Συνέλευση ΞΕΕ : Εκκληση συνένωσης των δυνάμεων της πολιτείας και του ιδιωτικού τομέα για την στήριξη των ελληνικών ξενοδοχείων και του τουρισμού της χώρας - Μελέτη ΙΤΕΠ : Εντυπωσιακή τουριστική ανάπτυξη σε Κυκλάδες, Δωδεκάνησα - Σε 36 δόσεις οι οφειλές των ξενοδοχείων στη ΔΕΗ - Ρυθμίσεις για την τουριστική μίσθωση σπιτιών

Συνέλευση ΞΕΕ: Σε 36 δόσεις οι οφειλές των ξενοδοχείων στη ΔΕΗ- ρυθμίσεις για την τουριστική μίσθωση σπιτιών  
Δυνατότητα εξόφλησης της ληξιπρόθεσμης οφειλής των ξενοδοχείων στη ΔΕΗ έως και σε 36 μηνιαίες δόσεις, εφόσον καταβάλουν άμεσα το 10% της συνολικής οφειλής, δίνει ρύθμιση, που έχει επεξεργαστεί η ΔΕΗ, όπως είπε πριν από λίγο στη γενική συνέλευση του ΞΕΕ ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης. 
Ο κ.Σταθάκης αναφέρθηκε και σε θεσμικές ρυθμίσεις που εξετάζονται για την τουριστική μίσθωση κατοικιών (οικονομία διαμοιρασμού) σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, τονίζοντας ότι με το νέο θεσμικό πλαίσιο θα διευθετηθούν τα θέματα φορολόγησης, λειτουργίας και ασφάλειας του νέου αυτού τουριστικού προϊόντος.
Ο υπουργός Οικονομίας αναφέρθηκε και στον κυβερνητικό σχεδιασμό για την ενίσχυση του Τουρισμού, με βασικά εργαλεία τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο και τα προγράμματα ΕΣΠΑ της νέας περιόδου, με έμφαση στον εκσυγχρονισμό της υποδομής και της λειτουργίας υφιστάμενων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων του κλάδου. Υποστήριξε ότι ο τουριστικός κλάδος αποτελεί κατ' εξοχήν παράδειγμα εξωστρέφειας, ανταγωνιστικότητας και αυξημένης ροπής στην καινοτομία.
Η κυρία Κουντουρά
Η αν. υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά κάνοντας απολογισμό του έργου της το 2016 επισήμανε ότι: «σε ένα βράδυ κρίθηκε η τουριστική χρονιά. Τη βραδιά των capital controls. Διαχειριστήκαμε  την έκτακτη κρίση με τα
συναρμόδια Υπουργεία, με άμεσα αντανακλαστικά και με τις απαιτούμενες ενέργειες, προκειμένου οι επισκέπτες να μην επηρεαστούν στις συναλλαγές τους και στις διακοπές τους στη χώρα μας. Τις επόμενες ημέρες  διαχειριστήκαμε επικοινωνιακά την κατάσταση με επίθεση ενημέρωσης και συνεντεύξεων στο εξωτερικό, για εκπέμψουμε σιγουριά ως προορισμός, ώστε να μην υποστούμε δυσφήμιση και κύμα ακυρώσεων».
Αναφερόμενη στα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των παράνομων καταλυμάτων τόνισε : «έχουμε ήδη επεξεργαστεί ένα σχέδιο για την οικονομία διαμοιρασμού. Έχοντας μελετήσει την ανάπτυξη του  μοντέλου αυτού στο εξωτερικό,  και σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και τους φορείς, θα είμαστε σε θέση μέσα στις επόμενες εβδομάδες να παρουσιάσουμε μία ολοκληρωμένη πρόταση. Το Υπουργείο Οικονομικών θα λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα ώστε να συλλάβει και να φορολογήσει ύλη που προκύπτει από την συστηματική εκμίσθωση ακινήτων – τουριστικών καταλυμάτων ως εισόδημα από εμπορική δραστηριότητα.
Για το σκοπό αυτό θα υπάρξει άμεσα στενή συνεργασία μεταξύ των Υπουργείων Οικονομικών και Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού με στόχο την ανταλλαγή απόψεων και την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών με στόχο την εμπέδωση αισθήματος δικαιοσύνης μεταξύ των επιχειρούντων στον τομέα του τουριστικού καταλύματος. Η συνεργασία των δύο Υπουργείων θα επεκταθεί και στην αντιμετώπιση του φαινομένου της σκιώδους φιλοξενίας, με στόχο την καταπολέμηση αυτού του φαινομένου παραοικονομίας και των στρεβλώσεων που αυτό επιφέρει στη λειτουργία της αγοράς. Στόχος μας είναι να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο ξεκάθαρων κανόνων, που χωρίς να πνίγει την δραστηριότητα αυτή, θα αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή, την αδήλωτη εργασία και την εισφοροδιαφυγή, τον αθέμιτο ανταγωνισμό, τη μη τήρηση των κανόνων ασφαλείας και υγείας». 
Ο κ.Τσακίρης
Έκκληση συνένωσης των δυνάμεων της πολιτείας και του ιδιωτικού τομέα για την στήριξη των ελληνικών ξενοδοχείων και του τουρισμού της χώρας, στις δύσκολες στιγμές που διάγει ο κλάδος, ζήτησε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητήριου Ελλάδος κ. Γιώργος Τσακίρης.
Ο πρόεδρος του Ξ.Ε.Ε. υπογράμμισε στην εισαγωγική του ομιλία την επιτυχή νέα διαδικασίας κατάταξης των ελληνικών καταλυμάτων που γίνεται με διαφάνεια από το Επιμελητήριο. Εν συνεχεία απηύθυνε έκκληση προς τα αρμόδια υπουργεία να προχωρήσουν άμεσα στην νομοθέτηση για την αντιμετώπιση του φαινόμενου της παράνομης ενοικίασης ιδιωτικών κατοικιών, επί τη βάσει των προτάσεων που παρουσιάστηκαν στην ειδική ενότητα της Γενικής Συνέλευσης για το Sharing Economy. Ταυτόχρονα ζήτησε από την πολιτεία :
α) Την ορθολογική  ρύθμιση των κόκκινων δανείων των τουριστικών
επιχειρήσεων, προκειμένου αυτές να μην περάσουν στα κοράκια των αγορών.
β) Την άμεση ολοκλήρωση ενός νέου, ρεαλιστικού και  αποτελεσματικού αναπτυξιακού νόμου, που να ευνοεί τις ιδιωτικές επενδύσεις.
γ) Την προώθηση δράσεων του νέου ΕΣΠΑ για τον εκσυγχρονισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
δ) Την ρύθμιση του μεγάλου προβλήματος του ΕΝΦΙΑ για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και ειδικά την απάλειψη της αδικίας σε βάρος των ατομικών επιχειρήσεων.
Σχολιάζοντας τις προοπτικές της φετινής τουριστικής σαιζόν ο κ. Τσακίρης ανέφερε ότι το 2016 δεν προσφέρεται για ασφαλείς τουριστικές προβλέψεις. «Είναι μια χρονιά με ευκαιρίες αλλά και με μεγάλους κινδύνους. Όσο πιθανό είναι να έχουμε μια καλή συνέχεια της δυναμικής του 2015, άλλο τόσο πιθανό  είναι να κληθούμε να διαχειριστούμε μια απρόβλεπτη χρονιά. Μια χρονιά στην οποία επιπλέον των άλλων, θα δουλέψουμε για πρώτη φορά με διπλάσιο ΦΠΑ, τη στιγμή που επανεμφανίζονται ζητήματα όσον αφορά στην αστυνόμευση των πόλεων, που το μεταναστευτικό πρόβλημα βρίσκεται σε έξαρση και που στο ευρύτερο γεωπολιτικό μας περιβάλλον δρομολογούνται τέτοιες σημαντικές αναδιατάξεις που εύλογα  προκαλούν ανησυχίες για το κατά πόσο η τουριστική εικόνα  της χώρας μας θα επηρεαστεί θετικά ή αρνητικά», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του Ξ.Ε.Ε. 
Ακολούθως αναπτύχθηκαν οι πολλαπλές επιπτώσεις από την εξάπλωση της οικονομίας του διαμοιρασμού (sharing economy) στον τουρισμό, με ομιλητές το Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού Τουριστικής Προώθησης και Προβολής του Βερολίνου (VisitBerlin) κ. Burkhard Kieker και το Γενικό Γραμματέα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Τουρισμό, στην Εστίαση και στον Αγροτικό Τομέα (EFFAT) κ.Harald Wiedenhofer.
Παράλληλα δημοσιοποιήθηκαν και οι προτάσεις του ΞΕΕ για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
 
Εν συνεχεία παρουσιάστηκε η μελέτη του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων που ακτινογραφεί τα χαρακτηριστικά του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας, ενώ έγινε και ο απολογισμός δράσεων του Ξ.Ε.Ε. 

Την εντυπωσιακή τουριστική ανάπτυξη της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες, Δωδεκάνησα) τη 15ετία 2000 – 2015, επιβεβαιώνει η έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ), καθώς τα ξενοδοχεία στην περιοχή αυξήθηκαν κατά 15% περίπου.

Συνολικά 9.706 ξενοδοχεία συνολικής δυναμικότητας 403.792 δωματίων και 779.118 κλινών και με μέσο μέγεθος 42 δωμάτια, λειτουργούσαν στη χώρα το 2015.

Σύμφωνα με τη μελέτη, στο νότιο Αιγαίο το 2015 λειτουργούσαν 2.087 ξενοδοχεία, συνολικής δυναμικότητας 100.220 δωματίων και 195.563 κλινών και με μέσο μέγεθος 48 δωμάτια, από 41 που ήταν το 2000.


ITEP2


Τα ξενοδοχεία στο Νότιο Αιγαίο αντιστοιχούν στο 21,5% των ξενοδοχειακών μονάδων της χώρας, ή στο 24,8% των συνολικών δωματίων και το 25,1% των συνολικών κλινών.

Συνολικά στο Νότιο Αιγαίο τα 5άστερα ξενοδοχεία αυξήθηκαν κατά 764% την τελευταία δεκαπενταετία, καθώς στις Κυκλάδες από πέντε ξενοδοχεία το 2000 έφτασαν τα 56 το 2015, ενώ στα Δωδεκάνησα από εννέα που ήταν το 2000 έφτασαν τα 65 πέρσι.

Παρ΄ όλα αυτά, το μέσο μέγεθος των ξενοδοχείων αυτής της κατηγορίας στις Κυκλάδες παραμένει μικρό (Κυκλάδες: 46 δωμάτια, Δωδεκάνησα: 228), το οποίο οφείλεται στο γεγονός ότι εκεί τα νησιά έχουν μικρότερη έκταση, σε σχέση με τα Δωδεκάνησα.

Το 2000 το μέσο μέγεθος των πεντάστερων ξενοδοχείων συνολικά σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα ήταν 293 δωμάτια, ενώ το 2015 περιορίστηκε στα 144 δωμάτια, το οποίο δείχνει ότι τα καινούργια ξενοδοχεία δεν είναι πλέον τόσο μεγάλα όσο παλαιότερα.

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη τη μελέτη ΙΤΕΠ: Εντυπωσιακή τουριστική ανάπτυξη σε Κυκλάδες, Δωδεκάνησα


ΑΠΟ tornosnews.g ΚΑΙ  e-travelnews.g

Σχόλια

* Θαλάσσιες Natura για προστασία του Αιγαίου Το 19% του Αιγαίου θα πρέπει να κηρυχθεί «προστατευόμενη ζώνη», προκειμένου να προστατευθεί η μοναδική του βιοποικιλότητα. * *

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ερασιτεχνικό ψάρεμα -Τί προβλέπει ο νόμος για την ερασιτεχνική αλιεία και το υποβρύχιο ψάρεμα.

Χρήσιμες συμβουλές για την αγορά καυσοξύλων με το κυβικό! - τα καυσόξυλα πωλούνται βάζει όγκου και όχι βάσει βάρους.- Πόσα κυβικά είναι ένας τόνος; Πόσα κιλά είναι ένα κυβικό μέτρο;

«Έξυπνη παρακολούθηση» πίσω από τα «έξυπνα τηλέφωνα»

*Αγοράζουμε από Ελλάδα, στηρίζουμε την εργασία στην Ελλάδα * Οχι στα προϊόντα που δεν θα έχουν ξεκάθαρη την προαιρετική πλέον ένδειξη «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ» ή κάτι ανάλογο* *