Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015

Εκλογές. Η Ελλάδα οδηγείται στις κάλπες στενάζοντας οικονομικά. Χαρείτε, η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι συντριπτική !

Χρήστος Λαδάς
Εκλογές. Η Ελλάδα οδηγείται στις κάλπες στενάζοντας οικονομικά.
Η Νέα Δημοκρατία επενδύει στο φόβο για τα δεινά που θα επέλθουν με ΣΥΡΙΖΑ. Βασίζεται στην ίδια τακτική που σε συνεργασία και με την προπαγάνδα των κατεστημένων μιντια της εξασφάλισε την οριακή δυνατότητα της σχηματισμού κυβέρνησης στις προηγούμενες εθνικές εκλογές
Στο τελευταίο προεκλογικό της βίντεο μάλιστα απουσιάζει κάθε αναφορά στην ίδια ως κυβέρνηση ή κάποια πολιτική πρόταση εν γένει. Το κυβερνών αδυνατεί να αυτοκαθοριστεί και να μιλήσει. Ασχολείται μόνο αντιπολιτευτικά σε σχέση με το ΣΥΡΙΖΑ παρομοιάζοντας τον ως κομήτη που χτυπά και καταστρέφει την χώρα. 
Καταστροφολογία και τρομολαγνεία πάλι. Η ΝΔ προπαγανδίζει έναν οικονομικό Αρμαγγεδών που όμως έχει ήδη προσφέρει τα προηγούμενα χρόνια με την πολιτική της για την πλειονότητα του πληθυσμού. 
Το δίπολο φόβου/ελπίδας κυριάρχησε στο εκλογικό σκηνικό όπως και στις προηγούμενες εκλογές. Είναι κρίμα βέβαια που το κυβερνών κόμμα επενδύει στο
φόβο και στη δημιουργία πολιτικά τρομαγμένων ανθρώπων. Οι πολίτες στις δημοκρατίες πρέπει να είναι ελεύθεροι και έτσι να επιλέγουν ή να μετέχουν στην πολιτική.
Υπάρχει πολύς κόσμος όμως πλέον δεν έχει να φοβηθεί τίποτα περισσότερο από αυτά που έχει ήδη χάσει. Η Ελλάδα φτωχοποιήθηκε. Τι να φοβηθεί ο άνεργος, ο καταχρεωμένος έμπορος, ο άεργος ελεύθερος επαγγελματίας, ο νέος που είναι μετανάστης;

Με φυλακή απειλούνται για χρέη και με δήμευση περιουσίας συμπεριλαμβανομένης και της πρώτης κατοικίας. Ο κόσμος πλέον ανησυχεί για τα σπίτια του δεν ξέρει αν θα έχει κεραμίδι. Eλάχιστοι φοβούνται για κάτι χειρότερο και ακόμα και αυτοί δεν βλέπουν προοπτική για κάτι καλύτερο ενώ οι οικονομικές τους αντοχές μειώνονται. 

Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε απέναντι στην Ευρώπη έχει εξομαλυνθεί όπως και της Ε.Ε. απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το αντιλαμβάνεται ο κόσμος και είναι κάτι που συνδιαμορφώνει τα κριτήρια της ψήφου του. Αισθάνεται κοντά και μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο με την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Ευρώπη πλέον παλεύει να ανασάνει. Η Γερμανία ωφελείται από την κρίση αφού ο τραπεζικός της τομέας υποδέχεται τις καταθέσεις ισχυρών επιχειρήσεων καρπούμενος την αξιοπιστία της Γερμανικής οικονομίας. Τα γερμανικά πιστωτικά ιδρύματα έχουν μόχλευση σχεδόν 4πλασια από των ανταγωνιστριών τους στην Ευρώπη, αυξάνουν τις ταμειακές ροές τους και την ρευστότητα τους και κυριαρχούν στην τραπεζική πανευρωπαϊκή αγορά ενισχύοντας τη θέση τους διεθνώς συγκεντρώνοντας δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία μετά δανείζουν ακριβότερα. Η Γερμανία κάνει business με την κρίση. 

Η Ευρώπη το αντιλαμβάνεται. Όταν λέμε Ευρώπη, δεν εννοούμε μόνο κάποιες χώρες κάποιες φορές και με ανταγωνιστικά συμφέροντα αλλά ένα πλαίσιο ευρύ και τελικά κοινό που έχει κοινό στόχο την λειτουργία ενός ισχυρού νομίσματος και ένα συνολικό ΑΕΠ με θετικό ισοζύγιο, στο οποίο οι κοινές εξαγωγές πρέπει να υπερισχύουν των εισαγωγών και κάποιοι άλλοι δείκτες που συνδέονται με την επιχειρηματικότητα (π.χ. ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών, εξαγωγών-εισαγωγών) ή την οικονομία (π.χ. ανεργία) πρέπει να τείνουν στην πρόοδο. 

Η Ευρώπη όμως είναι και κάτι πέρα από αυτό. Είναι ένα σύστημα δικαίου και θεσμών που δείχνει να υποχωρεί όταν δημιουργούνται ανθρωπιστικές κρίσεις μέσα στις κοινωνίες της. Η Ευρώπη είναι ακόμα ένα σύστημα πολιτισμικό, κάποιες αξίες κοινές, στις οποίες η αύξηση των ανισοτήτων, οικονομικά και κοινωνικά εντός των μελών της λειτουργεί σαν ασκός του αιόλου αποσυσπειρωτικά. 

Σε όλο αυτό το πλαίσιο ο κόσμος πλέον προσφέρει στο ΣΥΡΙΖΑ να τη θέση του για λογαριασμό της χώρας του, ως μία κυβέρνηση κράτους στην Ευρώπη προσπαθώντας να επικοινωνήσει ένα οικονομικό μοντέλο πιο ισορροπημένο. Με λύσεις για το χρέος συνολικά και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και αλλαγή του ύφους της πολιτικής σε ένα μοντέλο που δεν βασίζεται στην αυστηρή λιτότητα που επιβάλλει ιδίως η Γερμανία. 

Υπάρχουν πλέον και φωνές αλλά και συμφέροντα, εντός της Ε.Ε. αλλά και εκτός αυτής, ιδίως αγγλοσαξωνικά ή μέσα στις Η.Π.Α. που επίσης ζητούν το ίδιο. Ο Ευρωπαϊκός και διεθνής συστημικός τύπος είναι σαφώς πλέον φιλικός προς το ΣΥΡΙΖΑ και η μετατόπιση της πολιτικής τον ευνοεί. 

Μηχανισμοί βέβαια υπάρχουν όπως και εργαλεία (Ε.Κ.Τ., πολιτικές τόνωσης της ρευστότητας, προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης, στήριξη των τραπεζών από τον E.L.A. σε συνθήκες έκτακτες κ.ο.κ.) Το ζήτημα της ρύθμισης του χρέους όμως είναι ιδίως πολιτικό και δευτερευόντως οικονομικό. Μέθοδοι και οικονομικά εργαλεία προσαρμόζονται αναλόγως της πολιτικής κατεύθυνσης που αποφασίζεται. 

Το δίχτυ προστασίας που απλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία μέσα στην Ευρωπαϊκή ομπρέλα είναι ένας σημαντικός λόγος βέβαια στήριξης του ακόμα και από συντηρητικούς ψηφοφόρους αλλά δεν είναι ο μόνος. Υπάρχει όμως πολύς κόσμος που θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ και για άλλους λόγους.

Πολύς κόσμος είναι πλέον αγανακτισμένος και θέλει να διώξει αυτό το φαύλο και διαπλεκόμενο σύστημα το οποίο υποχρεώνεται να συντηρεί πλουσιοπάροχα. Ο κόσμος θέλει να δει δικαιοσύνη. Αυτή δεν μπορεί να είναι παρά και οικονομική. 

Ο κόσμος θέλει να δει τις χαριστικές τροπολογίες να μειώνονται, τις διάφορες λίστες να ελέγχονται, τις offshore να πληρώνουν, την ίδια πλουτοκρατία που μεσουρανεί μέσα στη φτωχοποίηση του να βάζει το χέρι στην τσέπη και να οδηγείται και με χειροπέδες στη δικαιοσύνη για πολλά οικονομικά σκάνδαλα που ξεπλύθηκαν όχι δικαστικά αλλά πολιτικά με αμνήστευση μέσω της Βουλής. 

Ο κόσμος θέλει να δει ότι ο νόμος ισχύει έναντι όλων και ψάχνει αυτόν που μπορεί να την προσφέρει. Δεν υπάρχει άλλος εκτός από το ΣΥΡΙΖΑ. Η φτώχεια μας, λένε, ας είναι τουλάχιστον πιο δίκαιη. 

Για άλλους είναι ζήτημα δημοκρατίας και αισθητικής. Η ακροδεξιά κυριάρχησε αισθητικά στη χώρα που οδηγήθηκε σε Βαλκάνιες καταστάσεις, το κράτος έγινε φέουδο τσεκουροφόρων και μανιακών τηλεβιβλιοπωλών, ανθρώπων με πολιτική νοημοσύνη ερπετού. 

Να φύγουν αυτοί που μας προσβάλλουν, αυτοί που μας απειλούν, αυτοί που γυρίζουν στο 60. Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει και να βάλει στην άκρη όλο αυτό το διαπλεκόμενο πολιτικό, επιχειρηματικό και μιντιακό τρισάθλιο σύστημα που την τραβάει ολοένα και προς τα κάτω. 

Ο ΄Ελληνας πλέον αντιδρά και τιμωρεί. Τιμωρεί κι κουνά το μαντήλι, έστω και σιωπηλά, έστω και με επιφύλαξη, αλλά ξεκάθαρα πλέον προς το ΣΥΡΙΖΑ. Ζητά προστασία από αυτόν ανεξαρτήτως του παρελθόντος ή ιδεολογιών. Ο ΣΥΡΙΖΑ  την υποσχέθηκε. Έπεισε ότι την δικαιούται. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται για τους Έλληνες γι αυτό και η νίκη του θα είναι συντριπτική. Είναι η μόνη ελπίδα και η μόνη διέξοδος απέναντι στη φαυλοκρατία και τα παρακλάδια της. Ο ΣΥΡΙΖΑ ένωσε. Η νίκη του ήδη γιορτάζεται! Την Κυριακή το βράδυ ο κόσμος θα είναι με το νικητή! Η ελπίδα τελικά νίκησε τον φόβο. Τον σάρωσε. 

Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι συντριπτική γιατί πρέπει να είναι! 
Ο κόσμος το κατάλαβε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...