Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Προειδοποίηση – Έξι θανάσιμες πληγές στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα - Το κεφαλαιακό απόθεμα ίσως δεν θα φθάσει για να καλύψει τις νέες κεφαλαιακές ζημίες των τραπεζών – Τεράστια προσοχή σε Εθνική, Eurobank, Βαλκάνια και αναχρηματοδοτήσεις

Ξεκάθαρη προειδοποίηση προς την αγορά και τους θεσμικούς παράγοντες την ΤτΕ και το ΤΧΣ στέλνουν κορυφαία τραπεζικά στελέχη αναφέροντας ότι το κεφαλαιακό απόθεμα του ΤΧΣ στα 8,5 δισεκ. ευρώ μαζί με την εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου 5 με 5,5 δισεκ. ευρώ ίσως να μην φθάσουν για να καλύψουν τις νέες κεφαλαιακές ζημίες.

Σύμφωνα με πολύ αξιόπιστες πηγές οι βασικές πηγές ανησυχίας που μπορεί να τινάξουν στον αέρα το τραπεζικό σύστημα είναι έξι (6), αποτελούν πέντε θανάσιμες πληγές στο τραπεζικό σύστημα που δεν θα πρέπει να υποτιμηθούν αλλά με τεράστια προσοχή από την ΤτΕ, το ΤΧΣ και την Τρόικα να αντιμετωπιστούν ώστε ο ασθενής να ιαθεί και να μην καταλήξει….
Οι 6 πηγές ανησυχίας, οι 6 θανάσιμες πηγές είναι

1)Όλοι εστιάζονται στα νέα stress tests και στην έκθεση της Blackrock για το τραπεζικό σύστημα που αναμένεται να επιφέρει κεφαλαιακή ζημία 5 με 7 δισεκ. ευρώ σε ένα capital buffer του ΤΧΣ περί τα 8,5 δισεκ. ευρώ.
Όμως υπάρχουν και άλλα εξίσου σοβαρά προβλήματα τα οποία όλα μαζί υπερδιογκώνουν το πρόβλημα.
2)Κατ΄ εκτίμηση μόνο η Εθνική και η Eurobank που συνεχίζουν να εμφανίζουν ασθενικούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας 9,2% και 8,2% αντίστοιχα – ορισμένοι αξιολογούν ότι οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας είναι χαμηλότεροι – θα πρέπει να βρουν το επόμενο διάστημα μεταξύ 5 με 5,5 δισεκ. ευρώ.
Το ποσό δεν είναι υπερβολικό και δικαιολογείται όχι μόνο στην λογική των επαρκών δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας ειδικά στο core tier 1 αλλά και σε μια άλλη ασύμμετρη παράμετρο που η χρηματιστηριακή αγορά δεν έχει προεξοφλήσει και δεν έχει αποτιμήσει.
3)Όταν το ΤΧΣ επένδυσε 15,6 δισεκ. ευρώ στην Εθνική και Eurobank κάλυψε και τις μαύρες τρύπες τους που ήταν περίπου 5,5 δισεκ. ευρώ.
Αυτά τα 5,5 δισεκ. ευρώ τα κάλυψε το ΤΧΣ και όλοι – προφανώς λανθασμένα – θεωρούν ότι δεν θα ζητηθούν ποτέ δεν θα απαιτηθούν ποτέ από το ΤΧΣ.
Αυτό είναι λάθος το ΤΧΣ θέλει οι δύο τράπεζες να παράξουν μέσα από

εσωτερικούς μηχανισμούς κεφάλαιο συνολικά 5,5 δισεκ. ευρώ για να καλύψουν εσωτερικά τις μαύρες τρύπες που κάλυψε το ΤΧΣ.
Το θέμα αυτό είναι τεράστιο, κεφαλαιώδες και η αγορά λανθασμένα δεν έχει αποτιμήσει
4)Επικρατεί μια άποψη ειδικά σε κύκλους της Τρόικα ότι στα Βαλκάνια έχουν κρύψει προβλήματα οι ελληνικές τράπεζες.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν παρκάρει προβληματικά δάνεια της Ελλάδος στα Βαλκάνια για να αποφύγουν τον έλεγχο της Blackrock».
Θεωρούμε ως www.bankingnews.gr όχι πιθανό το ενδεχόμενο αυτό αλλά ούτως ή άλλως η νέα διαγνωστική μελέτη της Blackrock θα αξιολογήσει και τα δάνεια των ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια όπως και στην Ελλάδα επικαιροποιώντας την παρελθούσα έκθεση της σε βάθος 5ετίας για το διάστημα 2013 με 2018.
Στα Βαλκάνια έρχεται θεραπεία σοκ, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία και καμία αυταπάτη.
Θα επιλεγούν λύσεις συγχωνεύσεων θυγατρικών π.χ. όλες οι θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στην Ρουμανία θα συγχωνευθούν σε μια ή κάτι αντίστοιχο στην Βουλγαρία και είτε θα εξορθολογιστούν επιθετικά ή θα πωληθούν.
Η περίπτωση της Finansbank είναι πιο σύνθετη, λόγω κατάρρευσης της κεφαλαιοποίησης της μόλις στα 2,58 δισεκ. ευρώ δεν μπορεί να πωληθεί.
5)Ένα επίσης τεράστιο πρόβλημα που μπορεί να ζημιώσει το τραπεζικό σύστημα είναι οι πλειστηριασμοί.
Οι πλειστηριασμοί αν υποθετικά απελευθερώνονταν θα προκαλούσαν τις εξής παρενέργειες όπως εξηγεί τραπεζίτης.
«Αν δώσεις το δικαίωμα στις τράπεζες να κατασχέσουν 30 χιλιάδες ακίνητα αυτομάτως θα συμβούν οι εξής παρενέργειες.
Λόγω της μεγάλης προσφοράς ακινήτων οι τιμές τους θα πέσουν καθώς η ζήτηση  είναι τραγικά χαμηλή.
Αν πέσουν οι τιμές θα συμπαρασύρουν τις τιμές των ακινήτων συνολικά και τότε θα χάσουν σε αξία τα collaterals των τραπεζών που έχουν δοθεί για να χορηγηθούν στεγαστικά δάνεια.
Σε ένα τέτοιο σενάριο πέραν της πλήρους αποσταθεροποίησης της αγοράς ακινήτων που θα κατέρρεε οι τράπεζες θα υποχρεούνταν να γράψουν τις ζημίες από την πτώση των τιμών των collaterals των υποθηκών που έχουν δηλαδή ακίνητα, διαμερίσματα κ.α.
Μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργούσε νέα σοβαρή πρόσθετη κεφαλαιακή ζημία στις τράπεζες.
6)Ο πιο επικίνδυνος ο πιο ύπουλος εχθρός των τραπεζών είναι η «αθώα» αξιολόγηση των αναχρηματοδοτούμενων δανείων.
Η Blackrock θα πραγματοποιήσει δύο μελέτες.
Η πρώτη που αποτελεί και την επικαιροποίηση της παλαιότερης για τα προβληματικά δάνεια και την πολιτική προβλέψεων.
Η δεύτερη σχετίζεται με την αξιολόγηση των αναχρηματοδοτούμενων δανείων που θεωρούνται εξυπηρετούμενα.
Ειδικά στα επιχειρηματικά δάνεια φθάνουν τα 75 δισεκ οι αναχρηματοδοτήσεις.
Οι τραπεζίτες θεωρούν ότι θα υπάρξει πρόβλημα γιατί σε ορισμένα δάνεια οι μεθοδολογίες που είχαν ακολουθηθεί δεν συμβαδίζουν με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Τα εξυπηρετούμενα – αναχρηματοδοτούμενα δάνεια κρύβουν τεράστιο ρίσκο γιατί μπορεί να αποδειχτεί ότι ορισμένα από αυτά απλά δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν, απλά κακώς λογίζονταν ως υγιή και εξυπηρετούμενα.
Το πρόβλημα αυτό ανησυχεί τους έλληνες τραπεζίτες πολύ σοβαρά.

Το συμπέρασμα

Αν ενεργοποιούνταν ταυτόχρονα και οι 6 θανάσιμες πληγές στο τραπεζικό σύστημα το βέβαιο είναι ότι το capital buffer των 8,5 δισεκ. ευρώ του ΤΧΣ δεν θα έφθανε και ταυτόχρονα ούτε τα 5 με 5,5 δισεκ. ευρώ της εσωτερικής δημιουργίας κεφαλαίου θα έφθαναν.
Δηλαδή συνολικά 13 με 14 δισεκ. ευρώ δεν θα ήταν αρκετά ώστε να αντιμετωπίσουν ταυτόχρονα τις 6 θανάσιμες πληγές του τραπεζικού συστήματος.
Χρειάζεται τεράστια προσοχή από την Κυβέρνηση, την Τρόικα, το ΤΧΣ και την ΤτΕ ώστε να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο δηλαδή και οι 6 θανάσιμες πληγές να εκδηλωθούν ταυτόχρονα ως καταστροφικό φαινόμενο.


Οι αναγνώστες και οι  επενδυτές μην υποτιμήσουν το κείμενο αυτό.
Είναι ένα κείμενο προειδοποίηση.


Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...