Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

Δεν θα είναι καλοδεχούμενοι στα λιμάνια μας Ο νατοικός στόλος και η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη διαχείριση του προσφυγικού δε πρόκειται να νομιμοποιηθούν στη συνείδηση των νησιωτών.

chappatte_immigration_0
Δεν θα είναι καλοδεχούμενοι στα λιμάνια μας< Ο νατοικός στόλος και η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη διαχείριση του προσφυγικού δε πρόκειται να νομιμοποιηθούν στη συνείδηση των νησιωτών. Αν και επίσημα η ενεργοποίηση νατοϊκών δυνάμεων στα ελληνοτουρκικά σύνορα έχει στόχο «να τεθεί τέρμα στη διακίνηση προσφύγων»,  στην ουσία της, όπως είπε και η  Σάρα Βάγκενκνεχτ, επικεφαλής της Κ.Ο. της Die Linke (θα) «πρόκειται περισσότερο για μια επιχείρηση κατά των προσφύγων και λιγότερο εναντίον των διακινητών προσφύγων».
 Είναι το λογικό αποτέλεσμα των πολιτικών της «Ευρώπης – φρούριο», που οι συντηρητικές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προωθούν από παλιά.
Η ήττα που φάνηκε ότι δέχτηκε αυτή η λογική το καλοκαίρι, κάτω και από την πίεση των εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων που διέσχιζαν τα σύνορα της Ευρώπης ήταν μόνο προσωρινή. Οι συντηρητικές ελίτ της φοβισμένης Ευρώπης, κάτω και από τις δικές τους εσωτερικές πιέσεις, μετά το «σοκ» του καλοκαιριού, αναδιπλώθηκαν.
Αναγάγανε το προσφυγικό από πρόβλημα μετακίνησης ανθρώπων, που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους για πολύ συγκεκριμένους  σοβαρούς και βίαιους λόγους (ένα πρόβλημα που σε μεγάλο βαθμό και οι ίδιες αυτές συντηρητικές ελίτ συμβάλλανε να δημιουργηθεί), σε πρόβλημα «διακινητών » και «φύλαξης συνόρων».
Με αυτό τον τρόπο, αυτές οι ελίτ της Ε.Ε., «αποενεχοποίησαν» τον εαυτό τους,
κάτι που τους δίνει τη δυνατότητα να εξακολουθούν να χύνουν τόνους δάκρυα κροκοδείλου για «τα δεινά των προσφύγων» αλλά και τα «παιδάκια που πνίγονται στο Αιγαίο».
Ταυτόχρονα όμως, τους δίνει την δυνατότητα, να κλείνουν τα σύνορά τους, (γιατί πως αλλιώς θα μπορούν να υπάρχουν οι διακινητές, άμα δεν μπορεί κάποιος να περάσει τα σύνορα;), κάνοντας πως δεν βλέπουν πώς ακριβώς οι διακινητές υπάρχουν γιατί τα σύνορα για τους πρόσφυγες είναι κλειστά.
Μετέφεραν και μεταφέρουν όλη την πίεση στην Ελλάδα, την χώρα που αποτελεί το παράδειγμα της αλληλεγγύης για όλους τους κατοίκους της Ευρώπης. Γιατί οι συντηρητικοί κυρίαρχοι κύκλοι στην Ευρώπη, που λειτουργούν με την λογική της «Ευρώπης – φρούριο», δεν μπορούν να δεχτούν την ύπαρξη ενός αντιπαραδείγματος. Αυτό το αντιπαράδειγμα είναι που τους χαλάει το αφήγημα των «διακινητών» και τους αφήνει έκθετους στα μάτια των λαών τους.
Ολα δείχνουν ότι η Ελληνική κυβέρνηση κάτω από την πίεση των συνόρων που κλείνουν το ένα μετά το άλλο, βρέθηκε σε αδιέξοδο και ουσιαστικά έκανε την «ανάγκη – φιλοτιμία». Αυτό υποδηλώνει η συμφωνία της για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ με την ψευδεπίγραφη αποστολή της «καταστολής των κυκλωμάτων διακίνησης προσφύγων».
Ακόμα χειρότερα, η Ελληνική κυβέρνηση βρέθηκε, για ακόμα μια φορά, με την πλάτη στον τοίχο: Η μη συμφωνία της σε αυτή την αποστολή, όχι μόνο δεν θα είχε κανένα πρακτικό αποτέλεσμα, από τη στιγμή που η εμπλοκή του ΝΑΤΟ θα μπορούσε να υπάρξει και χωρίς τη δική της σύμφωνη γνώμη, αλλά ταυτόχρονα αυτή η στάση της θα ήταν βούτυρο στο ψωμί των συντηρητικών ελίτ της Ευρώπης: Το «blame game” κατά της Ελλάδας, θα είχε πια και ένα χειροπιαστό παράδειγμα.
Αλλά, το γεγονός ότι η Ελληνική κυβέρνηση υποχρεώθηκε να δεχτεί αυτή την εξέλιξη, δεν σημαίνει ότι και ο λαός μας, ειδικά οι νησιώτες και οι Λέσβιοι ακόμα περισσότερο, που όλο αυτό το διάστημα δημιούργησαν αυτό το λαμπρό παράδειγμα αλληλεγγύης, είναι υποχρεωμένοι να δεχτούν τους εκβιασμούς τους.
Μπορεί και πάλι η ελληνική κυβέρνηση να μην είχε την δυνατότητα να απαντήσει στους εκβιασμούς τους, αυτή την φορά στην έμπρακτη απειλή των «κλειστών συνόρων», όμως εμάς -αυτή τη φορά -δεν μπορούν να μας εκβιάσουν. Στους δικούς τους εκβιασμούς, απαντάμε με τους δικούς μας.
Ο νατοικός στόλος και η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη διαχείριση του προσφυγικού δεν πρόκειται να νομιμοποιηθεί στη συνείδηση μας, στη συνείδηση των νησιωτών, δεν θα είναι καλοδεχούμενος στα λιμάνια μας. 


ΑΠΟ  http://www.mplokia.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...