Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Συνέλευση Αντίστασης και Αλληλεγγύης Νάξου - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Το τελευταίο διάστημα, με αφορμή μια ανυπόστατη φήμη που σκόπιμα διέρρευσε στα τοπικά μμε ότι θα έρθουν 5000 πρόσφυγες για να μείνουν εδώ, οι δημοτικές αρχές, και μαζί τους πολλοί ακροδεξιοί καλοθελητές (και ορισμένα τοπικά μμε στο χορό), φρόντισαν ώστε να τροφοδοτήσουν, είτε παρασκηνιακά ή και ανοιχτά, τα ξενοφοβικά αντανακλαστικά μερίδας της κοινωνίας της Νάξου. Το κλίμα της όξυνσης έπιασε τόπο: Το βράδυ που συνεδρίασε η δημοτική επιτροπή διαβούλευσης σχετικά με τη δυνατότητα φιλοξενίας προσφύγων, την Τρίτη 22/3/2016, παρατρεχάμενός τους (κι όλη η τοπική κοινωνία γνωρίζει ποιανού είναι παρατρεχάμενος) τράβηξε μαχαίρι ενάντια σε αλληλέγγυους. Ο επιτιθέμενος αφοπλίστηκε και απομακρύνθηκε από το δημαρχείο άμεσα.
Παράλληλα, εδώ και δυο περίπου βδομάδες ο πρόεδρος της Απειράνθου  απόστρατος Γ. Μπάκαλος με ρατσιστικά δημοσιεύματά του στα μέσα κοινωνικής
δικτύωσης συσπειρώνει από ακροδεξιούς μέχρι χρυσαυγίτες, με ναζιστική ρητορική περί εποικισμού από τους πρόσφυγες που θα πολτοποιήσουν την ελληνική φυλή. Οι φασίστες που βρίσκουν βήμα στη σελίδα του προέδρου καταφέρονται ενάντια σε αλληλέγγυους και εκτοξεύουν απειλές για καταστροφές εργασιακών χώρων τους.
Η πλειοψηφούσα παράταξη του δήμου, στην οποία ανήκει ο πρόεδρος της Απειράνθου, τηρεί σιγή ιχθύος καλύπτοντας όχι μόνο το φασιστικό παραλήρημα του προέδρου, αλλά και τις προτροπές για επιθέσεις στους αλληλέγγυους.
Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι το προηγούμενο διάστημα, η Συνέλευση Αντίστασης και Αλληλεγγύης Νάξου πραγματοποίησε εκδήλωση σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα και τις επόμενες μέρες ξεκίνησε η διοργάνωση συλλογής τροφίμων, ειδών πρώτης ανάγκης και ρούχων για πρόσφυγες και μετανάστες. Η ανταπόκριση του κόσμου είναι πέρα από κάθε προσδοκία εκφράζοντας την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά πολλών κατοίκων του νησιού. Κάτι άλλωστε που είχε εκδηλωθεί και το καλοκαίρι όταν έφτασαν εδώ πρόσφυγες και μετανάστες και έτυχαν της ζεστής φιλοξενίας των ντόπιων.
Όμως, το κλίμα έντασης κλιμακώθηκε με την αιφνίδια ανακοίνωση ότι θα συνεδριάσει η δημοτική επιτροπή διαβούλευσης για να πάρει θέση σε έγγραφο του υπουργείου που ζητάει από τους δήμους όλης της επικράτειας να δηλώσουν ποιους χώρους διαθέτουν προκειμένου να εγκατασταθούν προσωρινά πρόσφυγες – αφού, βέβαια, για αυτούς που ταυτοποιούνται ως μετανάστες το ελληνικό κράτος συντάσσεται με την ευρωπαϊκή πολιτική και τους επιφυλάσσει την άμεση επαναπροώθηση, καταστρατηγώντας κάθε έννοια ασύλου.
Τη νύχτα πριν την διαβούλευση ακροδεξιοί έγραψαν ξενοφοβικά συνθήματα και έσκισαν δυο πανώ αλληλεγγύης σε πρόσφυγες / μετανάστες που είχαν αναρτηθεί στην Πόλη της Νάξου. Το ίδιο απόγευμα, τα συνθήματα του μίσους σβήστηκαν από αντιφασίστες /αλληλέγγυους. Η ένταση οξύνεται περισσότερο με εκβιασμούς ακόμα και σε εργαζόμενους από τα αφεντικά τους να παρευρεθούν στη συνεδρίαση για να εμποδίσουν να βγει οποιαδήποτε θετική απόφαση περί φιλοξενίας. Γι΄αυτόν, ακριβώς, το λόγο βρέθηκαν στο δημαρχείο και ορισμένοι τραμπούκοι, φανατισμένοι από την όξυνση που έχει καλλιεργηθεί είτε από τις ίδιες τις αρχές, είτε υπό την ανοχή τους. Η μαζική παρουσία αλληλέγγυων στους πρόσφυγες περιόρισε τον σαθρό ξενοφοβικό λόγο αφού απαντιόταν άμεσα και μέσα σε έντονες αντιπαραθέσεις. Παρά τη συσπείρωση του ακροδεξιού και φασιστικού εσμού, όχι μόνο δεν κυριάρχησε η ξενοφοβία και ο ρατσισμός, αλλά αντίθετα επικράτησε ο λόγος της αλληλεγγύης.
Από την άλλη πλευρά, πολύς κόσμος στο νησί συνεχίζει να εκδηλώνει έμπρακτα την ανθρωπιά του και επί πέντε μέρες φέρνει τρόφιμα, φάρμακα και ρούχα στο χώρο της Συνέλευσης, τα οποία θα σταλούν σε αυτοοργανωμένες δομές αλληλεγγύης σε πρόσφυγες/μετανάστες.
Σαν Συνέλευση Αντίστασης και Αλληλεγγύης Νάξου δεν πτοούμαστε από τους τραμπούκους που υπηρετούν μισάνθρωπες και ρατσιστικές λογικές. Συνεχίζουμε τις δράσεις στήριξης σε πρόσφυγες και μετανάστες και αναγνωρίζουμε τους κοινούς μας εχθρούς, που δεν είναι άλλοι από το κυρίαρχο οικονομικό και πολιτικό σύστημα. Ένα σύστημα που γεννά τον πόλεμο, την εξαθλίωση και το ρήμαγμα των ζωών μας σε όλες τις γωνιές του πλανήτη. Αλλού είναι οι γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί και η δίψα για ηγεμονία ανάμεσα στα κράτη και τις υπερδυνάμεις , αλλού είναι η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, αλλού η άγρια εκμετάλλευση των ανθρώπων για την κερδοφορία των επιχειρήσεων, όλα μαζί όμως έχουν τους ίδιους κοινούς παρανομαστές: Το κράτος και το κεφάλαιο.
Από τη δική μας σκοπιά, των από κάτω, είναι χρέος μας να οικοδομήσουμε σχέσεις και δομές αλληλεγγύης στους κατατρεγμένους, και να παλέψουμε από κοινού ενάντια στον όλεθρο που σκορπίζουν οι κυρίαρχοι. Ενάντια στους πλαστούς διαχωρισμούς που βολεύουν την εξουσία -ανάμεσα σε εθνικές και θρησκευτικές ομάδες, ανάμεσα σε πρόσφυγες και μετανάστες- αγωνιζόμαστε για έναν κόσμο χωρίς σύνορα, για μια κοινωνία ελευθερίας, ισότητας και αλληλεγγύης.
ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ, Η ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ Η ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ
Συνέλευση Αντίστασης και Αλληλεγγύης Νάξου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...