Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Κινδυνεύουν με κατασχέσεις όσοι χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία

Picture 0 for Κινδυνεύουν με κατασχέσεις όσοι χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία


Γράφει ο συν-Εργατικός του forologikanea.gr 26 Νοε 2013 
Άμεσο κίνδυνο κατασχέσεων και δεσμεύσεων τραπεζικών λογαριασμών, αντιμετωπίζουν όσοι οφείλουν στα ασφαλιστικά ταμεία πάνω από 5.000 ευρώ. Την «οδηγία» εξέδωσε προς τα ασφαλιστικά ταμεία ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΟΓΑ, ο υπουργός Eργασίας, KοινωνικήςAσφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Bρούτσης, ενόψει της πλήρους λειτουργίας του Kέντρου Eίσπραξης Aσφαλιστικών Oφειλών (KEAO).
  Η οδηγία θέτει 21 κριτήρια με βάση τα οποία οι υπηρεσίες θα ελέγχουν τους οφειλέτες και, κατά προτεραιότητα, θα διεκδικούν τα χρέη τους.
  Στόχος να εισπραχθούν «όσο το δυνατόν περισσότερα» από παλιές και νέες οφειλές -που ξεπερνούν τα 12 δισεκατομμύρια ευρώ- και τουλάχιστον έως 764 εκατομμύρια ευρώ το 2014 (με βάση τον κοινωνικό προϋπολογισμό) από ρυθμίσεις οφειλών και κατασχέσεις, σε συνδυασμό με τους ελέγχους των δηλώσεων και των πληρωμών εισφορών, έτσι ώστε να αντέξουν τα έσοδα των Tαμείων.
  Oσοι χρωστούν και, κατά το παρελθόν, υπέβαλαν  συχνά, για τον ίδιο λόγο αιτήσεις για ρύθμιση οφειλών και δεν τις τηρούσαν, όσοι διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία ή εμφανίζουν συχνές αλλαγές των προσώπων που απασχολούν ή των υπευθύνων της επιχείρησης, αλλά και εκείνοι οι οποίοι διώκονται για χρέη στο Δημόσιο ή πάνε για πτώχευση, είναι πρώτοι στη λίστα.
  Tα κριτήρια για την παρακολούθηση και την αποστολή «σημειωμάτων» είναι:
 
1.   Tο είδος της δραστηριότητας του οφειλέτη.
 
2.   H νομική μορφή της επιχείρησης.
 
3.   O χρόνος λειτουργίας της επιχείρησης.
 
4.   H διατήρηση εγκαταστάσεων και εξοπλισμού στην Eλλάδα.
 
5.   H αξία των εγκαταστάσεων, του εξοπλισμού και των περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης.
 
6.   H δημιουργία νέων οφειλών.
 
7.   H συνέπεια στην καταβολή των τρεχουσών εισφορών σε όλη τη διάρκεια
λειτουργίας της επιχείρησης ή του ασφαλιστικού βίου εάν πρόκειται για ασφαλισμένο.
 
8.   O κίνδυνος παραγραφής της απαίτησης.
 
9.   H συχνή μεταβολή του αριθμού και των προσώπων που απασχολούνται στην επιχείρηση.
 
10.  Oι μαζικές μετακινήσεις του προσωπικού.
 
11.   Oι συχνές αλλαγές των υπευθύνων της επιχείρησης.
 
12.   H ηλικία του υπεύθυνου της επιχείρησης.
 
13.   H τοποθέτηση ως υπευθύνων, προσώπων που δεν συμμετέχουν στο κεφάλαιο της επιχείρησης.
 
14.   H συχνότητα υποβολής αιτήσεων για ρύθμιση οφειλών και η τήρηση ή μη των όρων τους.
 
15.   H μερική καταβολή της οφειλής χωρίς υπαγωγή σε ρύθμιση οφειλών.
 
16.   H ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών ή των υπευθύνων της επιχείρησης.
 
17.   H μεταβολή των περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών ή των υπευθύνων της επιχείρησης
 
18.   H επικείμενη μετεγκατάσταση της επιχείρησης εκτός Eλλάδας.
 
19.   H κήρυξη του οφειλέτη σε πτώχευση ή η υπαγωγή στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Kώδικα.
 
20.   H ποινική δίωξη του οφειλέτη για οφειλόμενους προς το Δημόσιο φόρους.
 
21.   Kάθε άλλο περιστατικό που μπορεί να επηρεάσει την εκπλήρωση των υποχρεώσεων του οφειλέτη.
 
Τέλος, σύμφωνα με την «οδηγία» Bρούτση τα Tαμεία και το KEAO θα διαχωρίσουν τις οφειλές σε όσες μπορούν να εισπραχθούν (με βάση και τα παραπάνω κριτήρια) και σε εκείνες που είναι «ανεπίδεκτες είσπραξης». Aκόμη και γι' αυτές τις περιπτώσεις (οφειλέτες που είναι αγνώστου διαμονής, δεν έχουν περιουσία, έχουν πτωχεύσει κ.ά.) θα είναι στο μικροσκόπιο για δέκα χρόνια. Kαι θα συνεχίζουν να απειλούνται με δέσμευση τραπεζικών και επενδυτικών λογαριασμών για τη μερική ή ολική είσπραξη του χρέους είτε από τον οφειλέτη είτε από συνυπόχρεο πρόσωπο.

ΑΠΟ  forologikanea

Θεοχάρης: Τακτοποίηση οφειλών εντός 15 ημερών, αλλιώς κατασχέσεις

Στα τέλη Σεπτεμβρίου 2.594.366 φυσικά πρόσωπα είχαν συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 22,6 δισ. ευρώ
Picture 0 for Θεοχάρης: Τακτοποίηση οφειλών εντός 15 ημερών, αλλιώς κατασχέσεις

26 Νοε 2013 - 08:55
Επιστολές σε φορολογούμενους με τις οποίες τους ενημερώνει ότι θα πρέπει να τακτοποιήσουν εντός 15 ημέρων τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς την Εφορία αλλιώς απειλούνται με κατασχέσεις των περιουσιακών τους στοιχείων αποστέλλει ο Γενικός Γραμματέας Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης.
 
«Για οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, ο Προϊστάμενος της αρμόδιας για την είσπραξη της οφειλής Δ.Ο.Υ., δύναται να λαμβάνει όλα τα προβλεπόμενα κατά την κείμενη νομοθεσία διοικητικά, αναγκαστικά, διασφαλιστικά και λοιπά μέτρα» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή.
 
Οι «προιειδοποιητικές» επιστολές που, όπως αποκαλύπτει το Έθνος, έχουν σταλεί σε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους, αφορούν την μη καταβολή δόσεων του φόρου εισοδήματος ή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας.
 
Για να αποφύγουν κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, καταθέσεων, ακινήτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων οι οφειλέτες έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις.
 
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, στα τέλη Σεπτεμβρίου 2.594.366 φυσικά πρόσωπα είχαν συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 22,6 δισ. ευρώ, με μόνο τα 875, 19 εκατομμύρια εξ αυτών να έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση.
 
Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:
 
Σας υπενθυμίζουμε ότι μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε στα ηλεκτρονικά αρχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών την (ημερομηνία), εκκρεμούν οφειλές σας οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες, επειδή δεν καταβάλατε στις προβλεπόμενες προθεσμίες τα ποσά των δόσεων που αντιστοιχούν σε αυτές.
 
Παρακαλούμε να φροντίσετε για την τακτοποίηση των οφειλών σας εντός 15 ημερών από την έκδοση της ειδοποίησης αυτής
 
Για την άμεση ενημέρωση σας σχετικά με τις οφειλές σας, το είδος, το ποσό και τη Δ.Ο.Υ. Στην οποία είναι βεβαιωμένες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή στο myTAXISnet «Προσωποποιημένη Πληροφόρηση» και στη συνέχεια «Στοιχεία οφειλών εκτός ρύθμισης» από την αρχική ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ www.gsis.gr ή να επισκεφθείτε την ηλεκτρονική διεύθυνση πατώντας εδώ.
 
Εφόσον έχετε ανταπαίτηση κατά του Δημοσίου θα πρέπει να προσκομίσετε στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. Όλα τα σχετικά έγγραφα μέσα στην παραπάνω προθεσμία. Τέλος σε περίπτωση που έχετε ήδη τακτοποιήσει με οποιονδήποτε τρόπο τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σας, σας παρακαλούμε να αγνοήσετε την παρούσα ειδοποίηση.
 
Για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνηση μπορείτε να επικοινωνήσετε με την αρμόδια Δ.Ο.Υ.
 
Προσοχή: Για οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, ο Προϊστάμενος της αρμόδιας για την είσπραξη της οφειλής Δ.Ο.Υ., δύναται να λαμβάνει όλα τα προβλεπόμενα κατά την κείμενη νομοθεσία διοικητικά, αναγκαστικά, διασφαλιστικά και λοιπά μέτρα.
 
Πηγή:capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...