Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Επιμένει η Deutsche Bank για ενεργειακά κοιτάσματα στην Ελλάδα

Στο θέμα της πιθανής ύπαρξης σημαντικών ενεργειακών κοιτασμάτων στην Ελλάδα επανέρχεται με νέα έκθεσή της η Deutsche Bank, τοποθετώντας μάλιστα το ζήτημα, στη λίστα με τα πλέον σημαντικά που θα μπορούσαν να προκύψουν το 2013.
Στην έκθεσή της για τις 13 πιθανές εκπλήξεις του 2013 σε διεθνές επίπεδο η γερμανική τράπεζα γράφει ότι «η Ελλάδα έχει μεγάλες υποθαλάσσιες εκτάσεις στη Μεσόγειο και αρκετές μεσογειακές χώρες έχουν ήδη εντοπίσει και εκμεταλλεύονται υποθαλάσσιους φυσικούς πόρους, με κυριότερο το πεδίο της Λεβαντίνης μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου».
Όπως εξηγεί, μια σειρά από μελέτες που έχουν χρησιμοποιήσει παρόμοια κοιτάσματα στη Μεσόγειο ως βάση για τις συγκρίσεις τους, τοποθετούν την πιθανή αξία των κοιτασμάτων νότια της Κρήτης έως και στα 600 δισ. δολάρια, που, όπως έγραφε στη σχετική παλαιότερη έκθεση, θα σήμαινε καθαρό όφελος για το δημόσιο της τάξης των 214 δισ. ευρώ ή 107% του σημερινού ΑΕΠ.
Τα αποτελέσματα των σεισμολογικών ερευνών που έχουν ξεκινήσει αναμένονται στα μέσα του 2013.
Η Deutsche Bank επισημαίνει, ότι η ανακάλυψη ενεργειακών κοιτασμάτων που αξίζουν περισσότερα από ολόκληρο το ελληνικό χρέος, θα μπορούσε να αποτελέσει μία από τις μεγάλες εκπλήξεις του 2013.

Πάντως, η πρόσφατη έντονη φιλολογία σχετικά με αποθέματα υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης, που είχε ξεκινήσει πάλι από έκθεση της Deutsche Bank, βασιζόμενη σε στοιχεία έρευνας Ελλήνων επιστημόνων, χαρακτηρίστηκε «ιδιαίτερα πρόωρη» από αρμόδιες πηγές.

Δεδομένης όμως και της ακραίας οικονομικής συγκυρίας την οποία διέρχεται η χώρα, είναι
μάλλον αδύνατο να περάσει απαρατήρητη η επιμονή μίας τόσο μεγάλης τράπεζας σε ένα τέτοιο θέμα.

Το σχετικό σενάριο «έκπληξης» βρίσκεται στη δεύτερη θέση των 13 που μπορεί να προκύψουν το ερχόμενο έτος.


Τα υπόλοιπα είναι:

- Η Fed αρχίζει να αγοράζει μετοχές στο πλαίσιο της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης.

- Η Σουηδία, η Τουρκία και η Βραζιλία φέρνουν την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

- Καταρρέει ο βρετανικός κυβερνητικός σχηματισμός.

- Οι κεντρικές τράπεζες υιοθετούν αρνητικά επιτόκια καταθέσεων, οδηγώντας σε άνοδο τις χρηματαγορές.

- Η Βόρεια Κορέα αποφασίζει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, επιτρέποντας το άνοιγμα ορισμένων αγορών.

- Το Ιράν υιοθετεί μια πιο ήπια εξωτερική πολιτική.

- Διακόπτεται ο συσχετισμός μεταξύ νομισμάτων και μετοχών.

- Ανεβαίνει επικίνδυνα το στρατιωτικό θερμόμετρο στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κίνας.

- Η Ευρώπη λαμβάνει ηλιακή ενέργεια από τη Σαχάρα.

- Η κλιματική αλλαγή πλήττει τις χρηματαγορές.

- Σκάει η «φούσκα» της αγοράς ομολόγων των αναπτυσσόμενων κρατών.

- Καταψηφίζεται η κυβέρνηση της Μαλαισίας.

 sofokleousin -logioshermes 

Γιατί oι Γερμανοί "ερωτεύθηκαν" την Ελλάδα: "Η έκθεση της Deutsche Bank είναι η αιτία..."


2012-12-23 16:41:40


Φωτογραφία για Γιατί oι Γερμανοί ερωτεύθηκαν την Ελλάδα: Η έκθεση της Deutsche Bank είναι η αιτία...

"Μην αναζητάτε εξηγήσεις για τον ξαφνικό έρωτα της Μέρκελ στην Ελλάδα και την χαλάρωση που έχουν επιδείξει στο θέμα του χρέους. Η έκθεση της Deutsche Bank ήταν καθοριστική για να αλλάξει η γερμανική στάση. Και στην επίσκεψής της τουλάχιστον τρεις φορές άνοιξε η ίδια την συζήτηση για τα ενεργειακά κοιτάσματα" Με αυτά τα λόγα ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος μιλώντας στο defencenet.gr περιέγραψε τους λόγους που κατά την εκτίμησή του άλλαξε στάση μέσα σε ένα μόλις μήνα η Γερμανία έναντι του ελληνικού χρέους και εγκατέλειψε τον κανόνα του "120% του ΑΕΠ χρέος το 2020" που έχει μετακυλήσει στο 124% και ουσιαστικά έχει γίνει αποδεκτό το 126% το 2022!

Γιατί γνωρίζουν πλέον ότι η βέβαιαη ύπαρξη τεράστιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων ειδικά νότια της Κρήτης εγγυώνται αφ'ενός μεν κάθετη μείωση του ελληνικού χρέους, αφ'ετέρου δε την μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό "El Dorado" για την Ευρώπη σε συνδυασμό μάλιστα με το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ, το οποίο θα είναι ουσιαστικά γερμανικής ιδιοκτησίας.


Δεν είναι τόσο το ποσό για την Γερμανία (σε 600 δισ. δολάρια αναφέρει η έκθεση της γερμανικής τράπεζας ότι μπορεί να είναι η αξία των κοιτασμάτων και πάντως όχι κάτω από 250) όσο το γεγονός ότι επιτέλους η Γερμανία (νομίζει ότι...) θα "αποκτήσει" μια χώρα παραγωγό φυσικής ενέργειας, κάτι που αποτελεί το ιστορικό ντεζαβαντάζ της Γερμανίας και της στοίχισε την ήττα σε δύο παγκοσμίους πολέμους.

Να πούμε ότι στην έκθεση της Deutsche Bank περιγράφεται η Ελλάδα ως "Η 15η μεγαλύτερη κάτοχος κοιτασμάτων φυσικού αερίου στον κόσμο" και μόνο αυτό αρκεί γα να αντιληφθεί κανείς πως και γιατί άλλαξε η γερμανική στάση απέναντί μας και η Μέρκελ δηλώνει ότι "Σκέπτομαι συνέχεια την Ελλάδα"...

Κάτι ήξεραν οι Αμερικανοί και ο Μ.Ομπάμα που στήριζαν ανυπερθέτως την Ελλάδα, ανεξάρτητα χρέους: Η μοναδική τους ελπίδα να μειωθεί η ευρωπαϊκή εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο σε συνδυασμό με τα κοιτάσματα Κύπρου και Ισραήλ...

defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...