοχής του. Περίπου το 1963, μαθητής ακόμα, έπαιξε με τους Blue Star Trio και Gerry Levene & the Avengers. Ο Bonham παρακολούθησε το δευτεροβάθμιο μοντέρνο σχολείο Lodge Farm, όπου ο διευθυντής του έγραψε μια φορά στην καρτέλα αναφοράς: «Αυτός ή σκουπιδιάρης θα γίνει ή εκατομμυριούχος».

 Όταν τέλειωσε από το σχολείο, το 1964, δούλεψε με τον πατέρα του ως μαθητευόμενος ξυλουργός, ενώ στο μεταξύ έπαιζε σε διάφορες μπάντες. Η πρώτη ημι-επαγγελματική συμμετοχή του ήταν στους Terry Webb and the Spiders, την ίδια εποχή που γνώρισε και τη μέλλουσα γυναίκα του Pat Phillips. Πέρασε ακόμη από τοπικές μπάντες του Birmingham και δύο χρόνια μετά, έχοντας ανάγκη από χρήματα, ενσωματώθηκε σε μια μπλουζ μπάντα, τους  Crawling King Snakes, των οποίων τραγουδιστής ήταν ο Robert Plant. Το 1967 συμφώνησε να παίξει στους A Way of Life από τους οποίους είχε περάσει και
δυο χρόνια νωρίτερα. Όταν ο Plant με τον οποίο διατηρούσαν επαφές αποφάσισε να σχηματίσει τους Band of Joy, ο Bonham ήταν η πρώτη του επιλογή για τη θέση ντράμερ. Η συνέχεια τον βρήκε στη μπάντα του Αμερικανού τραγουδιστή Tim Rose. Το 1968 που ο Jimmy Page σχημάτιζε τους Led Zeppelin, έψαχνε για τον κατάλληλο ντράμερ. Η λίστα  του μπορεί να περιλάμβανε διάφορα ονόματα, όμως μετά από την πρόταση του Plant, είδε ένα βράδυ τον Bonham σε μια εμφάνιση του με τον Tim Rose και αμέσως σιγουρεύτηκε ότι ταίριαζε τέλεια στο εγχείρημα του. Παρά τις τεράστιες προσπάθειες που έκαναν να τον πείσουν να μπει στην μπάντα, ο ντράμερ ήταν απρόθυμος στην αρχή. Ο Plant έστειλε οκτώ τηλεγραφήματα στην pub που σύχναζε ο Bonham, για να ακολουθήσουν άλλα σαράντα από τον παραγωγό των Zeppelin, Peter Grant. Την ίδια εποχή δε, δεχόταν δελεαστικές προσφορές από καταξιωμένους καλλιτέχνες όπως ο Joe Cocker και ο Chris Farlowe. Τελικά δέχτηκε την προσφορά του Grant αφού προτιμούσε τη μουσική τους περισσότερο από των Cocker και Farlowe. Μετά την πρώτη περιοδεία του συγκροτήματος στις Η.Π.Α. το Δεκέμβρη του 1968, έγινε φίλος με τον Carmine Appice που του έδειξε τα  Ludwig Drums με τα οποία από τότε έπαιζε ως το τέλος της καριέρας του. Χρησιμοποιούσε τις πιο μακριές και βαριές μπαγκέτες που κυκλοφορούσαν και το στυλ του δυνατού χτυπήματος εμφανίζεται ως εφέ σε πολλά κομμάτια της μπάντας. Ήταν ακόμη από τους πρώτους που ενσωμάτωσαν στον ήχο τους τις “διπλομποτιές”, ενώ ακόμη επέκτεινε το βασικό κιτ του, προσθέτοντας τύμπανα congas, ορχηστρικά τύμπανα και ένα συμφωνικό gong. Επίσης πιστώνεται την πρώτη χρήση σε συναυλία ηλεκτρονικών τυμπάνων drum synthesizers . 

 Εκτός από τους Zeppelin,ο Bonham έκανε πρόβες και με άλλους καλλιτέχνες.  Στις 24 Σεπτεμβρίου του 1980, o Rex King που είχε βοηθητικά καθήκοντα στους Zeppelin, μετέφερε τον μουσικό στα  Bray Studios  ώστε να παρακολουθήσει τις πρόβες  για την επερχόμενη περιοδεία τους στη Β. Αμερική, την πρώτη για το συγκρότημα από  το 1977. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ο Bonham ζήτησε να σταματήσουν κάπου για πρωινό, όπου εκεί άρχισε να πίνει σφηνάκια βότκας. Συνέχισε να πίνει μέχρι που έφτασαν στο στούντιο, έχοντας φτάσει τα σαράντα σφηνάκια.    Αργά το απόγευμα σταμάτησαν τις πρόβες και αποσύρθηκαν στο σπίτι του Page. Ο32χρονος τότε Bonham μετά τα μεσάνυχτα είχε αποκοιμηθεί και την επόμενη μέρα στις 13:45 βρέθηκε νεκρός απ’ τον John Paul Jones και τον μάνατζερ του γκρουπ. Τα αίτια του θανάτου ήταν αναρρόφηση απ’ το ποτό. Παρά τις φήμες για την αντικατάσταση του από άλλο μουσικό, τα υπόλοιπα μέλη αποφάσισαν να διαλύσουν το συγκρότημα μετά το θάνατο του Bonham, αφού «δεν μπορούσαν να συνεχίσουν χωρίς το φίλο τους» (ανέφεραν σε ανακοίνωση τους).  Δυστυχώς η καριέρα αυτού του σπουδαίου μουσικού τέλειωσε άδοξα, η τεχνική και το ταλέντο του όμως διδάσκουν μέχρι σήμερα εκατοντάδες άλλους ντράμερ, με πλήθος ονομάτων του χώρου να τον συγκαταλέγουν στις βασικές τους επιρροές για την καθιέρωση του στυλ τους. 

απο  http://www.rockoverdose.gr
 
 
 
ALBUM ANNIVERSARY

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...