Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Σεπτεμβρίου 1, 2013

Οι ατάκες πρωθυπουργών στη ΔΕΘ που άφησαν ιστορία

Εικόνα
Ο Σεπτέμβριος ανέκαθεν ήταν ο μήνας της Θεσσαλονίκης. Ο λόγος; η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης και η ανάβαση των πρωθυπουργών για τα εγκαίνια συνοδεία ουκ ολίγων κυβερνητικών και κρατικών στελεχών που επί τρεις μέρες όργωναν την συμπρωτεύουσα για πολιτικούς και... καλλιτεχνικούς λόγους. Γιατί ποιος θα ξεχάσει την ιστορική φράση του Ευάγγελου Γιαννόπουλου ο οποίος απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης και του Τύπου υπεραμύνθηκε της διασκέδασης των κυβερνητικών στελεχών στα...“πολιτιστικά κέντρα”, όπως χαρακτήρισε τα μπουζουξίδικα, που την περίοδο της ΔΕΘ κατακλύζονταν από υπουργούς, βουλευτές και τις κουστωδίες τους.
Το φαινόμενο στα χρόνια της ευημερίας και κυρίως επί ΠΑΣΟΚ ξέφυγε του μέτρου, με αποτέλεσμα επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη να υπάρχουν ανεπισήμως εντολές για σεμνή εμφάνιση που δεν θα προκαλεί το κοινό αίσθημα.
Εν πάση περιπτώσει η ΔΕΘ πέραν της ατμόσφαιρας γλεντιού στην πόλη της Θεσσαλονίκης, σχεδόν πάντοτε είχε ιδιαίτερη πολιτική σημασία, καθώς οι ομιλί…

El Empleo / The Employment - Αυτό είναι το βιντεάκι που εξαπλώνεται σαν φωτιά στο διαδίκτυο!! Δείτε το...

Εικόνα
 Ο σύγχρονος άνθρωπος, ο ανθρώπινος πολιτισμός, η τσιμεντωμένη οπτική μας για τον κόσμο που δεν μας αφήνει να δούμε την ουσία... Κάθε τόσο βγαίνει ένα βιντεάκι που σε συγκλονίζει από εκεί που δεν το περιμένεις.

Το The Employment είναι μια ανεξάρτητη παραγωγή του Αργεντίνικου Animation Studio Opusbou και η επίτιμη ομάδα του Vimeo Staff Picks το ξεχώρισε αμέσως και τώρα εξαπλώνεται σαν φωτιά στο διαδίκτυο.
El Empleo / The Employment from opusBou on Vimeo.


ΣΒΒΕ: Χωρίς παραγωγή, χωρίς βιομηχανία το μέλλον της χώρας μας είναι απολύτως αβέβαιο

Εικόνα
Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013 η καθιερωμένη συνάντηση της Διοίκησης του ΣΒΒΕ με τον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Αντώνη Σαμαρά, πριν τα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης. Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο Πρόεδρος του ΣΒΒΕ κ. Αθανάσιος Σαββάκης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Χωρίς παραγωγή, χωρίς βιομηχανία το μέλλον της χώρας μας είναι απολύτως αβέβαιο. Η έξοδος από την οικονομική κρίση και η δημιουργία θέσεων εργασίαςδιέρχεται από την έμπρακτη και χωρίς κυβερνητικούς δισταγμούς ενίσχυση της Ελληνικής παραγωγής. Η Ελλάδα δεν είναι μόνο οι τουριστικές περιοχές, αλλά και η παραμεθόρια ξεχασμένη Βόρεια Ελλάδα που μαστίζεται από την ανεργία, γιατί αφήσαμε τη βιομηχανία και τη βιοτεχνία στο έλεος του διεθνούς ανταγωνισμού. Δυστυχώς, το υψηλό λειτουργικό κόστος που αντιμετωπίζει η εγχώριαβιομηχανία και το πλήθος των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων την έχουν φέρει στα όρια της βιωσιμότητας. Γι' αυτό απαιτείται ο σχεδιασμός και η εφαρμογή συγκεκριμένης βιομηχα…

Μια αράχνη αλλάζει τον κόσμο

Εικόνα
Για κάποιο, όχι ιδιαίτερα ανεξήγητο, λόγο η ιδέα αυτή μου τίναξε το μυαλό στον αέρα: μια νέα ιαπωνική εταιρεία ονόματι «Spiber» (εκ του «spider», «αράχνη» και «fiber», «ίνα») αποφάσισε να ειδικευθεί στη δημιουργία ενός υλικού που το αποκαλεί «μετάξι αράχνης»· η έμπνευση προήλθε όταν κάποιος ερευνητής συνειδητοποίησε ότι οι ίνες με τις οποίες φτιάχνει τον ιστό της ένα είδος αράχνης που ανακαλύφθηκε στη Μαδαγασκάρη το 2009, η Caerostris darwini, είναι οκτώ φορές πιο δυνατές από τις ίνες αραμιδίου που χρησιμοποιούνται για τα αλεξίσφαιρα γιλέκα (το «Κέβλαρ» που ξέρουμε από τις αστυνομικές ταινίες και τις σειρές) και 340 φορές πιο δυνατές από τις ίνες ατσαλιού. Και με όλη την ελαστικότητα που επιτρέπει στον ιστό της αράχνης να αντέχει στα στοιχεία της φύσης.
Το ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι προκειμένου να έχει πρώτη ύλη, η Spiber δε δημιούργησε… εκτροφεία αραχνών αλλά κατάφερε, εντοπίζοντας την πρωτεΐνη που είναι υπεύθυνη για την πανίσχυρη αυτή ίνα να τη δημιουργήσει στο …

Οι πραγματικοί λόγοι της επίθεσης στην Συρία. Του Γ.Βαρουφάκη

Εικόνα
 Σε κάποια συνοικία της Δαμασκού σιωπηλοί γείτονες μεταφέρουν στο νεκροταφείο πτώματα σε κατάσταση αγκύλωσης που μόνο η χρήση χημικών όπλων Σαρίν μπορεί να εξηγήσει – αέρια που κάνουν τους μυς να πετρώνουν, οδηγώντας το θύμα στην «τσιμεντοποίηση» και στον πιο επίπονο θάνατο που μπορεί να φανταστεί ανθρώπινος νους.
 Το δράμα, όμως, αυτών των ανθρώπων δεν παίζει κανέναν ρόλο στην κουβέντα που έχει αναπτυχθεί στα δυτικά μέσα ενημέρωσης για την επικείμενη αμερικανική «αντίδραση». Το θέμα δεν ήταν ποτέ η Συρία. Το θέμα ήταν, από την οπτική του Πενταγώνου, το Ιράν και, από την οπτική των δυτικών μέσων, το μύθευμα της Δύσης για τον εαυτό της.
 Όταν ο Σαντάμ έπνιγε τους Κούρδους στα χημικά, οι ΗΠΑ πάσχιζαν να συγκαλύψουν το έγκλημα. Όταν το Ισραήλ εξαπέλυε βόμβες φωσφόρου εναντίον πολυκατοικιών στη Γάζα, η Δύση έκανε τα στραβά μάτια. Όταν οι αρχές του Μπαχρέιν δολοφονούσαν ιατρικό προσωπικό νοσοκομείου που τόλμησε να περιθάλψει τραυματίες διαδηλωτές, Ευρώπη και Αμερική ασχολούνταν…

Νέες ρυθμίσεις...για τη μη απόδοση ΦΠΑ από το υπουργείο Οικονομικών

Εικόνα
Η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο σκέλος του ΦΠΑ από επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες οδηγεί την Κυβέρνηση στι να θεσπίσει νέες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου φαινομένου. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο από ΦΠΑ αυξήθηκαν περαιτέρω τον περασμένο Ιούλιο κατά 144 εκατ. ευρώ και ανήλθαν στο τέλος του μήνα αυτού σε 13,463 δισ. ευρώ, ή στο 22,4% των συνόλου των οφειλών των ιδιωτών προς το Δημόσιο (περίπου 60,2 δισ. ευρώ). Με μια σημαντική μερίδα, πάντως, των υπόχρεων, να αποδίδει την καθυστέρηση ή τη μη απόδοση του ΦΠΑ στην οικονομική δυσπραγία και στην ανάγκη κάλυψης, πρώτα απ' όλα, βιοποριστικών αναγκών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προωθούμενες ρυθμίσεις από το υπουργείο Οικονομικών για την αντιμετώπιση της μη απόδοσης στο Δημόσιο του ΦΠΑ, προβλέπουν την ανάρτηση στο διαδίκτυο των ΑΦΜ των επιχειρήσεων και των επιτηδευματιών που δεν υποβάλλουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και τη μη αναγνώριση των τιμολογίων που …

Tα πιο διάσημα και αμφιλεγόμενα θαύματα της ιστορίας

Εικόνα
Σχεδόν κάθε θρησκεία έχει να αφηγηθεί ιστορίες θαυμάτων, δηλαδή γεγονότων που αγνοούν τους φυσικούς νόμους. Ωστόσο, με την επιστήμη να προοδεύει, πολλά από αυτά τα λεγόμενα θαύματα καταλήγουν να έχουν επιστημονική εξήγηση.
Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα πολλά φαινόμενα που δεν έχουν εξηγηθεί.
Ορίστε μερικά από τα πιο διάσημα και αμφιλεγόμενα θαύματα στην ιστορία.
10. Αποκάλυψη ...σύντομα;
Το 1981, στη μικρή πόλη Medjugorje στη σημερινή Βοσνία-Ερζεγοβίνη, έξι παιδιά ανέφεραν πως είχαν δει την Παρθένο Μαρία. Για χρόνια ισχυρίζονταν πως λάμβαναν καθημερινά μηνύματα και πως μέχρι σήμερα είχαν ακούσει χιλιάδες προφητείες, μεταξύ των οποίων και ορισμένες σχετικές με την Αποκάλυψη και το τέλος του κόσμου.
Αν και το Βατικανό ποτέ δεν παρενέβη επισήμως, η τοποθεσία εξακολουθεί να προσελκύει αμέτρητους προσκυνητές κάθε χρόνο.
9 Το θαύμα του ήλιου
Το 1917 κοντά στη Φατίμα της Πορτογαλίας, βοσκόπουλα ανέφεραν πως η Παρθένος Μαρία τους είπε πως ένα θαύμα θα συνέβαινε στις 13 Οκτωβρίο…

selfservice.gr - Έρευνα οικογενειακών προϋπολογισμών 2011: Απώλειες 21,1% του «καλαθιού αγορών» στην τριετία 2008-2011

Εικόνα
ΑΠΟ http://www.selfservice.gr/
Το 2011 τα ελληνικά νοικοκυριά μείωσαν την κατανάλωση ζωικών τροφίμων, στρεφόμενα προς τα φτηνότερα δημητριακά, ενώ οι μέσες μηνιαίες δαπάνες τους μειώθηκαν ως προς του 2010, κατά 197 ευρώ σε σταθερές τιμές, σύμφωνα με την Έρευνα Οικογενειακών Προϋπολογισμών του 2011 της ΕΛΣΤΑΤ. Το 2009 το «καλάθι» συρρικνώθηκε κατά 82 ευρώ, το 2010 κατά 209 ευρώ και το 2011 κατά 197 ευρώ: συνολική απώλεια 488 ευρώ σε σταθερές τιμές στην πρώτη τριετία της ύφεσης.. Τα ελληνικά νοικοκυριά μειώνουν την κατανάλωση ζωικών τροφίμων και στρέφονται όλο και περισσότερο προς τα φτηνότερα δημητριακά. Όχι βεβαίως γιατί ξαφνικά έγιναν οπαδοί της υγιεινής διατροφής, αλλά γιατί το ψωμί και τα ζυμαρικά είναι πολύ φτηνότερα –και πιο «χορταστικά»– από το κρέας, τα ψάρια και τα γαλακτοκομικά. Άλλωστε, στην κλίνη του μνημονιακού Προκρούστη έχουν μπει και τα οπωροκηπευτικά, που αποτελούν τον κατεξοχήν πυλώνα κάθε υγιεινής διατροφής.
Από τον πρώτο κιόλας χρόνο πλήρους εφαρμογής του …

Παράνομη η μεταφορά κυνηγετικών σκύλων σε κλουβιά

Εικόνα
Παράνομη θεωρείται πλέον η μεταφορά κυνηγετικών σκύλων με αυτοκίνητο, σε ξύλινα ή άλλα κλουβιά προσαρτημένα στο πίσω μέρος του οχήματος, εκτός καμπίνας.
Συγκεκριμένα, με ενέργειες της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας εκδόθηκε η εγκύκλιος 1969/100521/14.8.13 του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου 4039 για την προστασία των κυνηγόσκυλων.
Οι κυνηγοί που θα συλληφθούν να παραβαίνουν το νόμο θα αντιμετωπίσουν πρόστιμο τουλάχιστον 300 Ευρώ ανά παράβαση. Αρμόδιες Αρχές για την επιβολή των προστίμων είναι τόσο η Θηροφυλακή όσο και η Αστυνομία σύμφωνα με τον ν. 4171,αρ. 81, παρ. 5.
Όπως επισημαίνουν οι φιλοζωικές οργανώσεις «η νομοθεσία προβλέπει εμβολιασμό και σήμανση (microchip) όλων των κυνηγόσκυλων, αλλιώς αφαιρείται η άδεια κυνηγιού του ιδιοκτήτη τους» και χαρακτηρίζουν ως «μεσαιωνική» τη συνήθεια μεταφοράς των κυνηγόσκυλων σε κλουβιά όπου κινδυνεύουν τόσο από τροχαία όσο και από τα καυσαέρια της…

Λύσεις "εδώ και τώρα", απαιτεί το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας

Εικόνα
Απαιτώντας λύσεις εδώ και τώρα»
Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας, αντιλαμβανόμενο πλήρως το ρόλο του και την υποχρέωσή του έναντι των χιλιάδων μελών του για την προάσπιση των συμφερόντων τους, αλλά...
ταυτόχρονα και την ευθύνη του προς το κοινωνικό σύνολο, έχει επισημάνει εγκαίρως τους κινδύνους και τις αρνητικές συνέπειες μίας σειράς θεμάτων που σχετίζονται με την επιχειρηματικότητα, την απασχόληση, την κοινωνική πρόνοια.
Την ώρα που ορισμένοι στέκονταν στις κυβερνητικές υποσχέσεις, το Ε.Ε.Α. τόνιζε την πραγματική κατάσταση της αγοράς. Όταν κάποιοι επιχειρούσαν να «ωραιοποιήσουν» καταστάσεις, εμείς βλέπαμε αυτό που ερχόταν. Δηλαδή την ολοένα και αυξανόμενη ύφεση, την «επιδημία» των λουκέτων, τα τραγικά ποσοστά ανεργίας, το αδιέξοδο στο οποίο έχει πλέον περιέλθει ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας.
Δυστυχώς, παρά τις συγκεκριμένες προτάσεις μας και την ξεκάθαρη στάση μας, διαπιστώσαμε για μία ακόμα φορά ότι η Πολιτεία δεν ενδιαφέρεται καθόλου για τη ραχοκοκαλιά της οικονομι…

Active Member: Τη μάχη κατά του ρατσισμού θα τη δίνουμε όλη μας τη ζωή

Εικόνα
Είκοσι χρόνια μουσικής δημιουργίας για τους Active Member σημαίνουν είκοσι χρόνια στίχων αιχμηρών, που δεν διστάζουν να σχολιάσουν κάθε πτυχή της ελληνικής κοινωνίας. Από το «Φυσάει κόντρα» μέχρι το «Σκυλογιοί (new plus version)» ή τη μουσική επένδυση της παράστασης «Μια Γιορτή στου Νουριάν», ο ρατσισμός και τα υπόλοιπα προβλήματα των μεταναστών και των προσφύγων έχουν κυρίαρχη θέση στο έργο του συγκροτήματος, το οποίο καθιέρωσε το hip hop στην Ελλάδα και δημιούργησε τo Low Bap.
Λίγο πριν από τη συναυλία των Active Member στο Γκάζι, με τίτλο «Τραγούδα μαζί μας να φύγει το σκοτάδι», ο B.D. Foxmoor (Μιχάλης Μυτακίδης) μιλά για το ρατσισμό στο 1againstracism.gr, την πλατφόρμα κατά της ρατσιστικής βίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, και επιλέγει τα δικά του αγαπημένα τραγούδια ενάντια στη μισαλλοδοξία.
Τι θέση έχει στο έργο σου το θέμα του ρατσισμού, της μετανάστευσης και της προσφυγιάς;
Η προσφυγιά, σαν διήγηση, με επηρεάζει από την αρχή της ζωής μου, πολύ π…

Μια άλλου τύπου 'παραοικονομία'

Εικόνα
Η ζωή μας θα ήταν πολύ πιο εύκολη αν μπορούσαμε να πληρώσουμε λογαριασμούς και σούπερ μάρκετ με τα χρήματα της Monopoly. Φαίνεται λοιπόν ότι, στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, θα είμαστε σε θέση να αποκτούμε αγαθά και υπηρεσίες, χρησιμοποιώντας εικονικά χρήματα. Όχι, δεν πρόκειται για ρηξικέλευθη παρέμβαση νομισματικής πολιτικής, αλλά για δημιουργικό marketing από brands που έγραψαν τους κανόνες του αντικειμένου.
Εταιρείες όπως οι Nike, Starbucks και Amazon λανσάρουν τα δικά τους εικονικά νομίσματα, τα οποία μπορούν να εξαγοράσουν τα δικά τους branded προϊόντα. Για παράδειγμα, η Nike, στο πλαίσιο της καμπάνιας “Bid your sweat” στο Μεξικό καταγράφει τα χιλιόμετρα και τις θερμίδες που “καίνε” μέσω άσκησης οι εγγγεγραμμένοι χρήστες και τα μετατρέπει σε πόντους, με τους οποίους οι χρήστες μπορούν να εξαγοράσουν προϊόντα Nike. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι το 30% των συναλλαγών που πραγματοποιούνται στα Starbucks διεκπεραιώνονται με Starbucks Stars, δηλαδή τα bonus points που κε…

Προειδοποίηση – Έξι θανάσιμες πληγές στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα - Το κεφαλαιακό απόθεμα ίσως δεν θα φθάσει για να καλύψει τις νέες κεφαλαιακές ζημίες των τραπεζών – Τεράστια προσοχή σε Εθνική, Eurobank, Βαλκάνια και αναχρηματοδοτήσεις

Εικόνα
Ξεκάθαρη προειδοποίηση προς την αγορά και τους θεσμικούς παράγοντες την ΤτΕ και το ΤΧΣ στέλνουν κορυφαία τραπεζικά στελέχη αναφέροντας ότι το κεφαλαιακό απόθεμα του ΤΧΣ στα 8,5 δισεκ. ευρώ μαζί με την εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου 5 με 5,5 δισεκ. ευρώ ίσως να μην φθάσουν για να καλύψουν τις νέες κεφαλαιακές ζημίες.
Σύμφωνα με πολύ αξιόπιστες πηγές οι βασικές πηγές ανησυχίας που μπορεί να τινάξουν στον αέρα το τραπεζικό σύστημα είναι έξι (6), αποτελούν πέντε θανάσιμες πληγές στο τραπεζικό σύστημα που δεν θα πρέπει να υποτιμηθούν αλλά με τεράστια προσοχή από την ΤτΕ, το ΤΧΣ και την Τρόικα να αντιμετωπιστούν ώστε ο ασθενής να ιαθεί και να μην καταλήξει….
Οι 6 πηγές ανησυχίας, οι 6 θανάσιμες πηγές είναι

1)Όλοι εστιάζονται στα νέα stress tests και στην έκθεση της Blackrock για το τραπεζικό σύστημα που αναμένεται να επιφέρει κεφαλαιακή ζημία 5 με 7 δισεκ. ευρώ σε ένα capital buffer του ΤΧΣ περί τα 8,5 δισεκ. ευρώ.
Όμως υπάρχουν και άλλα εξίσου σοβαρά προβλήματα τα οποία ό…

ΕΣΕΕ - Η πορεία των τιμών στην αγορά και των θερινών εκπτώσεων

Εικόνα
ΕΣΕΕ : Δελτία Τύπου Η εξέλιξη του επιπέδου των τιμών στην αγορά, μέχρι σήμερα, δεν ικανοποιεί κανένα, αφού επιδίωξη κάθε μικρομεσαίου εμπόρου είναι η φθηνή τιμή αγοράς και η φθηνότερη τιμή πώλησης. Οι Έλληνες έμποροι είμαστε διπλά «αποδέκτες τιμών», ως προμηθευτές και ως καταναλωτές. Η εσωτερική υποτίμηση όχι μόνο δεν κατάφερε, αλλά απέτυχε να μειώσει τις τιμές κυρίως σε τρόφιμα και βασικά αγαθά, κάτι που το έχουμε όλοι ανάγκη.
Την τελευταία τριετία  οι τιμές τροφίμων και αγαθών πρώτης ανάγκης δείχνουν «ακαμψία», η οποία οφείλεται αφενός στην απροθυμία των μεγάλων και αφετέρου στην αδυναμία των μικρών εμπόρων. Κάποιοι που μπορούν να μειώσουν τις τιμές δεν θέλουν και κάποιοι που δεν μπορούν αναγκάζονται να το κάνουν, καταλήγοντας όμως στο ίδιο λάθος και τη στρέβλωση των τιμών στην αγορά.
Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν παράγοντες που το ελληνικό εμπόριο δεν μπορεί να ελέγξει στην διαμόρφωση των τιμών, αλλά και ενέργειες που δεν έκανε με το σωστό τρόπο, στο σωστό χρόνο. Όλοι αργή…

Ανοίγει το πρώτο Συνεταιριστικό Φροντιστήριο

Εικόνα
Κάθε χρόνο τέτοια περίοδο, περί τα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, ξεκινά ο «αγώνας» για την αναζήτηση του φροντιστηρίου εκείνου που θα προσφέρει στους μαθητές την καλύτερη δυνατή «βοήθεια» και υποστήριξη για τα μαθήματα του Λυκείου, αλλά ταυτόχρονα και την οικονομικότερη λύση για τους ίδιους τους γονείς, οι οποίοι εν μέσω κρίσης προσπαθούν να περιορίσουν τα μηνιαία έξοδά τους. Τον συνδυασμό των δύο αυτών κριτηρίων προσπαθεί και επιθυμεί να πετύχει ο Συνεταιρισμός Γονέων Χαλανδρίου, ο οποίος έπειτα από τη δημιουργία της «Δομής Φύλαξης Παιδιών» με σκοπό την κάλυψη του κενού της έλλειψης παιδικών σταθμών στην περιοχή από τους ίδιους τους γονείς προχωρεί στη δημιουργία του πρώτου Συνεταιριστικού Φροντιστηρίου. «Η ανάγκη του φροντιστηρίου αφενός για πολλές οικογένειες που υπήρχε λόγω της πληθυσμιακής σύνθεσης της περιοχής - πληθώρα επαγγελματιών με τριτοβάθμια εκπαίδευση - και η ύπαρξη πολλών ανέργων ή χαμηλά αμειβόμενων εκπαιδευτικών από την άλλη διαμόρφωναν τουλάχιστον…

Ennio Morricone: Ένας πραγματικός μαέστρος - Από τον Γιάννη Πετρίδη

Εικόνα
Από τον Γιάννη Πετρίδη 
Ούτε ο ίδιος δεν ξέρει για πόσες κινηματογραφικές ταινίες έχει γράψει μουσική, αλλά σίγουρα ένας αριθμός γύρω στις 500 θα πλησίαζε αρκετά την πραγματικότητα και αυτό αυτομάτως θα σήμαινε ότι έγραφε περίπου κάθε μήνα μουσική για κάποια ταινία.
Οι περισσότεροι συνθέτες κινηματογραφικής μουσικής ελπίζουν κατά βάθος να μπορέσουν κάποτε να γράψουν ένα αναγνωρίσιμο μουσικό θέμα, όπως π.χ. το θέμα του Henry Mancini για την ταινία Ο Ροζ Πάνθηρας. Ο Ennio Morricone δεν χρειάστηκε να ανησυχεί γι' αυτό, αφού το κατάφερε από τα πρώτα του βήματα στον κινηματογράφο και το επανέλαβε αργότερα αρκετές φορές. Ανάμεσα στους σκηνοθέτες με τους οποίους συνεργάστηκε υπάρχουν ονόματα με εντελώς διαφορετικό τρόπο σκηνοθεσίας, όπως οι Bernardo Bertolucci, Terrence Malick, Brian de Palma, Roman Polanski, George Lautner, Mauro Bolognini, Franco Zeffirelli, Pedro Almodovar, Francis Girod, Pier Paolo Pasolini, Henri Verneuil, Giuseppe Tornatore και Gillo Pontecorvo. Τα πρότ…
* Θαλάσσιες Natura για προστασία του Αιγαίου Το 19% του Αιγαίου θα πρέπει να κηρυχθεί «προστατευόμενη ζώνη», προκειμένου να προστατευθεί η μοναδική του βιοποικιλότητα. * *
*Αγοράζουμε από Ελλάδα, στηρίζουμε την εργασία στην Ελλάδα * Οχι στα προϊόντα που δεν θα έχουν ξεκάθαρη την προαιρετική πλέον ένδειξη «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ» ή κάτι ανάλογο* *