Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Γιατί έμειναν χωρίς εκκαθαριστικό 286.000 φορολογούμενοι



Πρόκειται για φορολογούμενους οι οποίοι ενώ έχουν υποβάλει τη φορολογική τους δήλωση αυτή δεν έχει εκκαθαριστεί




Χωρίς εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων έχουν μείνει 286.198 φορολογούμενοι. Πρόκειται για φορολογούμενους οι οποίοι ενώ έχουν υποβάλει τη φορολογική τους δήλωση αυτή δεν έχει εκκαθαριστεί  είτε λόγω δικής τους υπαιτιότητας είτε λόγω υπαιτιότητας του υπουργείου Οικονομικών. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Από το υπουργείο Οικονομικών κλήθηκαν, αφού υπέβαλαν τη φορολογική τους δήλωση, να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά συνολικά 332.589 φορολογούμενοι. Πρόκειται κυρίως για φορολογούμενους οι οποίοι δήλωσαν υψηλές δαπάνες που μειώνουν το φόρο (όπως οι ιατρικές) είτε για φορολογούμενους οι οποίοι δήλωσαν υψηλούς παρακρατούμενους φόρους (π.χ. από μπλοκάκι ή από απόδειξη δαπάνης). Από αυτούς που κλήθηκαν να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά (είχαν το δικαίωμα και να τα ταχυδρομήσουν στην εφορία με συστημένη επιστολή) είχαν ανταποκριθεί μέχρι χθες συνολικά 106.080, δηλαδή περίπου ο ένας στους τρείς.  Για 46.391 από αυτούς που ανταποκρίθηκαν στη σχετική πρόσκληση οι φορολογικές τους δηλώσεις έχουν εκκαθαριστεί και είτε έχουν παραλάβει το σχετικό εκκαθαριστικό είτε αυτό βρίσκεται στη διαδικασία της ταχυδρόμησης.  Για άλλους 38.487 η φορολογική δήλωση μετά τον έλεγχο των δικαιολογητικών έχει διορθωθεί και πρόκειται να εκκαθαριστεί ενώ σε 21.202 περιπτώσεις
εκκρεμεί η διόρθωση των φορολογικών δηλώσεων.
Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν επίσης ότι 226.509 φορολογούμενοι αν και έχουν κληθεί δεν έχουν ακόμη προσκομίσει στην εφορία τα απαιτούμενα δικαιολογητικά με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προχωρήσει η εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης. Η ευθύνη για την καθυστέρηση στην εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης στην παραπάνω περίπτωση ανήκει στους φορολογούμενους. Ωστόσο, η καθυστέρηση για την εκκαθάριση 59.689 φορολογικών δηλώσεων ανήκει στο υπουργείο Οικονομικών. Είναι ο συνολικός αριθμός των δηλώσεων που είτε έχουν διορθωθεί και εκκρεμεί η εκκαθάρισή τους είτε εκκρεμούν για διόρθωση και στη συνέχεια θα πάρουν το δρόμο της εκκαθάρισης.

Ας δούμε όμως και τι σημαίνει η μη λήψη του εκκαθαριστικού σημειώματος:

- Θα πρέπει να καταβληθεί από τους υπόχρεους εφάπαξ ο φόρος εισοδήματος, όταν κάποια στιγμή βεβαιωθεί, καθώς έχει παρέλθει πλέον το χρονικό όριο μέχρι το οποίο υπήρχε η δυνατότητα βεβαίωσης φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων για εξόφληση σε 2 ή 3 διμηνιαίες δόσεις.

- όσοι δικαιούνται μείωση η απαλλαγή από το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων του 2013 (που εισπράττει η ΔΕΗ) δεν μπορούν να διεκδικήσουν τις ελαφρύνσεις. Βάσει νόμου υποχρεούνται να υποβάλουν το εκκαθαριστικό σημείωμα ώστε να αποδείξουν ότι το ετήσιο εισόδημα τους, το 2012, δεν ξεπέρασε τα 6.000 ευρώ (άγαμος) ή τα 8.000 (έγγαμος), ή και παραπάνω εάν υπάρχουν προστατευόμενα τέκνα.

- καθυστερήσεις στην καταβολή των νέων επιδομάτων τέκνων σε εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους φορολογούμενους.

 
Πηγή: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...