Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων για 17.000 ιδιοκτήτες που δεν πλήρωσαν τον ΦΑΠ του 2010 - Εξονυχιστικούς ελέγχους ξεκινά το υπουργείο Οικονομικών

<Διαρροές >  εσόδων από τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2010 εντόπισε το υπουργείο Οικονομικών που απειλεί με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων για όσους απέφυγαν να περάσουν από το ταμείο της εφορίας.Σύμφωνα με πληροφορίες, στο στόχαστρο βρίσκονται17.000 ιδιοκτήτες οι οποίοι εμφανίζονται να μην έχουν ξοφλήσει τον φόρο ή να έχουν πληρώσει μόνο τη μία από τις τρεις δόσεις παρά το γεγονός ότι είχαν λάβει ατομική ειδοποίηση από την Δ.Ο.Υ.
Σε εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη, η οποία εστάλη σε όλες τις εφορίες καλούνται οι τελευταίες να καταχωρήσουν στο taxisnet όλες τις τροποποιητικές και ανακλητικές δηλώσεις Ε9 προκειμένου να εντοπιστούν όσοι πραγματικά δεν κατέβαλαν τον φόρο.
Σημειώνεται ότι εκκαθαριστικό ΦΑΠ για το 2010 έλαβαν περίπου 170.000 ιδιοκτήτες με ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ ο καθένας.
Στην ίδια εγκύκλιο ο κ. Θεοχάρης καλεί τις εφορίες να προχωρήσουν άμεσα στην είσπραξη αυτών των οφειλών που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες. Αυτό θα γίνει με την συμβολή της Επιχειρησιακής Μονάδας Είσπραξης η οποία θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες γα να μπορέσουν να αποσπαστούν όλοι οι φόροι από τα ακίνητα ∙ οι οποίοι όπως και φέτος έτσι και το 2014, θα αποτελέσουν τη μεγάλη πηγή εσόδων για τον κρατικό προϋπολογισμό.
Στις «απαραίτητες ενέργειες» που θα χρησιμοποιήσει περιλαμβάνεται η αποστολή ατομικών ειδοποιητηρίων σε όλους τους οφειλέτες του ΦΑΠ έτους 2010 για την άμεση τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων χρεών τους. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσής τους, το επόμενο βήμα θα είναι η επιβολή μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, δηλαδή σε κινητή ή ακίνητη περιουσία την οποία ήδη κατέχουν ή σε εισοδήματα που πρόκειται να εισπράξουν στο μέλλον.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία δεν επιτρέπεται η επιβολή κατάσχεσης επί μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικά σε βάρος οφειλετών του Δημοσίου, εφόσον το ποσό αυτών, αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών, είναι μέχρι 1.000 ευρώ το μήνα.
Αν ο μισθός, η σύνταξη ή το βοήθημα υπερβαίνει συνολικά το ποσό των 1.000 ευρώ, επιτρέπεται η κατάσχεση του 25%, υπό την προϋπόθεση ότι το ποσό που απομένει δεν είναι μικρότερο από 1.000 ευρώ.
Προϋπόθεση για την ενεργοποίηση των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης είναι το
ληξιπρόθεσμο χρέος να υπερβαίνει τα 300 ευρώ. Ποινική δίωξη μπορεί να ασκηθεί εφόσον το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος προς το Δημόσιο από κάθε αιτία συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων η προσαυξήσεων υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ.
Προτεραιότητα για το «κυνήγι» των εφοριακών, αποτελούν οι οφειλέτες που εισπράττουν ενοίκια ή διαθέτουν στην κατοχή τους πολυτελή αυτοκίνητα ή είναι δικαιούχοι απαιτήσεων από τρίτα πρόσωπα καθώς και όσους έχουν οφειλές άνω των 3.000 ευρώ και διαθέτουν ακίνητη περιουσία.
Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...