Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Δ.Σ. ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ : Η κυβέρνηση Χτυπάει τον πολιτισμό, τη γνώση, τον πλουραλισμό, τη δημοκρατία.

Μετά από τόσες παλινωδίες στο θέμα της Ενιαίας Τιμής του Βιβλίου, η κυβέρνηση καταλήγει σε μια λύση εμπαιγμού.
 Η πρόταση για περιορισμό της ενιαίας τιμής μόνο στα λογοτεχνικά βιβλία και για την πρώτη μόνο έκδοση σημαίνει κονιορτοποίηση της ενιαίας τιμής, αλλά και κατ’ επέκταση πλήρη υπονόμευσή της, γιατί είναι ανεφάρμοστη.
Ποιος θα ορίσει ποιο είναι λογοτεχνικό βιβλίο και ποιο όχι;

Τι σημαίνει πρώτη έκδοση; Γνωρίζει άραγε τους όρους αυτούς το Υπουργείο Ανάπτυξης; Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα λόγω των ασαφειών
να μην εφαρμόζεται τίποτα.
Αλλά η τακτική αυτή δείχνει και μια διάθεση ρατσισμού. Γιατί τα λογοτεχνικά βιβλία και όχι τα επιστημονικά, τα φιλοσοφικά, τα παιδικά;
Με τη ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση, καταργεί στην πράξη το σύστημα της Ενιαίας Τιμής του Βιβλίου που ισχύει στη μεγάλη πλειοψηφία των χωρών της Ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Γερμανία, η Αυστρία, η Ολλανδία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Δανία και άλλες. Θα φέρει το χάος στην αγορά του βιβλίου, θα γκρεμίσει τον θεσμό των πνευματικών δικαιωμάτων για τους συγγραφείς που λειτουργεί σήμερα αποτελεσματικά, θα οδηγήσει σε λουκέτο χιλιάδες μικρά και μεσαία ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία και εκδοτικούς οίκους.

Το σημαντικότερο είναι ότι η κυβέρνηση δεν καταλαβαίνει την ουσία της ενιαίας τιμής, που είναι η προστασία του ποιοτικού βιβλίου, της ελληνικής παράδοσης και της ελληνικής γλώσσας, του Έλληνα συγγραφέα.

Για να σώσουμε το ποιοτικό βιβλίο, χρειάζεται να βοηθήσουμε τον μικρό βιβλιοπώλη που επέλεξε τη δουλειά αυτή γιατί την αγαπάει. Αυτός ο βιβλιοπώλης προστατεύεται, αν όλα τα βιβλία είναι στην ενιαία τιμή, ώστε να μπορεί από τα οφέλη όλων των βιβλίων να συντηρηθεί και να μην τον πνίξουν τα μεγάλα διαδικτυακά βιβλιοπωλεία που επιχειρούν από το εξωτερικό.

Η κυβέρνηση καταλαβαίνει τι κάνει; Χτυπάει τον πολιτισμό, τη γνώση, τον πλουραλισμό, τη δημοκρατία.

Προσπαθεί να είναι αρεστή σε όλους: και να ισχυρίζεται ότι διατηρεί ψήγματα του συστήματος της ενιαίας τιμής μόνο για τα λογοτεχνικά βιβλία και να ικανοποιεί την τρόικα λέγοντας ότι αλλάζει το υπάρχον σύστημα. Καταστρέφει κάτι που υπάρχει σε όλη την Ευρώπη και φέρνει ένα ιδιότυπο, ελληνικής έμπνευσης, σύστημα που θα οδηγήσει στο χάος.

Ο εμπαιγμός πρέπει να τελειώσει. Είναι ώρα όλοι, και εσείς οι αντιπρόσωποι του ελληνικού λαού, να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στον πολιτισμό μας, τη γλώσσα μας, την παιδεία του λαού μας.


ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Αθανάσιος Ψυχογιός                                       Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος
       Πρόεδρος                                                         Γενικός Γραμματέας

Ιωάννης Κωνστανταρόπουλος                                    Νίκος Καρατζάς
          Αντιπρόεδρος                                                              Ταμίας
                                                   
                                                  Στέφανος Πατάκης

                                             Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...