Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Φεβρουαρίου 14, 2016

Η ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ ΚΑΙ Η ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ - του Γιάννη Μπαλτογιάννη

Εικόνα
του Γιάννη Μπαλτογιάννη
από το πρώτο τεύχος του
Τόπος και Κοινωνία
Οι συζητήσεις και οι αναλύσεις για το ποια μορφή θα έπρεπε να έχει ο μεγαλύτερος οικισμός της Νάξου λαμβάνουν χώρα καθημερνά στο νησί, μεταξύ των κατοίκων της και των επισκεπτών της. Κάθε μέρα βρισκόμαστε σε κουβέντες που αφορούν τη λειτουργία της πόλης, τα προβλήματά της αλλά και την αισθητική που προβάλει στην καθημερινότητά μας. Η Χώρα εισβάλει στους προβληματισμούς μας γιατί αποτελεί το ζωτικό μας χώρο, τον τόπο που κινούμαστε, δουλεύουμε, τον χώρο στον οποίο επικεντρώνεται η γραφειοκρατική καθημερινότητα αλλά και χώρο εμπορίου και τουρισμού.
Οι συζητήσεις μας περιλαμβάνουν πολύ συχνά προβληματισμούς για συγκεκριμένα ζητήματα της λειτουργίας του οικισμού, όπως είναι η παρουσία των αυτοκινήτων, η παραβατικότητα στους νόμους που ορίζουν τη δόμηση και την επέκτασή της, η διαχείριση των απορριμμάτων που παράγουμε και το σύνολο των απαραίτητων δικτύων της λειτουργίας της (φωτισμός, ύδρευση, όμβρια ύδατα, πεζόδ…

14 επίσημοι κατάλογοι των ελληνικών αρχαιολογικών μουσείων δωρεάν

Εικόνα

Τι κρύβει ο «πόλεμος» γύρω από τα 500ευρώ - Η έμμεση κατάργηση του χαρτονομίσματος βρίσκεται επί θύραις. - Τι πρέπει να κάνουν όσοι έχουν χαρτονομίσματα των 500 ευρώ

Εικόνα
H έμμεση κατάργηση του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ φαίνεται να βρίσκεται επί θύραις μετά και τις πρόσφατες δηλώσεις του αντιπροέδρου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ. Υπέρ λοιπόν της απόσυρσης από την κυκλοφορία των χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ τάχθηκε δυο μέρες πριν από το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ο κ. Κερέ, προσθέτοντας ότι η ΕΚΤ εξετάζει ενεργά και θα αποφασίσει σύντομα για το θέμα αυτό.  «Βρίσκω όλο και λιγότερο πειστικά τα επιχειρήματα υπέρ της διατήρησης των χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ», δήλωσε ο Κερέ σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Parisien που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ΕΚΤ. «Ιστορικά, τα χαρτονομίσματα αυτά επέτρεπαν στους ιδιώτες να κάνουν μεγάλες πληρωμές με βολικό τρόπο. Αλλά αυτό το επιχείρημα γίνεται όλο και λιγότερο σημαντικό με την ανάπτυξη των ηλεκτρονικών πληρωμών», τόνισε ο κ. Κερέ, προσθέτοντας: «Επιπλέον, οι αρμόδιες αρχές υποψιάζονται όλο και περισσότερο ότι χρησιμοποιούνται (τα 500ευρα) για παράνομους σκοπούς…

Κατάφεραν να βρουν στη Νορβηγία τους πρόσφυγες που έχασαν την γάτα τους στη Λέσβο φεύγοντας από το Ιράκ

Εικόνα
17 Φεβ, 2016
Μετά από τέσσερις μήνες συνεχούς αναζήτησης εκείνοι που φρόντιζαν τον Δία, τον λευκό γάτο που έφθασε μαζί με πρόσφυγες τον Νοέμβριο του 2015 στη Λέσβο από την Τουρκία μέσα σε μια πλαστική βάρκα, κατάφεραν να εντοπίσουν την οικογένεια του στη Νορβηγία και να τους φέρουν κοντά και πάλι.
Η οικογένεια του Δία – που το πραγματικό του όνομα είναι Kunkush – έφτασε από την Μοσούλη του Ιράκ μέσω Τουρκίας στη χώρα μας στις βόρειες ακτές της Λέσβου κοντά στην Σκάλα Συκαμιάς. Όμως το κλουβί μεταφοράς με το οποίο οι άνθρωποι μετέφεραν το ζώο διαλύθηκε με το που βγήκαν από την πλαστική βάρκα και ο γάτος κατατρομαγμένος εξαφανίστηκε.
Οι αφίσες ήταν γραμμένες στα Αγγλικά, τα Αραβικά, τα Κουρδικά και τα Φαρσί.
Η γυναίκα με τα πέντε παιδιά της τον αναζήτησε αλλά στάθηκε αδύνατον να τον βρει και έπρεπε να συνεχίσει το μακρύ ταξίδι. Επόμενος σταθμός τους ήταν η Αθήνα. Με βαριά καρδιά, συντετριμμένοι όλοι, άφησαν το ζώο πίσω και έφυγαν με το καράβι για τον Πειραιά. Αυτό το διαπίστωσαν…

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΝΑΞΟΥ Προβολή της ταινίας ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ (2010) του Ντενίς Βιλενέβ

Εικόνα
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΝΑΞΟΥ
Προβολή της ταινίας 
ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ (2010) του Ντενίς Βιλενέβ
Πέμπτηστις 8:30 μ.μ 
Στο κτήριο της Σχολής Ουρσουλινών, στο Κάστρο.
Λίγα λόγια για το έργο:
Το στόρι βασίζεται στο οµότιτλο θεατρικό του Βαζντί Μουαβάντ, ενός προικισµένου θεατρικού συγγραφέα που γεννήθηκε στον ταραγµένο Λίβανο το 1968 και ύστερα από ένα σύντοµο πέρασµα από το Παρίσι κατέληξε στον Καναδά όπου µε τα έργα του και ειδικά µε αυτό αποθεώθηκε από την κριτική και το κοινό.
Τουτέστιν ο Ντενίς Βιλενέβ στηρίχτηκε σε ένα άρτιο και εξαιρετικών προδιαγραφών αφήγηµα, πληρέστατο δραµάτων και αναφορών στη σύγχρονη ιστορία του Λιβάνου και των εµφύλιων ταραχών. Το εναρκτήριο λάκτισµα της ιστορίας προέρχεται από τη διαθήκη της µάνας διδύµων (αδελφή και αδελφός) όπου από τον τάφο της ζητάει, σχεδόν απαιτεί, από τα δύο παιδιά της να βρουν τον πατέρα και τον χαµένο αδελφό τους.
Ετσι το έργο οργανώνεται από δύο παράλληλες πορείες που, κόντρα στη γεωµετρία, όσο περνάει ο χρόνος τόσο συγκλίνουν σε µία. …

Μέλισσες εξαφανίζονται από ιό που εξαπλώνει ο άνθρωπος

Εικόνα
Μέλισσες εξαφανίζονται από ιό που εξαπλώνει ο άνθρωπος
Μια θανατηφόρος ασθένεια που έχει εξελιχθεί σε πανδημία και εξαφανίζει τις μέλισσες του πλανήτη, εξαπλώνεται κυρίως από τους ανθρώπους, οι οποίοι, στο πλαίσιο των εμπορικών συναλλαγών τους, μεταφέρουν μέλισσες από το ένα μέρος της Γης στο άλλο. Πρόκειται για τον λεγόμενο «ιό των παραμορφωμένων φτερών» (DWV), που σκοτώνει τους παγκόσμιους πληθυσμούς των μελισσών, οι οποίες αποτελούν ζωτικά έντομα για τη γεωργία (επικονίαση φυτών, παραγωγή μελιού κ.α.), την οικονομία, τη βιοποικιλότητα και την ανθρώπινη υγεία.
Οι ερευνητές από διάφορες χώρες, με επικεφαλής τη δρ. Λένα Μπάγιερ-Γουίλφερτ του Κέντρου Οικολογίας του βρετανικού Πανεπιστημίου του Έξετερ, που έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό «Science», ανέφεραν ότι ο ιός, με τη βοήθεια του παράσιτου (ακάρι) βαρρόα που λειτουργεί ως φορέας, μπορούν να εξοντώσουν ολόκληρες κυψέλες.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, που ανέλυσαν γενετικά δείγματα μελισσών και βαρρόα από 17 χώρες, η …

Δεν θα είναι καλοδεχούμενοι στα λιμάνια μας Ο νατοικός στόλος και η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη διαχείριση του προσφυγικού δε πρόκειται να νομιμοποιηθούν στη συνείδηση των νησιωτών.

Εικόνα
Δεν θα είναι καλοδεχούμενοι στα λιμάνια μας< Ο νατοικός στόλος και η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη διαχείριση του προσφυγικού δε πρόκειται να νομιμοποιηθούν στη συνείδηση των νησιωτών. Αν και επίσημα η ενεργοποίηση νατοϊκών δυνάμεων στα ελληνοτουρκικά σύνορα έχει στόχο «να τεθεί τέρμα στη διακίνηση προσφύγων»,  στην ουσία της, όπως είπε και η  Σάρα Βάγκενκνεχτ, επικεφαλής της Κ.Ο. της Die Linke (θα) «πρόκειται περισσότερο για μια επιχείρηση κατά των προσφύγων και λιγότερο εναντίον των διακινητών προσφύγων».
 Είναι το λογικό αποτέλεσμα των πολιτικών της «Ευρώπης – φρούριο», που οι συντηρητικές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προωθούν από παλιά.
Η ήττα που φάνηκε ότι δέχτηκε αυτή η λογική το καλοκαίρι, κάτω και από την πίεση των εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων που διέσχιζαν τα σύνορα της Ευρώπης ήταν μόνο προσωρινή. Οι συντηρητικές ελίτ της φοβισμένης Ευρώπης, κάτω και από τις δικές τους εσωτερικές πιέσεις, μετά το «σοκ» του καλοκαιριού, αναδιπλώθηκαν.
Αναγάγανε το προσφυγικό από πρόβλημα μετακίνησης ανθρ…
* Θαλάσσιες Natura για προστασία του Αιγαίου Το 19% του Αιγαίου θα πρέπει να κηρυχθεί «προστατευόμενη ζώνη», προκειμένου να προστατευθεί η μοναδική του βιοποικιλότητα. * *
*Αγοράζουμε από Ελλάδα, στηρίζουμε την εργασία στην Ελλάδα * Οχι στα προϊόντα που δεν θα έχουν ξεκάθαρη την προαιρετική πλέον ένδειξη «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ» ή κάτι ανάλογο* *