Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Παράνομη η λειτουργία των ενεχυροδανειστηρίων, σύμφωνα με την ΤτΕ! - Τι να προσέχουν οι πολίτες




Αυτό που πρέπει να προσέχουν κυρίως οι πολίτες προκειμένου να μην εξαπατηθούν είναι αρχικά να κάνουν τη συναλλαγή αυτοπροσώπως στο εξειδικευμένο κατάστημα, το οποίο θα έχει σε εμφανές σημείο αναρτημένη την άδεια λειτουργίας του, καθώς και την άδεια των εργαζόμενων να πραγματοποιούν τις εν λόγω συναλλαγές
 Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι πολλοί που λειτουργούν παράνομα, δεν κόβουν απόδειξη για τη συναλλαγή, ούτε πληρώνουν φόρο 3,6% που τους επιβαρύνει, με αποτέλεσμα να αποκομίζουν έσοδα ύψους 50.000 ευρώ, δηλώνοντας ωστόσο στην εφορία εισοδήματα κάτω των 2.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να μην πληρώνουν καν φόρο.
απο την - Νεκταρία Πλόσκα 
H οικονομική εξαθλίωση και η απόγνωση οδηγούν εκατοντάδες πολίτες στις πόρτες των ενεχυροδανειστηρίων. Χρυσαφικά και αντικείμενα συναισθηματικής αξίας ξεπουλιούνται για λίγα ευρώ. Τα ενεχυροδανειστήρια και τα καταστήματα αγοράς χρυσού ανθίζουν την ώρα που τα υπόλοιπα καταστήματα στην αγορά μαραζώνουν. Ενδεικτικά το 2011 μόνο στην Αττική άνοιξαν 214 καταστήματα, στην Κρήτη 59, στη Θεσσαλονίκη 36, και στην Πάτρα 29.
Για να ανοίξει κάποιος μια τέτοια επιχείρηση, χρειάζεται να έχει καθαρό ποινικό μητρώο και στην συνέχεια γνωστοποιεί την έναρξη λειτουργίας στην αστυνομία.
Τα ενεχυροδανειστήρια έχουν μπει στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ  και  τα αποτελέσματα δείχνουν πλήθος παραβάσεων όπως τοκογλυφία, κλεπταποδοχή, αλλά και λαθρεμπόριο χρυσού μέσω off  shore εταιρειών.
Σε 95 καταστήματα διαπιστώθηκαν 1200 παραβάσεις ενώ δεσμεύτηκαν θυρίδες με χρυσαφικά και τιμαλφή. Μεταξύ άλλων εντοπίσθηκε και εταιρεία, η οποία έβγαζε στη Γερμανία μέσω επτά off shore εταιρειών, 135 κιλά χρυσού και 490 κιλά ασήμι χωρίς παραστατικά.
Οι έλεγχοι συνεχίζονται . Καλό είναι πάντως οι πολίτες να προσέχουν. Πριν βάλουν στην ζυγαριά του ενεχυροδανειστή τα χρυσαφικά τους,να έχουν ήδη εκτιμήσει την αξία τους σε κάποιον επαγγελματία κοσμηματοπώλη. 

Του Πέτρου Κουσουλού 
Από «ομιχλώδης» έως και παράνομη χαρακτηρίζεται από την Τράπεζα της Ελλάδος η λειτουργία των ενεχυροδανειστηρίων και των «goldenshops» στη χώρα μας. Σημείωμα που
αποστέλλεται στην Επιτροπή Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων της ΤτΕ καταγράφει τα σημαντικά κενά τα οποία παρατηρούνται στη διαδικασία αδειοδότησής τους, η οποία εμφανίζεται να είναι έκνομη, καθώς δεν υπάρχει σχετική έγκριση από την εποπτική Αρχή του πιστωτικού συστήματος.

Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, τα ενεχυροδανειστήρια που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη λαμβάνουν άδεια από τις οικίες Διευθύνσεις Ασφαλείας, ενώ αυτά που δραστηριοποιούνται στην επαρχία αδειοδοτούνται από τις κατά νομό Αστυνομικές Διευθύνσεις. Αυτά προβλέπονται βάση της 1023/2/42 αστυνομικής διάταξης, η οποία υπεγράφη στο πλαίσιο του νόμου περί απελευθέρωσης των «κλειστών επαγγελμάτων».

Αμφιλεγόμενα
Η συγκεκριμένη απόφαση αμφισβητείται, όμως, έντονα από τη Διεύθυνση Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος της ΤτΕ, καθώς, όπως αναφέρεται στο σημείωμα, αντίκειται στον Ν. 2076/1992, σύμφωνα με τον οποίο απαγορεύεται σε καταστήματα-ιδρύματα να παρέχουν πίστωση χωρίς άδεια της Τραπέζης της Ελλάδος.
«Η υπηρεσία θεωρεί ότι η σχετική αστυνομική διάταξη δεν θα έπρεπε να έχει περιλάβει το επάγγελμα του ενεχυροδανειστή στις οικίες ρυθμίσεις της, καθώς ήδη ίσχυε ο Ν. 2076/1992,
σύμφωνα με τον οποίο απαγορευόταν η κατ’ επάγγελμα παροχή πιστώσεων χωρίς άδεια της ΤτΕ», σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν τα ενεχυροδανειστήρια παραβιάζει και τις διατάξεις του άρθρου 4, του Ν. 3601/2007, όπου αναφέρεται ότι «απαγορεύεται σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα που δεν αποτελούν πιστωτικά ιδρύματα η κατ’ επάγγελμα αποδοχή καταθέσεων χρημάτων ή άλλων επιστρεπτέων κεφαλαίων από το κοινό. Απαγορεύεται, επίσης, η κατ’ επάγγελμα χορήγηση δανείων ή λοιπών πιστώσεων, εφόσον δεν έχει παρασχεθεί προς τον σκοπό αυτόν ειδική άδεια της Τραπέζης της Ελλάδος. Οι όροι για τη χορήγηση άδειας για την κατ’ επάγγελμα χορήγηση δανείων ή λοιπών πιστώσεων καθορίζονται με απόφαση της Τραπέζης της Ελλάδος».

Προτείνουν «λουκέτο»

 
Στο έγγραφο το οποίο δημοσιεύει σήμερα η «Ελλάδα», τα στελέχη του Τμήματος Θεσμικού Πλαισίου Χρηματοπιστωτικού Συστήματος της ΤτΕ επισημαίνουν ότι το φαινόμενο έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και προτείνουν:

1) Την παύση άσκησης της δραστηριότητας της παροχής πιστώσεων από τα ενεχυροδανειστήρια μέσω είτε νομικών ενεργειών της Τραπέζης της Ελλάδος (επιβολή προστίμου υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, σφράγιση των γραφείων και εγκαταστάσεων του παραβάτη από όργανα της ΤτΕ με τη συνδρομή της αστυνομικής Αρχής και παραπομπή στον εισαγγελέα, ώστε να τιμωρηθεί ο παραβάτης με φυλάκιση ή με χρηματική ποινή) είτε της παύσης έκδοσης νέων αδειών και ανάκλησης όσων ήδη έχουν παρασχεθεί, με ευθύνη του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, εντός εύλογου χρονικού διαστήματος.


2) Τη θέσπιση ειδικού καθεστώτος λειτουργίας για τα ενεχυροδανειστήρια, σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο θα μπορούσε με νομοθετική ρύθμιση να θεσπίσει την υποχρέωση εγγραφής των ενεχυροδανειστηρίων σε ειδικό μητρώο και να τις υπάγει σε ορισμένες υποχρεώσεις, με αντικείμενο την προστασία του καταναλωτή. 

 
«Απεχθείς όροι»
 
Στην ίδια έκθεση, τα στελέχη της TτΕ θεωρούν ότι οι όροι που θέτουν τα συγκεκριμένα καταστήματα είναι απεχθείς προς τους δανειολήπτες, καθώς εμπεριέχουν υψηλές «παράπλευρες χρεώσεις», που οδηγούν σε υπερβολικά υψηλή συνολική επιβάρυνση και, εν τέλει, στην εκποίηση του ενεχυριασμένου αντικειμένου.
Μάλιστα, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά σε δύο επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Αττική και μία που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη. Στην πρώτη διενεργήθηκε έλεγχος από το κλιμάκιο της Διεύθυνσης Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος. Από τον έλεγχο διαπιστώθηκαν παραβάσεις και απεστάλη έγγραφο στον γενικό διευθυντή της εταιρείας για άμεση διακοπή της λειτουργίας της. Η εν λόγω εταιρεία εμφανιζόταν να δανείζει χρήματα με μηνιαίο επιτόκιο 0,75% (9% σε ετήσια βάση), ενώ, σύμφωνα με τα έγγραφα της ΤτΕ, η επιβάρυνση λόγω των χρεώσεων για έξοδα φακέλου και για ασφάλιση, φύλαξη, εκτίμηση και στάθμευση οχήματος ανέρχεται σε ετήσια βάση από 115% έως 220% της αξίας του δανείου, πλέον των τόκων.

Όσον αφορά στην επιχείρηση που δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη, επέβαλε επιτόκιο 0,75% τον μήνα (9% τον χρόνο), ενώ η επιβάρυνση λόγω των χρεώσεων για ασφάλιση, φύλαξη, εκτίμηση και στάθμευση οχήματος ανέρχεται σε ετήσια βάση στο 101,22% της αξίας του δανείου, χωρίς, φυσικά, να περιλαμβάνονται οι τόκοι.
Όλα αυτά, τη στιγμή που η Διεύθυνση Ενεχυροδανειστηρίου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου δάνειζε με ετήσιο επιτόκιο 6% και το χρηματικό ποσό που εκταμίευε δεν μπορεί, βάσει νόμου, να ξεπερνά τα 5.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...