Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Business και «άφεση αμαρτιών» η ιδέα για τα «ιερά» αγροκτήματα.

  Πρώτα τις οικονομικές επιδιώξεις της εκκλησίας και μετά τα συμφέροντα των επίδοξων «νέων αγροτών», προάγει η εξαγγελία του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, αναφορικά με τη διάθεση αγροτικής γης σε ακτήμονες που θα ήθελαν να ασχοληθούν με την αγροτική παραγωγή.
 Μια βαθύτερη μελέτη του θέματος δείχνει πως πίσω από την «αγαθή» πρόταση του ιεράρχη, υποβόσκει η αγωνία των πατέρων της εκκλησίας να κλείσουν τους «ανοικτούς λογαριασμούς» με την Πολιτεία όσον αφορά στη νομιμοποίηση και μη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, ενώ δεν λείπουν και οι «δεύτερες σκέψεις» προς την κατεύθυνση  της «απελευθέρωσης» για αστική αξιοποίηση κάποιων εκτάσεων με ιδιαίτερα μεγάλη οικονομική αξία.
  Είναι βέβαιο ότι οι πιέσεις των τροϊκανών και το κλίμα υπέρ της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας ανεξαρτήτως κατόχου, σε συνδυασμό με το κλίμα που διαμορφώνεται στην κοινή γνώμη σαν αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης που περνά η χώρα, έχουν ανησυχήσει την Ιερά Σύνοδο, τα μέλη της οποίας αναζητούν τρόπους διαφυγής από τα «δίχτυα» της εφορίας, χωρίς βέβαια να τεθεί σε κίνδυνο το ιδιοκτησιακό καθεστώς που διέπει αύτη την περιουσία.
  Υπ’ αυτή την έννοια, η διάθεση για προσωρινή χρήση αυτής της περιουσίας σε ακτήμονες γεωργούς, μπορεί να λειτουργήσει ως η κολυμβήθρα του Σιλωάμ που θα απαλλάξει τους ιεράρχες από τα φορολογικά βάρη, ενδυναμώνοντας ταυτόχρονα την «ιδιοκτησιακή» τους σχέση με τα αντίστοιχα ακίνητα.            


Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει ακόμη τίποτε χειροπιαστό ο Αρχιεπίσκοπος έχει ήδη ανοίξει
διαύλους επικοινωνίας με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να μπει σε εφαρμογή το  σχέδιο για την αξιοποίηση των «ιερών» αγροτεμαχίων.



Αυτό εξάλλου, επιβεβαιώνει και  ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης, ο οποίος σε πρόσφατες δηλώσεις του αποκάλυψε ότι η διάθεση εκτάσεων της Εκκλησίας «θα αφορά σε 500 χιλιάδες στρέμματα  εκτάσεις και άλλες τόσες γόνιμες γαίες και κάποια βοσκοτόπια». Μάλιστα, όπως διευκρίνισε, θα πρόκειται για μια μακροχρόνια μίσθωση με υποτυπώδες ή μηδενικό ενοίκιο και τόνισε ακόμη ότι δε θα επιβαρυνθούν φορολογικά οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα.



«Δεν αλλάζει ιδιοκτησιακό καθεστώς, αλλά πρόκειται για ένα μακροχρόνιο leasing ίσως με υποτυπώδες ή μηδενικό ενοίκιο, για 15 με 20 χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε «δεν θα πάρουν την ιδιοκτησία για να φορολογηθούν για αυτή. Θα είναι μακροχρόνια η επινοικίαση, ώστε να αξίζει να επενδύσουν». Παράλληλα, ο κ. Τσαυτάρης υποστήριξε πως «αν μας δώσουν κωδικούς εκτάσεων τότε μπορεί να γίνει διασταύρωση στοιχείων ανά περιοχή με τους ανθρώπους που ενδιαφέρονται. Έχουμε τη βάση δεδομένων να δούμε σε περιοχές που υπάρχουν άνθρωποι που ενδιαφέρονται τι προσφέρεται».



Σε δηλώσεις του για το ίδιο θέμα  ο Διευθυντής Τύπου και Επικοινωνίας Αρχιεπισκοπής, κ Χάρης Κονιδάρης επανέλαβε την προτροπή του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου «να δοθεί η δυνατότητα στην Εκκλησία να αξιοποιήσει εκτάσεις που σήμερα βρίσκονται σε κατάσταση ύπνωσης, προς όφελος της κοινωνίας και κυρίως των πιο αδυνάμων».



Μάλιστα, όπως είπε από το 2009 ο Αρχιεπίσκοπος είχε ζητήσει από την τότε κυβέρνηση με επιστολή και προς τους βουλευτές στην οποία παρακαλούσε για την αποδέσμευση της περιουσίας της Εκκλησίας. Πρόκειται για τα λεγόμενα «φιλέτα», όπου σήμερα βόσκουν πρόβατα ώστε να αξιοποιηθούν από κοινού με την Πολιτεία».  Όπως υποστηρίζει ο κ. Κονιδάρης πρόκειται  «για εκτάσεις με ξεκάθαρο καθεστώς, οι οποίες με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις ανήκουν στην Εκκλησία, είναι μεγάλης αξίας και δεν μπορούν να αξιοποιηθούν».



Σύμφωνα με εκτιμήσεις η συνολική έκταση της εκκλησιαστικής περιουσίας φτάνει τα 1.300.000 στρέμματα, εκ των οποίων 732.000 είναι βοσκότοποι, 367.000 δασικές εκτάσεις και 189.000 γεωργικές. Περίπου 400.000 στρέμματα χαρακτηρίζονται ως «διακατεχόμενα», καθώς δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας.



Πάντως, το ζήτημα της παραχώρησης αλλά και της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, αλλά και στη Σύνοδο της Ιεραρχίας για τις εκτάσεις που διαχειρίζεται η Κεντρική Υπηρεσία της Εκκλησίας (ΕΚΥΟ).



Γκρίζες ζώνες

Nα αποσαφηνισθεί σε ποιους και με ποια κριτήρια θα παραχωρηθούν προς καλλιέργεια οι εκτάσεις της Εκκλησίας, μετά την σχετική πρόταση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, ζητά η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη.


Η βουλευτής ζητά επίσης να ξεκαθαριστεί ποιο θα είναι το ιδιοκτησιακό αλλά και «αν ο αποχαρακτηρισμός εκτάσεων θα αφορά και δασικές εκτάσεις, όπως για παράδειγμα στην Πάρνηθα, όπου το αίτημα για αποχαρακτηρισμό έγινε με σκοπό να δοθεί η έκταση σε επιχειρηματίες φωτοβολταϊκών συστημάτων, ο οποίος δεν έγινε μέχρι στιγμής λόγω αντιδράσεων». Όπως τονίζει η βουλευτής «ασφαλώς δεν υπάρχει κανείς που δεν θα έβλεπε θετικά την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, που είναι μεγάλη, και που πραγματικά θα μπορούσε να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κρίσης, με την παραχώρησή της κύρια σε νέους ανέργους, ακτήμονες και μικροκληρούχους», ωστόσο «υπάρχουν ζητήματα που δεν αποσαφηνίζονται και σε συνδυασμό με αναφορές στην ανάγκη αποχαρακτηρισμού εκτάσεων, προκαλούν εύλογα ερωτήματα και ανησυχίες».



Πανάγος Γιάννης



Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...