Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Απριλίου 14, 2013

Μαθαίνω να διαβάζω τις ετικέτες τροφίμων!

Τι μας λένε οι ετικέτες τροφίμωνΗ αναγραφή συστατικών και στοιχείων διατροφικής αξίας πάνω στα τρόφιμα είναι μια κατάκτηση των καταναλωτών και σημαντικό εργαλείο στα χέρια τους, προκειμένου να κάνουν σοφές επιλογές για την υγεία τους και την απόλαυσή τους. Το άρθρο αυτό αποτελείται από δύο μέρη. Στο παρόν πρώτο μέρος, θα δούμε πρώτα τι υποχρεούνται να αναγράφουν οι παραγωγοί ή οι διανομείς στην ετικέτα και στη συνέχεια θα δώσουμε μερικές πρακτικές συμβουλές. Στο δεύτερο μέρος θα πούμε ποια συστατικά θα πρέπει να αποφεύγουμε όταν τα βλέπουμε.Η Γενική Διεύθυνση Υγείας και Προστασίας του Καταναλωτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει ορίσει τα παρακάτω, σε ό,τι αφορά τις πληροφορίες που πρέπει να περιέχουν οι ετικέτες τροφίμων (πηγή: http://ec.europa.eu/food/food/labellingnutrition/foodlabelling/publications/leafletEL6_04122007_web.pdf).

ΠοσότηταΚαθαρή ποσότητα του προϊόντος, που εκφράζεται ως όγκος στα υγρά (π.χ. λίτρο, εκατοστόλιτρο) και ως μάζα στα άλλα προϊόντα.

Ονομασία του προϊόντ…

Tι στρατηγική, τι κόμμα, τι μέτωπο για την Αριστερά

Εικόνα
Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου
Ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγείται μάλλον στην επίσπευση του Συνεδρίου του, που θα γίνει μέσα στον Ιούλιο. Το Συνέδριο είναι απαραίτητο για να σηματοδοτήσει τον μετασχηματισμό του κόμματος στο υποκείμενο που απαιτεί όχι η συγκυρία, αλλά μια ολότελα καινούρια ιστορική εποχή, που, ακόμα, δεν την έχουμε καλά-καλά συνειδητοποιήσει. Το ερώτημα είναι κατά πόσον έχουν σχηματισθεί οι προϋποθέσεις του μετασχηματισμού, ή το Συνέδριο θα γίνει χωρίς αυτές, προκειμένου ίσως  να «λήξει» μία «εκκρεμότητα», προτού οι εξελίξεις οδηγήσουν ίσως σε εκλογές και σχηματισμό κυβέρνησης με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ.Υπάρχει πάντα μια «παγίδα» όπου εύκολα μπορούν να πέσουν τα κόμματα της αριστεράς, για λόγους που έχουν να κάνουν με την ιστορική παράδοση του χώρου και την ψυχολογία των ηγετών του και δεν μπορούμε να αναλύσουμε στα πλαίσια αυτού του άρθρου: ο πειρασμός να λύνονται πολιτικά ζητήματα με οργανωτικές μεθόδους. ‘Ολη η ιστορική εμπειρία του κομμουνιστικού κινήματος δείχνει ότι αυτή…

Έρχεται η... "μητέρα" όλων των κουρεμάτων;

Εικόνα
Του Ηλία Γ. Μπέλλου
Στα 3,3 τρισεκατομμύρια ευρώ υπολογίζει σε βάθος χρόνου τη συμμετοχή ιδιωτών ομολογιούχων στον ορθολογισμό των ισολογισμών των ευρωπαϊκών τραπεζών ώστε να μην χρειαστεί κούρεμα καταθέσεων σε περίπτωση προβλημάτων, η HSBC η τράπεζα που είδε πρώτη την μαύρη τρύπα στην δευτερογενή αγορά ενυπόθηκων στεγαστικών στις ΗΠΑ το 2007, ένα χρόνο πριν τη κατάρρευση της Lehman.
Τώρα έχοντας ανακεφαλαιοποιηθεί εδώ και μια 5ετια και όντας μια από τις λιγοστές τράπεζες παγκοσμίως με πιστοληπτική αξιολόγηση ΑΑ, αναλύει με επιστημονική κυνικότητα τη μητέρα όλων των κουρεμάτων που "διαβάζει" στις ευρωπαϊκές εφαρμοσμένες οικονομικές πολιτικές.
Για την ακρίβεια εκτιμά πως τα επόμενα λίγα έτη θα πρέπει να αναζητηθούν από τις τράπεζες παγκοσμίως κεφάλαια ύψους 3,3 τρισ. ευρώ από τις αγορές με χρεόγραφα που δεν έιναι μετοχές ικανά να απορροφήσουν ζημίες σε περίπτωση που αυτό χρειαστεί.
Εισάγουν επίσης τον νεωτεριστικό όρο PLAC ή primary loss-absorbing capital για να πε…

Πυρηνικά: διαρροή στο Κοζλοντούι – Έκλεισε άρον άρον η μονάδα στη Βουλγαρία

Διακόπηκε η λειτουργία της πυρηνικής μονάδας στο Κοζλοντούι *της Βουλγαρίας κατόπιν διαρροής υδρογόνου που σημειώθηκε στο σύστημα ψύξης.
Συγκεκριμένα τέθηκε εκτός λειτουργίας μια γεννήτρια ηλεκτρικού ρεύματος και όχι κάποιο “πυρηνικό τμήμα”.
Αξιωματούχοι από τη γείτονα διαβεβαιώνουν ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για διαρροή ραδιενέργειας, ενώ ο εκπρόσωπος της πυρηνικής μονάδας εμφανίστηκε καθησυχαστικός, χωρίς ωστόσο να διευκρινήσει πότε θα επανέλθει σε λειτουργία το συγκεκριμένο τμήμα ή τι είδους ενέργειες είναι απαραίτητο να γίνουν στο τμήμα αυτό.
Ο πυρηνικός σταθμός του Κοζλοντούι απέχει περίπου 200 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, Σόφια.
Στο Κοζλοντούι λειτουργούν σήμερα δύο αντιδραστήρες ρωσικές κατασκευής, ισχύος 1000 megawatt ο καθένας.
Δύο παλαιότεροι αντιδραστήρες τέθηκαν οριστικά εκτός λειτουργίας το 2006 με απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Σόφια είχε ζητήσει να επαναλειτουργήσουν το 2009 εν μέσω της κρίσης με την παροχή

Μικρά αλλα καθαρά όνειρα

Φανταστείτε ξαφνικά τα όνειρά μας να κοβόντουσαν στα μέτρα μας. Ούτε περισσότερο, ούτε λιγότερο. Να δουλεύαμε με τα υλικά που έχουμε. Να παράγαμε αυτό που μπορούσαμε. Να είχαμε επάρκεια σίτισης και πρώτων υλών δικές μας. Να μοιράζαμε τις ικανότητές μας, τις γνώσεις μας και να τις προσφέραμε στην πραγματική ανάπτυξη του τόπου μας. Να είμαστε μικροί αλλά με καθαρά όνειρα κι όχι με πλαστές ανάγκες.
Σαν λαός είμαστε φύση πολυμήχανοι. Είμαστε φύση χαρούμενοι, γλεντζέδες.Ποιος έχει πάρει το γέλιο από το πρόσωπό μας? Ποιος μας ανάγκασε να γίνουμε κάτι ασύμβατο με τη φύση μας και με το τόπο μας? Τι δουλειά έχουμε εμείς να φτιάχνουμε ουρανοξύστες για να κρύβουμε τον ήλιο μας, όπως αναγκάστηκαν να κάνουν λαοί που έψαχναν να τον βρουν.
Τι δουλειά έχουμε εμείς να χρειαζόμαστε αυτοκίνητα που έχουν προδιαγραφές για τεράστιους αυτοκινητόδρομους, μεγάλες αποστάσεις, δύσβατα μέρη, όταν με μια βόλτα γυρνάμε από την μια άκρη της πατρίδας μας μέχρι την άλλη άνετα. Τι δουλειά έχουμε εμείς να τ…

Οι 11 παγίδες που κρύβουν τα τεκμήρια της εφορίας

Τα τεκμήρια διαβίωσης, τα οποία ονομάζονται πλέον «αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης», είναι ποσά τα οποία, σύμφωνα με τη λογική του υπουργείου Οικονομικών, αντιπροσωπεύουν τις ελάχιστες ετήσιες δαπάνες χρήσης και συντήρησης περιουσιακών στοιχείων, όπως κατοικίες, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, αεροσκάφη και πισίνες, αλλά και ποσά που, σύμφωνα με το υπουργείο, αντιπροσωπεύουν τα ελάχιστα ετήσια έξοδα του φορολογούμενου για την ατομική του συντήρηση.
Στις «αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης» υπάγονται και οι πραγματικά καταβληθείσες δαπάνες για την πληρωμή διδάκτρων σε ιδιωτικά σχολεία καθώς και τα έξοδα για την καταβολή αποδοχών σε υπηρετικό προσωπικό. Ολα αυτά τα ποσά, τα οποία προσδιορίζονται για κάθε φορολογούμενο με βάση τα περιουσιακά στοιχεία που χρησιμοποιεί και τις λοιπές συνθήκες διαβίωσής του, αθροίζονται από την εφορία.
Στο άθροισμα των «αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης» η εφορία προσθέτει, επίσης, τις πραγματικές δαπάνες του φορολογούμενου για την απόκτηση περιουσ…
* Θαλάσσιες Natura για προστασία του Αιγαίου Το 19% του Αιγαίου θα πρέπει να κηρυχθεί «προστατευόμενη ζώνη», προκειμένου να προστατευθεί η μοναδική του βιοποικιλότητα. * *
*Αγοράζουμε από Ελλάδα, στηρίζουμε την εργασία στην Ελλάδα * Οχι στα προϊόντα που δεν θα έχουν ξεκάθαρη την προαιρετική πλέον ένδειξη «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ» ή κάτι ανάλογο* *