Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Η οικονομία των συνεταιρισμών - του Νίκου Χρυσόγελου


Η πορεία που ακολουθήσαμε επί δεκαετίες ως χώρα αποδείχθηκε αδιέξοδη. Από την άλλη, οι πολιτικές της τρόικας και των κυβερνητικών σχημάτων από τη στιγμή ένταξης της χώρας στον μηχανισμό στήριξης, δεν είναι μόνο κοινωνικά άδικες, αλλά και αναποτελεσματικές. Σε αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι τόσο για την Ελλάδα όσο και την Ευρώπη, η κοινωνική οικονομία αποτελεί μέρος της εναλλακτικής πρότασης διεξόδου από την κρίση. Από την επαναχρησιμοποίηση προϊόντων και υλικών, την παραγωγή και διάθεση αγαθών, έως την παραγωγή ενέργειας και τις κοινωνικές υπηρεσίες και υπηρεσίες υγείας, η κοινωνική οικονομία μπορεί και πρέπει να αποτελέσει μια εναλλακτική, μεταξύ κρατισμού και ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
Ο κλάδος της κοινωνικής οικονομίας στην Ευρώπη απασχολεί περισσότερο από 11 εκατομμύρια εργαζόμενους κι αντιπροσωπεύει τον «τρίτο τομέα» της οικονομίας. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο κοινωνικός συνεταιριστικός τομέας παρέχει 100 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Οι καλές πρακτικές σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία αποδεικνύουν ότι η κοινωνική οικονομία δεν είναι ουτοπική και ανέφικτη, αλλά αντιθέτως είναι αποτελεσματική και αποφέρει κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη στα άτομα, τις τοπικές κοινωνίες και το γενικό σύνολο. Πρόκειται για έναν σημαντικό και υπολογίσιμο οικονομικό τομέα που λειτουργεί ευεργετικά για τις χώρες που τον έχουν υιοθετήσει και αναπτύξει. Στη χώρα μας, έχει μόλις ανοίξει η συζήτηση, τόσο σε πολιτικό όσο και σε νομικό και πρακτικό επίπεδο, για το πλαίσιο εντός του οποίου μπορούν να ανθίσουν οι κοινωνικές / (νέες) συνεταιριστικές επιχειρήσεις.
Μόνο με οργανωμένη πρωτοβουλία των πολιτών και της κοινωνίας θα αντιμετωπιστούν τα τεράστια προβλήματα που βιώνουμε σήμερα. Χρειάζεται να περάσουμε συνειδητά στην εποχή της συνεργασίας και της αξιοποίησης των πρωτοβουλιών «από κάτω». Η οργή της κοινωνίας να μετασχηματιστεί σε
συνειδητή απόφαση αλλαγής, (αυτό)οργάνωσης και κύματος ανατροπών που φέρνουν λύσεις. Η ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας μπορεί να αποτελέσει διέξοδο για τους άνεργους, να συμβάλει στην αναζωογόνηση της τοπικής οικονομίας, καθώς και στην κάλυψη των τεράστιων κοινωνικών και περιβαλλοντικών ελλείψεων. Η μείωση των εισοδημάτων μπορεί να εξισορροπηθεί σε ένα βαθμό από την αναβάθμιση των αναγκαίων κοινωνικών υπηρεσιών, παρεχόμενων από κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις. Οι τελευταίες μπορούν, επίσης, να συμβάλουν στην αναζωογόνηση της δημόσιας διοίκησης δημιουργώντας μια νέα σχέση συνεργασίας μαζί της. Αξίζει ακόμα να σημειωθεί ότι προσφέρουν ευκαιρίες κοινωνικής ένταξης σε ομάδες πληθυσμού που αντιμετωπίζουν, σήμερα πιο έντονα από ποτέ, τον κοινωνικό αποκλεισμό.
Η κοινωνική οικονομία είναι ένα εργαλείο που μπορεί να αλλάξει το μοντέλο ανάπτυξης, να αναζωογονήσει τομείς της οικονομίας, κατευθύνοντάς τους προς περισσότερο κοινωνική, πράσινη και βιώσιμη κατεύθυνση.
Η διστακτικότητα για συμμετοχή σε συλλογικά σχήματα, λόγω της σύνδεσης πολλών παλιότερων συνεταιρισμών με φαινόμενα διαφθοράς, σπατάλης και πελατειακών σχέσεων, μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω της εφαρμογής των 7 βασικών αρχών που διέπουν τις (σύγχρονες) κοινωνικές / συνεταιριστικές επιχειρήσεις με στόχο τη διαφάνεια, το κοινό συμφέρον, τη δημοκρατική λειτουργία, τη συνεργασία με άλλους φορείς και συνεταιρισμούς για ανταλλαγή εμπειριών, τη δημιουργία θεσμών στήριξης, ελέγχου και αυτοελέγχου.
Ενστερνιζόμενος τις αρχές τις κοινωνικής οικονομίας και πιστεύοντας στη δυναμική της, έλαβα την πρωτοβουλία να διοργανώσω, σε συνεργασία με το ελληνικό Πράσινο Ινστιτούτο, το Ινστιτούτο Χάινριχ Μπελ και πολλούς ακόμα φορείς, για δεύτερη συνεχή χρονιά τριήμερο συνέδριο κοινωνικής οικονομίας και κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων στην Αθήνα, στις 22 – 24 Νοεμβρίου 2013. Στόχος του τριημέρου είναι η ενθάρρυνση και υποστήριξη των φορέων κοινωνικής οικονομίας και της δημιουργίας θέσεων εργασίας μέσα από την παροχή ενημέρωσης και πληροφόρησης από την εθνική και ευρωπαϊκή εμπειρία σε θεσμικό και πρακτικό επίπεδο και την παρουσίαση παλιών και νέων εγχειρημάτων στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη, με την παράλληλη παροχή πρακτικών πληροφοριών δημιουργίας συνεργατικών επιχειρήσεων, χρηματοδότησης και βιώσιμης λειτουργίας τους.
Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν πολυάριθμες κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις και πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη από όλη τη χώρα, καθώς και τα σημαντικότερα ευρωπαϊκά δίκτυα και ομοσπονδίες κοινωνικής οικονομίας, καθηγητές πανεπιστημίων, πολιτικά στελέχη κι εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών. 
Επιδίωξή μας είναι να συμβάλουμε στην ενίσχυση ενός κλίματος κοινωνικής δημιουργίας, συνεργασίας, αλληλεγγύης και εν τέλει στην πραγμάτωση όσων επικαλούμαστε: βιώσιμη οικονομία, συμμετοχική δημοκρατία, κοινωνική συνοχή, προστασία του περιβάλλοντος, συλλογική και ατομική υπευθυνότητα.

* Ο Νίκος Χρυσόγελος είναι Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο

απο protagon

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...